Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος στο Βουκουρέστι

 Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος στο Βουκουρέστι

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστιανιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεώργιος θα είναι αυτές τις ημέρες φιλοξενούμενος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με την ευκαιρία της εορτής του Οσίου Δημητρίου του Νέου, Προστάτη του Βουκουρεστίου. Κατόπιν πρόσκλησης του Μακαριώτατου Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ, για να ενισχυθεί η χαρά των Ρουμάνων πιστών, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα φέρει για προσκύνηση τη  λειψανοθήκη με κομμάτι από τα λείψανα του Αγίου και Δικαίου Λαζάρου, τα οποία φυλάσσονται στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα.

Μακαριώτατε, ο Άγιος Δημήτριος ο Νέος, Προστάτης του Βουκουρεστίου, σας καλεί στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας για να φέρετε την ευλογία του Θεού μέσω των τιμίων λειψάνων του Αγίου και Δικαίου Λαζάρου. Τι σημαίνει για τον ευσεβή λαό της Νήσου Κύπρου η παρουσία των λειψάνων του φίλου του Κυρίου, του τετραημέρου από τη Βηθανία;

Τα λείψανα των αγίων μας αποτελούν πηγή αγιασμού για τους πιστούς. Η θεία χάρη, η οποία κατοικούσε στους αγίους όσο βρίσκονταν σε αυτή τη ζωή, συνεχίζει να παραμένει ακόμη και στα χαριτόβρυτα λείψανά τους. Γι’ αυτό τα λείψανα αποπνέουν ευωδία και επιτελούν θαύματα. Ο Άγιος Λάζαρος, ο τετραήμερος, για τον οποίο δάκρυσε ο ίδιος ο Χριστός, φέρει πλούσια τη χάρη του Θεού στα άγια λείψανά του. Και η Κύπρος, που κατέχει τον δεύτερο τάφο του, μετά από αυτόν της Βηθανίας, αισθάνεται ιδιαίτερα ευλογημένη από τον Θεό γι’ αυτό.

Ο μεγαλοπρεπής ναός του, που χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή, ο τάφος του και, κυρίως, τα λείψανα και η λειψανοθήκη του Αγίου Λαζάρου, έχουν κάνει την πόλη της Λάρνακας ξακουστή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όμως, δεν θελήσαμε να κρατήσουμε αυτόν τον θησαυρό με υπερηφάνεια μόνο για εμάς. Ήρθαμε να τον φέρουμε στον αδελφό λαό της Ρουμανίας, ώστε να λάβει κι αυτός αγιασμό. Όταν το Ευαγγέλιο λέει ότι όποιος έχει δύο χιτώνες πρέπει να δώσει και σε εκείνον που δεν έχει, δεν αναφερόμαστε μόνο στα υλικά αγαθά. Σημαίνει κυρίως τα πνευματικά αγαθά. Και αυτό κάνουμε σήμερα.

Πρόσφατα δεχθήκατε την επίσκεψη μιας αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ρουμανίας, η οποία έφερε στη Μητρόπολη Λεμεσού τη λειψανοθήκη με τα λείψανα του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυπριανού από την Εκκλησία Ζλατάρι του Βουκουρεστίου. Πόσο σημαντική είναι για τους απανταχού πιστούς η συνάντηση με τους Αγίους, που είναι ευάρεστοι στον Θεό;

Επαναλαμβάνω το γεγονός ότι και εμείς συμμετέχουμε στον αγιασμό που προέρχεται από τα λείψανα των Aγίων σας. Η μεταφορά των λειψάνων του Αγίου Κυπριανού στην Κύπρο αποδεικνύει έμπρακτα την ενότητα της πίστεως των δύο λαών μας. Το ίδιο Άγιο Πνεύμα και η ίδια θεία χάρη που ενοικεί στα λείψανα του Αγίου Κυπριανού ή του Αγίου Δημητρίου, ενοικεί και στα λείψανα του Αγίου Λαζάρου. Με το να προσκυνούμε στην Κύπρο τα λείψανα του αγίου σας, λαμβάνουμε συγχρόνως και μηνύματα ζωής και παραδείγματα άξια προς μίμηση για τον λαό μας. Και έτσι αισθανόμαστε τη μεταξύ μας αδελφοσύνη.

Αν μελετήσουμε την ιστορία, η Ρουμανία και η Κύπρος έχουν δύο κοινά ταυτοτικά στοιχεία: την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη αποστολικής προέλευσης και τη γεωγραφική τοποθεσία στη συμβολή τριών πολιτισμών. Οι Ρουμανικές Χώρες υπήρξαν τόπος συνάντησης τριών αυτοκρατοριών (Οθωμανικής, Ρωσικής και των Αυστροουγγρικής), ενώ η Νήσος Κύπρος είναι η πυξίδα ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι η πίστη αυτών των δύο μικρών λαών συνέβαλε στην επιβίωσή τους απέναντι σε πολύ ισχυρότερους αντιπάλους;

Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, κοντά στους Αγίους Τόπους, μάς ευνόησε με το κήρυγμα του Ευαγγελίου στο νησί μας πολύ νωρίς. Ήδη από το έτος 45 μ.Χ., οι Απόστολοι Βαρνάβας, Παύλος και Μάρκος μάς επισκέφθηκαν, κήρυξαν τον Χριστό και μάς λύτρωσαν από την ειδωλολατρία. Και η Ρουμανία, ευρισκόμενη στον δρόμο που συνδέει την Ανατολή με τη Δύση, έλαβε νωρίς το μήνυμα του Χριστιανισμού. Την ίδια στιγμή, όμως, η γεωγραφική θέση των χωρών μας (η Κύπρος, όπου συναντώνται τρεις ήπειροι – η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική, και η Ρουμανία, όπου διασταυρώθηκαν τρεις αυτοκρατορίες, η Οθωμανική, η Ρωσική και η Αυστριακή) μάς προκάλεσε πολλά δεινά. Οι χώρες μας έγιναν το μήλον της έριδος για πολλούς λαούς και εμείς, οι Κύπριοι και οι Ρουμάνοι, βρεθήκαμε υποταγμένοι σε ξένες δυναστείες.

Παρ’ όλα αυτά, επειδή ο Χριστιανισμός ταυτίστηκε με τους λαούς μας, η Εκκλησία κατάφερε να διατηρήσει τη γλώσσα και την εθνική ταυτότητα του λαού. Χωρίς την χριστιανική μας πίστη, οι λαοί μας δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Θα είχαν εξαφανιστεί και θα είχαν αφομοιωθεί από τους κατακτητές.

Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά για να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας στο πλαίσιο των προκλήσεων του σημερινού κόσμου;

Το παράδειγμα και η ζωή των προγόνων μας, καθώς και το σύστημα αξιών που ανέπτυξαν, αποτελούν την ιστορική και πνευματική μας κληρονομιά. Αυτή η κληρονομιά διαμόρφωσε επίσης και την ταυτότητά μας. Οι λαοί μας εκτίμησαν την ελευθερία ως δώρο του Θεού και πολλές φορές θυσίασαν τη ζωή τους για αυτήν. Τα πλήθη των μαρτύρων της πίστης μας και οι πολυάριθμοι όσιοι δείχνουν επίσης τη δέσμευση του λαού μας στα θρησκευτικά ιδανικά.

Η σύγχρονη πολιτισμική πραγματικότητα στρέφει τον άνθρωπο προς την απόλαυση των υλικών αγαθών και τον κοσμοπολιτισμό. Αυτό τον οδηγεί σε μια εγωιστική στροφή προς τον εαυτό του και τον καθιστά πολίτη του κόσμου, και όχι μιας συγκεκριμένης πατρίδας. Ως εκ τούτου, αν επιθυμούμε να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας, θα πρέπει να επιστρέψουμε στην παράδοσή μας, στην ιστορική και πνευματική μας κληρονομιά, στις ρίζες μας. Εάν καλλιεργούμε και ζούμε τις αξίες των προγόνων μας, τότε θα διατηρήσουμε και την ίδια την ταυτότητά μας.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Τμήματος Διεκκλησιαστικών, Διαθρησκευτικών Σχέσεων και Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Κοινοτήτων του Πατριαρχείου Ρουμανίας

Μετάφραση από τα Ρουμανικά: Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι

Πηγή: ziarullumina.ro




Δεν υπάρχουν σχόλια: