Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

ΨΗΦIΣΜΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΓΕΩΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ «ΒΟΡΕΊΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»


ΨΗΦIΣΜΑ
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΓΕΩΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ «ΒΟΡΕΊΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

   Διά του επιστημονικού λόγου και διά επιχειρημάτων και τεκμηρίων, αρυομένων από τους Ιερούς Κανόνες και την Εκκλησιαστική Ιστορία –οίκοθεν εννοείται ότι δεν έχουμε ή και δεν εκφράζουμε διά του παρόντος ουδεμία πρόθεση για άσκηση ή για συμμετοχή στην Εξωτερική Πολιτική της Χώρας μας- το Διοικητικό Συμβούλιο του Παραρτήματος «Ι.Ε.Θ.Π – Πάτρας», στην εξ’ αποστάσεως Συνεδρίαση της 18ης Ιανουαρίου του έτους 2020, αποφάσισε να κοινοποιήσει αρμοδίως την ιδιαίτερη ανησυχία του και τον έντονο προβληματισμό του στην προσπάθεια, από μέρους της Κυβερνήσεως της Βορείου Μακεδονίας», της εκχώρησης του αυτοκεφάλου καθεστώτος στην Σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων. 

Θέμα: ΤΟ ΓΕΩΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ «ΒΟΡΕΊΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»
Υπόψιν Γραφείων : α. Προέδρου της Δημοκρατίας, β. Πρωθυπουργού, γ. Υπουργού ΥΠΕΞ.

Υπόψιν Γραφείων : α. του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, β. Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας κ.κ. Ειρηναίου γ. Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αχρίδος και Μητροπολίτου Σκοπίων κ.κ. Ιωάννη δ. Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και ε. «Ι.Ε.Θ.Π – Θεσσαλονίκης».
Κοιν. : «Εκκλησιολόγος Πατρών», «Πελοπόννησος», «ΓΝΩΜΗ».
Λόγω του ότι την 13ην Ιανουαρίου 2020, η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, εδέχθη, κατόπιν αιτήσεως, τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας κ. Oliver Spasovski -συνοδευόμενο υπό του προκατόχου αυτού κ. Zoran Zaev και των συνεργατών αυτών κ. Dane Talevski και κ. Dejan Sotirovski- με σκοπό την εξεύρεση λύσης στο εκκλησιαστικό ζήτημα της χώρας και την επαναφορά της Εκκλησίας τους στην κανονικότητα κατόπιν και της υποβληθείσης εν καιρώ εις την Μητέρα Εκκλησίαν εκκλήτου προσφυγής, με ομόφωνη απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο του «Ι.Ε.Θ.Π-Πάτρας» καταθέτει τις ακόλουθες θέσεις, οι οποίες και συνάδουν απολύτως της ιστορικής αληθείας:
1.   Το τελευταίο κατάλοιπο της βουλγαρικής Εξαρχίας (1870-1945) συνιστά σήμερα η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική» Εκκλησία της «Βορείου Μακεδονίας». Το σχέδιο της Τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας που ήταν η αποβουλγαροποίηση της περιοχής και η τεχνητή μακεδονοποίησή της επέτυχε. Ένα από τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν και η τοπική Εκκλησία.
2.   Η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική» Εκκλησία (αναγνωρισμένη από το Άρθρο 19 του Συντάγματος των Σκοπίων), στις 15 Σεπτεμβρίου του 1967, κηρύχθηκε από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ως Σχισματική Θρησκευτική Οργάνωση (Ιερά Σύνοδος Σ.Ο.Ε., υπ. αριθ. 50/7, 15-9-1967), διότι αυτοτελώς και αντικανονικά αποσχίσθηκε από τη Μητέρα Εκκλησία. Η θέση αυτή υιοθετήθηκε απ’ όλες τις Ορθόδοξες ανά την Οικουμένη Εκκλησίες. Παρά ταύτα, οι εκπρόσωποι της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής» Εκκλησίας επιζητούν με κάθε τρόπο (από το 1967 έως σήμερα) την αναγνώρισή τους.
3.   Η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική» Εκκλησία αυτοτελώς και αντικανονικά αυτοανακηρύχθηκε Αυτοκέφαλη (1967), αποσπώντας εδάφη που ανήκουν στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Σερβίας (1922, Πατριαρχικός και Συνοδικός Τόμος).
4.   Το Νοέμβριο του 2017 οι πολιτικο-εκκλησιαστικές διεργασίες στα Σκόπια και στη Βουλγαρία, λόγω του ονοματολογικού, ήταν ιδιαίτερα σημαντικές. Οι Σκοπιανοί χρησιμοποίησαν το γεω-εκκλησιαστικό ζήτημα προς όφελος του ονοματολογικού της χώρας τους. Πλησίασαν την Βουλγαρική Εκκλησία, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν το βουλγαρικό εξαρχικό υποσυνείδητο, δηλώνοντας στις διμερείς συναντήσεις ότι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσουν το Πατριαρχείο Βουλγαρίας ως Μητέρα Εκκλησία (επιστολή 14-11-2017 σχισματικού Αρχιεπισκόπου «Μακεδονίας» κ. Στεφάνου) αρκεί και εκείνο να αναγνωρίσει ως Αυτοκέφαλη την Εκκλησία τους και να μεσολαβήσει και στις υπόλοιπες Ορθόδοξες τοπικές Εκκλησίες για την αποκατάστασή του (αυτό δεν επέτυχε και σήμερα απευθύνονται και πάλι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο).
5.   Σχετικά με την επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (13/01/20) ο εκπρόσωπος της σχισματικής Συνόδου, μητροπολίτης Τιμόθεος, εξέφρασε την προσδοκία ότι το θέμα του αυτοκεφάλου της μη αναγνωρισμένης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας- Αρχιεπισκοπής Αχρίδας» θα συζητηθεί σε μία από τις μελλοντικές συνόδους του Οικουμενικού Πατριαρχείου (ΤΑ ΝΕΑ 14/01/20).
6.   Για το εν λόγω θέμα το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «…Σκοπός τῆς ἐπισκέψεως ἦτο ἡ θεώρησις τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ προβλήματος τῆς χώρας αὐτῶν. Κατά τήν συζήτησιν ἐτέθησαν ἐπί τάπητος αἱ προηγηθεῖσαι ἐπί τοῦ θέματος φάσεις, ἐν αἷς καί ἡ βούλησις τῆς ἐπαναφορᾶς τῆς ἐκεῖσε Ἐκκλησίας εἰς τήν κανονικότητα ὑπό τό ὄνομα τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀχριδῶν, κατόπιν καί τῆς ὑποβληθείσης ἐν καιρῷ εἰς τήν Μητέρα Ἐκκλησίαν ἐκκλήτου προσφυγῆς. Πρός τοῦτο ἀπεφασίσθη νά προσκληθοῦν εἰς τήν ἕδραν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου ἀντιπροσωπεῖαι τῆς Ἐκκλησίας τῆς Σερβίας καί τῆς ἐν τῇ χώρᾳ αὐτῶν Ἐκκλησίας, πρός διαβούλευσιν καί προσπάθειαν ἐξευρέσεως κοινῶς ἀποδεκτῆς λύσεως».
7.   Λόγω των διώξεων που υφίστατο ο κανονικός Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων κ.κ. Ιωάννης οι σχέσεις μεταξύ τής Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της σχισματικής «Μακεδονικής» Εκκλησίας έχουν διαταραχθεί. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης υπέστη συνολικά 7 έτη φυλάκισης. Ακόμη και ο πρώην Πρωθυπουργός της «Βορείου Μακεδονίας», Λιούμπσο Γκεορκιέφσκι (συνέντευξη Εφ. Focus: 27-7-2012) δήλωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης διώκεται και κρατείται για πολιτικούς λόγους (διότι δεν αποδέχεται την μακεδονοποίηση της τοπικής Εκκλησίας).
8.   Η απόφαση της 16ης Νοεμβρίου 2017, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου δικαιώνει τον κανονικό Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη. Η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου (υπ’ αριθ. 3532/07: Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος κατά Βορείου Μακεδονίας) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η Βόρεια Μακεδονία παραβίασε το άρθρο 11 (περί ελευθερίας του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι), σε συνδυασμό με το άρθρο 9 (περί ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας), της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», διότι υπήρξε η άρνηση της αρμόδιας αρχής να νομιμοποιήσει την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, ως χωριστή Θρησκευτική Κοινότητα.
9.   Σήμερα η επίσημη και αναγνωρισμένη Ορθόδοξη Εκκλησία της Βορείου Μακεδονίας είναι η «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και Μητρόπολη Σκοπίων» υπό τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιωάννη.
10.               Δυστυχώς, όσοι έχουν εντρυφήσει και συστηματικά ασχολούνται με τα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων αντιλαμβάνονται ότι το εθνικό ιδεολόγημα των Σκοπίων παραμένει εισέτι «ενεργό» και τώρα εκφράζεται και γεω-εκκλησιαστικά.
Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου
Υπογράφουν

Γεώργιος Νεκτάριος Λόης, Δρ. (Πρόεδρος)
Καθηγητής Πανεπιστημίου

Απόστολος Καπρούλιας, Δρ./Δρ. (Διευθύνων Σύμβουλος)
Καθηγητής Πανεπιστημίου

Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, υπ.Δρ.
Καθηγητής – Εκπαιδευτικός


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θερμά συγχαρητήρια στον κ.Λόη και την ομάδα του Ιδρύματος. Χρειάζονται τέτοιες πρωτοβουλίες προς ενημέρωση του κοινού!! Πρέπει και οι πολιτικοί μας να ακούν τους ειδικούς!! Συγχαρητήρια!!!