“Ο πόλεμος είναι πάντα καταστροφικός. Το να μένει κανείς σιωπηλός μπροστά στη σκληρότητα του πολέμου είναι ντροπή! Είναι καθήκον και αποστολή μας να υπερασπιστούμε και να προωθήσουμε την ειρήνη. «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί» (Ματ. ε´, 9)”. Με τα λόγια αυτά η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ξεκίνησε τον σύντομο χαιρετισμό του στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία, στην οποία συμμετείχαν ηγέτες και εκπρόσωποι περίπου 100 κρατών, αλλά και Διεθνών Οργανισμών, και πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 15-16 Ιουνίου 2024, στο θέρετρο Bürgenstock του Καντονίου Nidwalden της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.
Ο Παναγιώτατος υπογράμμισε τη σημασία και την αξία του διαλόγου, ο οποίος
άλλωστε, όπως είπε, αποτέλεσε και την κινητήριο δύναμη της Διασκέψως αυτής.
Αναφερόμενος στην απονομή Αυτοκεφάλου καθεστώτος στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ο Παναγιώτατος τόνισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανταποκρίθηκε “στις ποιμαντικές ανάγκες των ορθοδόξων πιστών στην Ουκρανία”, γιατί, πρόσθεσε σε άλλο σημείο, “πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Ουκρανία δικαιούνται να έχουν τη δική τους εκκλησιαστική φωνή”.
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του σημείωσε:
“Βρισκόμαστε εδώ, όλοι μας, για να υποστηρίξουμε
μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη σε μια κυρίαρχη Ουκρανία. Ο Θεός να αναπαύσει
όλους όσοι έχασαν τραγικά τη ζωή τους και να δώσει δύναμη σε όλους όσοι
υπερασπίζονται την ειρήνη.”
Στο περιθώριο της συμμετοχής του στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής, ο
Οικουμενικός Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με
τους Εξοχωτάτους Προέδρους της Ουκρανίας κ. Volodymyr Zelenskyy, της Γαλλίας κ. Emmanuel Macron, και της Γεωργίας κυρία Salome Zourabichvili, με τον Εξοχ. Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο
Μητσοτάκη, τον Πρωθυπουργό του κράτους του Βατικανού Σεβ. Καρδινάλιο κ. Πέτρο Parolin, με τον Εξοχ. Υπουργό Εξωτερικών της
Τουρκίας κ. Hakan Fidan, καθώς, επίσης, και με άλλους ηγέτες και
εκπροσώπους κρατών και οργανισμών, μεταξύ των οποίων τον Πρόεδρο της
Δομινικανής Δημοκρατίας κ. Luis Abinader και τον Πρόεδρο των Νήσων Fiji κ. Wiliame Katonivere, τον οποίο και ευχαρίστησε για την
προστασία της μικρής Ορθοδόξου ιεραποστολικής κοινότητος στη χώρα του.
Αργά το εσπέρας της Κυριακής, 16 Ιουνίου, ο Παναγιώτατος επέστρεψε από τη
Ζυρίχη δια των Τουρκικών Αερογραμμών στην Πόλη, όπου τον υποδέχθηκαν ο
Επίτροπος Αυτού Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος και ο Πανοσιολ. Μ.
Αρχιδιάκονος κ. Αλέξανδρος.
9 σχόλια:
Είναι πολύ σωστή η Δήλωση του Πατριάρχου μας, ότι είναι καθήκον καί αποστολή η προώθηση της ειρήνής.
Γι αυτό θά πρέπει οι Εκκλησιαστικοί Ηγέτες να δώσουν το παράδειγμα.
Να συγκληθεί Πανορθόδοξη Σύνοδος καί με ειρηνικό καί αγαπητικό τρόπο να επιλυθεί το Ουκρανικό ζήτημα, με βάση το καθιερωμένο Συνοδικό Σύστημα, που είναι ο αρχαίος καί μόνιμος τρόπος Διοίκησης της Εκκλησίας.
Καί μόλις οι Εκκλησιαστικοί ομονοήσουν στο Εκκλησιαστικό σκέλος, θα κάνουν κατ' ανάγκην καί οι Πολιτικοί το ίδιο στο Πολιτικό σκέλος.
Αλλωστε η Διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία, έγινε με 100 αρχηγούς κρατών καί Οργανισμών (δηλαδή "Συνοδικά"), δέν έγινε με 1 - 2 Ηγέτες.
Προς: 17 Ιουνίου 2024 στις 11:10 π.μ
Το Ουκρανικό είναι υπόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο και επιλύθηκε Συνοδικά υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Δεν μπορούν να τεθούν σε διαπραγμάτευση τα κεκτημένα δικαιώματα του Οικουμενικού Θρόνου από θυγατέρες που έχουν επιδιώξεις κυριαρχίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία (βλέπε Ουκρανία, Αφρική κλπ). Τα ρούβλια που αφειδώς προσφέρουν δεν θα νικήσουν την Αλήθεια. Το Ουκρανικό από πλευράς Εκκλησιαστικής λύθηκε. Σύντομα θα συνειδητοποιήσει η Πολιτική και Εκκλησιαστική ηγεσία της Ρωσία το κακό που προξένησε στον Λαό της με την παράνομη εισβολή της στην Δημοκρατία της Ουκρανίας.
Έπρεπε το αυτοκέφαλο στην Ουκρανία να δοθεί σε ανύποπτο χρόνο καιρό πριν τον πόλεμο ή καιρό μετά.
Τώρα οι Ρώσοι στοχοποιούν τον Πατριάρχη, ότι είναι υποχείριο των Αμερικανών,με το να δώσει τώρα το αυτοκέφαλο στην Ουκρανία.
Δέν είναι σωστό να μιλάμε για ρούβλια, χωρίς αποδείξεις, διότι πρώτον μέν σπιλώνουμε τις υπολήψεις δέκα Προκαθημένων Αρχιερέων, δεύτερον επιβαρύνουμε την ψυχή μας με συκοφαντία, καί τρίτον δίνουμε δικαίωμα στην άλλη πλευρά να μιλήσει για ευρώ καί δολλάρια ....
σωστός ο 12:28, λάθος η χρονική στιγμή .έδωσε τροφή ο Πατριάρχης στην παρούσα μπαρουτιασμενη φάση
Προς: 17 Ιουνίου 2024 στις 1:50 μ.μ.
Συνεχίζω να ομιλώ για ρούβλια και μάλιστα με αποδείξεις. Δεν σπιλώνω την υπόληψη κανενός προκαθημένου αλλά και κανενός αρχιερέως. Απλώς θα σας επισημάνω ότι αρχιερεας. σε τουριστικό νησί με σπουδαίο θρησκευτικό προσκύνημα είχε δηλώσει ότι δεν μπορώ να πάω αντίθετα προς τη ρωσική Εκκλησιά. Χιλιάδες είναι οι Ρώσοι οι οποίοι επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο και προσκυνούν στο προσκύνημα μας. Όλοι αυτοί βοηθούν την τοπική οικονομία διότι αγοράζουν από τα καταστήματα και ενισχύουν τα ξενοδοχεία. Μετά από λίγες ημέρες, η Ρωσική Εκκλησία έλεγε ότι το συγκεκριμένο νησί μπορούν να το επισκέπτονται και να προσκυνούν οι Ορθόδοξοι Ρώσοι. Αφού ο μητροπολίτης της τοπικής εκκλησίας είναι υπέρ τους. Δεν είπα ότι έπαιρνε αυτός τα ρούβλια. Τα ρούβλια πήγαιναν στο παγκάρι και πήγαιναν στους καταστηματάρχες. Το ίδιο έπραξαν και άλλοι αριερείς. Δεύτερον γνωρίζω πολύ καλά το τι συμβαίνει με την εξαγορά κληρικών στην Αφρική αν υπαχθούν στην ρωσική εξαρχεία. Εάν εσύ δεν το γνωρίζεις, είναι δικό σου πρόβλημα. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το έχει επισημάνει. Αυτά σχετικά με τα ρούβλια. Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω.
Ο συντάκτης 17 Ιουνίου 2024 στις 1:50 μ.μ.δεν έχει ιδέα για τα ρούβλια. Ας ψάξει να μάθει τι έκαναν στην Μητρ.Κορέας ,εξαγόρασαν κορεάτη κληρικό που έμαθε θεολογικά και ιερατικά "γράμματα"με φροντίδα και έξοδα της μητρόπολης Κορέας και τον έκαναν επίσκοπο της δικής τους εμβόλιμης δικαιοδοσίας στην Κορέα κλπ.
Στην Μικρασία ενώ υπάρχουν μητροπόλεις του Ο.Π. με αποκλειστικά σλαβόφωνους κληρικούς ,γυρίζουν ιερείς της Μόσχας και κάνουν άγρα πιστών με εισπήδηση.Υπ΄ όψιν ότι υπάρχει έγγραφο του Μόσχας + Αλεξίου που παρακαλούσε τον Κωνσ/λεως να καλυψει τις θρησκ.ανάγκες των οικονομ.μεταναστών με ενορίες του Ο.Π.
Χώρια στην Αφρική που γυρίζουν Μοσχοβίτες κληρικοί και δημιουργούν δικές τους ενορίες με παχυλές αμοιβές των Αφρικανών ιερέων που φεύγουν από το Π.Αλεξανδρείας που τους χειροτόνησε.
Αυτά που αναφερεις, αγαπητέ jean, αποτελούν αντίδραση της Εκκλησίας της Ρωσίας στην κατάσταση που δημιούργησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Ουκρανία.
Δεν έγιναν εκ του μηδενός.
Αν δέν υπήρχε η αιτία, δέν θα υπήρχαν αυτά τα αποτελέσματα.
Γιά Ανώνυμος.18 Ιουνίου 2024 στις 4:37 μ.μ. Ατυχώς της Κορέας αφορούν χρόνο προ του Ουκρανικού όπως έχει γράψει ο +Κορέας Σωτήριος, αλλά και στην Μικρασία ξεκίνησαν πρό Ουκρανικού.Η Αφρική είναι μετά το Ουκρανικό ,αλλά όλα αφορούν τον εθνοφυλετισμό τους και τον Русский мир.Όσο για την αυτοκεφαλία υπάρχει προϊστορία,Βουλγαρία,Πολωνία,Τσεχοσλοβακία..τους ξέρουμε.
Δημοσίευση σχολίου