Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

 
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Το Καλοκαίρι του 1962 ένας ερευνητής από τη Λεμεσό της Κύπρου στις βιβλιογραφικές του έρευνες σε Ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες, ανακάλυψε στο τμήμα πολύτιμων εγγράφων της Βιβλιοθήκης του Βρετανικού Μουσείου, την πλουσιότερη συλλογή προκηρύξεων του Αγώνα της ΕΟΚΑ.
Η εκπληκτική αυτή ερευνητική ανακάλυψη τον ανάγκασε να παραμείνει στο Λονδίνο για τρεις πρόσθετες βδομάδες. Η συλλογή αυτή ήταν ολόκληρο αρχείο του Υπουργείου Αποικιών, αποτέλεσμα των συνεχών κατασχέσεων και των εσπευμένων αποστολών στα Κεντρικά του Special Branch για μελέτη και ανάλυση. Η συλλογή αριθμούσε χίλιες προκηρύξεις και ο επιφανής ερευνητής τα μελέτησε «προκαταρκτικά φρουρούμενος από εντεταλμένο υπάλληλο». Δυσκολεύτηκε και στη φωτογράφιση τους, γιατί προέκυψε θέμα «πνευματικής ιδιοκτησίας». Τελικά πήρε τη σχετική άδεια, αφού αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι, για αρκετές από τις προκηρύξεις δράστης ήταν ο ίδιος ο ερευνητής. Ο Διευθυντής της απέραντης βιβλιοθήκης του Βρετανικού Μουσείου έμεινε κυριολεκτικά άφωνος όταν άκουσε τον ευγενικό καλοντυμένο και γλωσσομαθή ερευνητή να ομολογεί πως, δεν ήταν άλλος από τον αινιγματικό «Ανδροκλή» των δελτίων των καταζητουμένων της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Ο υπάλληλος που τον παρακολουθούσε αναφερόταν στην καθημερινή του ενημέρωση σε καλλιεργημένο φιλόλογο με μεταπτυχιακό τίτλο, με άρτια βιβλιογραφική και βιβλιοθηκονομική κατάρτιση. Βαθύ γνώστη τεσσάρων γλωσσών και έμπειρο μεταφραστή της αγγλικής ποίησης, με αρκετές δημοσιεύσεις μεταφράσεων στον τοπικό τύπο της Κύπρου.
Ο αινιγματικός ερευνητής δεν ήταν άλλος από το γνωστό εκπαιδευτικό της Λεμεσού Γιάννη Παπαδόπουλο, τον «Ούτι» της ΕΟΚΑ, μυθικό μαχητή στον αγώνα των πληροφοριών από τα πλέον στρατηγικά και επιτελικά μυαλά της ΕΟΚΑ στον τομέα της διαφώτισης και της προπαγάνδας. Ο «Ούτις» πολεμούσε (με βάση τη Λεμεσό, ζώντας εν τη παρανομία) σε ένα τεράστιο μέτωπο, με αντίπαλο άρτια οργανωμένο. Ήταν όμως χαρισματικός στη γραφή ευρηματικός στις μεθόδους, με ευρύτατη κατανόηση του διεθνούς πολιτικού πεδίου και με εμπειρία στη διαφώτιση από τα φοιτητικά χρόνια της Αθήνας (είχε συνεργαστεί με την Εθναρχία και είχε διεκπεραιώσει αποστολές διαφώτισης στην επαρχία με τον Τάσο Λιγνάδη).
Ένα μέρος αυτής της ερευνητικής ανακάλυψης θα ταξίδευε σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία το 1987 μέσα από τις 230 σελίδες του βιβλίου «ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑ- Παράνομα έγγραφα του 1955-59». του Γιάννη Κ. Παπαδόπουλου. Οι Εκδόσεις Ονήσιλος θα μας δώριζαν με αυτό τον τρόπο εβδομήντα εννέα παράνομα πεζά κείμενα που έγραψε και κυκλοφόρησε στη Λεμεσό (και κατόπιν ορισμένα Παγκύπρια) σαν φυλλάδια της ΕΟΚΑ, ΠΕΚΑ, ΑΝΕ και στο περιοδικό «Εγερτήριο Σάλπισμα της ΑΝΕ). 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: