Εκδήλωση-Αφιέρωμα στα 70 χρόνια από τον Αγώνα της
Ε.Ο.Κ.Α.
Στην 70η επέτειο της έναρξης του Κυπριακού Αγώνα οι Εκδόσεις Έαρ πραγματοποίησαν εκδήλωση-αφιέρωμα την Τρίτη 1 Απριλίου 2025 στο Πνευματικό κέντρο της ΓΕΧΑ Αμπελοκήπων, με αφορμή την κυκλοφορία των βιβλίων «Μετά την απόδραση» και «Γράμματα και Άρματα».
Στη συγκινητικότερη ίσως στιγμή της βραδιάς είχαμε τη μοναδική τιμή να συνδεθεί μαζί μας ζωντανά από την Κύπρο η αδελφή του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, κα Μαρούλα Παλληκαρίδη-Βρυωνίδου, η οποία ζώντας μαζί μας ξανά τις ηρωικές στιγμές του αδελφού της περιέγραψε λιγότερο γνωστά περιστατικά από τη δράση του, τη σύλληψη και τη φυλάκισή του. Το να έχεις μπροστά σου την αδελφή ενός ήρωα-συμβόλου στην οποία απευθύνεται και το τελευταίο γράμμα που έγραψε πριν τον απαγχονισμό του ο 18χρονος Ευαγόρας ήταν μια μοναδική τιμή για όσους είχαμε την τύχη να είμαστε παρόντες!
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Μάριος Μιχαηλίδης, εκπαιδευτικός-φιλόλογος και συγγραφέας, Κύπριος στην καταγωγή, ο οποίος συντόνισε και τη συζήτηση που ακολούθησε μετά το τέλος των εισηγήσεων.
Ο συγγραφέας του βιβλίου «Γράμματα και Άρματα» κ. Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, εκπαιδευτικός-φιλόλογος ανέβηκε στο βήμα και ο λόγος του ήταν μια συλλογή ατόφιων ιστορικών στοιχείων. «Δε μπορώ να χαρακτηρίσω το βιβλίο ιστορικό μυθιστόρημα» είπε «γιατί δεν έχει μέσα ούτε ίχνος μυθοπλασίας!».
Στη συνέχεια, ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Ιστορικός, Πολιτικός Επιστήμονας και συγγραφέας, μίλησε για την ουσιαστική αξία του Κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα και γιατί έχει νόημα να αναζητάμε στοιχεία και να αναφερόμαστε σε αυτόν σήμερα. Τεκμηρίωσε πώς η Ιστορία είναι το κλειδί που απαντάει σε απορίες που ενδεχομένως δημιουργούνται, όπως για την Ελληνικότητα του Κυπριακού λαού, στον οποίο, όπως σημείωσε, αναφέρεται με τον όρο Έλληνες Κύπριοι και όχι Ελληνοκύπριοι.
Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά χορωδία και ορχήστρα της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Αθηνών που απέδωσαν υπέροχα το «Θα πάρω μιαν ανηφοριά» του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και άλλα σχετικά με την Κύπρο τραγούδια.
Ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων από το ενθουσιασμένο κοινό το οποίο δεν πτοήθηκε από την ώρα που είχε υπερβεί προ πολλού το προγραμματισμένο χρονικό όριο.
Ο συντονιστής κ. Μάριος Μιχαηλίδης έκλεισε την συζήτηση αναφέροντας «Μέσα από τον Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α μεγαλούργησε και έλαμψε η ελληνική και χριστιανική ψυχή των Ελλήνων της Κύπρου. Η γενναιότητα, η αυτοθυσία ,η ανιδιοτέλεια, η αγνότητα ,η πίστη στο δίκαιο του Αγώνα και η εμπνευσμένη ηγεσία δημιούργησαν έναν θρύλο που αξίζει την μέγιστη τιμή»
Κλείνοντας την βραδιά, ο κ. Θεόδωρος Χαλκιόπουλος, εκ μέρους των εκδόσεων ΕΑΡ, αναφέρθηκε στον διαγωνισμό διηγήματος των εκδόσεων που ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή και θέμα τον Κυπριακό Αγώνα, προαναγγέλλοντας βραβεύσεις και απονομή επαίνων μαζί με την κυκλοφορία συλλογικού τόμου με τα διακριθέντα στον διαγωνισμό διηγήματα.
Το βιβλίο «Μετά την απόδραση» του τομεάρχη της Ε.Ο.Κ.Α. Φρίξου Δημητριάδη, αφορά στην περίοδο μετά την απόδρασή του από τα κρατητήρια Πύλας μέχρι το τέλος του Αγώνα (Μάρτιος 1958 – Φεβρουάριος 1959).
3 σχόλια:
Όπως διάβασα ο κ. Θεόδωρος Χαλκιόπουλος, εκ μέρους των εκδόσεων ΕΑΡ, αναφέρθηκε στον διαγωνισμό διηγήματος των εκδόσεων που είχε ανακοινώσει και το Ιστολόγιο μας (https://anastasiosk.blogspot.com/2025/01/blog-post_882.html) και «ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή και θέμα τον Κυπριακό Αγώνα, προαναγγέλλοντας βραβεύσεις και απονομή επαίνων μαζί με την κυκλοφορία συλλογικού τόμου με τα διακριθέντα στον διαγωνισμό διηγήματα».
Συγχαίρω από τα βάθη της καρδιάς μου, τον καταξιωμένο ποιητή και λογοτέχνη κ. Γεώργιο Μαρκάκη, κορυφαίο συνεργάτη του Ιστολογίου μας, για την επιτυχία και την τιμητική διάκριση στον
1ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό των εκδόσεων «Έαρ»
που τελούσε υπό την αιγίδα
της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου,
της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος,
του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄,
και του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959.
Πολλοί ως τώρα ήταν οι δόκιμοι Κύπριοι συγγραφείς που μας είχαν δώσει αξιόλογα διηγήματα για τον αγώνα, όπως ο Κώστας Μόντης, ο Κύπρος Χρυσάνθης, ο Νίκος Κρανιδιώτης, ο Χριστόδουλος Παπαχρυσοστόμου, ο Πέτρος Στυλιανού, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, η Ειρένα Ιωαννίδου - Αδαμίδου, ο Ιάκωβος Κυθρεώτης και πολλοί άλλοι. Και έγραψαν για τον πόθο για τη λευτεριά που ενέπνεε τον αγώνα της ΕΟΚΑ, τη θυσία στην αγχόνη, στην άνιση με τους πανίσχυρους Άγγλος, τα ηρωικά επιτεύγματα των αγωνιστών και ο πόνος από τις θυσίες των παληκαριών και του λαού ανδρών, γυναικών, παιδιών, για την Ένωση με την Ελλάδα.
Τώρα θα προστεθεί και το διήγημα του κ. Γεωργίου Μαρκάκη που πιστεύω ότι θα δοθεί η ευκαιρία, σε μας τους αναγνώστες του να φωτιστεί η περίοδος του ένδοξου απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, και να επιτευχθεί η σκιαγράφηση των στιγμών προς της θυσίας του ήρωα τον οποίο επέλεξε να μας παρουσιάσει προ της αγχόνης.
Στους επισκέπτες του Ιστολογίου μας είναι γνωστή η γραφή του κ. Μαρκάκη, η οποία διακρίνεται για τον γλωσσικό του μοναδικό πλούτο, και την επιμελημένη γραφή του, την πρωτοτυπία σκέψης, και περιγραφικές ιδιότητες, την αφηγηματική χάρη, την πειθαρχημένη ευαισθησία, , τον ρεαλισμό και την αληθοφάνεια της αφήγησης, καθώς και τον κοινωνικό και θεολογικό προβληματισμό που θέτει στα ποιήματα και τα διηγήματά του.
Θα τολμήσω να πω ότι η δυνατότητα των εκδόσεως Έαρ να συγκαταλέξουν το διήγημά του για τον ένδοξο Αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59 στο βιβλίο που θα εκδοθεί είναι τιμή που κάθε εκδότης θα επιθυμούσε.
Αγαπητέ μας κ. Γ. Δ. Μαρκάκη σε ευχαριστούμε για την χαρά που μας πρόσφερες.
Αναστάσιος Κ. Κωστόπουλος
Η είδηση είναι στο σχόλιο το οποίο διάβασα και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό από το να νικήσει ο Μαρκάκης γιατί είναι μια λογοτεχνική αξία
Θα το πάρω με το βιβλίο για να διαβάσω το κείμενο του Μαρκάκη
Συγχαρητήρια στο ΕΑΡ για την τιμή στον αγώνα της ΕΟΚΑ.
Συγχαρητήρια στον Γ. Μαρκάκη για την διάκρισή του.
Δημοσίευση σχολίου