Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Β΄ Κυριακή των νηστειών – Του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά


 Σήμερα, Β΄ Κυριακή των Νηστειών, είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά. Επίσης, η Αγία μας Εκκλησία, τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρα Υπατίου επισκόπου Γαγγρών, καθώς και του Οσίου Ακακίου του Ομολογητού, επισκόπου Μελιτηνής.
Ο Άγιος Υπάτιος έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου και καταγόταν από την Κιλικία της Μικράς Ασίας. Έγινε επίσκοπος Γαγγρών της Παφλαγονίας και διακρίθηκε για τον ιεραποστολικό του ζήλο και το φιλανθρωπικό του έργο. Η χάρη του Θεού τον αξίωσε με το χάρισμα της θαυματουργίας, από το οποίο και ευεργετήθηκε ο ίδιος ο αυτοκράτορας.
Πήρε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο που συγκροτήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. και ανέπτυξε σημαντική αντιαιρετική δράση κατά των αρειανών και των ναυατιανών. Οι ναυατιανοί, κατά τη διάρκεια της πορείας του από την Κωνσταντινούπολη προς την επισκοπική του έδρα, τον συνέλαβαν σε ερημική τοποθεσία και αφού τον βασάνισαν, τον οδήγησαν σε μαρτυρικό θάνατο.
Πανηγυρίζει το παρεκκλήσι του Αγίου Υπατίου στη Χλώρακα, Πάφου.
Ο Ἀγιος Ακάκιος, Επίσκοπος Μελιτινής, έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. Το ιεραποστολικό του έργο και ο ζήλος του για την εν Χριστώ ζωή, προκάλεσαν το φθόνο των ειδωλολατρών, οι οποίοι δεν άντεχαν τους πνευματοφόρους ανθρώπους. Τον κατήγγειλαν και δεμένο τον οδήγησαν στον Ύπατο Μαρκιανό, ενώπιον του οποίου ομολόγησε την αληθινή πίστη στον Τριαδικό Θεό. Μάλιστα είχε το σθένος να αναλύσει στον Ύπατο την όλη θεολογία της Εκκλησίας για τη Θεία Οικονομία, δηλ. τη φιλανθρωπία και συγκατάβαση του Θεού για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Παράλληλα, στηλίτευσε και αποδοκίμασε τους θεούς των εθνικών και ξεσκέπασε την πλάνη τους.
Αποτέλεσμα αυτών των λόγων του, ήταν τα διάφορα μαρτύρια και ο εγκλεισμός του στη φυλακή. Μέχρι την ειρηνική του κοίμηση, ο Ιεράρχης Ακάκιος συνέχισε το έργο της Εκκλησίας με σταθερή αυταπάρνηση, φέροντας μέχρι τον τάφο τα στίγματα του μαρτυρίου στο σώμα του.
Επίσης, σήμερα, Β΄ Κυριακή των Νηστειών, η Εκκλησία καθιέρωσε να τιμάται πέρα από την ημέρα μνήμης του (14 Νοεμβρίου) ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης. Τούτο καθιερώθηκε ακριβώς για παιδαγωγία των πιστών που εισήλθαν με υπομονή και ταπείνωση στο στάδιο των αρετών, τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, και ήδη έχουν ολοκληρώσει τις δύο πρώτες εβδομάδες.
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς υπήρξε ένας αγωνιστής ποιμενάρχης, σπουδαίος θεολόγος της Εκκλησίας που έζησε το 14ο αι. μ.Χ. και έκανε πράξη τη θεωρία της πνευματικής πορείας προς την αγιότητα.
Μας άφησε πνευματική κληρονομιά σπουδαίο θεολογικό συγγραφικό έργο, ως συνεχιστής του έργου των Καππαδόκων Πατέρων, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Γρηγορίου επισκόπου Νύσσης.
Σύμφωνα με τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, ο Θεός αποκαλύπτεται στον άνθρωπο που πιστεύει, δια των ενεργειών Του, ενώ η ουσία του Θεού παραμένει αμέθεκτος για τον πεπερασμένο άνθρωπο.
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς παραμένει στη συνείδηση του λαού του Θεού ως στύλος και εδραίωμα της Εκκλησίας.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: