Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Κυκλοφορεί το νεό τεύχος του Άρδην, τ. 84

ΤΕΥΧΟΣ 84 (Φεβρουάριος - Μάρτιος 2011)
1821: ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΘΡΑΚΗ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ
ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: TA AITIA ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΟΖ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑ
 
Οι σύγχρονοι κατακτητές δεν εμφανίζονται πάντοτε πάνοπλοι – όπως οι Κονκισταδόρες στη Λ. Αμερική ή οι Οθωμανοί έξω από την Πόλη. Σήμερα, «στο μυαλό είναι ο στόχος», όπως έλεγε κι ένα ποίημα, κι έτσι η άλωση ενός λαού πραγματοποιείται πρώτα στο επίπεδο της ταυτότητας και του πολιτισμού. Σήμερα, λοιπόν, που είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, οι εθνομηδενιστές του ΣΚΑΪ στοχεύουν απευθείας στο μεγάλο θεμέλιο της ελευθερίας του λαού μας, τη μεγάλη νεοελληνική αναγέννηση και την Επανάσταση του 1821. Το τεύχος 84 περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στην τηλεοπτική σειρά και τις ιδεολογικές και πολιτικές της προεκτάσεις, τις οποίες δεν κρύβουν ούτε οι ίδιοι οι συντελεστές της παραγωγής. Ο Γιάννης Ταχόπουλος, στο άρθρο «Ψέματα και βιντεοταινίες», προβαίνει σε μία βήμα προς βήμα αποδόμηση του πρώτου επεισοδίου, εντοπίζοντας τις ιστορικές ανακρίβειες και τους μύθους που προβάλλει. Ο Γιώργος Καραμπελιάς διορθώνει τις λανθασμένες απόψεις του εθνομηδενισμού για τον Αδαμάντιο Κοραή, τις απόψεις του για την Γαλλία και την Ρωσία, καθώς και την υποτιθέμενη «κατασκευή» του ελληνικού έθνους. Ο  Μελέτης Μελετόπουλος γράφει για την αντιγραφή και εισαγωγή από την ελληνική διανόηση της άσχετης με την ελληνική πραγματικότητα θεωρίας της «εθνογένεσης», ενώ ο  Νικόλας Δημητριάδης σχολιάζει την προσπάθεια του Σκάι να προβάλλει το 1821 στο σήμερα, παρουσιάζοντας τον νεοφιλελευθερισμό, τον εκσυγχρονισμό και την εξάρτηση από την Δύση ως μοναδική σωτηρία της χώρας. Στο αφιέρωμα περιλαμβάνονται τα κείμενα του Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, του Στάθη Σταυρόπουλου, του Συλλόγου Καλαβρυτινών, του Κωνσταντίνου Χολέβα και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ασκούν κριτική, από διάφορες πλευρές, στο ντοκιμαντέρ του Σκάι.   
Στο δεύτερο αφιέρωμά μας εξετάζουμε τις πρόσφατες εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο. Περιλαμβάνει κείμενα του Νικόλαου Μπινιάρη για τα αίτια των εξεγέρσεων, των Σαντιάγο Άλμπα Ρίκο και Άλμα Αλλιέντε για τον Μουαμάρ Καντάφι και τα κινήματα της Λατινικής Αμερικής και του Βίτζεϊ Πρασάντ για την οργάνωση της αντεπανάστασης στις αραβικές χώρες.
Το τεύχος 84 περιλαμβάνει το δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας στην Θράκη. Ο Κώστας Καραΐσκος γράφει για τον προάγγελο της νεοθωμανίας Αχμέτ Νταβούτογλου και την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θράκη. Ο Νεκτάριος Δαπέργολας παρουσιάζει το πολιτικό εγχείρημα του Σπάρτακου στην Κομοτηνή. Ο Δημήτρης Μαυρίδης γράφει για την πνευματική ζωή στην ελληνική Θράκη και την ανάγκη του εσωτερικού τουρισμού. Τέλος, ο Παντελής Αθανασιάδης γράφει για τις άγνωστες εξεγέρσεις των Πομάκων στη Θράκη του 19ου αιώνα και ο Δημήτρης Γαρούφας για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής μειονότητας των Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας.
Ακόμη, στο Άρδην θα διαβάσετε μία ανάλυση του Νικόλαου Μπινιάρη για τις γεωστρατηγικές ισορροπίες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και την χάραξη των ΑΟΖ, το άρθρο του Γιώργου Ρακκά για το δημόσιο χρέος και την ελληνική κλεπτοκρατία. Επίσης, άρθρα των Κλεομένη Λόππα για την πορεία των ελληνικών τραπεζών την τελευταία 20ετία και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει την ελληνική οικονομία, Ευάγγελου Τσεκούρα για τον νόμο ιθαγένεια των μεταναστών και Αρδηνιστή για την Κερατέα και πως τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων εμπλέκονται στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Τέλος, περιλαμβάνονται κείμενο του Αντώνη Ανδρουλιδάκη για την ελληνική κοσμοαντίληψη, ένα σχόλιο της Σύνταξης για την ρήξη Κολωνακίου-Εξαρχείων που βαθαίνει, οι Άντιμεταμοντερνισμοί του Νικόλα, βιβλιοκριτικές, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: