Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Εορτή Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου

Με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Χρυσοστόμου εορτάσθη η μνήμη του Μεγάλου Διδασκάλου της Εκκλησίας μας Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου εις το Ιερόν Μετόχιον του Αγίου Νικοδήμου του Μυροφόρου εις Ζαβλάνι Πατρών. Η Β' Αγία Τράπεζα του Ιερού Ναού είναι εγκαινιασμένη υπό του κτίτορος μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου εις το όνομα του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, φυλάσσεται δε Ιερά Εικόνα ιστορηθείσα εις το Άγιον Όρος.


Την παραμονή ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας υπό του Αρχιμανδρίτου π. Ανδρέα Θεοδωράτου και του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιωάννη Μπαρούση. Τον Θείον Λόγον εκήρυξεν ο Αρχιμ. π. Ανδρέας Θεοδωράτος ο οποίος ανεφέρθη εις την ημέραν του Κυρίου την Κυριακήν δια την οποίαν ηγωνίσθη σθεναρώς ο Όσιος Νικόδημος, εις το σύγγραμμά του περί συνεχούς Θείας Μεταλήψεως και εις το περισπούδαστον έργον του, το Ιερόν Πηδάλιον, όπου συγκέντρωσεν τους Ιερούς Αποστολικούς κανόνες, τους κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων, των τοπικών Συνόδων και των Πατέρων της Εκκλησίας μετά σχολιασμών.
 
Την Θείαν Λειτουργίαν ετέλεσεν εν πληθούση Εκκλησία ο Εφημέριος του Ιερού Μετοχίου Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος μετά του διακόνου π. Παναγιώτου. Ο π. Γερβάσιος ανεφέρθη εκτενώς εις τον βίον του Αγίου, εις τα ιδιαίτερα χαρίσματά του με τα οποία τον επροίκισεν ο Δωρεοδότης Κύριος και εις το πλούσιον συγγραφικόν του έργον. Μετά την Θ. Λειτουργίαν παρετέθη εις το εκκλησίασμα μοναστηριακόν κέρασμα εις τον αύλειον χώρον του Ι. Ναού.
 
Το απόγευμα της εορτής ετελέσθη Εσπερινός και Ιερά Παράκλησις προς τον Όσιον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: