Το ξεχωριστής γραφής συναξάρι «Ο Άγιος Αρσένιος ο
Καππαδόκης»
Παρουσίαση από το Γιάννη Πεγειώτη
Μόλις σαράντα μέρες από την άφιξη του στην Ελλάδα στην τραγική εκείνη ανταλλαγή του Ποντιακού Ελληνισμού.
«Μεγάλη υποχρέωση αισθάνομαι στον Πατέρα Αρσένιο, τόσο για τ΄όνομα του που μούδωσε μαζί με τις άγιες του ευχές στην κολυμβήθρα, όσο και αργότερα, μικρός που θήλαζα στα λίγα του βιβλία, που διέσωζε ο γέρο-Πρόδρομος ο Κορτσινόγλου (του Χατητσινή).
Όταν αργότερα οικονόμησε ο Θεός και βρέθηκα ξανά, ως μοναχός πιά, στην Κόνιτσα στην Ιερά Μονή Στομίου, το 1958, το ενδιαφέρον μου για τον Πατέρα Αρσένιο είχε μεγαλώσει και πάλι περνούσα από τον γέρο-Πρόδρομο, για να μάθω περισσότερα παρόλο που ήταν ενενήντα ετών, ήταν πρόθυμο και ακούραστο το ευλαβέστατο Γεροντάκι να μου διηγείται πάντοτε.
Έχοντας λοιπόν όλα αυτά υπ΄όψιν μου, αποφάσισα να πάω μόνος μου στην Κέρκυρα, για να κάνω την εκταφή και ανακομιδή του. Δεν γνωρίζω όμως εάν η ευλάβειά μου ήταν περισσότερη ή η αναίδεια μου. Σε όλο μου το ταξίδι είχα και λογισμούς: «Σε περίπτωση που βρω το Λείψανο του ολόκληρο, τι να κάνω;» - διότι αδύνατο τότε να μ΄αφήσουν οι Κερκυραίοι να το πάρω. Το ότι θα το εύρισκα ήμουν σίγουρος, διότι το 1945 είχαν βρει τον τάφο του Πατρός τα αδέλφια μου και μου έστειλαν χώμα από τον τάφο του, το οποίο ρίξαμε επάνω σ΄έναν συγχωριανό μας, που είχε βγη άλιωτος, και μετά έλειωσε. (Μου είχε πει ο Πρόδρομος να το κάνω αυτό, καθώς και την αιτία που δεν είχε λειώσει προηγουμένως ο συγχωριανός μας).
Φθάνω λοιπόν στην Κέρκυρα τον Οκτώβριο του 1958, και εκεί συνέχεια βροχές. Ο Ιερεύς του Κοιμητηρίου μου είπε ή να πάω ξανά άλλη εποχή ή να παραμείνω μέχρι να σταματήσουν οι βροχές. Του είπα: «Θα έρθω αύριο το πρωί στο Κοιμητήρι και ο Πατήρ θα βοηθήσει». Την επομένη το πρωί ξεκίνησα με κατακλυσμό, αλλά, μόλις έφθασα στο Κοιμητήρι, έπαψε αμέσως η δυνατή βροχή και βγήκε και ο ήλιος. Έγινε με καλοσύνη η εκταφή του, διάβασε και το Τρισάγιο ο Ιερεύς και φεύγοντας με τα Λείψανα, άρχισε πάλι η δυνατή βροχή να συνεχίζει. Ο Ιερεύς τότε μου είπε: «Ο Πατήρ έκανε το θαύμα του»…»
Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης γεννήθηκε γύρω στα 1840 στα Φάρασα της Καππαδοκίας. Γονείς του ήταν ο Ελευθέριος Άννητσαληχος και η μητέρα του λεγόταν Βαρβάρα (το γένος Φράγκου). Αυτός και ο αδελφός του έμειναν ορφανοί από μικροί. Πρώτα απεβίωσε ο πατέρας και κατόπιν η μητέρα τους. Τους μεγάλωσε μια θεία τους στα Φάρασα η οποία κατόπιν απέστειλε το Θεόδωρο στη Νίγδη για να μορφωθεί κοντά στην αδελφή του πατέρα του που ήταν δασκάλα. Αφού περάτωσε τις σπουδές του στη Νίγδη η θεία του βλέποντας την εξυπνάδα και την προκοπή του τον απέστειλε σε συγγενείς στη Σμύρνη για συμπλήρωση σπουδών σε ανώτερο επίπεδο. Οι σπουδές του ήταν ζηλευτές για την εποχή. «Ελληνικά και εκκλησιαστικά γράμματα» καθώς εντρύφηση στην Αρμενική και Τούρκικη γλώσσα καθώς και μια εισαγωγική στη Γαλλική.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ο βιογράφος του Γέρων Παϊσιος ο Αγιορείτης:
Στο βιβλίο «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ Ο ΚΑΠΠΑΔΟΚΗΣ» έκδοση του Ιερού Ησυχαστηρίου «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος» στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης ο μακαριστός Γέροντας Παϊσιος ο Αγιορείτης περιγράφει όλο το βίο, τους αγώνες, τα θαύματα, τις περιπέτειες της πορείας από τα Φάρασσα μέχρι την Νίγδη και κατόπιν στη θάλασσα για τη διαδικασία Ανταλλαγής. Τις πολλές ταλαιπωρίες μέχρι να φτάσει το καράβι στον Άγιο Γεώργιο Πειραιώς.
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1924 έφτασαν στον Άϊ – Γιώργη. Έμειναν «τρεις εβδομάδες στα σύρματα… και εν συνεχεία πήγαν στην Κέρκυρα όπου και τακτοποιήθηκαν προσωρινά στο Κάστρο της Κέρκυρας».
1 σχόλιο:
Ευχαριστούμε!
Δημοσίευση σχολίου