Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Η πρώτη συνέντευξη του νέου Επισκόπου Κερνίτσης: "Φανερός πλέον ο πόλεμος κατά της Εκκλησίας" αναφέρει στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηγιάννη 

Αποκαλυπτικός, αλλά και κατασταλαγμένος εμφανίζεται στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του στη θέση του βοηθού Επισκόπου της Ιεράς και Αποστολικής Μητροπόλεως των Πατρών, υπό τον τίτλο της Επισκοπής Κερνίτσης, ο Επίσκοπος Χρύσανθος. Μιλώντας για πρώτη φορά μετά την εκλογή του αποκλειστικά στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ αναφέρεται στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, στον πόλεμο που αυτή δέχεται από διάφορους κύκλους, στις σχέσεις της Μητρόπολης Πατρών με τη Ρωσία, αλλά και σε θέματα πνευματικά όπως η εκκοσμίκευση, ενώ αναφερόμενος στην προετοιμασία των πιστών για την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων συγκινεί όταν τονίζει: "όσες γιρλάντες κι αν βάλουμε τώρα τα Χριστούγεννα, η ζωή μας θα είναι σκοτεινή αν δεν έχει οδοδείκτη τον Ιησού Χριστό"  
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη: 
1. Θεοφιλέστατε, τι σημαίνει για εσάς η θέση του βοηθού Επισκόπου της Ιεράς και Αποστολικής Μητροπόλεως των Πατρών, υπό τον τίτλο της Επισκοπής Κερνίτσης μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες διακονίας και δεδομένου πως από το 1967 έχει να εκλεγεί Πατρινός Επίσκοπος;
Κ. Χατζηγιάννη πριν απαντήσω στο ερώτημά σας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτή την συνέντευξη, η οποία αποτελεί για μένα την πρώτη μου συνέντευξη ως Επισκόπου Κερνίτσης. Τώρα, όσον αφορά το ερώτημά σας, αποτελεί δι' εμέ υψίστη ευλογία και τιμή η ανάδειξή μου εις τον τρίτο βαθμό της Ιερωσύνης. Είμαι χρεωστικώς ευγνώμων απέναντι στη σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για την τιμία ψήφο της προς το ταπεινό πρόσωπό μου και ιδιαιτέρως προς τον κυρίαρχο Ποιμενάρχη μου, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, για την ιδιαίτερη αγάπη και εμπιστοσύνη προς εμέ. Ο βαθμός της Αρχιερωσύνης αποτελεί σταυρό και θυσία. Η θέση του Βοηθού Επισκόπου είναι θέση ευθύνης και προσφοράς υπέρ ψυχών αθανάτων.

Είναι αλήθεια ότι ο τελευταίος εκ Πατρών Αρχιερεύς, ο πρώην Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κυρός Ιερόθεος Τσαντίλης, εξελέγη προ τεσσαράκοντα και πλέον έτη. Αποτελεί τιμή για την Αποστολική Εκκλησία των Πατρών, όπως και για κάθε Εκκλησία, η ανάδειξη Αρχιερέως εξ αυτής. Εύχομαι και προσεύχομαι να αναδειχθούν στο μέλλον και άλλοι Αρχιερείς από τους κόλπους της.

2. Βαριά η κληρονομιά για την Επισκοπή Κερνίτσης, που σήμερα ευρίσκεται στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, αλλά έχει γνωρίσει μεγάλες εποχές;
Η Επισκοπή Κερνίτσης αποτελεί μια μεγάλη εκκλησιαστική ιστορία για την Εκκλησία της Ελλάδος. Μεγάλες προσωπικότητες υπήρξαν οι προκάτοχοί μου Επίσκοποι, όπως ο Επίσκοπος Κερνίτσης και Καλαβρύτων κυρός Προκόπιος, όπου μαζί με τον Παλαιών Πατρών Γερμάνο ύψωσαν το λάβαρο της Επαναστάσεως στην Αγιά Λαύρα και ευλόγησαν τους αγωνιστές μας. Έτερη μεγάλη προσωπικότητα υπήρξε ο Επίσκοπος Κερνίτσης κυρός Ηλίας Μηνιάτης, Κεφαλλήν τη καταγωγή, όπου με τον αγώνα και την αυτοθυσία του κόσμισε αυτήν την ιστορική Επισκοπή. Ας μην λησμονήσουμε και τον Πατρινής καταγωγής Επίσκοπο Κερνίτσης κυρό Χρυσόστομο Βενετόπουλο, μετέπειτα Μητροπολίτη Φωκίδος, μια λογιωτάτη προσωπικότητα της Εκκλησίας μας. Στις 13 Οκτωβρίου με την ανάδειξή μου εις Έπίσκοπον Κερνίτσης ο βαρυσήμαντος αυτός τίτλος πέρασε στην ταπεινότητά μου και ειλικρινώς σας παρακαλώ να εύχεσθε να φανώ αντάξιος αυτής της τιμής της Αγίας μας Εκκλησίας.

 

3. Εξηγήστε μας -επειδή πολύς κόσμος δεν γνωρίζει- ποια είναι τα καθήκοντα ενός βοηθού Επισκόπου;
Ο τίτλος και μόνο μαρτυρεί πως ο Βοηθός Επίσκοπος είναι αρωγός σε μια εκκλησιαστική διακονία. Στην προκειμένη περίπτωση ως Βοηθός Επίσκοπος, της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κερνίτσης, είμαι αρωγός και συγκυρηναίος στο έργο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου στην Ιερά και Αποστολική Μητρόπολη Πατρών. Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του κατά την διάρκεια της χειροτονίας μου έκανε γνωστό σε όλους πως ως Βοηθός του θα εξυπηρετεί τις λειτουργικές, λατρευτικές και ποιμαντικές ανάγκες της πολυπληθούς Μητροπόλεως Πατρών. Ως Επίσκοπος εξαρτώμαι πνευματικώς από την Ιερά Σύνοδο και από τον κυρίαρχο Μητροπολίτη μου κ.κ. Χρυσόστομο, όπου με την άδεια και την ευλογία του διακονώ την Αποστολική μας Μητρόπολη.
4. Ήδη έχετε ξεκινήσει τις επισκέψεις σε ιδρύματα και βρίσκεστε όπως τόσα χρόνια, κοντά σε όσους έχουν ανάγκη, όπως με τη πρόσφατη επίσκεψή σας στις φυλακές Πατρών. Κάποιοι πιστεύουν πως το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας περιορίζεται στα συσσίτια, είναι έτσι;
Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στη φιλόστοργη αγκαλιά της Εκκλησίας αποζητώντας στήριξη πνευματική αλλά και οικονομική. Δε θα πρέπει να θεωρούμε ότι το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας περιορίζεται μόνο στα συσσίτια, καθώς εκτείνεται σε πολλούς περισσότερους τομείς. Η Εκκλησία μας αγκαλιάζει κάθε εμπερίστατο αδελφό και προσπαθεί να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο.
5. Πόσο δύσκολο είναι όμως σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς να ανταποκριθεί η Εκκλησία στο έργο της φιλανθρωπίας με την παροχή συσσιτίων, αλλά και με τη στήριξη ευπαθών ομάδων μέσω των ιδρυμάτων της; Ακούσαμε πρόσφατα σε φιλανθρωπική εκδήλωση τον Μητροπολίτη Πατρών να λέει πως την τελευταία δεκαετία η Μητρόπολη έχει διαθέσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο 15 εκατομμύρια ευρώ!
Στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε είναι όντως πολύ δύσκολο η Εκκλησία να ανταποκριθεί επαρκώς στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες. Ωστόσο, καθημερινώς, υπερβαίνοντας εαυτόν, στηρίζει και ανακουφίζει κάθε κοινωνική ομάδα. Ειδικότερα, η Ιερά Μητρόπολη Πατρών, με τις άοκνες προσπάθειες του Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, έχει να επιδείξει μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Καθημερινώς παρέχονται χιλιάδες μερίδες φαγητού, είδη ένδυσης και υπόδησης, εξοφλούνται ενοίκια και λογαριασμοί ΔΕΚΟ, στηρίζονται μαθητές και φοιτητές και γίνονται προσπάθειες να καλυφθεί στο μέτρο του δυνατού κάθε ανάγκη.
6. Ποια η σχέση της Μητρόπολης Πατρών με τη Ρωσία; Είδαμε το τελευταίο διάστημα μεταφορά ιερών προσκυνημάτων και συγκινητική αποδοχή στις ρωσικές μεγαλουπόλεις, αλλά βλέπουμε παράλληλα και πολλούς Ρώσους τουρίστες που επιλέγουν την Πάτρα ως θρησκευτικό τουριστικό προορισμό.
Στις πρόσφατες μεταφορές προς προσκύνηση αρχικά της Αγίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου και εν συνεχεία του σταυρού του μαρτυρίου του στη Ρωσία, πλήθη πιστών συγκεντρώθηκαν για να λάβουν ευλογία από το χαριτόβρυτο λείψανο του Αγίου και το σταυρό του μαρτυρίου του. Πράγματι τα ιερά προσκυνήματα έτυχαν θερμής και συγκινητικής αποδοχής στις ρωσικές μεγαλουπόλεις και πολλοί είναι τόσο οι Ρώσοι όσο και οι καταγώμενοι από άλλες ορθόδοξες πόλεις πιστοί οι οποίοι επισκέπτονται τον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου, την Πάτρα, όπως και άλλα ιερά προσκυνήματα ανά την Ελλάδα διά να λάβουν χάρη και ευλογία.
7. Την προηγούμενη χρονιά πολλά ήταν εκείνα τα γεγονότα τα οποία προκάλεσαν αντιδράσεις στους πιστούς. Πέραν από το πρόσφατο αντιρατσιστικό νομοθέτημα, αλλά και την καύση των νεκρών, εντάσεις δημιούργησαν θέματα όπως η αργία της Κυριακής, το σύμφωνο συμβίωσης, το μάθημα των Θρησκευτικών, η δημοπράτηση του τεμένους... Πιστεύετε πως υπάρχει ένας υπόγειος πόλεμος εναντίον της Εκκλησίας στη χώρα μας; Η Ιερά Σύνοδος της Ελλαδικής Εκκλησίας έχει αντιμετωπίσει όπως θα έπρεπε τις "δοκιμασίες";

Οι πολιτικοί και η πολιτική χαράζουν την πορεία τους και η Εκκλησία την δική της. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό η πολιτεία έφερε σε δύσκολη θέση την Εκκλησία με τα νομοθετήματα που κλήθηκε να ψηφίσει. Όλα τα παραπάνω που αναφέρατε είναι ιδιαίτερα προβλήματα τα οποία παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή η Εκκλησία της Ελλάδος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος.

Παράλληλλα θα ήθελα να σας πω πως ο πόλεμος δεν είναι υπόγειος. Είναι φανερός πια. Εμείς ως Εκκλησία προσευχόμαστε υπέρ της σωτηρίας της Πατρίδος και του λαού μας και σας διαβεβαιώ πως τόσο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπός μας, όσο και όλοι οι Μητροπολίτες μας, αλλά και όλοι οι κληρικοί μας, αυξάνουμε καθημερινώς τους ρυθμούς της διακονίας μας, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες του ποιμνίου μας.


8. Πιστεύετε πως γενικότερα ο χριστιανισμός δέχεται μια τεράστια πολεμική διεθνώς; Πως κρίνετε τον σύγχρονο διωγμό των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή;
Τα γεγονότα της Μέσης Ανατολής κ. Χατζηγιάννη όχι μόνο μας θλίβουν, αλλά μας γεμίζουν πόνο και δάκρυα. Δυστυχώς είναι πολύ άσχημες οι συνθήκες στις χώρες αυτές. Καθημερινώς ακούγονται από τα μέσα ενημερώσεως πρωτόγνωρα γεγονότα. Η πίστη μας αν και βάλλεται από πολλούς, δεν καταρρίπτεται γιατί άρχων του είναι ο Κύριός μας ο Ιησούς Χριστός. Και να μην ξεχνάμε πως μετά τον Σταυρό έρχεται η Ανάσταση. «Ζεί Κύριος ο Θεός ημών, ο Θεός των Δυνάμεων».
9. Αποτελεί απειλή για την Εκκλησία η εκκοσμίκευση;
Η εκκοσμίκευση είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί ιδιαιτέρως την Εκκλησία μας. Έχει πολλές πλευρές που ίσως κάποια άλλη φορά μας δοθεί η δυνατότητα να τις αναλύσουμε μια μια. Σίγουρα όμως η Εκκλησία μας απειλείται από αυτό το φαινόμενο και θα ήθελα να τονίσω πως ιδιαιτέρως εμείς οι κληρικοί αλλά και σύμπας ο λαός του Θεού θα πρέπει να αντισταθούμε σε αυτόν τον πειρασμό, που αν τον αφήσουμε ανεξέλεγκτο, θα καταλήξουμε σε «τραγωδίες», όπως είχε τονίσει στο παρελθόν σε ομιλία του για το ίδιο θέμα ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος.



10. Ποιες είναι οι εμπειρίες σας από το Άγιον Όρος;

Το Άγιον Όρος αποτελεί για όλη την Ορθοδοξία, τόπο άγιο και ιδιαίτερα ευλογημένο. Από τα φοιτητικά μου χρόνια στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή της Θεσσαλονίκης, αλλά και μετέπειτα ως φοιτητής της Θεολογικής των Αθηνών επισκεπτόμουν πολύ συχνά το Άγιον Όρος και περιηγούμουν σε όλες τις Ιερές Μονές και τις σκήτες. Από νέος πίστευα πως αυτός ο τόπος θα αναπαύσει πολλές ψυχές που έχουν δοκιμασθεί με διάφορους τρόπους σε αυτή την ζωή. Θαυμάζω τον ζήλο και την εν Χριστώ αγάπη όλων των πατέρων του Όρους για κάθε πονεμένη και ταλαιπωρημένη ψυχή. Ας έχουμε όλοι την ευχής της Παναγιάς μας.
11. Βρισκόμαστε πλέον εν μέσω της νηστείας των Χριστουγέννων. Σε πρόσφατα κήρυγμά σας είχατε αναφέρει πως πρέπει να γίνουμε όλοι "Στρατιώτες Χριστού και να παλέψουμε εναντίον των παθών μας και εναντίον των κακών γεγονότων της εποχής μας ώστε να κρατηθούμε στην πίστη". Ποια είναι τα εφόδια που έχει ανάγκη ο Χριστιανός για την περίοδο αυτή και βέβαια για να εορτάσει την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων με Χριστό και όχι μόνο με γιρλάντες;
Για να κρατηθούμε στην πίστη θα πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να παλέψουμε εναντίον των παθών μας, του διαβόλου και του κακού κόσμου. Η συμμετοχή στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας και ιδιαιτέρως στην Ιερά Εξομολόγηση και στην Θεία Ευχαριστία θα μας εφοδιάσουν με τα απαραίτητα «όπλα» εναντίον κάθε «πολέμου». Μακριά από την Εκκλησία η ζωή μας ταράσσεται από διάφορες φουρτούνες και δοκιμασίες, οι οποίες χρειάζονται γερά εφόδια για να αντιμετωπιστούν. Κ. Χατζηγιάννη, όσες γιρλάντες κι αν βάλουμε τώρα τα Χριστούγεννα, η ζωή μας θα είναι σκοτεινή αν δεν έχει οδοδείκτη τον Ιησού Χριστό

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να τον αξιώνει ο Θεός να διακονεί την Εκκλησία

Ανώνυμος είπε...

Ώριμες και συνετές απαντήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Άξιος.