Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Οικουμενικός Πατριάρχης: Nα αγωνισθούμε όλοι μαζί για να διασώσουμε την τιμαλφεστάτη παρακαταθήκη ζωής και να τη μεταδώσουμε στη νέα γενιά

 Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου, ημέρα της εορτής των Αγίων Θεοφανείων, με το Ιουλιανό ημερολόγιο, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου στην Τρίγλια, της Ι.Μητροπόλεως Προύσης, τον οποίο ανακαίνισε ο τοπικός Δήμος και τον χρησιμοποιεί σαν πολιτιστικό κέντρο. Υπενθυμίζεται ότι στην Τρίγλια και στην ευρύτερη περιοχή διαβιούν εργαζόμενοι σλαβόφωνοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, για την εξυπηρέτηση των οποίων μεριμνά η Ι.Μητρόπολη Προύσης.



Εκκλησιάστηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, κληρικοί και μοναχοί, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη κ. Εντιμ. κ. Roman Nedilskyi, με τη σύζυγό του, ο Πρόξενος Εντιμ. κ. Σταύρος Χριστοδουλίδης, εκπρόσωπος της Γενικής Προξένου της Ελλάδος στην Πόλη, Αντιπροσωπεία Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων Δήμων της Περιφερειακής Ενώσεως Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) υπό την ηγεσία του Προέδρου αυτής Εντιμ κ. κ. Ιγνατίου Καϊτεζίδη, ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας (Χαλκιδικής) κ. Εμμανουήλ Καρράς, με δημοτικούς συμβούλους, εκπρόσωποι Συλλόγων Τριγλιανών μαζί με πολλούς καταγόμενους από την Τρίγλια, καθώς και πιστοί από την κοντινή Προύσα. 

“Είναι γεγονός ότι δεν συναντούμε πλέον στη Μικρασιαστική γη τις ακμάζουσες κοινότητες, τα σχολεία και τα ευαγή ιδρύματά μας, τις εκκλησίες, τις ενορίες μας, τα εξωκκλήσια και τα μοναστήρια μας. Βρίσκουμε όμως παντού το αποτύπωμα των προγόνων μας” , σημείωσε στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτατος και συνέχισε: 

“Θαυμάζουμε την ευσέβειά τους, την αγάπη τους για την παιδεία, την κοινωνική τους ευαισθησία και μέριμνα, την αρχιτεκτονική των σπιτιών τους, το προοδευτικό τους πνεύμα. Σε όλα αυτά ανακαλύπτουμε την σφραγίδα της Ορθοδοξίας, την ορθοπραξία και την αδελφοσύνη, την φιλοθεία και την φιλανθρωπία, την ειρηνική συνύπαρξη με τους άλλους, τους διαφορετικούς συντοπίτες τους, τη φροντίδα για τη φύση. Από την αστείρευτη πηγή της Ορθοδόξου πίστεώς μας αντλούσαν οι πρόγονοί μας δύναμη και έμπνευση, γέμιζε η καρδιά τους  αγάπη και χαρά για το δώρο της ζωής και ευγνωμοσύνη για όλες τις ευλογίες του Θεού. Τα φωτεινά πρόσωπα των Ρωμιών και η φιλόξενη και φιλική διάθεσή τους προς τους επισκέπτες εντυπωσιάζαν πάντοτε τους ξένους περιηγητές, όπως αναφέρουν συχνά στις ταξιδιωτικές περιγραφές τους.

Οφείλουμε πάμπολλα στους Μικρασιάτες, οι οποίοι, και ως πρόσφυγες, όπου κι αν βρέθηκαν στην οικουμένη, διέσωσαν και καλλιέργησαν την Ορθόδοξη ταυτότητα και τις αξίες της. Έφυγαν από τα άγια χώματα, πτωχοί και γυμνητεύοντες, αλλά πήραν μαζί τους, γραμμένα ανεξίτηλα στον νού και στην καρδιά τους, όλον τον αξιακό πλούτο και την πολύτιμη πείρα αιώνων, την πνευματική παρακαταθήκη του Γένους, που ήταν άρρηκτα δεμένη με την πίστη στον Χριστό, το ήθος και τον πολιτισμό της Ορθοδοξίας.”

Ακολούθως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε:

“Σήμερα, σε μια εποχή κατά την οποία οι πνευματικές αξίες υποτιμώνται και δυσφημίζονται, αποκαλύπτεται ξεκάθαρα η μεγάλη σημασία αυτής της κληρονομιάς. Γιατί βλέπουμε ότι η απώθηση ή η λήθη του Υπερβατικού και της πίστεως στον Θεό εγκλωβίζει τη ζωή και τα έργα του ανθρώπου στη ματαιότητα, ώστε αυτός να αδυνατή να διαχειρισθή τους συνεχώς αυξανόμενους διχασμούς και τα πολλά αδιέξοδα του βίου του.

Η Ορθόδοξη Παράδοσή μας είναι ανάχωμα απέναντι σε τέτοιες τάσεις. Η έκκληση του Πατριάρχου σας είναι να αγωνισθούμε όλοι μαζί για να διασώσουμε την τιμαλφεστάτη αυτή παρακαταθήκη ζωής και να τη μεταδώσουμε στη νέα γενιά. Πρέπει οι νέοι και οι νέες μας να γνωρίσουν και να ενστερνισθούν τις αρχές και τις αξίες που έσωσαν το Γένος, διαμόρφωσαν την πνευματική μας ιδιοπροσωπία και αποτελούν εγγύηση για το μέλλον μας. Να τους παρακινούμε να επισκέπτωνται τις αλησμόνητες πατρίδες, τους τόπους που αγάπησαν και ομόρφαιναν οι πατέρες μας, οι πρόγονοί τους. Όπως αναφέραμε την περασμένη Δευτέρα στην τελετή κοπής της Βασιλόπιτας για τη μαθητιώσα νεολαία της Ομογενείας, κάθε γενεά είναι ο κρίκος της αλυσίδας, ο οποίος συνδέει το παρελθόν με το μέλλον. Αν σπάση ο κρίκος αυτός, καταλύεται η αλληλουχία και η συνέχεια των γενεών και η πολιτισμική μας συνοχή.

Εμείς θα συνεχίσουμε να επισκεπτόμαστε ως ταπεινοί προσκυνητές τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη. Θα λειτουργούμε στους ανακαινισμένους και τους ερειπιώδεις ναούς και θα προσευχόμαστε για τις ψυχές των προγόνων μας που αναπαύονται στην αγιοτόκο γη προσδοκώντες ανάστασιν νεκρών, όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες λόγω εκρύθμων καταστάσεων και εθνικιστικών παροξυσμών, καθώς και για τα απανταχού της γης τέκνα της. Θα φροντίζουμε για την επισκευή και αποκατάσταση των ναών μας. Θα αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και την καταλλαγή. Θα διακηρύσσουμε ότι οι θρησκείες πρέπει να λειτουργούν ως παράγοντες ειρήνης και αλληλεγγύης, ότι η ειρήνη αυτή ξεκινά από την ειρήνευση και τον διάλογο των ίδιων των θρησκειών. Όπως διεκήρυξε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη, 2016), «το λάδι του θρησκευτικού βιώματος πρέπει να χρησιμοποιείται για να επουλώνει πληγές και όχι για να αναζωπυρώνει τη φωτιά των πολεμικών συρράξεων», όπως συμβαίνει δυστυχώς τους τελευταίους μήνες”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Παναγιώτατος συνεχάρη τον Σεβ. Μητροπολίτη Προύσης κ. Ιωακείμ, “για την καθοριστική συνδρομή του στην πραγματοποίηση της όλης εκδηλώσεως και για τη συνολική εύορκη διακονία του στην Ιερά Μητροπόλη Προύσης”, και ευχαρίστησε όλως ιδιαιτέρως τον Σεβ. Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα για την αγάπη του προς για το Πατριαρχείο και την Ομογένεια. “Άγιε Νεαπόλεως, είσθε ένα δώρο του Θεού για εμάς!”, είπε ο Πατριάρχης προς τον Μητροπολίτη κ. Βαρνάβα. Επίσης, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Μουδανιών Εντιμ. κ.Hayri Türkyılmaz, και τις αρμόδιες αρχές, για την άδεια που έδωσαν για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και για όλες τις διευκολύνσεις που προσέφεραν.

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ιωακείμ.

Ακολούθως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι Αρχιερείς, τα μέλη της Αντιπροσωπείας της Περιφερειακής Ενώσεως Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και οι εκπρόσωποι των Τριγλιανών Σωματείων μετέβησαν στο παλαιό ελληνικό σχολείο της Τρίγλιας, το οποίο ανακαίνισε ο τοπικός δήμος, όπου τους καλωσόρισε με θερμούς λόγους ο Δήμαρχος των Μουδανιών, μιλώντας για τη σημασία της ειρήνης και υπενθυμίζοντας το ομώνυμο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου. Με εγκαρδιότητα μίλησε και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ενώσεως Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. 

Ο Παναγιώτατος, σε σύντομο χαιρετισμό του, επεσήμανε την αξία της ειρηνικής συνυπάρξεως και της συνεργασίας μεταξύ των λαών.            












_______

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: