Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Κοινό ανακοινωθέν των Προκαθημένων και των Αντιπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών συναχθέντες στην Μόσχα

Οι Προκαθήμενοι και οι Αντιπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών συναντηθέντες εν Μόσχα τη προσκλήσει του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου, ίνα μετάσχωμεν των εορτασμών επί τη επετείω των 1025 ετών Εκχριστιανισμού των Ρως, κρίνομεν καθήκον ημών, ίνα υψώσωμεν φωνήν υποστηρίξεως πάντων των καταδιωγμένων σήμερον εις διαφόρους περιοχάς της υφηλίου, εξαιτίας της εις Χριστόν πίστεως αυτών, αδελφών ημών χριστιανών.
Χιλιάδες χριστιανοί καθημερινώς υφίστανται διάφορα μαρτύρια και βασανισμούς, εκδιώξεις εκ των εστιών αυτών, άλλοι δε θανατούνται.
Από τη Νιγηρία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Ινδία καταφθάνουν πληροφορίες δια τους φρικτούς βασανισμούς και τις θανατώσεις χριστιανών.
Εις το Κόσσοβον βεβηλούνται τα θρησκευτικά ιερά προσκυνήματα, ενώ ήδη έχουν καταστραφεί πολλοί Ναοί και πολλοί άνθρωποι υστερούνται της δυνατότητος επισκέψεως των τάφων των συγγενών αυτών λόγω εκτοπισμού και προσευχής υπέρ αναπαύσεως των προγόνων αυτών εις τας πατρίδας αυτών.

Έντονον ανησυχία προκαλεί η κατάστασις εν Μέση Ανατολή. Κύμα βίας και τρομοκρατίας έχει πλήξει πολλάς χώρας της περιοχής, θύματα της οποίας είναι οι χριστιανοί.
Η Λιβύη, όπου οι χριστιανοί σχεδόν εξέλειπον, διαλύεται λόγω συνεχών συγκρούσεων των αντιθέτων φυλετικών ομάδων.
Εις δε το Ιράκ, όπου εκ του ενός εκατομμυρίου και πεντακοσίων χιλιάδων χριστιανών παλαιότερα, μόλις εν δέκατο μέρος έχει παραμείνει, δεν τερματίζονται οι τρομοκρατικές ενέργειες.
Όλο και περισσότερον ανησυχητική η κατάστασις εν Αιγύπτω, όπου η σύγκρουσις εισήλθεν εις αιματηράν φάσιν και παρατηρείται αθρόα έξοδος των χριστιανικών πληθυσμών εκ της πατρώας γης.
Συμφορά και ταλαιπωρίες έκρουσαν τας θύρας των οικογενειών χιλιάδων απλών ανθρώπων.
Τα πλέον απροστάτευτα κοινωνικά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων και των εθνικών και θρηκσευτικών μειονοτήτων, τελούν κατά κανόνα υπό την βίαν και την τρομοκρατίαν των συγκρούσεων.
Oι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, συνελθόντες εις Σύναξιν, τον Σεπτέμβριο του έτους 2010 εν Κύπρω, εξέφρασαν έντονον προβληματισμόν, δια την κατάστασιν εν τη περιοχη ταύτη και την ανησυχία δια το μέλλον των διαβιούντων εκεί χριστιανών.
Ο ανάλογος προβληματισμός διετυπώθη επίσης εις τας παρόμοιας Συνάξεις τον Αύγουστο του έτους 2011  εν Ιορδανία, τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους εν Κωνσταντινουπόλει και τον Μάρτιον του έτους 2012 εν Κύπρω.
Ανακοινωθέν υποστηρίξεως προς τους δοκιμαζόμενους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής υιοθετήθη υπό της εν Μόσχα Συναντήσεως τον Νοέμβριο του έτους 2011 των Προκαθημένων και Αντιπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Ιδιαιτέρως τραγική τυγχάνει σήμερον η κατάστασις εν Συρία.
Εν μέσω του αδελφοκτόνου πολέμου οι χριστιανοί και οι εκπρόσωποι των λοιπών θρησκευτικών ομάδων εξοντώνονται και εκτοπίζονται εκ των πόλεων και των εστιών αυτών, όπου επί αιώνας εν φιλαδελφία και αγάπη συνυπήρχον μετά των εκπροσώπων των λοιπών θρησκευτικών παραδόσεων.
Αι εξοπλισμέναι ομάδαι, άνευ αιδούς, χρησιμοποιούν κάθε μέσον προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς αυτών.
Τα ακραία μέλη αυτών προχωρούν όλο και περισσότερον εις διαπράξεις εγκληματικών πράξεων.
Συνήθεις είναι αι ανατριχιαστικαί σκηναί βίας, αι δημόσιαι εκτελέσεις, η ταπείνωσις της ανθρωπίνης αξιοπρεπείας και καταπάτησις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Διαδεδομένες πλέον πράξεις είναι αι απαγωγαί και οι θανατώσεις ανθρώπων, αι οποίαι συχνάκις διαπράττονται με κίνητρον τα ιδιοτελή και κερδοσκοπικά συμφέροντα.
Οι ακραίοι τούτων δεν διστάζουν ίνα προσβάλουν θρησκευτικάς προσωπικότητας, ο σεβασμός των οποίων ήτο πάντοτε χαρακτηριστικόν γνώρισμα των λαών της Μέσης Ανατολής.
Διεθνή μέσα γενικής ενημερώσεως, όπως και πολλοί πολιτικοί παράγοντες αποσιωπούν την τραγωδία των χριστιανών της Μέσης Ανατολής.
Δηλούμεν την αλληλεγγύη ημών εις τον Μακαριώτατο Πατριάρχη της Μεγάλης Θεουπόλεως Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής κ. Ιωάννη Ι , κωλυθέντα, ίνα παραστεί και κοινωνήσει μεθ ημῶν της χαράς των σημερινών εορτασμών, διότι έπρεπε να παραμείνει πλησίον του ποιμνίου αυτού εις την  δύσκολον ταύτην στιγμήν.
Οι προσευχαί ημών είναι μετ αυτοῦ και μετά των εν Χριστω αδελφών ημών, οι οποίοι θανατούνται όλην την ημέραν (Ρωμ. 8.36). •
Συλλυπούμεθα το δοκιμαζόμενο λαόν της Συρίας.
Απαιτούμεν την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων υπό των μαχητών κατά μήνα Απριλίον περιφανών αδελφών χριστιανών Ιεραρχών της Συρίας, δηλονότι του Μητροπολίτου Χαλεπίου και Αλεξανδρέττας κ.Παύλου και του Συροϊακωβίτου Μητροπολίτου Χαλεπίου Γρηγορίου Ιωάννου Ιμπραίμ.
Απευθύνομεν έκκλησιν εις πάσας τας αντιμαχομένας μερίδας και εις όσους είναι εις θέσιν να ασκήσουν πολιτικήν επιρροήν, προκειμένου να αλλάξει η κατάστασις.
Παύσατε την βίαν και τας εξοντώσεις των ειρηνικών πληθυσμών!
Τερματίσατε πάραυτα πάσαν στρατιωτικήν επιχείρησιν ώστε μέσω διαπραγματεύσεων να εκπονήσητε αρχάς ειρηνικών διευθετήσεων των εμφυλίων συρράξεων!
Απελευθερώσατε  άμεσα τους απαχθέντες κληρικούς και λοιπούς ειρηνικούς πολίτας!
Ως θεράποντες του Παντοδυνάμου Θεού ημών αναπέμπομεν διαπύρους ευχάς προς τον Αρχηγόν της Ειρήνης, τον Κύριον και Παντοκράτορα, υπέρ επανεγκαθιδρύσεως της ειρήνης και της φιλαδελφίας εν τη γη της Μέσης Ανατολής, υπέρ ταχυτάτης επιστροφής των προσφύγων εις τας πατρογονικάς οικείας αυτών, υπέρ αναρρώσεως των τραυματισθέντων και αναπαύσεως των ψυχών των αδίκως θανατωθέντων και όπως απάσαι αι εμπλεκόμεναι μερίδαι των πολεμικών επιχειρήσεων συνισθώσιν και τερματίσωσιν πάσαν εχθροπραξία!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί απουσίαζε ο Βαρθολομαίος; Η Κωνσταντινούπολή μεταλαμπάδευσε τον χριστιανισμό στην Ρωσία. Αυτός έπρεπε να προεξάρχει.