Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


 Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης αλλά και πνευματικής χαράς πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 21ης Οκτωβρίου, έμπροσθεν του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, η υποδοχή της ιεράς εικόνος της Παναγίας «Φανερωμένης» εκ του ιερού προσκυνήματος Νέας Αρτάκης Χαλκίδος. Το ιερό και χαριτοφόρο σέβασμα της Παναγίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης κόμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, ενώ της υποδοχής προεξήρχε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος μετά της παρουσίας των κληρικών της Μητροπόλεως, των ευσεβών αρχών και του φιλοχρίστου λαού της Θεσσαλονίκης  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ).
Η ιερά εικόνα της Παναγίας μετά την πάνδημη υποδοχή μεταφέρθηκε λιτανευτικώς στον Προσκυνηματικό Ναό του αγίου Δημητρίου, όπου και θα παραμείνει το επόμενο διάστημα για προσκύνηση στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Πολιούχου, και ακολούθησε επίσημη Δοξολογία (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ).
Ο Παναγιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Φιλόθεος απηύθυνε θερμό καλωσόρισμα προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος και τους κληρικούς της συνοδείας του, εκφράζοντας παράλληλα τα αισθήματα χαράς και τη συγκίνηση του κλήρου και του ευσεβούς λαού της Θεσσαλονίκης για την άφιξη του ιερού και σεβασμίου Εικονίσματος. Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία της ιεράς ηφαιστείου εικόνος της Παναγίας και στη θαυματουργική φανέρωση της Κυρίας Θεοτόκου (ΒΙΝΤΕΟ). Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του, η ιστορία του προσκυνήματος ξεκίνησε ‘‘το Πάσχα του 1951, όταν η ίδια η Παναγία φανερώθηκε σε οκτώ μικρά κορίτσια στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το ιερό αυτό προσκύνημα’’.
Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ιερά αγρυπνία, κατά την οποία τόσο στον Εσπερινό και τον Όρθρο όσο και στη θεία Λειτουργία χοροστάτησε και προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ), συλλειτουργούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου και Ποιμενάρχου μας κ. Φιλοθέου.
Με την παρουσία τους τίμησαν την υποδοχή της Παναγίας της «Φανερωμένης» οι αρχές της πόλης, με πρώτο τον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης κ. Γκιουλέκα, καθώς και πλήθος ευλαβών χριστιανών, οι οποίοι προσήλθαν για να προσκυνήσουν  την ιερά εικόνα και να λάβουν την ευλογία της Κυρίας Θεοτόκου.
Το πρωί της Τρίτης 22 Οκτωβρίου ο Παναγιώτατος μετέβη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την τέλεση του Αγιασμού της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, τον οποίο και τέλεσε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στο κτήριο της Σχολής με την παρουσία του Πρύτανη του Α.Π.Θ. Καθηγητή κ. Χαράλαμπου Φείδα. Τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης καλωσόρισε στους χώρους της Θεολογικής Σχολής ο Κοσμήτορας και Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας πρωτοπ. Αθανάσιος Γκίκας, εκφράζοντας τα αισθήματα ειλικρινούς χαράς των φοιτητών και των καθηγητών για την παρουσία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, ο οποίος απευθύνθηκε με λόγους πατρικής αγάπης προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, ευχόμενος ο Τριαδικός Θεός να φωτίζει κάθε τους βήμα (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) . Μετά την τελετή ακολούθησε η επίσημη υποδοχή των νεοεισαχθέντων φοιτητών της Θεολογικής Σχολής, προς τους οποίους δόθηκαν όλες οι απαραίτητες οδηγίες και η καθιερωμένη ενημέρωση .
Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος κ. Φιλόθεος τέλεσε τα εγκαίνια της αίθουσας του Τμήματος «ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΕΧΝΗΣ»  και της «αναδρομικής έκθεσης ζωγραφικής» του Καθηγητή κ. Τρύφωνος Τσομπάνη στο ισόγειο της Θεολογικής Σχολής.
To μεσημέρι, μαζί με τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας -  Θράκης) κ. Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, παραχώρησαν Συνέντευξη Τύπου (ΒΙΝΤΕΟ) για την διοργάνωση του 1ου ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ).
Το απόγευμα της Τρίτης 22 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό του αγίου Θεράποντος κάτω Τούμπας, πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Εσπερινός της εορτής του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου και πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων, και ακολούθησε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο με την τέλεση της αρχαιοπρεπούς θείας Λειτουργίας του αγίου Ιακώβου και τη συμμετοχή πλήθους ενοριτών, οι οποίοι με την παρουσία τους τίμησαν τον εορτάζοντα Άγιο αλλά και τον προϊστάμενο του Ναού και Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης αρχιμ. Ιάκωβο Αθανασίου, καθώς ήγε τα ονομαστήριά του (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ).
Στη θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και συλλειτούργησαν μαζί του οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος και ο Παναγιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Φιλόθεος. Συμπροσευχόμενοι εντός του Ιερού παρευρέθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αμορίου κ. Νικηφόρος και Ρηγίου κ. Ειρηναίος. Με τους αρχιερείς συλλειτούργησε πλειάδα ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ πολλοί κληρικοί προσήλθαν για να ευχηθούν στον άγοντα τα ονομαστήριά του π. Ιάκωβο.
Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος μετά το σύντομο κήρυγμά του (ΒΙΝΤΕΟ) ευχήθηκε προς τον εορτάζονται Πρωτοσύγκελο να έχει έτη πολλά και ο Θεός να του χαρίζει δύναμη και υγεία, ώστε να συνεχίσει να διακονεί επαξίως την Εκκλησία. Μετά το τέλος της ακολουθίας, ο π. Ιάκωβος ευχαρίστησε θερμά τους παρευρεθέντες Αρχιερείς, κληρικούς και λαϊκούς, που τον τίμησαν με την παρουσία τους, και αναφέρθηκε με λόγους χαράς και συγκίνησης προς τον Παναγιώτατο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο για την αγάπη του και την πατρική του στήριξη και ακολούθως προσέφερε το καθιερωμένο κέρασμα σε όλους τους παρευρισκόμενους.
Το λατρευτικό τριήμερο ολοκληρώθηκε με την ακολουθία των Εγκωμίων στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του αγίου Δημητρίου το απόγευμα της Τρίτης 23 Οκτωβρίου (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) . Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και του Εσπερινού της Μεγάλης Εβδομάδας του αγίου Δημητρίου, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού. Σε κλίμα κατάνυξης και με την παρουσία των αρχών της πόλεως και πλήθους κόσμου, εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος και ο Παναγιώτατος Ποιμενάρχης μας, με τη συνοδεία κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και άλλων Μητροπόλεων, έψαλαν την ακολουθία των Εγκωμίων της Μεγάλης Παρασκευής του αγίου Δημητρίου. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η λιτανεία του ιερού σκηνώματος του πολιούχου και κραταιού προστάτου της πόλεως εντός του Ιερού Ναού.
Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος (ΒΙΝΤΕΟ)
ευχαρίστησε θερμά τους Αρχιερείς που λάμπρυναν με την παρουσία τους τις ακολουθίες στον άγιο Δημήτριο και αναφέρθηκε στην παλαιά παράδοση της τοπικής Εκκλησίας, κατά την οποία είθισται προ της πανηγύρεως να τελείται η Μεγάλη Εβδομάδα του αγίου Δημητρίου. Απευθυνόμενος δε προς το πλήρωμα των ευλαβών χριστιανών, τόνισε ότι «οι αληθινοί προσκυνητές, που τιμούν τα λείψανά Του, γίνονται οι ίδιοι μυροσυλλέκτες του αγίου Δημητρίου και αγωνιζόμενοι, με τον τρόπο της ζωής τους, φανερώνουν τη μυροβλυσία της καθαράς πίστεως και της καθαράς ζωής, διότι εκείνο που έκανε τον άγιο Δημήτριο να μυροβλύζει ήταν η καθαρά του ζωή, δηλαδή η αφοσίωσή του στο θέλημα του Θεού, και η καθαρά του πίστη, δηλαδή η συνέπειά του στην πίστη της Εκκλησίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: