Δεκέμβριος 1943, το φρικτό τέλος ενός Ήρωα
Ταγματάρχης Χρήστος
Καραχάλιος, μία ευγενής μορφή του
Πολέμου και της Εθνικής Αντιστάσεως
Οι γνώσεις που είχε του επέτρεψαν να διδάσκει στα έτη 1932-1936 ως καθηγητής στην ΣΣΕ. Εισήλθε για ένα διάστημα και στην Ανακτορική φρουρά των ευζώνων, ενώ το 1937 φοίτησε στην Σχολή Πολέμου (που ήδη προσαρμοζόταν στα νέφη της πολεμικής ταραχής που ερχόταν), όπου έλαβε επιτελικό δίπλωμα. Το 1938 προήχθη σε Ταγματάρχη και τοποθετήθηκε στο ΓΕΣ και στο Γραφείο Επιχειρήσεων του 3ου Επιτελικού Γραφείου.
Συνεχίζονται οι νίκες κατά των Ιταλών, αλλά τον Απρίλιο του 1941 θα αναγκαστεί μαζί με τους στρατιώτες του να επιστρέψουν, με δάκρυα στα μάτια για την αδικία, με τα πόδια στην Πελοπόννησο. Έχει επέλθει η κατάρρευση του Μετώπου μετά την άτιμη Γερμανική επίθεση στην Ελλάδα.
Το φθινόπωρο του 1942 ο Χρήστος Καραχάλιος έρχεται σε επαφή με Αξιωματικούς από Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία και Αχαΐα, αλλά και πολίτικούς από την Ηλεία, για να οργανωθεί μία Οργάνωση Εθνικής Αντιστάσεως. Το 1943 αναπτύσσεται μία μυστική οργάνωση Αντιστάσεως στην Ηλεία και την γειτονική Γορτυνία. Λέγεται Εθνική Ομάδα Αντιστάσεως (ΕΟΑ). Τον Αύγουστο του 1943 την ΕΟΑ Γορτυνίας (που διοικούσαν οι Αξιωματικοί Ι. Κοσιώρης και Ι. Μουτζούρης) αναλαμβάνει ως Διοικητής ο Χρήστος Καραχάλιος. Τον πλαισιώνουν Αξιωματικοί και Οπλίτες από όλη την Ηλεία. Την ίδια εποχή μία άλλη αντιστασιακή οργάνωση, το ΕΑΜ, με στρατιωτικό σκέλος τον ΕΛΑΣ, οργανωνόταν στην ίδια περιοχή, ενώ η οργάνωση του Χρήστου Καραχάλιου, που είχε έλθει σε επαφή και με τους Συμμάχους στην Μέση Ανατολή, πήρε το όνομα «Ελληνικός Στρατός» (Ε.Σ.).
Στις 5 Αυγούστου 1943 ο Χρήστος υπογράφει για λογαριασμό του Ε.Σ. ένα Σύμφωνο ανεφοδιασμού με όπλα και πυρομαχικά από τους Βρετανούς στην Νάσια Καλαβρύτων. Στις 13 Σεπτεμβρίου, κι ενώ έχει προηγηθεί διπλό χτύπημα του ΕΛΑΣ κατά του ΕΣ σε ορεινή Ολυμπία (περιοχή Καλλιθέας και Φιγαλείας), συγκροτείται ενιαίο συγκρότημα του ΕΣ με αρχηγό τον Ταγματάρχη Καραχάλιο και υπαρχηγό τον Ίλαρχο Βρεττάκο. Ο ΕΛΑΣ επεδίωκε την ένταξη του ΕΣ και του Καραχάλιου σε αυτόν. Επειδή ο Καραχάλιος δεν ήθελε να ενταχθεί στον ΕΛΑΣ (που αποτελούσε στόχο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ), το τμήμα του δέχθηκε επίθεση στην Πετρίνα Μεγαλοπόλεως στις 22 Οκτωβρίου 1943. Ο Χρήστος Καραχάλιος τραυματίσθηκε σε αυτήν και άφησε την ηγεσία του τμήματός του, μένοντας για 20 ημέρες στο Σέκουλα Ολυμπίας για ανάρρωση.
Τότε οι ηγέτες του ΕΛΑΣ, για να αποφύγουν τον Συμμαχικό έλεγχο (καθώς οι Σύμμαχοι άρχισαν πλέον να αντιλαμβάνονται τους κρυφούς και δόλιους στόχους του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ), έστειλαν τον Χρήστο Καραχάλιο σε άλλο μέρος, με φρουρά τριών ενόπλων Ελασιτών. Καθώς μετάφεραν τον τραυματία και αιχμάλωτό τους Χρήστο Καραχάλιο, λίγο έξω από το χωριό Νεοχώριο Ταϋγέτου οι τρεις φρουροί Ελασίτες τον σκότωσαν με φρικτό τρόπο στις 13 Δεκεμβρίου 1943.
Τον Μάιο του 1946 τα οστά του ήρωα μεταφέρθηκαν στην γενέτειρά του, τον Κοσκινά Αρχαίας Ολυμπίας, σε μία εκδήλωση που συγκίνησε και τους κατοίκους και τους παλιούς συμπολεμιστές του Καραχάλιου. Σήμερα ο ηρωικός Ταγματάρχης αναπαύεται σε έναν τάφο, κοντά σε συγχωριανούς και συγγενείς, στο Κοιμητήριο του Κοσκινά.
Η Ελληνική Πολιτεία, τιμώντας τους αγώνες και την θυσία του, έδωσε το όνομα του Ταγματάρχου Πεζικού Χρήστου Καραχάλιου στο Στρατόπεδο της ΣΕΤΤΗΛ στον Πύργο Ηλείας, όπου υπάρχει και μία προτομή του Αξιωματικού αυτού. Είναι μία μικρή αναγνώριση μιας ηρωικής παρουσίας…..
Γεώργιος Διον. Κουρκούτας
Φιλόλογος-Συγγραφέας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου