Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Μνήμη των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Σεργίου και Βάκχου (7 Οκτωβρίου)


Σήμερα, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μεγαλομαρτύρων Σεργίου και Βάκχου, των μαρτύρων Ευσεβίου και Φήλικος και του Ιερομάρτυρος Πολυχρονίου και η σκέψη μας ανεβαίνει στις παρυφές της οροσειράς τους Πενταδακτύλου, όπου ο ναός και το αγίασμα του Ιερομάρτυρος.
Οι Άγιοι Σέργιος και Βάκχος κατάγονταν από τη Ρώμη και έζησαν επί Μαξιμιανού, γύρω στο 300 μ.Χ. Ανήκαν στις ανώτατες στρατιωτικές τάξεις της αυτοκρατορίας και όταν κατηγορήθηκαν ότι ασπάστηκαν το Χριστιανισμό, ομολόγησαν με θάρρος την πίστη τους.
Ο Ιερομάρτυρας Πολυχρόνιος, έτυχε επιμελημένης χριστιανικής ανατροφής από τους γονείς του και αναδείχθηκε σε σπουδαίο διδάσκαλο της Χριστιανικής πίστεως. Μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Μέλημά του ήταν οι άνθρωποι της ενορίας του να γνωρίζουν την αληθινή πίστη και να ζουν με συνείδηση τα δόγματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Εξαιτίας της σθεναρής αντίστασής του σε όλα τα βασανιστήρια, οι αρειανοί μεθόδευσαν και πέτυχαν τη δολοφονία του. Έτσι, ενώ ιερουργούσε, ομάδα αιρετικών έκανε έφοδο στην Εκκλησία και τον μαχαίρωσαν πάνω στην Αγία Τράπεζα.
Αναρίθμητοι Χριστιανοί, και στις μέρες μας, παρά τις διακηρύξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αγώνων για επικράτηση των στοιχειωδών ελευθεριών, ζουν φοβερά βασανιστήρια και γίνονται μάρτυρες της Χριστιανικής Πίστεως τόσο στη Μέση Ανατολή και την Ασία όσο και σε άλλα μέρη του πλανήτη μας.
Τον Ιερομάρτυρα τιμούν οι κάτοικοι των κατεχόμενων κοινοτήτων Αγίου Νικολάου Λευκονοίκου, Καλογραίας και Τρυπημένης. Ακόμη, Ναός του Αγίου Πολυχρονίου υπάρχει και στην κοινότητα Μελάναργα στην Καρπασία. Επίσης, σήμερα πανηγυρίζει η κοινότητα Αγίου Σεργίου της Αμμοχώστου. Σύμφωνα με τον αείμνηστο Αθανάσιο Παπαγεωργίου, κτίσθηκε ναός πιθανότατα το 13ο ή 14ο αιώνα αρχικά στον τύπο του συνεπτυγμένου σταυροειδούς με τρούλο χωρίς νάρθηκα, ο οποίος αργότερα προσετέθη στα δυτικά. Οι τοίχοι είναι κτισμένοι με πωρόλιθους από τα παρακείμενα ερείπια της Σαλαμίνας και της Βυζαντινής Κωνσταντίας.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: