Σήμερα Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, η Εκκλησία εορτάζει την Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Τιμούμε επίσης τον Απόστολο Ανανία, ο οποίος είναι γνωστός από τη θαυμαστή φανέρωση του Κυρίου στον Απόστολο Παύλο στη Δαμασκό, τον Όσιο Γρηγόριο το Δομέστικο, καθώς και δύο υμνογράφους: το Ρωμανό το Μελωδό και τον Ιωάννη Κουκουζέλη.
Ο Ρωμανός, ο οποίος είχε διατελέσει διάκονος στη Βηρυτό, μετέβη στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη, όπου διακόνησε στην Παναγία των Βλαχερνών. Εκεί, έζησε τη φανέρωση της παρουσίας της, γεγονός που συγκλόνισε την ψυχή του, με αποτέλεσμα να συνθέσει το γνωστό κοντάκιο της Γέννησης του Σωτήρος Χριστού: «Ἡ Παρθένος σήμερον τὸν ὑπερούσιον τίκτει …». Από τη στιγμή εκείνη άρχισε να αξιοποιεί το ποιητικό του τάλαντο. Αναδείχθηκε ο μεγαλύτερος μελωδός της Εκκλησίας μας.
Ο Ιωάννης ήταν καλλικέλαδος και άριστος μουσικός. Καταγόταν από το Δυρράχιο (Β. Ήπειρος) και έζησε στα χρόνια των Κομνηνών. Η μητέρα του, μετά το θάνατο του συζύγου της, μαζί με τη στοργή και την καλή ανατροφή, έδωσε την ευκαιρία στο παιδί της να μάθει τα ιερά γράμματα και τη ζωή της Εκκλησίας. Καταξιώθηκε σε αρχιμουσικό της χορωδίας των ανακτόρων στην Πόλη.
Έπειτα ο Κουκουζέλης αναχώρησε για τον Άθω, όπου μόνασε στη Μεγίστη Λαύρα. Αφού έζησε οσιακά, απεβίωσε ειρηνικά στις αρχές του 12ου μ.Χ. αιώνα, ψάλλοντας εξαίσιους ύμνους προς το Θεό.
Οι δύο σπουδαίοι μελουργοί μάς διδάσκουν πώς ο άνθρωπος είναι προικισμένος με τάλαντα, τα οποία ο κάτοχός τους πρέπει να καλλιεργεί και να πολλαπλασιάζει, ως καλός οικονόμος της χάριτος, με ταπείνωση, προς δόξα Θεού και για ωφέλεια των συνανθρώπων του.
Στα πρόσωπα των δύο Αγίων μελουργών της Εκκλησίας, τιμώνται και όλοι οι σεμνοί και ιεροπρεπείς ψάλτες της Ορθοδόξου Λατρείας, οι οποίοι με το τάλαντο της μουσικής ανεβάζουν το Χριστεπώνυμο πλήρωμα σε πνευματική κατάνυξη, πέρα από το επίπεδο της εφήμερης συγκίνησης. Η τέχνη της μουσικής στοχεύει στη μετάδοση με σαφήνεια λέξεων και νοημάτων, με προοπτική να οδηγείται ο πιστός στο βάθος και το πλάτος των λεγομένων και τελουμένων στη θεία Λατρεία, με προοπτική να βιώσει το κάλλος της θεολογικής λατρευτικής εμπειρίας.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου