Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Αναγκαία η οικοδόμηση υδατικής συνείδησης Το βασικό συμπέρασμα της επετειακής ημερίδας «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ»

Αναγκαία  η οικοδόμηση  υδατικής συνείδησης
Το βασικό συμπέρασμα της επετειακής ημερίδας 
«ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ :  10 χρόνια λειτουργίας (2014-2024)»

Την ημέρα της Παγκόσμιας ημέρας Νερού, 22 Μαρτίου, διάλεξε ο δήμος Πατρέων για να γιορτάσει τα 10 χρόνια λειτουργίας του Σπιτιού του Νερού. Παρουσία πολλών συμμετεχόντων κατατέθηκαν απόψεις και παρουσιάσεις που σχετίζονται με τη βιώσιμη διαχείριση του νερού.

Κοινός τόπος όλων των παρουσιάσεων ήταν η ανάδειξη της μεγάλης συμβολής του Σπιτιού του Νερού στην ευαισθητοποίηση των πολιτών όλων των ηλικιών για την ορθή χρήση του νερού.


Την ημερίδα χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος, ενέργειας πρασίνου κ’ αθλητισμού Παναγιώτης Πετρόπουλος, ο οποίος τόνισε μεταξύ των άλλων την αναγκαιότητα διασφάλισης του νερού ως δημόσιο αγαθό και τη δίκαιη χρήση του. Ανέδειξε επίσης την μεγάλη συμβολή των εργαζόμενων του δήμου   για τη 10χρονη λειτουργία του.

Αναδρομή στη δημιουργία και 10χρονη λειτουργία του Σπιτιού του Νερού έκανε στη παρουσία του ο υπεύθυνος των κέντρων πληροφόρησης του δήμου Κων/νος Κωνσταντακόπουλος και  την ανάγκη διατήρησης  και ανανέωσης του Κέντρου ώστε να συνεχίζει να οικοδομεί την υδατική συνείδηση στους  επισκέπτες  του .

Στις σύγχρονες προκλήσεις και την ανάληψη δράσης για το νερό αναφέρθηκε η Μαρία Κατσακιώρη στέλεχος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – ΕΚΒΥ, παρουσιάζοντας το «Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης των Υδάτων των Λιμνών της Ελλάδας» που υλοποιεί το Κέντρο.

Ο Διονύσης Μεσσάρης ,  Γενικός Διευθυντής Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ, με την παρουσίαση του «Κοινότητες Αξιών» ανέδειξε την αναγκαιότητα  ριζικής μεταλλαγής του υπάρχοντος καταναλωτικού μοντέλου που έχει επιβληθεί και που καταβροχθίζει τους φυσικούς πόρους του πλανήτη, με την υιοθέτηση  ενός κοινού  συστήματος   αξιών από τις τοπικές κοινότητες.

Στο εκπαιδευτικό εργαλείο “Μουσειοσκευές για το νερό” αναφέρθηκε η  Πένυ Θεολόγη-Γκούτη, Υπεύθυνη Μουσείου Επιστημών & Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ  από τις Ελένη Αντωνακοπούλου & Ιωάννα Παπαϊωάννου/Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Α/Θμιας  &  Β/Θμιας Εκπαίδευσης  Αχαΐας, με την παρουσίαση Χωράει το ΝΕΡΟ   όλου του κόσμου σε ένα ΣΠΙΤΙ ;”  παρουσιάστηκαν τα στάδια που ακολουθούνται κατά την υλοποίηση ενός Προγράμματος Περιβαλλοντικής  και  τη συνέργεια τους  με  τις  δράσεις του Σπιτιού του Νερού.

Από πλευράς  πανεπιστημιακής κοινότητας  ο Πέτρος Κόκκινος, Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας (ΣΘΕΤ) του ΕΑΠ, αναφέρθηκε στην  μέθοδο επαναχρησιµοποίησης των λυµάτων ως στρατηγική αειφορικής διαχείρισης των υδατικών πόρων,  ενώ  ο  Καζάκης  Νεραντζής, Επ. Καθηγητής Υδρογεωλογίας και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, Πανεπιστήμιο Πατρών – Τμήμα Γεωλογίας, αναφέρθηκε στους    Παράγοντες ποιοτικής και ποσοτικής υποβάθμισης των υπόγειων υδάτων.

Το Σπίτι του Νερού που ήλθε πριν 10 χρόνια για να υπηρετήσει την υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά και την εξοικονόμηση του νερού, διαθέτει τα εχέγγυα  να διατηρήσει πανελλαδικά τη μοναδικότητα του και να βελτιώσει  ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες που προσφέρει..







Δεν υπάρχουν σχόλια: