Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Συνδιάσκεψης των Αθηνών για την ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών και πολιτισμών στη Μ. Ανατολή


 ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος, Γιώργος Μυλωνάς
 φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Επίκεντρο ενός σημαντικού διαλόγου, υπό τη σκιά των δραματικών συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής, γίνεται, σήμερα και αύριο, η Αθήνα, που θα ενώσει για πρώτη φορά όλες τις χριστιανικές Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής, ηγέτες και προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου, καθώς και υπουργούς Εξωτερικών τεσσάρων χωρών.
Η Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών, με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά, και αρχίζει σήμερα, είναι μία ελληνική προσπάθεια για τον συντονισμό των προσπαθειών στην προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και τον σεβασμό της πολυπολιτισμικότητας και της πολυθρησκευτικότητας στη Μέση Ανατολή.
Ένας από τους βασικούς στόχους της ελληνικής διπλωματικής πρωτοβουλίας, είναι η ανάδειξη του ρόλου των θρησκευτικών ηγετών στην υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και της συμβολής τους στην επίτευξη της ειρηνικής συμβίωσης σε συνθήκες αξιοπρέπειας και αμοιβαίας κατανόησης.

Την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που ανέφερε στον χαιρετισμό του: "η Συνδιάσκεψη αποκτά σήμερα ιδιαίτερα καίρια σημασία και τούτο γιατί γίνεται σε μια στιγμή τεράστιας ιστορικής κρισιμότητας. Οι φωτιές του πολέμου στη Μέση Ανατολή έχουν καταλύσει κάθε έννοια ειρηνικής συνύπαρξης και επιπλέον απειλούν, όχι μόνο την εν γένει ειρήνη στην περιοχή, αλλά αποτελούν απειλή για τον κόσμο γενικότερα. Πέραν τούτου το φαινόμενο των προσφύγων πολέμου με τις διαστάσεις που έχει πάρει, οι ροές προσφύγων πολέμου δε συμβιβάζονται με καμιά έννοια δικαιοσύνης και πολιτισμού.
[...] Η Μέση Ανατολή υπήρξε πρωτίστως λίκνο πολιτισμών και λαών που συνυπήρξαν ειρηνικά. Ολόκληρη η Μέση Ανατολή είναι γεμάτη από πολιτισμούς, που διαμορφώθηκαν κάτω από ειρηνικές συνθήκες. Σε αυτό συνέβαλε αποφασιστικά ο ελληνικός πολιτισμός, ο οποίος συνομίλησε, συνδημιούργησε μαζί τους, ιδίως κατά την ελληνιστική περίοδο. Σε αυτό συνέβαλε επίσης καθοριστικά η Ορθοδοξία, γιατί ξέρουν όλοι ότι η ορθόδοξη ιεραποστολή ήταν εκείνη η οποία μέσα από την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, μετέφεραν το μήνυμα του Ευαγγελίου ανά τους αιώνες.
Και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: "η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Η Μέση Ανατολή πρέπει να ξαναγίνει αυτό που ήταν: χώρος συνύπαρξης, λίκνο πολιτισμών. [...] Και κάτι ακόμη, που αφορά την Ορθοδοξία: το Σπήλαιο και η Φάτνη Βηθλεέμ δε συμβιβάζονται ιδίως με μια Μεσόγειο, που εξορισμού συμβολίζει ιστορικά το Φως και την Ειρήνη, η οποία μετατρέπεται σε χωνευτήρι ψυχών. Μπροστά σ' αυτήν την τραγωδία ουδεμία Ορθόδοξη συνείδηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη.
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς ανέφερε κατά την έναρξη των εργασιών: "Σήμερα καλούμαστε να συμβάλλουμε στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρωτίστως εκείνο στη ζωή, αλλά και τα κοινωνικά δικαιώματα καθώς και την ελευθερία εκατομμυρίων ανθρώπων. Το δικαίωμα στις εστίες πολιτισμού τους, να επιλέγουν όποιο δόγμα και ρεύμα πίστης επιθυμούν.
[...] Η υπεράσπιση του δικαιώματος σε πολυπολιτισμικότητα και πολυθρησκευτικότητα, είναι μάχη ενάντια στον πόλεμο. Υπέρ της ανεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία και συνολικά στη Μέση Ανατολή. Υπέρ της δημιουργίας κράτους της Παλαιστίνης και εγγύησης της ασφάλειας του κράτους του Ισραήλ... Η Ελλάδα σήμερα στηρίζει τη λύση του Συριακού, ζητά από την ΕΕ τη διαμόρφωση μιας ειδικής στρατηγικής με χαρακτηριστικά εταιρικής σχέσης έναντι της Ιορδανίας και του Λιβάνου.
[...] Ως προς τους πρόσφυγες, εκείνο που προέχει σήμερα είναι η υπεράσπιση της ανθρώπινης αξίας. Και είμαστε περήφανοι που παρά την βαθιά κρίση που βρίσκεται η χώρα μας, ο λαός μας, οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι στα ελληνικά νησιά έδειξαν το ανθρώπινο πρόσωπό τους, τις αξίες τους, συμπεριφέρθηκαν με τρόπο που αντιστοιχεί στον πολιτισμό μας και στις αξίες/αρχές που πιστεύουν.
Θέλω και από αυτήν τη θέση να ευχαριστήσω τις εκκλησίες και ιδιαίτερα τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας, για την βοήθεια που παράσχουν στους μετανάστες και πρόσφυγες, όπως έπραξαν όλα αυτά τα χρόνια με τους κοινωνικά αδύναμους.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης ανέφερε στην ομιλία του: "η Μέση Ανατολή βρίσκεται στη μέση μίας περιόδου μετάβασης, όπου η ρευστότητα και οι συγκρούσεις συνέβαλαν στον κατακερματισμό των κρατών και την παρασάλευση της έννομης τάξης.

[...] Στη δύσκολη προσπάθεια να εξευρεθεί αποτελεσματική λύση για την παύση των συγκρούσεων και την οικοδόμηση της ειρήνης, θα πρέπει να επιδιώξουμε τη συνεργασία με τους θρησκευτικούς ηγέτες, ειδικότερα με εκείνους που διαθέτουν ισχυρά ερείσματα και μακρά παρουσία στη Μέση Ανατολή. Οι θρησκευτικές ομολογίες δεν υφίστανται μόνον ως λατρευτικές συσσωματώσεις, αλλά έχουν, επίσης, μεγάλες δυνατότητες για την οργάνωση τοπικών δράσεων, ώστε να ενεργοποιηθούν παράγοντες της διεθνούς κοινότητας υπέρ μια δίκαιης και ισότιμης διευθέτησης. Από τους κορυφαίους ηγέτες των εκκλησιών μέχρι τα μέλη των λαϊκών οργανώσεων, οι θρησκευτικές κοινότητες θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην προώθηση των επόμενων διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση των συγκρούσεων". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: