Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Η 6η Απριλίου 1941, η Εποποιία των Οχυρών και η Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα

Συμπληρώνονται φέτος 74 χρόνια από την 6η Απριλίου 1941, όταν έγινε η Εισβολή του Γερμανικού Στρατού στην Ελλάδα, κάτι που επέφερε την 4ετή Κατοχή της Χώρας μας με τα συνακόλουθα δεινά . Ήταν Απρίλιος του 1941, όταν οι συνεχείς ήττες των Ιταλών εισβολέων στα βουνά της Βορείου Ηπείρου από τον Ελληνικό Στρατό (τον Μάρτιο είχε αποκρουσθεί η περίφημη Ιταλική Εαρινή επίθεση με την παρουσία του ιδίου του Μουσολίνι )έπεισαν τον Χίτλερ και το Επιτελείο του να οργανώσει και να εκτελέσει την δική του εισβολή. Πίστευε ότι έτσι θα έβγαζε τους Ιταλούς από την ήττα και την ταπείνωση.
Και όμως ο Ελληνικός Στρατός, με τις λίγες του Δυνάμεις στα σύνορα με Βουλγαρία και Γιουγκοσλαβία, μπόρεσε να δείξει τον δυναμισμό και τον ηρωισμό του, κερδίζοντας τον θαυμασμό των Συμμάχων αλλά και των Γερμανών εισβολέων.

Στα Οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» (γνωστότερα αυτά του Ρούπελ, του Ιστίμπεη και της Μαλιάγκας, το οποίο διοικούσε ο εκ Καλλιθέας Ολυμπίας Ταγματάρχης Ευστάθιος Θεοδωρόπουλος) γράφτηκαν νέες σελίδες Δόξας. Οι Γερμανοί κατάλαβαν ότι είχαν να κάνουν με στρατιώτες που πολεμούσαν για την Πατρίδα τους με αυταπάρνηση.
Η τότε Ελληνική Ηγεσία (Βασιλεύς Γεώργιος Β’, Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κοριζής, Αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος) μαζί με τον Λαό έδειξαν αποφασιστικότητα στην νέα αυτή πρόκληση. Παρότι οι Γερμανοί εισήλθαν στο Ελληνικό έδαφος μέσω Γιουγκοσλαβίας και στις 9 Απριλίου έφτασαν στην Θεσσαλονίκη, οι Έλληνες απέδειξαν την φιλοπατρία και την πίστη τους στην Ελευθερία.
Η Γερμανική εισβολή ολοκληρώθηκε με την Μάχη της Κρήτης στα τέλη του Μαΐου, ενώ στην Ηλεία οι εισβολείς έφτασαν στις 26 Απριλίου 1941. Στις μάχες συμμετείχαν εκατοντάδες μαχητές από την Ηλεία, ενώ πολλοί έδωσαν την ζωή τους υπέρ Πατρίδος. Θα ξεκινούσε ωστόσο η σκληρή περίοδος της Κατοχής από Γερμανούς, Ιταλούς και Βουλγάρους , που τόσα τραύματα άφησε ως τα σήμερα στον Ελληνισμό.
Σήμερα, καθώς ζουν ανάμεσα μας ελάχιστοι από τους τότε Ηρωικούς μαχητές του Έπους του 1940-1941, η ανάμνηση τέτοιων ιστορικών αλλά και δραματικών στιγμών μας προσφέρει διδάγματα χρήσιμα, σε μία φορτισμένη εποχή όπου η διάκριση εχθρών και φίλων είναι δύσκολη σε διεθνές επίπεδο. Ιδιαίτερα σε μία εποχή που αρχίζει μία σοβαρή προσπάθεια καταγραφής των όσων μας χρωστούν οι εισβολείς πρόγονοι των σημερινών εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τιμώντας τους Ήρωες του 2ου ΟΧΙ, αυτού του Απριλίου του 1941, αναδεικνύουμε τις αμέτρητες θυσίες των Ελλήνων για Ελευθερία. Και έτσι υπενθυμίζουμε ως Σύνδεσμος Οπλιτών Νομού Ηλείας, σε όλους (και στον εαυτό μας πρώτα από όλα )ότι τίποτε δεν μας χαρίζεται, αν δεν τρέχουμε εμείς πρώτοι στο κάλεσμα του χρέους και του καθήκοντος.

                                                  Σύνδεσμος Οπλιτών Νομού Ηλείας

Δεν υπάρχουν σχόλια: