Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΛΑΤΡΕΙΩΝ - ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ


3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΛΑΤΡΕΙΩΝ

(Νευροκόπιο Βουλγαρίας 1-3 Οκτωβρίου 2010)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η 3η Συνάντηση του Διορθοδόξου Δικτύου Πρωτοβουλιών Μελέτης Θρησκειών και Καταστροφικών Λατρειών, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1ης και 3ης Οκτωβρίου 2010, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου-Χατζηδήμοβο στο Νευροκόπι Βουλγαρίας.
Στο συνέδριο πήραν μέρος δεκάδες ειδικοί ερευνητές επί των αιρέσεων και των καταστροφικών λατρειών από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τη Σερβία.
Η 3η Συνάντηση του Δικτύου, είχε ως γενικό θέμα:
«Το κίνημα των Νεοπεντηκοστιανών.
Ποιμαντικά και κοινωνικά προβλήματα και η αντιμετώπισή τους».
Μεταξύ άλλων, χαιρετισμούς απήυθηναν, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νευροκοπίου (Βουλγαρίας ) κ. Ναθαναήλ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας (Κύπρου) κ. Χριστοφόρος, ο Κύπριος Βουλευτής του ΔΗ.ΣΥ Τάσος Μητσόπουλος, καθώς και ο Δήμαρχος και ο Αστυνομικός Διευθυντής Νευροκοπίου Βουλγαρίας.
Από τις εισηγήσεις που ακολούθησαν διαφάνηκε ότι, οι διδασκαλίες και οι πρακτικές των Νεοπεντηκοστιανών, δεν έχουν τίποτα κοινό με την Ορθοδοξία, ή γενικότερα με τον Χριστιανισμό. Οι πεποιθήσεις τους θεωρούνται απόκρυφες και βλάσφημες (όχι μόνο για την Ορθόδοξη πίστη αλλά και για όλους τους Χριστιανούς). Οι πρακτικές τους επίσης είναι δόλιες, παραπλανητικές και βλαβερές για το άτομο, την οικογένεια και την κοινωνία γενικότερα.
Οι εκλεκτοί ομιλητές, παρέθεσαν πολλά παραδείγματα, για την προσπάθεια των Νεοπεντηκοστιανών λατρειών, να διεισδύσουν στην εκπαίδευση, στο σύστημα υγείας, στα ορφανοτροφεία, στα γηροκομεία, στα προγράμματα αποκατάστασης των τοξικομανών, στους κρατικούς φορείς και γενικά στην πολιτική ζωή των ορθοδόξων χωρών.
Έχοντας υπ’ όψη τις προσπάθειες διείσδυσης της Νεοπεντηκοστιανής κίνησης στις Ορθόδοξες Εκκλησίες και γενικά σε όλο τον κόσμο, τα μέλη του δικτύου προτείνουν:
α) επαγρύπνηση,
β) αποκάλυψη των επικίνδυνων δραστηριοτήτων των ομάδων αυτών,
γ) βοήθεια από ειδικούς επί των αιρέσεων και των καταστροφικών λατρειών όταν υπάρχει ανάγκη,
δ) εκπαίδευση και ενημέρωση του ορθοδόξου ποιμνίου για τις επικίνδυνες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι ομάδες αυτές (όπως προβολή τεκμηριωμένων ταινιών, έκθεση του πραγματικού σκοπού τους που είναι η απόκτηση χρημάτων και δύναμης και της απάτης τους),
ε) η επαφή θα πρέπει να γίνεται με τα θύματα και όχι με τις οργανώσεις που τα εκμεταλλεύονται, πάντοτε με προσοχή και αγάπη,
στ) οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προωθήσουν νέα νομοθεσία για την προστασία του ατόμου, από την πλύση εγκεφάλου και των δόλιων πρακτικών, τις οποίες εφαρμόζουν τέτοιες αποκρυφιστικές οργανώσεις,
ζ) η διοικούσα Εκκλησία οφείλει να δώσει σημασία στο πρόβλημα και
η) θα πρέπει να ενισχυθεί η ορθόδοξη κατήχηση ως άμυνα έναντι του αποκρυφισμού.
Οι Νεοπεντηκοστιανοί με τις κακοδοξίες τους ανατρέπουν ολόκληρο το Ευαγγελικό μήνυμα και ακυρώνουν, για τα θύματά τους, την εν Χριστώ σωτηρία.
Το πρόβλημα, το οποίο δημιουργείται από τη δραστηριότητα των Νεοπεντηκοστιανών δεν είναι μόνο θεολογικό – ποιμαντικό. Έχει προεκτάσεις και επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής του ανθρώπου (προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό κλπ), προκαλώντας φοβερές βλάβες στα θύματα όπως ψυχολογικές, νευρολογικές ακόμη και σωματικές, που κάποτε μπορεί να οδηγήσουν και σ’ αυτόν τον θάνατο.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου έγιναν και οι εξής ποιμαντικές διαπιστώσεις και εισηγήσεις. Είναι παρατηρημένο ότι στις ημέρες μας γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια από διάφορους παράγοντες (δυστυχώς ακόμη και εκκλησιαστικούς) να αποβάλουμε από το λεξιλόγιο μας τον καθαρά εκκλησιολογικό όρο «αίρεση».
Δεν μας αναγνωρίζουν το ποιμαντικό μας δικαίωμα, με τη χρήση του όρου αυτού, να τονίζουμε τη διαφορά που έχει η ορθόδοξη διδασκαλία και ζωή απ’ αυτές των ποικιλόμορφων Νεοπεντηκοστιανών και άλλων ομάδων, έστω και αν αυτές είναι άκρως επικίνδυνες για την προσωπικότητα και τη ζωή των ανθρώπων.
Πρέπει εμείς πρώτοι, οι ορθόδοξοι ποιμένες και χριστιανοί, ν’ αντιληφθούμε, αλλά και να καταστήσουμε σαφές σε όλους τούς εκκλησιαστικούς, πολιτειακούς και κοινωνικούς φορείς, ότι η αναφορά μας στις αιρέσεις δεν οφείλεται σε μισαλλοδοξία και δεν αποσκοπεί στην εξόντωση ή κατάργηση των αιρετικών, αλλά στην προστασία των πιστών μελών της Εκκλησίας και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα.
Σημείωση: Τα ολοκληρωμένα πρακτικά της 3ης Συνάντησης του Δικτύου θα δημοσιευθούν σύντομα.

Εκ της Γραμματείας
του Διορθοδόξου Δικτύου Πρωτοβουλιών
Μελέτης Θρησκειών και καταστροφικών λατρειών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ας γίνουν ελάχιστα από αυτά και η ωφέλεια θα είναι μεγάλη.