Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Σκέψεις του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου με την α­να­το­λή του νέ­ου έ­τους


Σκέψεις του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου
με την α­να­το­λή του νέ­ου έ­τους

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ  ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Έ­να έ­τος φεύγει και έ­να και­νούρ­γιο α­να­τέλ­λει στη ζω­ή μας. Ο περασμένος χρόνος άφησε πί­σω πολ­λά προ­βλή­μα­τα, πολ­λές πι­κρί­ες, προ­βλη­μα­τι­σμούς με­γά­λους και λι­γό­τε­ρες χα­ρές.
Εί­ναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό των η­με­ρών η κα­τή­φεια και ο σκε­πτι­κι­σμός που φαί­νονται έκ­δη­λα στα πρό­σω­πα των αν­θρώ­πων. Ου­δείς γνω­ρί­ζει πλέ­ον ποιά θα εί­ναι η ε­ξέ­λι­ξη των πραγ­μά­των κα­τά το έ­τος 2012.
Το χει­ρό­τε­ρο ό­μως εί­ναι να χα­θούν τα ό­νει­ρα για το μέλ­λον, η ελ­πί­δα για το αύ­ριο, η ε­μπι­στο­σύ­νη στους θε­σμούς. Κα­τά το έ­τος που πέ­ρα­σε η φτώ­χεια χτύπη­σε την πόρ­τα μας, η α­νερ­γί­α έ­πλη­ξε των νέ­ων τα φτε­ρά και τους έ­κο­ψε την ορμή για δη­μιουρ­γί­α και πρό­ο­δο.
Ί­σως έλ­θουν και δυ­σκο­λό­τε­ρες η­μέ­ρες. Βλέ­πε­τε τα αν­θρώ­πι­να είναι ρευ­στά και μετέ­ω­ρα, μά­λι­στα ό­ταν τα δια­χει­ρί­ζο­νται  άν­θρω­ποι, οι ο­ποί­οι  δεν έ­χουν πνευμα­τι­κές βά­σεις και πνευ­μα­τι­κές ε­φέ­σεις. Η πνευ­μα­τι­κή και η­θι­κή κα­τά­πτω­ση των τε­λευ­ταί­ων ε­τών ε­πέ­φε­ρε τα δει­νά α­πο­τε­λέ­σμα­τα τα ο­ποί­α ό­λοι μας βιώ­νου­με σή­με­ρα.
Λυ­πού­με­θα γι΄ αυ­τή την κα­τά­ντια της κοι­νω­νί­ας μας, για τον ευ­τε­λι­σμό των α­ξιών, την α­πα­ξί­ω­ση των θε­σμών, την έκ­πτω­ση του αν­θρω­πί­νου προ­σώ­που. Θλιβό­με­θα για τις στρα­τιές των α­νέρ­γων, για τα δια­λυ­μέ­να νοι­κο­κυ­ριά, για την πεί­να και την α­νέ­χεια του κό­σμου. Ποιός το πε­ρί­με­νε ό­τι θα φτά­ση η Ελ­λά­δα σε αυ­τή την θλι­βε­ρή και α­θλί­α κα­τά­στα­ση;
Ό­μως πρέ­πει τα πράγ­μα­τα να τα δού­με πνευ­μα­τι­κά και έ­τσι να πο­ρευ­θού­με μετά ταύ­τα. Ό­λα έρ­χο­νται ως μί­α δο­κι­μα­σί­α, της ο­ποί­ας ε­μείς οι ί­διοι εί­μα­στε αί­τιοι με την εν γέ­νει συ­μπε­ρι­φο­ρά μας. Συ­νη­θί­σα­με να ζού­με μέ­σα στην υ­περκα­τα­νά­λω­ση και γί­να­με ο­πα­δοί μιας εύ­κο­λης και τρυ­φη­λής ζω­ής, την ο­ποί­α μας ε­σέρ­βι­ραν ό­σοι ή­θε­λαν  να μας κα­τα­στρέ­ψουν. Μας προ­σέ­φε­ραν α­γα­θά, ώ­στε να πλα­τύ­νο­με  την γα­στέ­ρα, α­φή­νο­ντας α­καλ­λιέρ­γη­τον και α­τροφι­κό τον ε­σω­τε­ρι­κό μας κό­σμο. Χρό­νια τώ­ρα α­κο­λου­θή­θη­κε αυ­τός ο δρό­μος. Χρόνια φού­σκω­νε αυ­τό το μπα­λό­νι και έ­φτα­σε στο ση­μεί­ο να σκά­ση κά­νο­ντας δυνα­τό κρό­το και τραυ­μα­τί­ζο­ντας το σώ­μα της κοι­νω­νί­ας.
Δε­κα­ε­τί­ες συ­νε­τε­λεί­το έ­να έ­γκλη­μα εις βά­ρος των δο­μών του έ­θνους μας και της κοι­νω­νί­ας μας. Πριο­νι­ζό­ταν το δέν­δρο πά­νω στο ο­ποί­ο κα­θό­μα­σταν και μας ή­ρε­σε ο ή­χος του πριο­νί­σμα­τος. Α­πέ­να­ντί μας α­κού­α­με τις πλάνες σει­ρή­νες και βλέ­πα­με ο­φθαλ­μα­πά­τες. Ό­ταν κά­ποιοι ύ­ψω­ναν ε­λε­γκτι­κά τη φωνή τους, μι­λώ­ντας για το σά­πιο σύ­στη­μα και τα ε­περ­χό­με­να δει­νά, φρό­ντι­ζαν  οι υ­πεύ­θυ­νοι της συμ­φο­ράς να τους κλεί­νουν το στό­μα ή να τους κτυ­πούν α­λύπη­τα έ­ως ό­του τους ε­ξο­ντώ­σουν. Γνω­στή άλ­λω­στε η θλι­βε­ρή και κα­τα­στρο­φι­κή αυ­τή τα­κτι­κή. Μά­θα­με να ζού­με πε­ζά και ε­φή­με­ρα. Α­πο­κτή­σα­με χω­ρίς να το α­ντι­λη­φθού­με μια νο­ο­τρο­πί­α  ξέ­νη και α­ταί­ρια­στη στα δι­κά μας κοι­νω­νι­κά δε­δομέ­να, στο δι­κό μας χα­ρα­κτή­ρα και την ψυ­χο­σύν­θε­σή μας. Ε­πι­λέ­ξα­με τον βο­σκημα­τώ­δη βί­ο.
Με πό­νο ψυ­χής, γρά­φω αυ­τές τις γραμ­μές, αλ­λά θε­ω­ρώ ό­τι εί­ναι α­πα­ραί­τη­το με την αλ­λα­γή του χρό­νου  να κά­νου­με έ­να α­πο­λο­γι­σμό, μί­α αυ­το­κρι­τι­κή μή­πως και α­να­λά­βου­με κά­πως πνευ­μα­τι­κά, α­να­συ­ντά­ξο­με τις δυ­νά­μεις μας και προ­χωρή­σο­με.
Πολ­λοί προ­βλέ­πουν ό­τι το 2012 θα εί­ναι μί­α α­κό­μα πιο δύ­σκο­λη χρο­νιά. Αυ­τό προ­βλη­μα­τί­ζει για να μην εί­πω ό­τι τρο­μά­ζει τους πε­ρισ­σο­τέ­ρους. Ό­μως έχο­με πει και άλ­λη φο­ρά ό­τι το έ­ναυ­σμα του η­ρω­ϊ­σμού εί­ναι η δυ­σχέ­ρεια. Αυ­τή η δυ­σχέ­ρεια την ο­ποί­α ε­μείς προ­κα­λέ­σα­με με την συ­μπε­ρι­φο­ρά μας, θα λει­τουρ­γή­σει πλέ­ον, λυ­τρω­τι­κά και ευερ­γε­τι­κά. Θα μας κά­νει πιο συ­νε­τούς και μυα­λω­μέ­νους. Πε­ρισ­σό­τε­ρο προ­σε­κτι­κούς, λι­γό­τε­ρο ε­ξω­στρε­φείς και σπά­τα­λους της πα­τρι­κής «ου­σί­ας». Έ­χου­με ή­δη πά­ρει τα μα­θή­μα­τά μας, εξ αι­τί­ας των ά­κριτων και α­βα­σά­νι­στων ε­πι­λο­γών μας, σε προ­σω­πι­κό και κοι­νω­νι­κό ε­πί­πε­δο. Γνω­ρί­ζο­με πια τί φταί­ει και ποιός φταί­ει. Έ­χομε α­ντι­λη­φθή ό­τι υ­πάρ­χουν και άλ­λα πράγ­μα­τα τα ο­ποί­α έ­χουν πο­λύ με­γά­λη α­ξί­α για την ζω­ή μας και την πατρί­δα μας και τα ο­ποί­α μέ­χρι τώ­ρα  ό­χι μό­νο τα α­φή­σα­με στην ά­κρη, αλ­λά τα πολε­μή­σα­με, τα τσα­λα­κώ­σα­με, τα κα­τα­πα­τή­σα­με. Πού πή­γε ο σε­βα­σμός στο αν­θρώ­πινο πρό­σω­πο; Για­τί δια­λύ­θη­κε η οι­κο­γέ­νεια; Για­τί προ­δώ­σα­με τις πα­τρο­γο­νικές μας α­ξί­ες και υ­ιο­θε­τή­σα­με ξέ­να πρό­τυ­πα ζω­ής; Για­τί πο­λε­μή­σα­με τις ρίζες του γέ­νους μας; Σε τί μας έ­φται­ξε η μά­να μας Εκ­κλη­σί­α; Για­τί έ­πρε­πε να δια­λύ­σου­με την παι­δεί­α, να ρη­μά­ξο­με τη γλώσ­σα μας, να στραγ­γα­λί­σου­με την παρά­δο­σή μας.
Τώ­ρα αρ­χί­ζει, πι­στεύ­ω, μί­α άλ­λη πο­ρεί­α. Αρχίζει η α­ντί­στρο­φη μέτρηση και ευ­τυ­χώς. Κρα­τώ­ντας στα χέ­ρια ό­,τι μας α­πέ­μει­νε προ­χω­ρά­με, «ουχί ώσπερ οι λοι­ποί οι μη έ­χο­ντες ελ­πί­δα», ό­πως λέ­γει ο Άγιος Α­πό­στο­λος Παύ­λος. Έ­χει λε­χθεί ό­τι η ελ­πί­δα πε­θαί­νει τε­λευ­ταί­α. Ε­μείς δια­κη­ρύσ­σομε ό­τι πο­τέ δεν πε­θαί­νει η ελ­πί­δα. Βλέ­πο­με με πί­στη τον Ε­σταυ­ρω­μέ­νο  και Α­να­στά­ντα Κύ­ριό μας. Αυ­τόν τον ο­ποί­ο τό­σες φορές ε­γκα­τα­λεί­ψα­με  και ε­πι­κρά­να­με με την συ­μπε­ρι­φο­ρά μας. Μας κοι­τά­ζει τό­σο γλυ­κά και με τό­ση α­γά­πη. Ό­σο ε­μείς δα­κρύ­ζομε τό­σο μας πλη­σιά­ζει. Αι­σθα­νόμα­στε την πα­ρου­σί­α Του στη ζω­ή μας. Κά­ποιοι μέ­σα στον πό­νο τους, τολ­μούν να ε­ρω­τή­σουν. «Κύ­ριε για­τί μας ά­φη­σες;» και Ε­κεί­νος α­πα­ντά­ει.  "Παι­διά μου  ποτέ δεν σας ε­γκα­τέ­λει­ψα. Ε­σείς με α­φή­σα­τε. Πά­ντα σας πε­ρί­με­να για­τί σέ­βο­μαι την ε­λευ­θε­ρί­α σας". Αυ­τός μας α­γκα­λιά­ζει μας κα­τα­σπά­ζε­ται και μας κα­τα­φιλεί.
Εί­ναι α­λή­θεια ό­τι εχάσαμε πολ­λά α­πό πλευ­ράς  υ­λι­κής και κο­σμι­κής. Εί­ναι όμως βέ­βαιο ό­τι ε­γί­να­με πε­ρισ­σό­τε­ρο προ­σε­κτι­κοί και κατανοήσαμε ό­τι πρέ­πει να ε­πι­στρέ­ψο­με στο «σπί­τι μας», που το α­φή­σα­με ά­σπλα­χνα. Να το νοι­κο­κυ­ρέ­ψομε, να το θερ­μά­νομε για­τί μό­νο σε αυ­τό υ­πάρ­χει η α­σφάλεια και απ΄ αυ­τό θα αρ­χί­ση η ελ­πι­δο­φό­ρα νέ­α πο­ρεί­α.
Α­δελ­φοί μου, έ­χου­με πε­ρά­σει πο­λύ δύ­σκο­λες κα­τα­στά­σεις σαν λα­ός και α­ντέξα­με. Έ­χου­με έ­να δυ­να­μι­σμό και μια ψυ­χο­σύν­θε­ση ξε­χω­ρι­στή, μο­να­δι­κή. Πολ­λές φο­ρές θέ­λη­σαν να μας τσα­κί­σουν και να μας α­φα­νί­σουν. Ό­μως πο­τέ δεν τα κατά­φε­ραν. Α­ντι­θέ­τως έ­σπα­σαν το δι­κό τους κε­φά­λι. Πρέ­πει για μια α­κό­μη φο­ρά μέ­σα στο ι­στο­ρι­κό γί­γνε­σθαι να στα­θού­με όρ­θιοι, να πά­ρου­με τις τύ­χες μας στα χέ­ρια μας. Να πια­στού­με α­πό το χέ­ρι του Κυ­ρί­ου μας και να προ­χω­ρή­σομε, πλού­σιοι μέ­σα στη φτώ­χεια μας, δυ­να­τοί μέ­σα α­πό την α­νέ­χεια και την α­δυ­ναμί­α μας, νι­κη­τές μέ­σα α­πό έ­να σκλη­ρό α­γώ­να.
Α­δελ­φοί μου, έ­χου­με πλέ­ον πά­ρει στα σο­βα­ρά τη ζω­ή μας. Ας βο­η­θή­σομε μέ­σα από μια ελ­πι­δο­φό­ρα και σω­τή­ρια προ­ο­πτι­κή τα παι­διά μας, να προ­χω­ρή­σουν α­ξιο­ποιώ­ντας το λα­μπρό εσωτερικό τους κό­σμο και τον δυ­να­μι­σμό που κρύβουν στην ψυχή τους.
Έ­χο­με τα χέ­ρια μας, έ­χο­με το μυα­λό μας, έ­χο­με και τη γη και την θά­λασ­σά μας. Έχο­με και την πα­τρο­γο­νι­κή ε­στί­α που ε­γκα­τα­λεί­ψα­με. Έ­χο­με την ξε­χω­ρι­στή ψυχή. Την α­γά­πη μας.
Ό­μως πά­νω απ΄ ό­λα έ­χο­με τον Πανάγιο Κύριόν μας, που εί­ναι ο Πα­ρά­κλη­τος για μας. Έ­χο­με την πα­ρα­μυ­θία μας που εί­ναι η Πα­να­γί­α μας και τους υ­ιούς της πα­ρα­κλή­σε­ως που εί­ναι οι Ά­γιοί μας.
Ή­δη πλέον ε­πα­να­στα­τή­σα­με εναντίον κά­θε μορ­φής δου­λεί­ας.  Ο γί­γα­ντας ευτυχώς έ­χει ξυπνήσει. Τί­πο­τα δεν χά­θη­κε. Α­πλώς εγερθήκαμε με­τά α­πό έ­να ψεύ­τι­κο ό­νει­ρο. Ζούμε στο φως της α­λή­θειας.
Προ­χω­ρεί­στε α­δελ­φοί μου στο 2012, α­φή­νοντας πί­σω την ψευ­τιά και την μαυ­ρί­λα. Η ζω­ή εί­ναι ω­ραί­α.
Ο Ή­λιος ή­δη α­νέ­τει­λε. Το Σπή­λαιον ε­φω­τί­σθη. Η Αλήθεια ήλθε. Η σκιά πα­ρέ­δρα­με.
Η ελ­πί­δα ή­δη ε­ψύ­χω­σε τις καρ­διές. Θα τολ­μή­σω να εί­πω. Η κρί­ση έ­φε­ρε την κάθαρ­ση. Σή­με­ρον σω­τη­ρί­α τω οί­κω η­μών γέ­γο­νεν.
Κα­λή χρο­νιά
Χρό­νια Πολ­λά και Ευ­λο­γη­μέ­να.
Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα λόγια σας βάλσαμο υπομονής και ελπίδος και μόνο από το ότι « έναυσμα του ηρωισμού είναι η δυσχέρεια» έλαβα θάρρος.

Ανώνυμος είπε...

Πώς να τα βοηθήσουμε τα παιδιά μας όταν μαραζώνουν με την συνεχιζόμενη ανεργία. Τελείωσαν πανεπιστήμιο και δεν μπορούν να κάνουν κάποιο μεροκάματα για τον καφέ τους. Οι συντάξεις όλο και λιγοστεύουν οι ελπίδες στερεύουν. Μόνη ελπίδα να μας λυπηθεί η Παναγιά.

Ανώνυμος είπε...

Άλλος Μητροπολίτης γράφει «Έτος 2012 = Έτος Δυστυχίας, Ανεργίας, Φορολογίας = Έτος Φτώχειας».
Ευτυχώς που τώρα διάβασα στον καλό αυτό ιστοχώρο τις σκέψεις του Αγίου Πατρών και επουλώθηκαν οι πληγές από το απαισιόδοξο κείμενο που διάβασα. Όλοι εμείς οι απελπισμένοι από την οικονομική κρίσει που μας συντάραξε την έως τώρα αρμονική ζωή μας από τους ποιμένες μας έχουμε ανάγκη λόγων όπως οι δικοί σας σεβασμιότατε «Προχωρείστε αδελφοί μου στο 2012, αφήνοντας πίσω την ψευτιά και την μαυρίλα. Η ζωή είναι ωραία.
Ο Ήλιος ήδη ανέτειλε. Το Σπήλαιον εφωτίσθη. Η Αλήθεια ήλθε. Η σκιά παρέδραμε.» Ας υπάρχει μια αμυδρή ελπίδα στο τούνελ της απαισιοδοξίας μας.

Ανώνυμος είπε...

Για αρχή δύσκολης χρονιάς ελπιδοφόρες οι σκέψεις αυτές περί χρόνου. Έστω και ως ανάγνωση νιώθω τον Δεσπότη συμπαραστάτη στον καθημερινό αγώνα για επιβίωση.

Αληθεύοντες εν αγάπη είπε...

Συγχαίρω τον επίσκοπο των Πατρών διότι ως γνήσιος Ποιμένας-Αρχιερέας επουλώνει με τον Ευαγγελικό Λόγο τις τραυματισμένες ψυχές μας. Περισσότερο από κάθε άλλη εποχή η γενιά αυτή έχει ανάγκη ο Ποιμένας να έχει στοργή, αγάπη και ενδιαφέρον προς το ποίμνιό του.

Ανώνυμος είπε...

Θυμάμαι τι είπε ο μακαριότατος Αλβανίας Αναστάσιος Γιαννουλάτος σε δύο δημοσιογράφους της δημόσιας τηλεόρασης που τον επισκέφθηκαν με σκοπό να του πάρουν συνέντευξη προ έτους αν δεν απατώμαι όταν η οικονομική κρίση είχε ήδη κάνει ορατά τα σημάδια της.Μίλησε για σύννεφα που τα διαλύει όμως κάποιος Ήλιος!Κι αυτός ο Ήλιος δεν είναι άλλος απ τον Ήλιο της Δικαιοσύνης,τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό!Ήταν τόσο μα τόσο πειστικός ο λόγος του όπως και του αγίου Πατρών!Αυτόν το λόγο που θα μας οδηγήσει στο Λόγο διακηρύσσει η Αγία μας Εκκλησία.Ας ευχόμαστε και προσευχόμαστε ούτως ώστε τον Υιό και Λόγο του Θεού τον Θεάνθρωπο τουτέστιν να εγκολπωθούμε όλοι μας,άρχοντες και αρχόμενοι,στο χρόνο που μόλις μπήκε για να νοηματοδοτήσει τη ζωή μας και να διαλύσει την αχλύ της απαισιοδοξίας και της απελπισίας.
Λυκούργος Νάνης

Ανώνυμος είπε...

Ο Μητροπολίτης Πατρών με τα σοφά κηρύγματά του, μας προφυλάσσει από την ηθική σήψη, και μας φωτίζει την πνευματική ζωή. Στέκεται ως φωτεινός φάρος που σπάει τα μανιασμένα κύματα της υλοκρατούμενης εποχής μας και της ξενομανίας. Είναι ένας αφυπνιστείς που προσπαθεί να ξυπνήσει τον λαό από τον ύπνο του λεβαντινισμού. Ο Πατρών Χρυσόστομος οραματίζεται την Πατρίδα πνευματικώς ελευθέρα, πραγματικός ορθόδοξο, ανθοφορούσα και καρποφορούσα «σαν τα παλιά τα χρόνια». Τα λόγια του επηρεάζουν τον λαό γιατί είναι λόγια ζεστά από μέσης καρδίας.
Θαυμαστή η Αγία του Χριστού Εκκλησία του Χριστού η οποία τοιούτους φλογερούς αποστόλους και κοινωνικούς εργάτας αναδεικνύει εις κάθε εποχή.
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

“Ως ωραίοι οι πόδες των ευαγγελιζομένων την ειρήνην των ευαγγελιζομένων τα αγαθά" των ευαγγελιζομένων την ελπίδα.

Ανώνυμος είπε...

Eyxaριστούμε πολύ!πην

Ανώνυμος είπε...

Τα σέβη μας στον Σεβασμιώτατο, πολύ ουσιώδης και παρηγορητικός ο λόγος του.
Κι ο άσωτος υιός, πότε αντιλήφθηκε ότι έκανε λάθος που έφυγε από τον Πατέρα; Όταν πείνασε... μήπως μας θυμίζει το σήμερα;
Η λύση όλων των αδιεξόδων είναι η επιστροφή στην αγκαλιά του Πατέρα μας, τότε θα γίνει το θαύμα.
Είμαι αισιόδοξος γιατί είμαι ορθόδοξος.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι, η τοποθέτηση του Πατρών μας δίνει ελπίδα και παραμυθία. Το κείμενο αυτό το διάβασα στον Εκκλησιολόγο και εντυπωσιάσθηκα. Μπράβο Τασούλη που το αναδημοσίευσες. Χρειάζεται περισσότερη συνεργασία του μπλοκ με την εφημερίδα προς ωφέλεια του χριστεπώνυμου πληρώματος.
Ευλογημένη χρονιά να έχουμε.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι απλές σκέψεις αλλά μια ουσιώδη παρέμβαση για την αγάπη του Θεού Πατέρα που δεν εγκαταλείπει τα παιδιά του τα αγαπημένα. Είναι η παρέμβαση αυτή μήνυμα διαχρονικό αισιοδοξίας για το νέο έτος 2012.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό.
Τώρα αρχίζει, μία άλλη πορεία. Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και ευτυχώς. Κρατώντας στα χέρια ό,τι μας απέμεινε προχωράμε προς κάτι καλύτερο με σταθερές βάσεις για ένα καλύτερο αύριο της Πατρίδας με την ενεργό βοήθεια της Εκκλησίας μας.

Ανώνυμος είπε...

Ο Κοινός Νούς βοηθά πολύ. Αρκεί νά ενεργοποιείται. Καί ως χριστιανοί πρέπει νά έχουμε μιά γνωστή γραμμή πλεύσεως.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε πολύ τον Σεβασμιώτατο για τον γεμάτο αγάπη λόγο του.. και που μας στηρίζει με όλους τους τρόπους

Ανώνυμος είπε...

Ήτο μεγάλη ευλογία για τον "Εκκλησιολόγο" το ό,τι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος δημοσιοποίησε τις σκέψεις του από την εφημερίδα μας. Πραγματικά τον ευχαριστούμε μέσα από την ψυχή μας για την αγάπη του και την ηθική του στήριξη. Αλλά, και σένα Αναστάσιε που το αναδημοσίευσες, δίδοντας έτσι την δυνατότητα στους χιλιάδες επισκέπτες σου για πνευματική τροφή.
Ευχόμεθα ολοψύχως το 2012 να είναι έτος ευλογημένο και ηγιασμένο. "Ο Εκκλησιολόγος"

Ανώνυμος είπε...

"Ο Εκκλησιολόγος" θα κυκλοφορήσει κανονικά το Σάββατο 7 Ιανουαρίου το πρωί με όλες τις ειδήσεις, τον εορτασμό των Θεοφανείων με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, καθώς, και συνέντευξη με τον συμπολίτη μας Ιεραπόστολο, Αγιορείτη Ιερομόναχο π. Θεολόγο Χρυσανθακόπουλο.

Ανώνυμος είπε...

Βαθυστόχαστες σκέψεις από ένα νέο στην ηλικία Ιεράρχη της Εκκλησίας μας. Σκέψεις οι οποίες διαθέτουν την εμπειρία ωρίμου πνευματικού ανθρώπου. Με τόνωσαν μέσα στην απελπισία των ειδήσεων που διαβάζω και ακούω. Ειδήσεις που φέρνουν την καταστροφή και την απογοήτευση. Αυτές οι σκέψεις ως δρόσος Αερμών με ενεθάρρυναν για αγνωστική διάθεση για ένα καλύτερο αύριο.