Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

«Κεφάλαια» αποκρίσεως προς τους εγκαλέσαντας και παροργισθέντας (Δευτερολογία) -π. Βασίλειος Θερμός

«Κεφάλαια» αποκρίσεως
προς τους εγκαλέσαντας

Ευχαριστώ θερμά τους άγνωστους σε μένα αδελφούς και αδελφές που εξέφρασαν τη συμφωνία τους με τις απόψεις μου περί συνωμοσιολογίας και αντισημιτισμού. Η στήριξή τους μου είναι πολύτιμη εν μέσω όλων αυτών των επιθέσεων!
Κάποιοι άλλοι είδαν διασυνδέσεις μου με την κυβέρνηση Παπαδήμου ή με τον ΣΥΡΙΖΑ και μελλοντική στήριξή μου από Σιωνιστές! Μη ειδότες ο λέγουσι, ενισχύοντας έτσι τα περί παρανοίας.
Ορισμένα από τα αρνητικά σχόλια, όμως, με τα οποία με «ετίμησαν» κάποιοι αδελφοί απαιτούν μια δευτερολογία.

1. Συνωμοσίες ανέκαθεν συνέβαιναν και συμβαίνουν. Επιχειρούνται συνήθως από παράγοντες του χρήματος οι οποίοι ενίοτε είναι σε θέση να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις, και σπανιότερα για ιδεολογικούς λόγους. Συνωμοτική οργάνωση είναι και η Μασωνία που δρα διεθνώς και όχι μόνο στην Ελλάδα. Η πονηριά και ιδιοτέλεια χρειάζονται το σκοτάδι.
1.1. Το άρθρο μου πουθενά δεν ισχυρίσθηκε ότι δεν διαπράττονται συνωμοσίες. Απλά απέρριψε την αντίληψη πως η χώρα μας είναι το κέντρο του κόσμου ώστε οι πάντες να συνωμοτούν εναντίον της και πως η οικονομική κρίση δήθεν οφειλεται σε συνωμοσία κατά του ελληνισμού. (Για την ακρίβεια οφείλεται σε «συνωμοσία» των Ελλήνων κατά της χώρας τους)...
1.2. Η επιτυχία μιας συνωμοσίας στηρίζεται στις διαδόσεις, οι οποίες με τη σειρά τους αναδεικνύουν αποδιοπομπαίους τράγους. Έτσι σχολαστική προσοχή χρειάζεται ως προς την αποδοχή των διαδόσεων οι οποίες, άπαξ και εμφανισθούν, δεν «μαζεύονται» πλέον. Προκαλεί θλίψη το θέαμα χριστιανών να αναμασούν, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, διαδόσεις που άκουσαν από άλλους οι οποίοι με τη σειρά τους τις βρήκαν κάπου στο διαδίκτυο κ.ο.κ. Και ο αββάς Βαρσανούφιος διδάσκει: «Πές σ᾿ αυτόν πού σέ προτρέπει ν᾿ αναθεματίσεις· Αδελφέ, εγώ δέν γνωρίζω πώς σκέπτεται ο άνθρωπος γιά τόν οποίο μου μιλάς. Τό νά αναθεματίσω λοιπόν εκείνον πού δέν γνωρίζω, μου φαίνεται ότι θά μέ καταστήσει αξιοκατάκριτο».
1.3. Η συνωμοσιολογία και ο αντισημιτισμός είναι σημάδια έντονου διαλυτικού άγχους που ο ψυχισμός αδυνατεί να τιθασεύσει με τους συνήθεις τρόπους του. Τότε προβάλλει τα απαράδεκτα τμήματα του ψυχισμού του σε άλλους. Επειδή δεν αντέχει να τα δει ως εσωτερικά του, προτιμά να τα βλέπει ως ερχόμενα απο έξω. Πανάρχαιος μηχανισμός: από τον καιρό του Αδάμ και της Εύας.
1.4. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι πανικός προκύπτει κατά κανόνα από ανυπόστατες διαδόσεις και φήμες. Οι αληθινές ειδήσεις δεν προκαλούν πανικό αλλά προδιαθέτουν προς ψυχραιμότερες αντιμετωπίσεις. Και πολλοί χριστιανοί μας βρίσκονται κατά καιρούς σε πανικό, είτε λόγω συνωμοσιολογιών είτε λόγω «προφητειών». Πιθανόν ορισμένοι από αυτούς να βρίσκονται μέσα στην Εκκλησία ακριβώς επειδή φοβούνται. Χωρίς τους φόβους τους θα ήταν χαλαρότερη η σχέση τους με αυτό που αποκαλούν ευλάβεια και πίστη.
1.5. Σε εκκλησιαστικό περιοδικό πριν μερικά χρόνια, καποιος νομικός και συστηματικός ανιχνευτής αιρέσεων, έγραψε για το φάρμακο που χρησιμοποιεί η Νέα Εποχή για να αφαιρέσει τη ντροπή από τους ανθρώπους! Επρόκειτο για ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται από ετών στη θεραπεία της κοινωνικής φοβίας, δηλαδή της παθολογικής αποφυγής συναναστροφών! Ο αδελφός αυτός διάβασε την εἰδηση στην εφημερίδα και χωρίς να ρωτήση κανέναν ψυχίατρο θεώρησε ότι ανακάλυψε και ξεσκέπασε σκοτεινά σχέδια της Νέας Εποχής, οπότε προχώρησε με το θράσος της άγνοιας στη δημοσίευση, παραθέτοντας και το όνομα του φαρμάκου, το οποίο ενδεχομένως κάποιοι αναγνώστες να ελάμβαναν...

2. Αρκετοί Έλληνες συμπαραστάθηκαν στους διωκόμενους Εβραίους κατά την Κατοχή, ορισμένοι με κίνδυνο της ζωής τους. Άλλοι συνεργάσθηκαν με τους Γερμανούς εναντίον τους. Ο λαός μας δεν αποτελείται από αγγέλους αλλά από ανθρώπους στην καρδιά των οποίων δίνονται μάχες του «πάνω» με τον «κάτω» κόσμο.
2.1. Καλό είναι να μη λησμονούμε τα πογκρόμ Ελλήνων κατά Εβραίων στην Κέρκυρα του 1891 και στην Θεσσαλονίκη του 1931 (το πρώτο από τον όχλο, το δεύτερο από εθνικιστική οργάνωση). Την καταλήστευση των εβραϊκών περιουσιών της Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων μόλις οι κάτοχοί τους μπήκαν στα τραίνα για το Άουσβιτς. Την εξαφάνιση του εβραϊκού κοιμητηρίου πάνω στο οποίο χτισθηκε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. (Μέχρι και πλάκες τάφων άρπαξαν κάποιοι για να τις χρησιμοποιήσουν στις αυλές των σπιτιων τους). Να φαντασθούμε τις (εύλογες) αντιδράσεις μας αν το ίδιο συνέβαινε σε ελληνικό κοιμητήριο της Κωνσταντινούπολης;
2.2. Καθοριστικά πρόσωπα ως προς την χρήση των χαλκευμένων «πρωτοκόλλων των σοφών της Σιών» στον τόπο μας υπήρξαν οι μακαρία τη λήξει π. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος, Κωνσταντίνος Μουρατίδης και Νικόλαος Ψαρουδάκης, που προφανώς αγνοούσαν την πλαστότητά τους. Αν και απευθύνονταν σε διαφορετικά ακροατήρια, το κύρος τους και η εν γένει προσφορά τους συνετέλεσαν στο να διαδοθή η θεωρία τους περί «σκοτεινών δυνάμεων» που έχουν βαλθή να αφανίσουν τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Έκτοτε η θεωρία αυτή έγινε η «βίβλος» κάποιων ομάδων καί κύκλων πιστών, κατ’ εξοχήν δε των παλαιοημερολογιτών (οι οποίοι «ξεχειλώνουν» την εν λόγω θεωρία στις έσχατες συνέπειές της με το να περιλαμβάνουν στους συνωμότες και ιεράρχες). Εσχάτως φαίνεται τα ακροατήρια αυτά, παλαιότερα αποξενωμένα έως και εχθρικά μεταξύ τους, να συγκλίνουν: τα παραδοξα της ιστορίας...
2.3. Ορισμένοι σχολιαστές μου επιχείρησαν να διαχωρίσουν τους εν γένει Εβραίους από τους Σιωνιστές. Κατ’ εμέ, όχι πειστικά. Αυτοί που, κατά τις συζητήσεις τους, τους κατηγορούν ως υπεύθυνους για τα δεινά του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, στην συντριπτική πλειοψηφία τους δεν κάνουν διάκριση. Λένε συνήθως φράσεις του τύπου «είναι οι Εβραίοι από πίσω», «για όλα οι Εβραίοι φταίνε» κ.ο.κ.
2.4. Κάθε έθνος διαθέτει τους ακραίους εθνικιστές του. Μήπως το ελληνικό έθνος δεν διαθέτει κάποιους, ευτυχώς ελάχιστους, οι οποίοι ονειρεύονται κατάλυση γειτονικών μας κρατών, εξαφάνιση εχθρικών εθνών, και διεύρυνση των συνόρων; Τι το παράδοξο αν υπάρχουν εθνικιστές (Σιωνιστές) σε ένα έθνος όπως το εβραϊκό, που χαρακτηρίζεται από ισχυρότατη εθνική και θρησκευτική συνείδηση; Δεν έχουμε προσέξει όμως, αντίστοιχα, πως οι κυριώτεροι επικριτές του Σιωνισμού και της πολιτικής του Ισραήλ είναι αριστεροί Εβραίοι, τόσο εγχώριοι όσο και της Αμερικής;
2.5. Ορισμένοι αδελφοί μας θεωρούν πως οι σκοτεινές πλευρές του λαού μας δεν πρέπει να γράφονται για λόγους σκοπιμοτητας. Αυτή η λογική δεν με εκφράζει, τελεία και παύλα. Μακροπρόθεσμα γίνεται αντεθνική και αντιχριστιανικη.

3. Αιτία ενόχλησης και θυμού για κάποιους σχολιαστές έγινε η αναφορά μου στην επαρχία, στην οποία ο αντισημιτισμός και η συνωμοσιολογία υπεραντιπροσωπεύονται. Εξελήφθη εσφαλμένα ως υπεροπτική στάση.
3.1. Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά, ξέρουν πως η ενορία μου είναι επαρχιακή, μια εργατική κωμοπολη της Βοιωτίας, και πως με τους ενορίτες μου διατηρώ σχέσης απλότητας και αδελφωσύνης. Όσα έγραψα τα αποκόμισα από τις πλούσιες επαφές μου σε όλη τη χώρα.
3.2. Αυτοί που έσπευσαν να αισθανθούν θιγόμενοι δεν διάβασαν προσεκτικά. Μίλησα εξ ίσου και για στρώματα των μεγαλουπόλεων. Με άλλα λόγια, πολλοί Αθηναίοι υιοθετούν επίσης τις απόψεις που καταδικάζω. Άλλωστε και εκείνοι που διατηρούν ιστότοπους συστηματικά εχθρικούς προς το πρόσωπό μου Αθηναίοι είναι. Απλά χαρακτηρίζονται από έλλειμμα ιστορικής και εκκλησιαστικής παιδείας για το οποίο είμαστε υπεύθυνοι πρωτίστως εμείς οι κληρικοί και δευτερευόντως οι εκπαιδευτικοί.
3.3. Όμως, «ουχ ο τόπος αλλ’ ο τρόπος». Ο επαρχιωτισμός δεν είναι τοπική κατηγορία αλλά ψυχολογική στάση. Είναι η στάση του περιθωριακού «χωριού» το οποίο, για να παρηγορηθή και να αντιρροπήσει τη μειονεξία του, φαντάζεται ότι στην «πόλη» (δηλαδή στα κέντρα εξουσίας) μηχανορραφούν εις βάρος του. Αυτή υπήρξε ανέκαθεν η νοοτροπία μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού προς την Ευρώπη και τις ηγεσίες της. Αυτή ακριβώς η νοοτροπία δεν επέτρεψε στη χώρα μας να σταθή δημιουργικά απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά τη μετέτρεψε σε διαρκή επαίτη, ο οποίος μάλιστα αυτοσχεδίαζε εκπληκτικά στις λαθροχειρίες «αξιοποίησης» του εισρέοντος χρήματος. Διότι ανέκαθεν το χωριό θέλει τα δώρα της πόλης αλλά αρνείται να υιοθετήσει τα τυχόν καλά της (εν προκειμένω, την ευνομία της Δύσης). Επιμένει στους ντόπιους πανάρχαιους κανόνες (δηλαδή στην ανομία την οποία αμνηστεύει ως «ιδιοπροσωπία»). Πρόκειται για χαρακτηριστική αμφιθυμία και σύγχυση ταυτότητας.
3.4. Το μεγαλύτερο μέρος των διαβιούντων με φαντασιώσεις δεν έχει ζήσει έξω από την Ελλάδα. Τυχαίο; Δε νομίζω. Δεν είχε τα ερεθίσματα εκείνα που θα του επέτρεπαν να θέσει τα πράγματα στις αληθινές τους διαστάσεις.

4. Ορισμένοι ιστότοποι που αναδημοσίευσαν με επιθετικότητα το άρθρο μου συνηθίζουν να αναρτούν και πνευματικά κείμενα με νηπτικές συμβουλές για την πνευματική πρόοδο του πιστού. Πώς συνδυάζουν άραγε τα πνευματικά με την υποδαύλιση παθών όπως η πικροχολία, η καχυποψία, η ειρωνεία; Πώς καταφέρνουν να διατηρούν αυτή τη διγλωσσία; Αυτοί και οι καρδιές τους το γνωρίζουν. (Εκτός αν τα πνευματικά προορίζονται για όλους τους άλλους. Ή ως φύλλα συκής).
4.1. Ο π. Αλέξανδρος Σμέμαν περιγράφει ως εξής την παθολογία των μικρόψυχων εκκλησιαστικών ομάδων: «Ένα άθλιο, παράλογο μίσος... καί γιά τό ίδιο τό γεγονός πώς καλούνται νά προχωρήσουν κάπου, πως τούς ζητούν νά τό ξανασκεφτούν, νά καταλάβουν... Αυτό τό μίσος είναι ένας τρομακτικός αυτοερωτισμός. Άρνηση κάθε λογικής, κάθε λόγου, κάθε αναλύσεως». Μόνο οι ιδέες μου, δηλαδή οι φόβοι μου, αξίζουν αγάπη και περίθαλψη. Γύρω από αυτά να περιστρέφομαι και έξω ας γίνεται χαλασμός.
4.2. Υπό την επήρεια των φόβων οι άνθρωποι και οι λαοί κατευθύνονται κυρίως σε δύο «λύσεις» προκειμένου να παρηγορηθούν. Είτε στο παρελθόν, εξιδανικεύοντας τους προγόνους και αποκτώντας τη φαντασίωση ότι όντως συνεχίζουν το έργο τους, είτε στο μέλλον, καταφεύγοντας στις «προφητείες» και «προρρήσεις». Το παρόν είναι πάντα το πρόβλημα, αυτό αρνούνται να δουν και να αντιμετωπίσουν υπεύθυνα.

5. Το ελληνικό έθνος αρέσκεται να ζη με μύθους, δηλαδή με παραμύθια. Γι’ αυτό δεν έμαθε ποτέ σωστά την ιστορία του. Η ανεπαρκής διδασκαλία της είναι αίτιο και αποτέλεσμα ταυτόχρονα της προβληματικής ιστορικής συνείδησης. Ζούμε τώρα το ίδιο ακριβώς φαινόμενο με το οποίο μεγάλωσαν οι προηγούμενες γενιές, τον φόβο του κομμουνισμου, τον οποίο έτρεμαν όταν πια είχε γίνει ακίνδυνος. Αυτόν αργοτερα αντικατέστησαν οι αιρέσεις, ο Σιωνισμός και πάει λέγοντας. Αναλόγως της εποχής ο εχθρός αλλάζει, αλλά πάντοτε έχουμε ανάγκη απο «βαρβάρους»...
5.1. Όποιος επιχειρει να γκρεμίσει κάποιους από τους μύθους αυτούς χαρακτηρίζεται εχθρός και υβρίζεται. Λογικό: αφαιρεί τα ψυχολογικά μας δεκανίκια. Και έτσι η ανωριμότητα του λαού μας συνεχίζεται στο διηνεκές. Διότι χωρίς την επιθετικότητα προς τους «βαρβάρους» παραμένει γυμνή η φτώχεια μας, οπότε καλούμαστε να αλλάξουμε και να ωριμάσουμε εμείς. Όπερ ανεπιθύμητον. Ο Έλλιοτ είχε γράψει πως το «ανθρώπινο είδος δεν μπορεί να αντέξει πολλή πραγματικότητα». Και να σκεφθή κανείς ότι δεν είχε επισκεφθή τη χώρα μας...
5.2. Κάποιοι χριστιανοί σχολιογράφοι φαίνεται να «χαρίζουν» τον αντιρατσισμό στην Αριστερά. Γιατί; Μήπως πρέπει να αναρωτηθούν γιατί δεν κρατούν ίσες αποστάσεις και από την Ακροδεξιά; Μήπως επειδή οι μύθοι της είναι ακόμη δημοφιλείς σε αυτούς;
5.3. Αν ο άπατρις «εκσυγχρονισμός» έχει σήμερα καταλάβει το έδαφος που κατέλαβε στην κοινωνία μας, οφείλεται κατά κύριο λόγο στα «κατορθώματα» του ελληνικού εθνικισμού του παρελθόντος. Ενός εθνικισμού ο οποίος φακελώνοντας και βασανίζοντας ανθρώπους, περιθωριοποιώντας πληθυσμούς, ρητορεύοντας ασύστολα με κλισέ της δεκάρας, καπηλευόμενος τα όσια της πίστης, οδηγώντας σε εθνικές καταστροφές και τραγωδίες, κατάφερε τελικά να εκθρέψει τον σημερινό εθνικοθρησκευτικό αποχρωματισμό. Τόσο δύσκολο είναι οι εκκλησιαστικοί να αντιληφθούμε ότι, από την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία μέχρι σήμερα, πληρώνουμε τις αμαρτίες της Δεξιάς που κυβέρνησε ασύδοτα επί δεκαετίες τον τόπο και την οποία τότε δεν κρίναμε αλλά μάλλον αναπτύξαμε μαζί της αρμονικότατη συνεργασία; Επιτέλους, οφείλουμε οι χριστιανοί να συνειδητοποιήσουμε πως οι τότε φυλακισμένοι και διωκόμενοι αριστεροί συχνά υπήρξαν πιο καλλιεργημένοι (ίσως και ηθικώτεροι) από τους άξεστους βασανιστές τους και πως η τότε Εκκλησία στάθηκε με το μέρος των δεύτερων. Δεν έχουμε μετανοήσει ποτέ γι’ αυτά. Τέτοιες ιστορικές αδικίες δεν μένουν ατιμώρητες.
5.4. Πρόσφατα σε ακροδεξιά ιστολόγια δημοσιεύθηκε «είδηση», την οποία κατόπιν παρέλαβαν και εφημερίδες, ότι λαθρομετανάστες επιτέθηκαν σε επιβάτες μέσα σε συρμό του ΗΣΑΠ. Από την μεθοδική έρευνα του οργανισμού προέκυψε ότι κάτι τέτοιο ήταν ψευδές και υποβολιμαίο, όπως απέδειξε η συνέχεια. Τις επόμενες μέρες ακροδεξιοί εισήλθαν πράγματι σε συρμό και κακοποίησαν ανύποπτους μετανάστες ως αντίποινα. Επρόκειτο για μια προβοκάτσια που απέβλεπε σε πονηρούς σκοπούς: στο να εδραιώσει τον μύθο πως ο κίνδυνος προέρχεται από τους «απ’ έξω».

6. Μεγάλο μέρος του λαού μας πλέκει το εγκώμιο του υπέροχου έθνους μας του οποίου το πνευματικό «DNA» συνεχίζεται απαραμείωτο. Κατ’ αυτούς είναι πάντα κάποιοι κακοί άλλοι που μάς βάζουν να μαλώνουμε μεταξύ μας. Ο «υπέροχος» αυτός λαός, όμως, που έφτιαξε Παρθενώνες, μετά από 30 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τα οποία ενεθυλάκωσε άφθονους πόρους της, δεν κατόρθωσε ακόμη να λύσει προβλήματα όπως η επεξεργασία των σκουπιδιών του, η ισχύς των ανθρώπων της νύχτας, οι τραμπουκισμοί των πανεπιστημίων, η απίστευτης έκτασης διαφθορά του δημοσίου, η γενικευμένη αναξιοκρατία, η ασύλληπτη γραφειοκρατία, η απουσία περιβαλλοντικής συνείδησης, οι πλαστογραφίες και ψευδείς επιδοτήσεις, ο ακραίος ατομισμός (ο Έλληνας θυσιάζεται για την οικογένειά του αλλά ως προς τους έξω είναι ικανός να πατήσει επί πτωμάτων) κ.π.ά. Ο «υπέροχος» αυτός λαός έχει δημιουργήσει ένα κράτος σάπιο από τη μιαν άκρη ώς την άλλη. Πώς ο λαός μας κατόρθωσε όλα αυτά, όπως και το να έχει τετοιας ποιότητας πολιτικούς, δεν μπαίνουν τον κόπο να μας εξηγήσουν.
6.1. Μια καινούργια εξέλιξη: η πρόσφατη αντιμνημονιακή διαδικτυακή εξέγερση, όσον αφορά ένα σοβαρό αριθμό χριστιανών, φαίνεται να συνδέεται μέ αντικρατισμό. Με ρίζες βαθειές, από την εποχή του Όθωνα, κανείς δεν γνωρίζει πού θα εκβάλει αυτός στο μέλλον. Ένα πάντως δεν προιωνίζεται, την επικράτηση της ευνομίας. Όταν η ανομία ενδυθή την ηρωική λεοντή της «αντιστασιακότητας» ας αρχίσουμε να θρηνούμε για την κοινωνία μας. Το χειρότερο: ορισμένοι οργίλοι αδελφοί μας αρχίζουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους να νοσταλγούν την δικτατορία. Αλλά οι (όντως σοβαρές) αρρώστιες της δημοκρατίας μας θεραπεύονται μόνο με υγιέστερη και συνεπέστερη δημοκρατία.

7. Πότε θα ενηλικιωθούμε για να γράψουμε την εφεξής ιστορία μας με τον τρόπο που ταιριάζει στο ένδοξο παρελθόν μας; Ο Σολζενίτσιν έγραψε στο «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ» πως «οι νίκες χρειάζονται στις κυβερνήσεις, ενώ οι ήττες χρειάζονται στους λαούς... όπως τα βάσανα και οι συμφορές χρειάζονται στους μεμονωμένους ανθρώπους: σε αναγκάζουν να εμβαθύνεις στην εσωτερική σου ζωή και να ανυψωθείς πνευματικά».
Είναι σκληρό, πράγματι, να αντικρύζεις την ήττα σου και σε τούτο κατανοώ τους υβριστές μου. Αλλά θα πάρουμε ποτέ την απόφαση να κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα ότι ξεχάσαμε το Ευαγγέλιο και ζούμε με φτιαχτά ιδεολογήματα; Μπορούμε να παραδεχθούμε κάποτε επιτέλους πως ηττηθήκαμε από τον ίδιο μας τον εαυτό και να ξανασχεδιάσουμε αυτή τη χώρα από την αρχή;   
π. Βασίλειος Θερμός

Υστερόγραφο:
-Για μια διεξοδική απόδειξη του μύθου περί δηλώσεων Κίσσινγκερ βλέπε http://www.pare-dose.net/?p=3159
-Για τις αντιφάσεις του νεοέλληνα βλέπε τα παλαιά βιβλία του Απόστολου Βακαλόπουλου «Ο χαρακτήρας των Ελλήνων» και του Πειραϊκού Φάρου «Ποιοί είμαστε», καθώς και του Μάκη Ανδρονόπουλου «Η Ελλάδα στο ντιβάνι» από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.
-Για την πλαστογράφηση των «πρωτοκόλλων» και την ιδιοτελή χρήση τους βλέπε τα βιβλία του Πιέρ-Αντρέ Ταγκιέφ «Ο μύθος των σοφών της Σιων», «Η νέα εβραιοφοβία», «Θεωρίες συνωμοσίας», από τις εκδόσεις Πόλις, καθώς και στο http://www.oodegr.com/english/istorika/israil/protocols_zion.htm. 
-Για τα παθήματα του εβραϊκού έθνους το βιβλίο του Έντουαρντ Φλάννερυ «Η αγωνία των Εβραίων: 2.300 χρόνια αντισημιτισμού» από τις εκδόσεις Νησίδες και το του Μπερνάρ Πιερόν «Εβραίοι και χριστιανοί στη νεώτερη Ελλάδα» από τις εκδόσεις Πόλις.
-Για τις εν γένει θέσεις του άρθρου μου βλέπε τη μελέτη της Ρένας Πατρικίου «Οι φόβοι ενός αιώνα» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και τα βιβλία μου «Πένταθλον» από τις εκδόσεις Ακρίτας και «Οι δικοί οι ξένοι» από τις εκδόσεις Εν πλω. Επίσης βλέπε και άρθρο μου στο http://www.antifono.gr/portal/Κατηγορίες/Ελλάδα-Ιστορία-ΓεωΠολιτική/Άρθρα/2699-Η-διχασμένη-ελληνική-ιστοριογραφία-και-κάποιες-σκέψεις-για-τη-θεραπεία-της.html.

97 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι απαντήσεις αποστομωτικές. Επιτέλους ας γραφούν και κάποιες αλήθειες που δεν τολμάς στον κύκλο των θρησκευόμενων να τις πεις γιατί θα σε περάσουν γενεές δεκατέσσαρες.
Είμαι απαισιόδοξος για πολλούς από τους παραλήπτες των απαντήσεων ο λαός λέει σοφά «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα» και στους θρησκευτικούς κύκλους υπάρχουν αρκετοί κουφοί.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια π. Βασίλειε!
Θέλει παρρησία και τόλμη να καταθέτεις τον πόνο της ψυχής σου απέναντι σε φανατικούς και υβριστές.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους...

Χρήστος Δημοσθένους, Θεολόγος

Ανώνυμος είπε...

η δευτερολογία καλύτερη κι από το πρώτο κείμενο.
Γ.Δ. Μαρκάκης

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα με προσοχή την παραπομπή για τα λεχθέντα εναντίον της Ελλάδας και των Ελλήνων από τον Κίσινγκερ. Η απάντηση για τον πως έγινε ο μύθος πλήρως τεκμηριωμένη. Και όμως ο μύθος θα εξακολουθήσει να ζει. Εξάλλου και το υπουργείο τουρισμού προτρέπει «έλα στην Ελλάδα να ζήσεις τον μύθος σου». Με μύθους ζούμε μια ζωή….

Ανώνυμος είπε...

π.Βασίλειε, σας ευχαριστούμε,
καλές εορτές!
π. Παναγιώτης Ρόδης

Ανώνυμος είπε...

Όντως ! αποκαλυπτικά, πειστικά και σωστά.
Να συνεχίστε πάτερ να γράφετε αλήθειες και να μας κατατοπίζετε σε θέματα που υπάρχει σύγχυση και διαστρέβλωση. Οι περισσότεροι αναμασούμε κάτι που ακούσαμε χωρίς να γνωρίζουμε το που. Και όμως το διαδίδουμε ως γεγονός. Στην δευτερολογία σας αυτή πήρα πολλές απαντήσεις σε κάποιες απορίες που μου δημιουργούσαν κάποιες αμφιβολίες. Τώρα πλέον σχηματίζω με βεβαιότητα άλλη άποψη.

Ανώνυμος είπε...

Με τα όσα διάβασα…. απλά συμφωνώ.
Τα αυτονόητα εκφράζει ο συντάκτης.
Στέλιος Βασιλειάδης, Ιστορικός
Θεσσαλονίκη

Ανώνυμος είπε...

Απαράδεκτα τα όσα διάβασα.
Όλο το σύμπαν προσπαθεί να καταστρέψει την Ελλάδα.
Οι Αμερικανοί μόνο εχθρό έχουν την Ελλάδα, γιατί έχουμε γλώσσα μοναδική και πίστη ακλόνητη και ανόθευτη.
Ο Κίσινγκερ κοιμάται και ξυπνά με το πώς θα εξολοθρεύσει την Ελλάδα ως κράτος και τον Ελληνισμό ως ιδέα. Είμαστε οι Μοναδικοί που αντιστέκονται στα δόλια τα έργα του.
Οι Σιωνιστές με τα Πρωτόκολλα προχωρούν βήμα προς βήμα για την εξόντωσή μας. μόνο εμάς και αυτοί βλέπουν ως αντιπάλους.
Οι γείτονες επιδιώκουν να μας εξαφανίσουν από τον χάρτη.
Είμαστε ο ομφαλός της γης.
Εδώ γεννήθηκε η δημιουργία, η δημοκρατία κάθε τι που έχει αξία παγκόσμια είναι Ελληνικό.
Ο παπά-Θερμός προσπάθησε να καταστρέψει όλα αυτά με τα οποία ασχολούμεθα στα καφενεία, στις πλατείες, στα εθνικοθρησκευτικά κηρύγματα.
Τώρα παπά-Θερμέ «χωρίς βαρβάρους» τι θα κάνουμε; Πώς θα περνά η ώρα μας.
Κάτι καινούργιο θα βρούμε……
Αμ πως!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Κανείς δε μίλησε για διασυνδέσεις με το ΣΥΡΙΖΑ ή τη νεοκατοχική κυβέρνηση Παπαδήμου.Διέβλεψαν όμως ταύτιση απόψεων.Μην προσπαθεί λοιπόν ο π.Βασίλειος να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Βασίλειος Θερμός, κατέχει έναν φιλάνθρωπο, σοφό και αφοπλιστικό τρόπο γραψίματος, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος.

Παρόλη μου την κακή διάθεση-λόγω της κρίσης- δεν βρήκα τίποτε να τον ψέξω σε αυτό το κείμενο.
Μόνον υπερβολικά αισιόδοξος μου φάνηκε, και ίσως αυτό, σήμερα, να φαντάζει κάπως...κουσουρλίδικο!

Πάντως, πραγματικά, για τον ακραίο φασισμό της δεξιάς που σοβούσε στην Ελλάδα,επί δεκαετίες, ουδείς (και) Ιεράρχης φαίνεται να έχει μετανοήσει.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

Και ήρθε το ΠΑΣΟΚ, για να δώσει κάποιες σημαντικές ελευθερίες, να σταματήσει και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥΣ θρησκευτικούς διωγμούς( των παλαιοημερολογιτών π.χ.)

Δεν δικαιολογώ το ΠΑΣΟΚ.

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, κρίθηκε ΕΝΟΧΟΣ από το ειδικό δικαστήριο και στις αμέσως επόμενες εκλογές, του 1989 έλαβε το 40% των ψήφων, τότε...και η ΕΥΘΥΝΗ του Ελληνικού λαού, για την μετέπειτα πορεία της χώρας, είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ.

Εν κατακλείδι, δεν πιστεύω ότι μας φταίνε ούτε οι Εβραίοι, ούτε οι συνωμότες εξωτερικοί εχθροί.

ΜΟΝΟΙ μας, τα βγάζουμε τα ματάκια μας.
Γι αυτό, ό,τι και να πάθουμε στη συνέχεια, θα μας αξίζει απόλυτα.

Το είπε, εξάλλου και ο γέρος Καραμανλής ότι "η Ελλάς κατήντησε ένα απέραντο Φρενοκομείο"
και δυστυχώς, σε αυτό το απέραντο "Φρενοκομείον η "Ωραια Ελλάς"
οι ψυχοθεραπευτές είναι είδος υπό εξαφάνισιν σήμερα.

Σε αυτό τον τόπο, μας είναι αδύνατον να διαφωνούμε με κάποιον χωρίς να τον μισούμε παράφορα, επειδή μαζί μας διαφωνεί.

Νομίζω αυτό συνιστά, τεράστιο μέρος, της εν ημίν κακοδαιμονίας.

Ανώνυμος είπε...

Οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας και των ελλήνων είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.
Ή κατά τον εθνικό μας ποιητή:
- Ἡ Διχόνοια ποὺ βαστάει
ἕνα σκῆπτρο ἡ δολερὴ
καθενὸς χαμογελάει,
"πάρ' τό", λέγοντας, "καὶ σύ".
ως λαός είμαστε για κλάματα.
Είτε μιλάμε για τις κοκορομαχίες μέσα στη Βουλή, είτε για τις οδομαχίες έξω απο τη Βουλή, αλλά και πιο πέρα, στα blogs, στις συζητήσεις, μαίνεται ένας ακήρυχτος εμφύλιος. Εμείς με τον εαυτό μας, εμείς με το alter ego μας, με τον γείτονά μας, με το φίλο μας. Η πατρίδα έγινε παρτίδα και πάρτη. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι...
Τα όσα γράφει ο π. Θερμός μας πονούν. Όμως κάποιος καλός κληρικός έλεγε ότι οι αλήθειες πονούν τους κακούς.
Ας τα γράφει μπορεί να μας πονούν αλλά υπάρχει και η ελπίδα της βελτίωσης.

Ανώνυμος είπε...

Όπως έγραψε και άλλος, η δευτερολογία καλύτερη κι από το πρώτο κείμενο. Το πρώτο κείμενο περισσότερο θεωρητικό. Αυτό εδώ, πρακτικό και αποδεικτικό. Οι παραπομπές στο τέλος εκπληκτικές. Είχα κάποια κενά. Τώρα τα βλέπω διαφορετικά. Σας ευχαριστώ πάτερ. Καλά Χριστούγεννα.

Αληθεύοντες εν αγάπη είπε...

Οι απαντήσεις σας λύνουν κάθε απορία ακόμα και του περισσότερο κακόβουλου. Είναι απαντήσεις που διεγείρουν και τον μισοκοιμισμένο νου να ξυπνήσει και να δει την πραγματικότητα χωρίς μυθοπλασίες και παραχαράξεις.

Ανώνυμος είπε...

Τόσο η Εκκλησία της Ελλάδος όσο και η ελληνική κοινωνία έχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα απ τον κατ ουσίαν ανύπαρκτο αντισημιτισμό.Δυστυχώς ο π.Βασίλειος προσέδωσε υπερβολική διάσταση στο εν λόγω ζήτημα.

Ανώνυμος είπε...

Ο π.Ιωήλ Καστάνταρος πάντως σε διπλανή ανάρτηση υποστηρίζει μετά βεβαιότητος πως κανένα άλλο έθνος δεν έχει προσφέρει τόσα πολλά στην ανθρωπότητα όσο το ελληνικό και κανένα άλλο δε μισείται από τους δεδηλωμένους εχθρούς και τους υποτιθέμενους συμμάχους και φίλους.Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται κι απ την Ιστορία.Επίσης καλό θα είναι όταν ομιλούμε για σύμπλευση και ταύτιση της Εκκλησίας της Ελλάδος με τη δεξιά παράταξη να την περιορίζουμε σε μερικούς μόνο κι όχι σε όλους τους εκκλησιαστικούς αξιωματούχους.Υπάρχουν αρχιεπίσκοποι,μητροπολίτες και λοιποί κληρικοί που κάθε άλλο παρά ταυτίστηκαν με τη δεξιά και που συμπαραστάθηκαν ποικιλλοτρόπως στους διωχθέντες αριστερούς.

Ανώνυμος είπε...

Τα ίδια με αυτά που γράφει ο π. Ιωήλ για το Ελληνικό Έθνος μπορεί να γράψει κάποιος άλλος πατήρ της Ρωσικής ή της Σερβικής ή της Ρουμανικής Εκκλησίας κλπ.
Μια καλή απάντηση την δίνει μια εμπερίστατη Εκκλησία δια του Αρχιεπισκόπου της, του Κύπρου Χρυσοστόμου ο οποίος δήλωσε: «Το μοιραίο σφάλμα είναι ότι σκεπτόμαστε εθνικά και έχουμε μετατρέψει τις Εκκλησίες μας σε εθνικές, ενώ πρέπει πρώτα να είμεθα ορθόδοξοι και μετά Ρώσοι, Έλληνες, Βούλγαροι, Σέρβοι κ.λ.π. Δυστυχώς, σημείωσε, βάζουμε πρώτα την εθνικότητα μας και έπειτα την Ορθοδοξία και αυτό είναι πολύ αρνητικό. Πιστεύω ότι δε θα υπερπηδηθούν οι δυσκολίες, αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι απόψεις και νοοτροπία. Πρόσφατα, όταν πήγα στη Μόσχα, το είπα αυτό δημόσια. Δηλαδή, ότι πρέπει να παύσουμε να συμπεριφερόμαστε, ως εθνικές Εκκλησίες. Χρειάζεται ταπείνωση και αγάπη».

Ανώνυμος είπε...

Ε! όχι να το περιορίσουμε σε λίγο μόνους 6.18 όταν μιλάει κάποιος για την εκκλησιαστική διοίκηση και την δεξιά παράταξη. Το αντίθεο συμβαίνει. Μετρώνται στα δάκτυλα σχεδόν αυτοί που δεν προσκύνησαν τις δεξιές παρατάξεις μητροπολίτες και παπάδες.
Στου κρεμασμένου το σπίτι δεν μιλάνε για σχοινί.
Όμως επειδή τα βάζει στην θέσει του ,με άριστη τελειότητα ο π. Βασίλειος προτιμώ να σταματήσω για να μην ανοίξω πληγές.

Ανώνυμος είπε...

Ο πατέρας Βασίλειος στο κείμενο αυτό τρέχει με Ferrari ενώ κάποια άλλοι επιμένουν στην Vespa.

Ανώνυμος είπε...

Ο π.Παντελεήμων Κρούσκος προέβη σε μία νηφάλια προσέγγιση του εν λόγω ζητήματος.Καλό θα είναι τόσο ο π.Βασίλειος όσο και οι υποστηρικτές αλλά και οι διαφωνούντες προς τις απόψεις του π.Βασιλείου να τις λάβουν σοβαρά υπόψη.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως παραέτρεξε ο π.Βασίλειος με τη Ferrari και κάπου τα μπουρδούκλωσε αναδεικνύοντας τον ανύπαρκτο αντισημιτισμό σε μείζον πρόβλημα;Πόσοι είναι οι αντισημίτες στην Ελλάδα;Ατυχής επίσης υπήρξε η αναφορά του στη μετεμφυλιακή Ελλάδα.Όπως και η αναφορά του στο μακεδονικό και τις ταυτότητες στην πρωτολογία του που απογοήτευσε πολλούς χριστιανούς.

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρουσες οι απαντήσεις του πατρός Βασιλείου. Ωστόσο δεν με έπεισε και εξηγούμαι:

Οι Εβραίοι ως λαός, δέχονται ότι ο Χριστός δεν ήταν τίποτε παραπάνω από ένας λαοπλάνος απατεώνας.
Οι ορθόδοξοι Εβραίοι δε, αν περάσουν δίπλα από τον π. Βασίλειο, θα φτύσουν κάτω μόλις τον προσπεράσουν. Γι' αυτούς ο π. Βασίλειος, αλλά και όλοι μας, είμαστε μιαρά άτομα εξ αιτίας της πίστεώς μας. Απέναντι σ' έναν τέτοιον ομαδικό ρατσισμό τι στάση θα έπρεπε να τηρήσουμε;

Αν στα λεγόμενα του πατρός Βασιλείου έβλεπα πνεύμα αυταπάρνησης, ή μια προτροπή στην καρτερία, θα μπορούσε να με πείσει.
Αυτό όμως που βλέπω είναι μια πρόταση προσαρμογής στην "πολιτικά ορθή" στάση της εποχής μας, που οποιαδήποτε μομφή εις βάρος του Εβραϊκού λαού την ταυτίζει με τον χιτρλερισμό.
Τέτοιου είδους κείμενα έχω διαβάσει άπειρα και δε με πείθουν.

Ανώνυμος είπε...

Είπε ένας τσομπάνος ότι ο λύκος ήταν και είναι φυτοφάγος. Δεν τον πίστεψα και ούτε θα διαβάσω τα βιβλία του. Μπε.
πρόβατο

Ανώνυμος είπε...

Προβατάκι, τα πρόβατα μεν φημίζονται για την αγαθότητα υπό την καλή έννοια. Στα νιάτα μου έκανα τον βοσκό, και είχα παρατηρήσει ότι όλα ακολουθούνε, αυτό που πάει πρώτο. Αν το πρώτο πάει προς τον γκρεμό, και πέσει, και τα άλλα με κατεβασμένο το κεφάλι όπως προχωρούν, θα κάνουν το ίδιο. Πρόσεχε είναι επικίνδυνο να είσαι πρόβατο……

Ανώνυμος είπε...

Θερμά συγχαρητήρια στον ανώνυμο των 1:08 π.μ.Δυστυχώς στην εποχή του λεγόμενου πολιτικά ορθού κάθε αρνητική αναφορά στους Εβραίους τείνει να ταυτιστεί με το χιτλερισμό.Επίσης δεν κατάλαβα το συμψηφισμό και το τσουβάλιασμα Ελλήνων και Εβραίων στο ίδιο σακί.Μιλά ο π.Βασίλειος για τα γεγονότα της Κέρκυρας και για το πογκρόμ όπως χαρακτηρίζει τα γεγονότα του 1931.Αποσιωπά όμως την πραγματικότητα με βάση την οποία οι Εβραίοι σε συνεργασία με τους άλλους φίλους μας,τους Τούρκους,βυσσοδομούσαν κατά του Ελληνισμού επί πολλά χρόνια.Αυτό συσσώρευσε δικαιολογημένη αγανάκτηση και πικρία στις ψυχές των υπόδουλων Ελλήνων και πιθανώς κάποιοι απ αυτούς να προέβησαν σε βιαιότητες.Έχει μεγάλη σημασία στην αξιολόγηση τέτοιου είδους γεγονότων να λαβαίνουμε σοβαρά υπόψη το ποίος ήρξατο χειρών αδίκων και να μην τσουβαλιάζουμε τους πάντες και τα πάντα σ ένα σακί.Το ίδιο έκανε κατά τρόπο απαράδεκτο ο π.Βασίλειος και με την κακοποίηση των Τούρκων στην Τριπολιτσά.Συγκρίνουμε λοιπόν τα γεγονότα της Τριπολιτσάς με τη γενοκτονία και τον εξανδραποδισμό του ελληνισμού και των Αρμενίων βέβαια στα οποία προέβησαν οι βάρβαροι Τούρκοι;Τη σφαγή της Σμύρνης και του μικρασιατικού ελληνισμού,τα Σεπτεμβριανά στην Πόλη,τον Αττίλα στην Κύπρο;Δυστυχώς στα γεγονότα της Τριπολιτσάς στέκονται και οι διάφοροι εθνομηδενιστές Βερέμηδες,η γνωστή και μη εξαιρετέα Ρεπούση,η Κουλούρη,ο Λιάκος,ο Ιός της Ελευθεροτυπίας κ.ά.

Ανώνυμος είπε...

Πίσω απ τη λυσσαλέα προσπάθεια απάλειψης του θρησκεύματος απ τις ταυτότητες βρίσκεται το λόμπυ των Εβραίων των ΗΠΑ που επισκέφθηκαν γι αυτό το σκοπό τους Σημίτη και Μητσοτάκη.Κατά τα άλλα κάποια ηγετικά κλιμάκια των Εβραίων δεν επιβουλεύονται τον ελληνισμό.Για το ίδρυμα Σόρος έχουν ακούσει κάποιοι τίποτε;Κι αυτό συνωμοσιολογία είναι;

Ανώνυμος είπε...

Η αείμνηστη Ρένα Πατρικίου της οποίας το βιβλίο μας συστήνει να μελετήσουμε ο π.Βασίλειος Θερμός ήταν στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού;

Ανώνυμος είπε...

Ο δικός μου ο τσομπάνος με οδηγεί στον Ιησού Χριστό και με φυλάει από τους λύκους.
πρόβατο

Ανώνυμος είπε...

Οι διαφωνούντες προς τις θολές απόψεις του π.Θερμού χαρακτηρίζονται υβριστές.Ο π.Βασίλειος βέβαια δικαιούται να ειρωνεύεται ήκιστα χριστιανικά τους αντιφρονούντες αυτώ μάλλον ακαδημαική αδεία όπως και πολλοί απ τους δίκην συμπιεσμένου ελατηρίου αναπεπταμένους εκ του βαθέος καθίσματός τους μόλις αντελήφθησαν ότι θίχτηκε ο εκλεκτός τους.Εσχάτως ο π.Βασίλειος ανεκάλυψε και κάποια άλλη διάσταση του θέματος,αποκεκρυμμένη προφανώς!Το γεγονός ότι οι μη εγκαταβιώσαντες στην αλλοδαπή δε διαθέτουν τα ερεθίσματα εκείνα που θα τους επέτρεπαν να θέσουν τα πράγματα στις αληθινές τους διαστάσεις.Έλα όμως που καθηγητές της Σορβόνης εσχάτως επίσης ανανήψαντες εκ του βαθέος ύπνου της δυτικής μορφίνης απέβησαν ανηλεείς μαστιγωτές του εθνομηδενισμού και ευρωλυγουρισμού προς καταισχύνην των ενταύθα συνοδοιπόρων.Έχουν βεβαίως-βεβαίως την εξήγησή τους όλα τα παραπάνω!Το εκκολαπτήριο των θολοκουλτουριαρέων και συμπλεόντων ιδεολογικώς με τους Κουβελοσυριζαιορεπουσαίους κληρικών που ονομάζεται μητρόπολις Θηβών και Λεβαδείας θριάμβευσε και πάλι!

Ανώνυμος είπε...

Αντί να καυτηριάσει την επαίσχυντη διαστρέβλωση της εθνικής μας Ιστορίας αναφορικά με το 1821 και τα γεγονότα της Σμύρνης τα οποία ονόμασε άκουσον,άκουσον!συνωστισμό η γνωστή και μη εξαιρετέα Ρεπούση ο π.Βασίλειος στο άρθρο του στο Αντίφωνο παίρνει προσεκτικά αποστάσεις κι απ τις δύο πλευρές και προβαίνει σε ανούσιες και γέμουσες ακαδημαισμού αναλύσεις.Εκεί μας κατάντησε το πνεύμα της ανθρωπαρέσκειας και του ψευτοπροοδευτισμού.

Ανώνυμος είπε...

Η έκταση του άρθρου πιστοποιεί την νευρικότητα του πατρός Βασιλείου.

Άναρθρες κραυγές προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα!

Η δευτερολογία του αποδεικνύει την ισχυρή προσωπικότητά του και προσπαθεί να επιβάλλει τις απόψεις του. Φυσικά με εγωιστικό τρόπο!!!

Αυτός που διδάσκει με αγάπη δεν υπερασπίζεται τις απόψεις του με πάθος, φανατισμό και εγωισμό.

Τα έχει όλα ο σεβαστός πατήρ.

Καλά Χριστούγεννα και καλή πρωτοχρονιά να έχετε όλοι σας αδελφοί μου.

Παναγιώτης Καλογερόπουλος
Αγρίνιο

Ανώνυμος είπε...

Ο θύτης και το θύμα στο ίδιο σακί απ τους θεράποντες του πολιτικώς ορθού!400 χρόνια δεινοπαθήσαμε απ τους δήθεν συμμάχους και φίλους μας Τούρκους,υπέστημεν τα πάνδεινα και σταθήκαμε στην αντίδραση των καταπιεσμένων Ελλήνων στην Τριπολιτσά!Μήπως έπρεπε να τους ραίνουν κι όλας με άνθη οι υποστάντες επί χρόνια τη σκλαβιά Έλληνες της Τριπολιτσάς;Αυτό διδάσκει η ψυχολογία;Τους κρίνουμε με τα σημερινά κριτήρια;

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Καλογερόπουλε
με τον απόλυτο τρόπο που αποφαίνεσαι απλώς εκτίθεσαι. Διότι δεν κρίνεις απλώς τα λεγόμενα, ούτε καν τα κίνητρα των λεγομένων αλλά βγάζεις και συνολικό συμπέρασμα για όλη την προσωπικότητα του πατρός. Φαίνεται θα είσαι ετάζων καρδίας και νεφρούς. Μπράβο σου!
Καλά Χριστούγεννα!
Γ.Δ. Μαρκάκης

Ανώνυμος είπε...

Το κείμενο του π. Β. Θερμού είναι εξαιρετικό και απαντά στα θέματα που ο συντάκτης επέλεξε με θέσεις και ντοκουμέντα σε πολλούς σχολιαστές. Διαπίστωσα μάλιστα και ηπιότητα στην δευτερολογία. Αν ήμουν εγώ θα στόλιζα καταλλήλως πολλούς χωρίς ευπρέπισα και ευγένεια πολλούς αγενείς.
Το blog αυτό το παρακολουθώ σχεδόν από της εμφανίσεώς του. Τόσα σχόλια πρώτη φορά είδα στην προηγουμένη ανάρτηση. Τώρα διαβάζω και σε αυτή αρκετά. Περνά από το πονηρό μυαλό μου, ότι έχει πέσει σύνθημα από «φίλους» του π. Θερμού να του κάνουν επίθεση. Κάποιος είχε γράψει περί ΣΥΡΙΖΑ, εγώ θα έλεγα πως πολλοί σχολιαστές αντίθετοι των θέσεων του κειμένου παίρνουν μηνύματα για επίθεση.
Δεν έχω διαβάσει βιβλία του π. Β.Θ., από όσα εδώ και στις παραπομπές διάβασα κρίνω. Μου αρέσει ο τρόπος που γραφεί και θα μπορούσα στο 80% να συμφωνήσω με όλα.
Αφού συμφωνώ δεν μπορώ να διαφοροποιηθώ. Θα παρακαλούσα όμως τους αντιτιθέμενους να απαντούν με ντοκουμέντα και παραπομπές και όχι με αφορισμούς.
Δημήτρης Σταματόπουλος
Στρασβούργο

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Αν αυτά τα "Κεφάλαια αποκρίσεως" είναι λόγος ποιμαντικός και ιερατικός, τότε ας βάλουμε πάνω μας όλοι ένα ράσο και ας αρχίσουμε να κάνουμε διαποίμανση "προβάτων". Όχι λογικών προβάτων. Τα σημερινά ράσα μας θέλουν πρόβατα και όχι λογικά πρόβατα.

Αν μας λείπει και το απαραίτητο επιστημονικό εχέγγυο (ντοκτορά, τίτλοι πανεπιστημιακοί, εργασίες κλπ.) δεν χάθηκε ο κόσμος. Μας αρκεί το ράσο, μπορούμε να το αγοράσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Ο Σμέμαν μου έλυσε κάποιες απορίες για τους αδελφούς χριστιανούς, που αντί να ξιφουλκούν ενάντια των εχθρών της πίστεως, προτιμούν να κτυπούν αδελφούς: ««Ένα άθλιο, παράλογο μίσος... καί γιά τό ίδιο τό γεγονός πώς καλούνται νά προχωρήσουν κάπου, πως τούς ζητούν νά τό ξανασκεφτούν, νά καταλάβουν... Αυτό τό μίσος είναι ένας τρομακτικός αυτοερωτισμός. Άρνηση κάθε λογικής, κάθε λόγου, κάθε αναλύσεως»

Αριμαθαίος είπε...

Ο σεβαστός π. Βασίλειος Θερμός απευθύνει λόγο σε πρόβατα «λογικά».
Κάποιοι άλλοι θέλουν πρόβατα χωρίς λογική.
Αυτή η δευτερολογία του, είναι «λόγος ποιμαντικός και ιερατικός»
Συγχαίρω εκ μέσης καρδίας τον σεβαστό π. Βασίλειο που αγωνιά για το ποίμνιο και φροντίζει να το φωτίζει με τον λόγο του.
Μεταφέρω τα συγκλονιστικά λόγια του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου τα οποία έγραψε ως Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως:
«Πέστε μου σέ ποιά λιβάδια νά πάω τό ποίμνιό μου, ποιές πηγές νά προτιμήσω καί ποιές νά ἀποφύγω, ποιούς νά ποιμάνω μέ τό ραβδί μου καί ποιούς μέ τή φλογέρα. Πέστε μου πῶς νά πολεμῶ τούς λύκους καί ὄχι τούς ἄλλους ποιμένες, καί μάλιστα στήν ἐποχή μας πού οἱ ποιμένες ἔγιναν ἄφρονες καί διασκόρπισαν τά πρόβατα, γιά νά κλάψω κι ἐγώ μαζί μέ τούς ἁγιώτατους προφῆτες. Πέστε μου πῶς θά ἐνισχύσω τό ἀδύναμο πρόβατο, πῶς θά σηκώσω τό πεσμένο, πῶς θά ἐπιστρέψω τό πλανώμενο, πῶς θά ἀναζητήσω τό χαμένο, πῶς θά διαφυλάξω τό ἰσχυρό. Πέστε μου πῶς θά τά μάθω ὅλα αὐτά καί θά τά φυλάξω κατά τήν ὀρθή ἔννοια τῆς ποιμαντικῆς καί κατά τή δική σας γνώμη. Ὥστε νά μή γίνω κακός ποιμένας, δηλαδή νά πίνω τό γάλα καί νά ντύνομαι τό μαλλί καί νά τρώγω τά καλύτερα πρόβατα καί τά ἄλλα νά τά ἀφήνω στά θηρία καί τούς γκρεμούς, μέ ἄλλα λόγια νά ποιμαίνω τόν ἑαυτό μου καί ὄχι τά πρόβατα, πράγμα γιά τό ὁποῖο ἐπικρίνονταν παλαιότερα οἱ ἡγέτες τοῦ Ἰσραήλ». (Λόγος Θ΄, Ἀπολογητικός εἰς τόν ἑαυτοῦ πατέρα Γρηγόριον, 6. PG 35, 825).
Σεβαστέ πατέρα Βασίλειε συνέχισε το ποιμαντικό σου έργο στα λογικά πρόβατα του Χριστού.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Τότε, ας ξαναδιαβάσουμε τον Σμέμαν ...

«Ένα άθλιο, παράλογο μίσος... καί γιά τό ίδιο τό γεγονός πώς καλούνται νά προχωρήσουν κάπου, πως τούς ζητούν νά τό ξανασκεφτούν, νά καταλάβουν... Αυτό τό μίσος είναι ένας τρομακτικός αυτοερωτισμός. Άρνηση κάθε λογικής, κάθε λόγου, κάθε αναλύσεως»

... για να γίνουμε λογικά πρόβατα!

Μιλεί για "άθλιο παράλογο μίσος" :

- (πού το είδε και σε ποιούς αναφέρεται άγνωστον)

και παρακάτω μας συνιστά "να προχωρήσουμε κάπου" :

- (προφανώς εννοεί τον αγαπολογικό παπισμό ή μάλλον την αγαπητική σχεσιολογία των προτεσταντών)

και ότι "μας ζητούν" :

-(ποιοί;)

"να το καλοσκεφθούν, να το καταλάβουν" :

- (ποιο; να προχωρήσουμε εν αγάπη και να κάνουμε στην άκρη τον αντιπαπισμό για να καταπαύσει και ο αντισιωνισμός, και αφού πάψουμε να είμαστε ο,τιδήποτε αντί τότε θα λουστούμε με το φως του "ένας θεός για όλους")

Ναι, δεν διαφωνούμε, ένας Θεός για όλους αλλά εν μιά τη πίστει καθώς αυτή μας παραδόθηκε και στη συνέχεια προδόθηκε από τον παπισμό.

Θα είχε όντως ποιμαντικό ενδιαφέρον ο λόγος το π. Β.Θ. αν μας διαφώτιζε τίνι τρόπω η αίρεση και οι αιρέσεις μας γυρίζουν πίσω, στον αρχαϊκό ιουδαϊσμό με τις δυο παραλλαγές (σημ. όλα εκσυγχρονίζονται) : Τον ανεικονικό και τον εικονικό.

Το λαμπρό παράδειγμα του παπισμού - ευθύνεται για τον προτεσταντισμό - αρκεί για να καταλάβουμε πώς γίνεται η μετάπτωση αυτή. Όπου ως γνωστόν οι παρυφές του προοδευτικού προτεσταντισμού συμπίπτουν απόλυτα με εκείνες του εφεκτικού ιουδαϊσμού. Φιλόσοφο θέλουν τον Χριστό οι προοδευτικοί προτεστάντες, προφήτη - μας κάνουν τη χάρη - τον θέλει η προοδευτική κουλτούρα του ιουδαϊσμού. Ο πάπας εξακολουθεί να διατηρεί δι΄ εαυτόν την αντιπροσωπεία του αγίου (δικού του) πνεύματος (δικό του κι αυτό).

Τον φανατισμό, κυρίως τη φονταμενταλιστική του μορφή, δεν τη γεννά η παραδοθείσα Πίστη. Διότι αποκλείει την αίρεση. Τη γεννά και την πολλαπλασιάζει η πλήρης αλλοτρίωση από το χριστιανικό Δόγμα. Σήμερα τα σκήπτρα ανήκουν στον κυρίαρχο προτεσταντισμό αμερικανικής έκδοσης. Εμείς έχουμε εδώ το ΕΛΙΑΜΕΠ και τους ποικίλους συνεργάτες του μετά ή άνευ ιερατικής ενδυμασίας.

Ανώνυμος είπε...

Τόλμησε και κάποιος ιερέας να πει αλήθειες χωρίς τον φόβο των συντηρητικών προϊσταμένων. Ένιωσα μια ανακούφιση με αυτά που διάβασα για τα Πρωτόκολλα που πολλοί τα έχουν ως δεύτερο Ευαγγέλιο για να μην πω πάνω από το Ευαγγέλιο. Και μετά έμαθα για αυτό που όλο και πιπιλίζουν περί των λόγων του Κίσινγκερ και την μοναδικότητα μας.
Τώρα αυτά που γράφουν κάποιοι άλλοι τα διαβάζω βερεσέ αφού δεν έχουν πιεστήρια.

Ανώνυμος είπε...

«Ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσιν».
Καλή δύναμη πάτερ.
π. Χρήστος Βαρνακιώτης

Ανώνυμος είπε...

Τί λέει ο «ποιητής» Κυπριανός;
Δεν τον κατάλαβα.
Μήπως να το ζωγραφίσει;
Ξένιος
Πάφος

Ανώνυμος είπε...

Το καλύτερο πειστήριο ανώνυμε των 12:29μ.μ. για τη γνησιότητα των πρωτοκόλλων είναι η πραγματοποίησή τους κάθε ημέρα που περνάει.Σιγά μη δε διέψευδαν λυσσαλέα οι σιωνιστές και οι συνοδοιπόροι τους τη γνησιότητα των πρωτοκόλλων.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"Γραφή σφάλλουσα, την αλήθειαν λέγει"

Ανώνυμος :

Τώρα αυτά που γράφουν κάποιοι άλλοι τα διαβάζω βερεσέ αφού δεν έχουν πιεστήρια.

Κυπριανός Χ :

Σωστό, αν και λάθος, είναι αυτό που γράφεις. Τα "βερεσέ" δικά μας που διαβάζεις, είναι διότι δεν έχουμε "πιεστήρια"(sic). Βλέπεις, όταν κάτι έχουμε να πούμε κι εμείς, γραπτά ή προφορικά, βρίσκουμε τα ρολά των πιεστηρίων κλειστά. Τα βιβλία που γράφουμε δεν αναλαμβάνουν να τα εκδώσουν οι γνωστοί οίκοι (σημ. αν κάνουν αυτό το λάθος καμιά φορά, η διαφημιστική σιωπή τους τα λέει όλα).

Ας αφήσουμε και τα οπτικοφωνητικά "πιεστήρια", που δεν μας κάνουν ποτέ τη χάρη να ακουστούμε.

Αλλά δεν έχουμε και τα πειστήρια, βλέπεις, για να πείσουμε όσους μας ακούν "βερεσέ". Αν για την κάθε κουβέντα μας ή για την κάθε λέξη που γράφουμε, τους βάζαμε να μας πληρώνουν, τότε θα ήταν όλα μια χαρά. Έτσι έφτιαξαν το νεοέλληνα οι ποικίλοι ταγοί του. Όταν πληρώνει μένει ικανοποιημένος, και αυτός, αλλά και εκείνοι, που του ανέθεσαν το "πόστο" της ψευτοδιάσημης και κίβδηλης σοφίας του.

Ανώνυμος είπε...

Πάλι στέκονται στο σχόλιο για το ΣΥΡΙΖΑ οι Θερμόφιλοι για να δημιουργήσουν προφανώς εντυπώσεις.Το νόημα του σχολίου ήταν ότι υπάρχει αντικειμενικά ιδεολογική σύμπνοια μεταξύ παπα-Θερμού και ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ότι υπάρχει κάποια διασύνδεση μεταξύ τους.Και δυστυχέστατα εξ αφορμής αυτού του σχολίου ο π.Βασίλειος μίλησε για παράνοια.

Ανώνυμος είπε...

Ο ανώνυμος των 12:29 μ.μ. αδικεί την αλήθεια όταν ισχυρίζεται ότι κάποιοι έχουν τα πρωτόκολλα πάνω απ το Ευαγγέλιο.Προσπαθεί κι αυτός να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει κι άλλη ανάγνωση των δηλώσεων Σμέμαν ανώνυμε των 12:38π.μ.Ο π.Βασίλειος Θερμός πότε ξιφούλκησε κατά των εχθρών της πίστεως;Ξιφούλκησε κατά του ράσου στο παρελθόν και τώρα γράφει στη θλιβερή Σύναξη για τα εφτά συν ένα αρρωστήματα του μοναχισμού μας.

Ανώνυμος είπε...

Ενώ πολλοί απ τους υποστηρικτές του π.Βασιλείου κε Μαρκάκη δεν ετάζουν καρδίας και νεφρούς!

Ανώνυμος είπε...

Ε όχι και διώκεται ο π.Βασίλειος!Το κατεστημένο σίγουρα θα χαρεί που ένας κληρικός αναδεικνύει τον ανύπαρκτο αντισημιτισμό σε μείζον πρόβλημα!Πάει πολύ πάτερ Χρήστο Βαρνακιώτη να μας παρουσιάζετε διωκόμενο τον π.Βασίλειο!Άλλοι είναι οι διωκόμενοι σήμερα!Είναι οι αγωνιζόμενοι υπέρ της ορθοδόξου πίστεως που τους αφορίζουν κι όλας μερικοί μεγαλόσχημοι.Μην ανησυχείτε!Η σημερινή εκκλησιαστική διοίκηση συμπλέει ιδεολογικά με τον π.Βασίλειο και μόνο τιμές και εύσημα του επιφυλάσσει!Η απαξίωση και οι διωγμοί είναι για άλλους!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"Τί λέει ο «ποιητής» Κυπριανός;
Δεν τον κατάλαβα.
Μήπως να το ζωγραφίσει;
Ξένιος
Πάφος"

Αγαπητέ Ξένιε από την Πάφο,

Οι ρίζες μου κρατάνε από κει που είσαι (ήταν η γιαγιά μου και μητέρα του πατέρα μου).

Θα σου κάνω τη χάρη - γι΄ αυτούς - να το ζωγραφίσω

...

Στο δίμιτο να το κεντήσω

Μα κει που πήγαινα ν΄αρχίσω/
βρήκα πως σ΄ έχω λησμονήσει/
σα να μη σ΄ είχα δει/

Και γράμμα θα σου έγραφα, αλλά δεν βρήκα τον ταχυδρόμο. Είναι δύσκολοι οι καιροί και τα πετώ όλα στα μπάζα του διαδικτύου.

Από την εν Αθήναις Πάφο

Ανώνυμος είπε...

Τόσα λόγια άσκοπα όταν ο π. Θερμός τα λέει τόσο απλά κατανοητά και λογικά. Ας ξεπεράσουμε μερικοί τα κόμπλεξ που μας έχουν περάσει τόσα χρόνια στο σχολείο και στην εκκλησία ιεροκήρυκες που μόνο να μιλάνε γνωρίζουν χωρίς να τα πραγματοποιούν.

Ανώνυμος είπε...

Δεν αντέχω θα το πω…….
Πολλές φορές οι χριστιανικοί κύκλοι με πνίγουν σε ανώφελες συζητήσεις.
Τόσα επιθετικά λόγια χωρίς ουσία.
Ξεκάθαρες οι θέσεις του π. Βασιλείου.
Γιατί τόσος πόλεμος με κακόβουλα σχόλια.
Το ίδιο και στις παρέες μας οι μεν να πολεμάμε τους δε….
Είναι επίπεδο χριστιανικό αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Εύγε 18 Δεκεμβρίου 2011 10:17 μ.μ.

Το ακούει ο κ.Μαρκάκης;

Το ακούει ο Λυκούργος Νάνης;

Το ακούει ο Ξένιος;

Όπως πάντα ο κ.Μαρκάκης ειδικός σε

όλα!

Εύγε κ.Μαρκάκη!

Καμιά ιδέα περί Μαγειρικής;

Αγαπητέ ανώνυμε 18 Δεκεμβρίου 2011 10:17 ρωτήστε τον κ.Μαρκάκη, τον κ.Ξένιο, τον κ.Νάνη!

Είναι επίπεδο χριστιανικό αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Δε νομίζω να χρειάζεται να είσαι «Θεός»να καταλάβεις τον εκνευρισμό του σεβαστού πατρός Βασιλείου!
Είναι ξεκάθαρος, φανερός.
Τι άλλη απόδειξη θέλετε από τα ολόκληρα κατεβατά(ασυναρτησίες) που ξεστομίζει εδώ!

Καλά Χριστούγεννα αδελφοί μου!

Παναγιώτης Καλογερόπουλος
Αγρίνιο

Ανώνυμος είπε...

Το βέβαιο είναι ότι οι απόψεις του π.Βασιλείου όχι μόνο δε θα του αποφέρουν διωγμό αλλά θα ικανοποιήσουν και τους γνωστούς κύκλους της Ελευθεροτυπίας,της Αυγής,του Παρατηρητηρίου των συμφωνιών του Ελσίνκι του Δημητρά κ.ά.Σήμερα δεν ποινικοποιούνται αυτού του ίδους οι ιδέες.Αυτές θεωρούνται πολιτικά ορθές και εξυπηρετούν το κατεστημένο των εθνομηδενιστών έστω κι αν κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις του π.Θερμού και γι αυτό το τελευταίο είμαι σίγουρος.Αυτό ακριβώς πρέπει να προβληματίσει τον αξιόλογο κατά τα άλλα π.Βασίλειο.Δε νομίζει ότι οι θέσεις του θα χρησιμοποιηθούν κατάλληλα από ανθελληνικούς κύκλους;Επί τη ευκαιρία πρέπει να υπομνησθεί ότι ο τύπος ανέγραψε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου εντός του ερχόμενου Γενάρη θα φέρει προς ψήφιση νόμο που θα ποινικοποιεί τη διαφορετική άποψη στο θέμα των εγκλημάτων πολέμου,του ολοκαυτώματος,των γενοκτονιών κ.τ.ο.Ήδη σε κάποιες χώρες θεωρείται ποινικό αδίκημα η άρνηση του ολοκαυτώματος των Εβραίων.Είμαι περίεργος όμως να μάθω αν το να χαρακτηρίζει η γνωστή και μη εξαιρετέα κα Ρεπούση τη σφαγή της Σμύρνης συνωστισμό θα της επιφέρει ποινικές κυρώσεις.Όπως και σ αυτούς που αμφισβητούν τη γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων.

Ανώνυμος είπε...

Μην βαράτε ρε παιδιά!

Ανώνυμος είπε...

Απαράδεκτη εξίσου είναι και η αναφορά του παπα-Θερμού στη συμπόρευση της Εκκλησίας με τους βασανιστές γιατί γενικεύει.Δεν μπορεί όλη η Εκκλησία να δυσφημείται.Διευθύνσεις και ονόματα π.Θερμέ!Γιατί η αριστερή προπαγάνδα τα έχει ισοπεδώσει όλα.Θεωρείται συμπόρευση και η πολεμική που άσκησαν κατά επισκοπικό και ποιμαντικό χρέος κατά του αντίχριστου κομμουνισμού οι επίσκοποι.

Ανώνυμος είπε...

http://egolpio.wordpress.com/2011/12/19/burnout/
Ενημέρωση για νέο ολίσθημα του π.Θερμού.

Ανώνυμος είπε...

http://www.im-glyfadas.gr/01/09/01090008.asp.
Βλέπε επίσης και εδώ.Προκαλούν πραγματικά λύπη και αγανάκτηση τα όσα γράφει ο π.Θερμός και δικαιολογώ αρκετούς απ αυτούς που του άσκησαν κριτική.

Ανώνυμος είπε...

ανωνυμε αδερφε ή αδερφη, των 18 Δεκ.11.44 μ.μ.,ερχονται χρονιαρες μερες... γιατι τοση εμπαθεια;;; ζηλεια; φθονος; γιατι; και απο ο,τι φαινεται εχεις γευθει την αγαπη και την φιλοξενια του οπως πολλοι απο εμας. μηπως "χαιρετας" και "συναναστρεφεσαι" απο τη μια και βγαζεις τετοια χολη απο την αλλη;;; πώς αληθεια θα γιορτασουμε ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ; η ταπεινη μου γνωμη ειναι να τον βρεις και να ζητησεις συγνωμη. μονο ετσι θα συν+χωρεσετε στη ΓΙΟΡΤΗ.
δεν εχει νοημα να σου γραψω το ονομα μου. ξερε μονο οτι εγω οταν διαφωνω μαζι του σηκωνω το τηλεφωνο και του το λεω. οπως θα τον ενημερωσω και τωρα για αυτο το σχολιο μου.
αδερφε ή αδερφη, ξανασκεψου το.
ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Επικρατεί ένα έντονο ανθελληνικό, ανορθόδοξο και αντιχριστιανικό κλίμα που πονάει την ψυχή των πληγωμένων Ορθοδόξων Ελλήνων.
Η ΝΙΚΗ ανήκει σε όσους έχουν αληθινή αγάπη και ταπείνωση.
Ἐπουράνιε Πάτερ, ἄφες αὐτοῖς' οὐ γάρ οἴδασι τί ποιοῦσι...
Καλά Χριστούγεννα στην καρδιά μας.

Ανώνυμος είπε...

http://logioshermes.blogspot.com/2011/04/george-soros.html
Σχετικά με το ίδρυμα Σόρος

Ανώνυμος είπε...

Χριστέ μου, βοήθησέ με να βρω δυο καλούς φίλους ΑΘΕΟΥΣ να κάνω τίμια παρέα και φιλία και ρύσαι με από τους "χριστιανούς"
Μ.Μ.

Ανώνυμος είπε...

Προφάσεις εν αμαρτίαις Μ.Μ. και προσπάθειες προς δημιουργία εντυπώσεων.Έχεις να πεις κάτι επί της ουσίας ή όχι;Αν δε θες να συμμετέχεις στο διάλογο δικαίωμά σου!Δεν μπορείς όμως να δημιουργείς εντυπώσεις και να απαξιώνεις τους χριστιανούς που έχουν ευαισθησία σε κάποια ζητήματα.Δεν έχουν όλοι τον ίδιο χαρακτήρα ούτε τις ίδιες ευαισθησίες ούτε τον ίδιο τρόπο εκφράσεως.Οι απόψεις του παπα-Θερμού προκάλεσαν αντιδράσεις σε πολλούς εξ αιτίας κυρίως του τρόπου που διατυπώνονται.Με ελιτίστικο και διανοουμενίστικο τρόπο προσπαθεί να μας πείσει ότι το ελληνικό έθνος δε μισείται ενώ η πραγματικότητα αποδεικνύει το αντίθετο.Μπες λοιπόν στην κουβέντα διατυπώνοντας την άποψή σου.

Ανώνυμος είπε...

Τα είπαν και οι άλλοι ο π. Βασίλειος Θερμός με υπέροχο τρόπο κατοχυρώνει τις ιδέες του τις οποίες πολλοί ενστερνιζόμαστε. Με ήρεμο και γαλήνιο τρόπο απαντά σε αγενείς σχολιασμούς. Παρόλα αυτά κάποιο θερμοκέφαλοι συνεχίζουν τις άηθες επιθέσεις. Παντού να πάντα υπάρχει και η μειοψηφία των αντιδρώντων. Έτσι και εδώ. Οι ελάχιστοι κάνουν θόρυβο.

Ανώνυμος είπε...

Αγενείς σχολιασμοί!Μάλλον κάποιοι θα ήθελαν να συμφωνήσουμε όλοι με τις απόψεις του π.Θερμού.Η κριτική απαξιώνεται απ τους υποστηρικτές του π.Βασιλείου που αποτελούν φυσικά τη μειοψηφία εντός του σώματος των πιστών και εντός της ελληνικής κοινωνίας.Η εχθρική διάθεση των σκοτεινών δυνάμεων έναντι του χριστιανισμού και του ελληνισμού έχει τεκμηριωθεί από πλειάδα ιστοσελίδων του διαδικτύου και ό,τι και να κάνουν οι όψιμοι αναθεωρητές δεν κατορθώνουν να πείσουν τον ελληνικό λαό.Ενδεικτικά αναφέρω τα ιστολόγια Ρεσάλτο,Κλασσικοπερίπτωση,Αντίβαρο,Άρδην του Γιώργου Καραμπελιά,Θάνος-Εύη cook family,cummulus και πλειάδα άλλων που αντιστέκονται στην μεθοδευμένη προσπάθεια υποτίμησης της σημασίας και υποβάθμισης των εθνικών μας θεμάτων.Που δε θεωρούν χαμένη ευκαιρία την ενασχόληση της Εκκλησίας με το μακεδονικό και τις ταυτότητες.Ο Ελληνικός λαός δεν επηρεάζεται από ύποπτα κηρύγματα ενδοτισμού και συμβιβασμού.

Ανώνυμος είπε...

Μ.Μ μην πας μακρυά δίπλα σου είναι!!!

Ρύσαι από χριστιανούς

κουλτουριάρηδες!


Ρύσαι!

Ρύσαι!

Ρύσαι!

Ανώνυμος είπε...

Αληθεύει ότι οι σιωνιστές πολέμησαν τον περίφημο Γάλλο φιλόσοφο Ροζέ Γκαρωντύ επειδή τους αμφισβήτησε;

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια ανώνυμε των 11:48π.μ.Ο θολοκουλτουριαρισμός,ο αμπελοφιλοσοφισμός,ο ελιτισμός,ο διανοουμενίστικος τρόπος προσέγγισης των εκκλησιαστικών,πολιτικών,κοινωνικών και ηθικών προβλημάτων συνιστά εκτροπή.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ο διωκόμενος :

"5. Το ελληνικό έθνος αρέσκεται να ζη με μύθους, δηλαδή με παραμύθια. Γι’ αυτό δεν έμαθε ποτέ σωστά την ιστορία του. Η ανεπαρκής διδασκαλία της είναι αίτιο και αποτέλεσμα ταυτόχρονα της προβληματικής ιστορικής συνείδησης. Ζούμε τώρα το ίδιο ακριβώς φαινόμενο με το οποίο μεγάλωσαν οι προηγούμενες γενιές, τον φόβο του κομμουνισμου, τον οποίο έτρεμαν όταν πια είχε γίνει ακίνδυνος. Αυτόν αργοτερα αντικατέστησαν οι αιρέσεις, ο Σιωνισμός και πάει λέγοντας. Αναλόγως της εποχής ο εχθρός αλλάζει, αλλά πάντοτε έχουμε ανάγκη απο «βαρβάρους»..."

Ο επαινέτης :

"«Ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσιν».
Καλή δύναμη πάτερ.
π. Χρήστος Βαρνακιώτη

Ο σχολιαστής :

Τη διαποίμανση ανέλαβε η κα. Ρετούση (όχι δεν είναι λάθος) και η κα. Διαβιουμάθηση (ούτε αυτό).
Με τη βοήθεια της ψυχοθεολογίας θα τις έχουμε σε λίγο και στο ιερόν Βήμα.
Καλή δύναμη πάτερ

Ανώνυμος είπε...

Η παταγώδης αποτυχία της ψυχοθεολογίας είναι ότι βάζει την ψυχή πάνω από τον Θεό κι έτσι γίνεται εωσφόρος αντί Θεοφόρος.

Ανώνυμος είπε...

Αδερφέ των 11.48 π.μ., που μάλλον είσαι και ο σχολιαστής- ποιητής του ποιήματος των 11.57 στις 18 Δεκ., τρομάζω πραγματικά από τον τρόπο σου. Γιατί τέτοια εμπάθεια; Αν σου έχω φταίξει σε κάτι, σου ζητώ συγνώμη. Πολύ θα ήθελα να με βρεις και να μου πεις στα ίσα το παράπονό σου.
Αλλιώς, γιατί;;; δεν μπορεί ο καθένας να έχει τις απόψεις του, να διαμορφώνει την πορεία του και να εκφράζεται ελεύθερα; Δεν μπορεί άμα θέλει να γράφει ποιήματα, να ζωγραφίζει, να παίζει μουσική, να ψαρεύει ή να μαγειρεύει;;;
Να του αρέσει ο παπα-Θερμός ή ο Λυκούργος Νάνης και όποιος άλλος τραβάει η ψυχή του;;;
Ξανασκέψου τα, σε παρακαλώ, χρονιάρες μέρες...
Δεν γίνεται και δεν χρειάζεται να είμαστε και να σκεφτόμαστε όλοι ίδια, θα μεταλάβουμε όμως όλοι εξ ενός ποτηρίου. Ίσως βρεθούμε και στον ίδιο ναό.

Καλά Χριστούγεννα, από καρδιάς.
Μ.Μ.

Ανώνυμος είπε...

Μια ζωή ζούμε με τους μύθους, τις αυταπάτες, τις κοροϊδίες και το ψέμα. Μας αρέσει να μας χαϊδεύουν και να μας επαινούν. Και ο δικός μας λαός έχει τα τρωτά του που τον κάνει να είναι σε δείκτες κάτω από τους πρώην τριτοκοσμικούς.
Ο π. Βασίλειος τολμά να μας πει ελάχιστα από τα πολλά τρωτά τα οποία επί αιώνες μας τυραννούν.
Ας τα δει και ας τα αντιμετώπιση ο καθένας μας προτού είναι αργά για την πατρίδα.

Φράπις είπε...

Εγώ έχω μια πολύ απλή ερώτηση προς τον πατέρα Βασίλειο αλλά και προς όσους συμφωνούν με αυτόν.
Για ποιον λόγο κοπτόμαστε τόσο πολύ για τον αντισημιτισμό; Μήπως επιδεικνύουμε ανάλογο ενδιαφέρον για παρόμοιες προκαταλήψεις όπως για παράδειγμα τον αντιαμερικανισμό, τον αντιγερμανισμό (; αν την έχουμε ακούσει ποτέ αυτήν την λέξη) και φυσικά για τον ανθελληνισμό;
Οι Εβραίοι καλά κάνουν και έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης-αντεπίθεσης στον αντισημιτισμό. Αυτή η εκστρατεία φθάνει μερικές φορές και στα όρια της υπερβολής, αφού έχουν κατηγορήσει και Εβραίους ακόμα ως αντισημιτιστές.
Εμείς γιατί δεν έχουμε κάνει μια ανάλογη εκστρατεία; Γιατί, για παράδειγμα, δεν έχουμε πει για την δική μας κατοχή σε ολόκληρο τον κόσμο; Για την πείνα, για τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως και για όλες τις γενοκτονίες εις βάρος μας;
Γιατί δεν προσπαθούμε να δώσουμε στην λέξη "ανθελληνισμό" το ίδιο ηθικό βάρος που έχουν κάνει και οι Εβραίοι με τον αντισημιτισμό;
Τι τον καίει τον π. Βασίλειο να ασχολείται με νερόβραστα, χολλυγουντιανά θέματα όπως το συγκεκριμένο; Δεν έχει πατρίδα αυτός για να υπερασπιστεί; Ή μήπως έχουν εξαφανιστεί οι εχθροί της, οπότε έχει πλέον την πολυτέλεια να ενδιαφέρεται για τις αδικίες εις βάρος των αλλοεθνών.

Δε νομίζω ότι ο πατέρας Βασίλειος είναι πιόνι. Είναι απλώς πολύ αφελής.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Το σχόλιο του "Φράπις" χρήζει οπωσδήποτε επαινετικής μνείας. Θα αρκούσε αυτό και μόνο, ώστε η δική μας (κατ΄ άλλους) φλυαρία να μην υπήρχε.

Ανώνυμος είπε...

Εντυπωσιάζει πραγματικά αυτή η πρεμούρα με τον αντισημιτισμό.Επειδή κάποιοι ως επί το πλείστον οπαδοί του δωδεκαθέου και αρχαιολάτρες επιδίδονται στον αντισημιτισμό είναι αυτό σοβαρός λόγος να μιλάμε για επείγον ποιμαντικό πρόβλημα;Δεν υπάρχουν άλλα σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε;

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι ο π.Βασίλειος δεν έπρεπε να θέσει τη λέξη ετίμησαν μέσα σε εισαγωγικά.Προκαταλαμβάνει αρνητικά τον αναγνώστη και δε βοηθά σε μια ψύχραιμη συζήτηση.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Σε άλλα συμφωνώ και σε άλλα διαφωνώ με τον π. Βασίλειο. Επίσης άλλα μου προκαλούν ανθυπομειδίαμα πικρό, αλλά όχι (πάντως)ψόγου,γιατί τέτοιο ψυχογραφικό ταλέντο

Α)δαπανάται σε κοινότυπα θέματα Β)επιστρατεύεται από έναν ιερέα για να αναλύσει εκκλησιαστικά φαινόμενα πού αναλύονται με προτάσεις ορθόδοξης άσκησης και όχι συνταγές ψυχαναλυτικής και κοινωνιολογικής προσέγγισης.

Τους ψυχολόγους τους χρειαζόμαστε για να εντοπίζουν προβλήματα και όχι για να προβάλουν αφορισμούς.Αυτός είναι και ο σκοπός της θύραθεν παιδείας όταν συνεργάζεται με την Εκκλησία: να εντοπίζει και όχι να στηλιτεύει.Έχουμε αρκετούς πολεμίους να το κάνουν αυτό και εξάλλου μπορούμε να αυτοκαταστραφούμε μια χαρά και από εσώτερους μηχανισμούς.¨Εχουμε όλα τα φόντα σαν εκκλησία.

Πείτε με old fashioned και αγροίκο παπά, αλλά από ψυχολόγους έχουμε πληρότητα,οι πνευματικοί ηγέτες πάνω στα λόγια των οποίων μπορείς να ακουμπήσεις με ασφάλεια και να οδηγηθείς κάπου είναι αυτοί πού μας λείπουν.

Αναγνωρίζω πώς ο πατήρ Βασίλειος είναι ένας καλός ψυχολόγος και ίσως σημαίνον πολιτικό πρόσωπο(με την αριστοτελική έννοια) αλλά σαν ποιμένας δεν με αναπαύει καθόλου.Αν υπάρχουν χριστιανικές ομάδες αυτοερωτισμού στο μίσος ή φανατικοί πού ανήγαγαν την συνωμοσιολογία σε ευαγγέλιο, πρέπει να τους θεραπεύσουμε και να τους αγκαλιάσουμε και όχι να τους μαστιγώνουμε με διαλεκτική δηκτική διάθεση, και μάλιστα κάτω από το επιστημονικό μικροσκόπιο του ειδήμονα,έστω και αν υφιστάμεθα άμεση ή έμμεση ενόχληση από την παρουσία τους . Αλλιώς ας προσλάβουμε έναν κοινωνιολόγο να μας πεί τα ίδια, χωρίς να σκανδαλίζουμε και χωρίς να σκανδαλιζόμαστε.

Πάντως αυτές οι διαμάχες δίνουν την εντύπωση πώς υπάρχουν δύο εκκλησίες: αυτή των "εφωτισμένων και αψόγων" και η άλλη των "εσκοτισμένων ταλιμπάν" ή αλλιώς των "προοδευτικών ανωτέρων" και των "συντηρητικών αδικημένων" και πώς όντως αυτοερωτιζόμαστε και εμείς με την σειρά μας , κατατάσσοντας τον εαυτό μας με την ηδονική σιγουριά του "αληθινού πιστού" στην μία ή την άλλη εκκλησία . Γιατί προσωπικά ως νέος πρεσβύτερος και ως νέος σε ηλικία άνθρωπος αυτό ακριβώς και εισπράττω και από τις δύο πλευρές.

Συγγνώμη για την επικριτική μου διάθεση . Δεν υποκρύβει κάτι διαφορετικό από αυτά που γράφω.

Επίσης συγχαίρω όλους τους ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ όλων των απόψεων. Επώνυμα,αδελφοί,επώνυμα! Αλλιώς ας παραδεχτούμε ότι όντως υπάρχει κάποιου είδους συνωμοσία σε όλα αυτά.

:)

Ανώνυμος είπε...

http://klassikoperiptosi.blogspot.com/2011/12/blog-post_8836.html

Ανώνυμος είπε...

Ο π.Γεώργιος Μεταλληνός δήλωσε σε εκπομπή του Αντώνη Ζησιμάτου ότι άκουσε τις δηλώσεις Κίσσινγκερ σε ραδιοφωνική εκπομπή του μακαρίτη Παύλου Μπακογιάννη στη Δυτική Γερμανία.Αραγε ψεύδεται ο π.Γεώργιος;Δε νομίζω.Μάλλον οι σιωνιστές όταν βλέπουν τα ζόρια προβαίνουν σε διαψεύσεις.Είθε να κάνω λάθος.

Ανώνυμος είπε...

Ο Μπακογιάννης στην Γερμανία ήταν προ του 1974. Περσινά ξινά σταφύλια. Το θέμα είναι να μας πει ότι άκουσε τον ίδιο τον Κίσινγκερ. Τα υπόλοιπα… άκουσα να το λένε, μου είπαν, κάπου κάποιος το διάβασε, είναι από τα γνωστά παραμύθια της Χαλιμάς.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το οποίο είπε ο π. Γεώργιος Μεταλληνός το έχει γράψει κάπου; Τα λόγια είναι εύκολα. Το ίδιο πίστευα και εγώ, μέχρις ότου διάβασα την παραπομπή του π. Βασιλείου Θερμού.

Ανώνυμος είπε...

Οι καιροί είναι δύσκολοι π. Βασίλειε διότι η ενασχόληση μας είναι η κατατρόπωση με κάθε τρόπο αυτών που λένε κάτι το διαφορετικό. Ανοίγουν την φαρέτρα τους οι εν Χριστώ αδελφοί και ρίχνουν.
Τα βιβλία σας και οι παρεμβάσεις σας ωφελούν.
Καλή συνέχεια πάτερ.

Φράπις είπε...

Ανώνυμε της 22 Δεκεμβρίου 2011 7:37 μ.μ.

Ποια φαρέτρα λες; Για ποια κατατρόπωση μιλάς;

Θα πρέπει ο πατέρας Βασίλειος όχι μόνο ν' απαντάει σε όσους διαφωνούν μαζί του, αλλά να νουθετεί και όσους συμφωνούν μαζί του για εσφαλμένους λόγους.

Ανώνυμος είπε...

Φράπις,

Ρωτάς γιατί ασχολείται ο π. Βασίλειος με τον αντισημιτισμό, και γιατί δεν υπερασπίζεται την πατρίδα του και αντίθετα υπερασπίζεται διωκώμενους άλλου έθνους...

Καλά, έχει καταλάβει κανείς εδω μέσα ότι πρώτα κάποιος είναι χριστιανός και μετά έλληνας, ρώσος, ισραηλίτης, αμερικάνος κτλ κτλ;

Χρέος ενός ιερέα δεν είναι να υπερασπιστεί την επίγεια πατρίδα του, αλλά να οδηγήσει αυτούς που ο Θεός του εμπιστεύτηκε στην καθοδήγησή του, πίσω στην ουράνια πατρίδα, και να τους απομακρύνει ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ.

Συνεπώς, ο αντισημιτισμός, και κάθε είδους ρατσισμός, εφ' όσον είναι τελείως ασύμβατος (για την ακρίβεια τελείως αντίθετος) με την χριστιανική πίστη, αποτελεί ΠΡΟΒΛΗΜΑ για έναν ιερέα που θέλει να δει τα πνευματικά παιδιά και αδέρφια του να ζούνε μέσα στην Χάρη του Θεού. Και εφ' όσον ο ιερέας αυτός ζει στην Ελλάδα, και ποιμένει Έλληνες χριστιανούς, είναι λογικό να αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα των Ελλήνων Χριστιανών που είναι ο αντισημιτισμός. Εάν ήταν στην Σερβία, πιθανόν να αντιμετώπιζε ένα αντίστοιχο πρόβλημα του αντιαλβανισμού, και εάν ήταν στην αλβανία, πιθανών να αντιμετόπιζε τον αντιελληνισμό (εάν αυτά υπάρχουν σε αυτές τις χώρες).

Ο π. Βασίλειος την ΔΙΚΗ του πατρίδα υπερασπίζεται, εάν δεν το έχεις πάρει χαμπάρι. Μόνο που η δική του πατρίδα είναι εκείνη που βρίσκεται στον Ουρανό, η Βασιλεία του Θεού, που δεν μπορεί να έρθει σε μια καρδιά που ζεί με μίση, αντιπάθειες, έχθρες, πικρίες και αγανακτήσεις. Εκείνη την πατρίδα υπερασπίζεται, την αιώνια στην οποία όλοι καλούμαστε, και όχι την επίγεια από την οποία αργά ή γρήγορα θα φύγουμε.

Και προσπαθεί με ό,τι μπορεί να διώξει το δηλητίριο του αντισημιτισμού και του κάθε είδους ρατσισμού (και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα έλεγε και σε έναν ανθέλληνα ισραηλίτη, εάν ήταν επιφορτισμένος με το να ποιμάνει αυτόν τον άνθρωπο), από τις καρδιές των πιστών πριν αυτές νεκρωθούν και είναι ανίκανες να δεχτούν την χάρη του Θεού πλέον.

Κανείς δεν λέει ότι οι εβραίοι είναι αρνάκια. Ηλίθιες δικαιολογίες του στυλ "αυτοί ξεκίνησαν πρώτοι όχι εμείς, εκείνους να μαλώσει" είναι παιδαριώδεις ανοησίες. Ένας χριστιανός οφείλει και είναι υποχρεωμένος να μην κρατάει, όχι μόνο κακία, αλλά ΟΥΤΕ ΠΙΚΡΙΑ για τους εχθρούς του, και ακόμα περισσότερο ο πραγματικός χριστιανός φαίνεται από το αν αγαπάει του εχθρούς του. Αλλιώς να μην τολμά να ονομάζει τον εαυτό του χριστιανό.

Αν για κάποιους το πρόβλημά τους είναι ότι οι εβραίοι θέλουν το κακό των ελλήνων, και όλη τους η θρησκευτικότητα εξαντλείται σε τέτοιες ιδέες και στάσεις, τότε έχουν χάσει τελείως την μπάλα και δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την διδασκαλία του Χριστού.

Ανώνυμος είπε...

Από όσα έχω διαβάσει -ως σχόλια- έχω την εντύπωση (24 Δεκεμβρίου 2011 8:08 π.μ.) πως το θέτεις στα σε σωστή βάση. Αυτός είναι ρόλος του ποιμένα.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ο χρήστης Ανώνυμος της 24/12/2011, 8:08 π.μ , που άδραξε την ευκαιρία να μας κάνει μάθημα αγαπισμού και αγαπολογίας, θα πρέπει να γνωρίζει:

Πρώτον, ότι ποιμαντικό καθήκον του ιερέα δεν είναι να μας κάνει μάθημα αγάπης, αν προηγουμένως δεν έχει φροντίσει να μας μεταδώσει έμπρακτα με ποιο τρόπο η αγάπη εφανερώθη στους ανθρώπους και εσαρκώθη ο Κύριος. Προηγείται λοιπόν το μάθημα της ταπεινοφροσύνης, προς καταστολή του επάρατου εγωισμού, και ακολουθεί το περί αγάπης κήρυγμα.

Ο άνθρωπος είναι αποκύημα της θείας αγάπης, αλλά κι αυτό το διέστρεψε η εωσφορική αλαζονεία. Η οποία αδυνατεί να κάνει ένα πράγμα : Να ταπεινωθεί. Αν δεν καλλιεργηθεί η ταπεινοφροσύνη, φυσικά όχι δια της ταπεινολογίας, τα περί αγάπης μαθήματα μπορεί να ηχούν όμορφα, είναι όμως κούφια λόγια, σκέτη αγαπολογία, σχεσιολογία ή η καθ΄ υμάς αγαπητική σχέση.

Δεύτερον, μιλεί ο σχολιαστής και λέγει ότι πρώτα είμαστε Χριστιανοί και μετά Έλληνες, Εβραίοι, Ρώσοι και τα λοιπά. Ας μας πει τότε, πώς ο ερχόμενος στον κόσμο "βλαστός" μαθαίνει τα της Θρησκείας. Σε ποιά γλώσσα μαθαίνει τα Θρησκευτικά; Είναι άμα γεννηθείς, άμα και γνώστης του Χριστιανισμού; Τι γλώσσα μιλεί αυτός ο "βλαστός";

Μήπως μαζί με τη νέα θρησκεία που ετοιμάζουν οι πολέμιοι του φανατισμού, ρατσισμού κλπ., θέλουν να μας φτιάξουν και μια νέα γλώσσα, ώστε τα έκγονα να μιλούν αυτή τη γλώσσα όταν γεννιούνται;

Αλλά αυτό δεν γίνεται και ποτέ δεν θα μπορέσουν να το κάνουν. "Ο Λόγος σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν υμίν". Καλώς ή κακώς αυτό εγένετο άπαξ και η μετάδοση αυτού του Λόγου (και λόγου) γίνεται κατόπιν γνώσεως της γλώσσας στην οποία αυτό εγράφη, χωρίς τούτο να σημαίνει ιδιαίτερη προτίμηση γονιδίων και DNA. Χρέος και μεγίστη ευθύνη όσων γνωρίζουν αυτή τη γλώσσα, είναι να διευκολύνουν όποιους θέλουν να μαθητεύσουν, ώστε να εννοούν τα λόγια του Θεού (θεολογία), και όχι να διαστρέφουν νοήματα και λόγια επικαλούμενοι προσφιλή (της μόδας) συνθήματα (ρατσισμός) της εποχής.

Τρίτον και τελευταίο, εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια η αίρεση προσπαθεί να μας παλλινδρομήσει στον αρχαϊκό εβραϊσμό ή στο ειδωλολατρικό του αντίγραφο : Τη φιλοσοφία των προγόνων μας. Υποκριτικά ανεικονικό το πρώτο, βλακωδώς - αν και φιλοσοφικό - εμφανές το δεύτερο. Ούτε οργή, ούτε πικρία, ούτε φανατισμό έχουμε για την πίστη μας, όπως κακώς μας αποδίδουν οι θητεύσαντες στα μαθήματα και στα κηρύγματα του αγαπισμού και της σχεσιολογίας. Τη μάχη μας δίνουμε με τη βοήθεια του πανταχού παρόντος αγίου Πνεύματος, ακριβώς όπως κι εκείνοι. Η διαφορά μας είναι ότι αυτοί δεν ξέρουν πόθεν εκπορεύεται το άγιον Πνεύμα. Λόγοις μεν παραδέχονται την εκ του Πατρός, έργοις δε "και εκ του Υιού". Και προκειμένου να μη γίνεται εμφανής η κακοποιός δράση τους, καλύπτονται με τον αγαπισμό (παπικοί) και οι έτεροι με τη σχεσιολογία (προτεστάντες). Έτσι, λοιπόν, μάθαμε περί της "αγαπητικής σχέσης" και αυτό το ονομάζουν χριστιανισμό! Και δη ορθόδοξο!! Όλοι οι άλλοι είμαστε ταλιμπάν, αιρετικοί ή προτιμότερα "σχισματοαιρετικοί ημερολάτρες" (παλαιοημερολογίτες).

Καλά Χριστούγεννα, αγαπητικά και σχεσιτικά, έστω μεταξύ σας.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Εις επίμετρο των ανωτέρω γραφέντων προς το ανώνυμο 24/12/2011, 8:08 π.μ

Έχει, άρα γε, ποτέ του σκεφθεί τι σημαίνει τούτο :

"και έλαβε κύριος ο θεός τον άνθρωπον ον έπλασε και έθετο αυτόν εν τω παραδείσω εργάζεσθαι αυτόν και φυλάσσειν";

Τι είναι αυτό το "έθετο ... και φυλάσσειν"; Αφού απάτριδες είμαστε όλοι και όλους μας θέλει η αγαπητική σχεσιολογία ουρανοπολίτες (sic) τι δουλειά έχει αυτό το "φυλάσσειν";

Δεν προχωρώ περισσότερο, διότι αφ΄ ενός μάταιος θα είναι ο κόπος και αφ΄ ετέρου, "νουν Χριστού" πρέπει να έχουμε για να εννοήσουμε πώς αυτό το διευκρινίζει ο απ. Παύλος. Διάθεση να γράφω πολλά δεν έχω.

Ανώνυμος είπε...

Κυπριανέ… αν δεν έγραφες και τίποτα θα ήταν καλύτερα.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Το "φυλάσσειν", αν ορθώς το αντιλαμβάνομαι, αφορά εις τον νουν και εις τας αισθήσεις.

Σήμερα έχουμε - μας τον επιβάλλουν τα ποικίλα χαλκεία - τον νουν (εισαγωγικά παραλείπονται) των αισθήσεων και τον αισθαντικό αγηπητικό και σχεσιολογικό οικουμενισμό, ο οποίος προωθεί και τον "ουρανοπολιτισμό" (τα εισαγωγικά απαραίτητα) προς κατάργηση εθνών και συνόρων. Απώτερος στόχος η επικράτηση της πλέον απάνθρωπης ψευδοθεολογίας των ψυχοθεραπευτών με τα ιερατικά άμφια.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Το τελευταίο ήταν το χειρότερο, ανώνυμε των 24 Δεκεμβρίου 2011 3:42 μ.μ. Καθυστερημένα το διάβασα.

Αφήνω τα καλύτερα ... καλυτερότερα για τους άλλους και σας αποχαιρετώ.

Ανώνυμος είπε...

Ο Χριστός γεννήθηκε για να φέρει την ειρήνη και την αγάπη στις καρδιές των ανθρώπων. Οι οπαδοί του απέχουν παρασάγγας από αυτό. Οι πιστοί του προσπαθούν αλλά δεν μπορούν. Η απορία μου είναι: μήπως τα λόγια του χριστού είναι ανεφάρμοστα;
Μήπως ο επιλεγόμενος χριστιανισμός είναι κίβδηλος;
Οι περισσότεροι από όσους έχουν γράψει με την εμπάθεια των φαρισαίων σε αυτό τον χώρο με κάνει να νομίζω ότι δεν αξίζει που βαπτίστηκα στην εκκλησία των ορθοδόξων. Καλύτερα στους Ευαγγελικούς ή στους Χιλιαστές αυτοί λένε λίγα και αγωνίζονται πολλά.
Προβληματικός

Φράπις είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε.
Κατ' αρχάς δε μου απάντησες στο θέμα της φαρέτρας. Δεν είδα καν να αναφέρεσαι στο θέμα της επίθεσης που -λες ότι- υφίσταται ο π. Βασίλειος.

Όσον αφορά τώρα στο θέμα του αντισημιτισμού, δείχνεις να μεταστρέφεις το θέμα σε όσα έχεις εσύ στο μυαλό σου. Λέω λοιπόν ότι η προβολή που έχει πάρει το ζήτημα του αντισημιτισμού είναι δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση που έχουν άλλες αδικίες στον σημερινό μας κόσμο πχ στην γενοκτονία των Ποντίων, που ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί.

Η δε αγάπη που λες, είναι αγάπη της πλάκας γιατί το να τάσσεσαι υπέρ των Εβραίων σε έναν κόσμο όπου η άρνηση του ολοκαυτώματος αποτελεί ποινικό αδίκημα δεν είναι δα και κάνα κατόρθωμα.

Εγώ απλώς στεναχωριέμαι που βλέπω ακόμα έναν ιερέα να σκοτώνει την ώρα του και την δικιά μας με ανούσια κηρύγματα. Και αν υπάρχει ένας λόγος για τον οποίον κάθομαι και γράφω αυτές τις σειρές, είναι γιατί ευελπιστώ πως θα καταλάβει το εξής απλό:
Είμαι ένας χριστιανός. Ψάχνω στον Θεό το νόημα της ζωής όπως πολλοί άλλοι, όπως κι αυτός. Βλέπω τα λόγια ενός ιερέα. Διαβάζω το κείμενό του ελπίζοντας να βρω μια σπίθα που θα μου μεταλαμπαδέψει κάτι. Δε λέω να μου αλλάξει την ζωή, μιλώ για έναν λόγο που θα με βοηθήσει σε αυτήν την καθημερινή μάχη.

Ε, λοιπόν φίλτατε, όσο με βοηθάει ένα Μίκι Μάους, τόσο με βοήθησε το κείμενο του πατρός Βασιλείου.

Ανώνυμος είπε...

"προβληματικέ" που δεν είσαι, αλλά είσαι προβληματισμένος, να χαίρεσαι πολύ που είσαι Ορθόδοξος Χριστιανός γιατί η αληθινή Εκκλησία είναι μόνο η Ορθόδοξη.
Απόδειξη είναι οι εκατομμύρια μαρτυρίες και θαύματα των Αγίων μας, ενώ σε καμμία αίρεση δεν υπάρχουν άγιοι, διότι δεν έχουν τη χάρη και το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος. Μάθε για την αλήθεια της πίστεώς μας, μελετώντας τους Αγίους Πατέρες, τους βίους των Αγίων και θα ανακαλύψεις τον ανεκτίμητο ορθόδοξο πνευματικό θησαυρό των ουρανών.
Όσο για τα προβλήματα που δημιουργούνται μεταξύ των πιστών, διέκρινε ότι παντού υπάρχει η ουρά του "πονηρού", για να μη γίνει το θέλημα του Θεού.
Εμείς αγωνιζόμαστε για να μην παρασυρόμαστε. Μάθε για την Ορθοδοξία μας και θα είσαι νικητής στη ζωή. Σου το εύχομαι ολόψυχα.

Ανώνυμος είπε...

Η απαντητικές διασαφηνίσεις του π. Βασιλείου είναι ξεκάθαρες. Οι περισσότεροι γράφουν χωρίς λόγο. Αν κάποιος θέλει ας ανατρέψει τις ενδείξεις που ο πατήρ μας παραχώρησε.

Ανώνυμος είπε...

Ο «προβληματικός» υπερβαίνει λίγο τα εσκαμμένα. Δεν έχω σχέσεις με χριστιανούς άλλων δογμάτων και ομολογιών. Θέλω να πιστεύω ότι τα ίδια χάλια θα υπάρχουν και εκεί. Άνθρωποι είμαστε και συνεχώς ρέπουμε προς την αμαρτία.

Ανώνυμος είπε...

Ο συντάκτης τονίζει: «Το ελληνικό έθνος αρέσκεται να ζη με μύθους, δηλαδή με παραμύθια. Γι’ αυτό δεν έμαθε ποτέ σωστά την ιστορία του.»
Αυτό τα λέει όλα. Το κακό είναι όχι ότι έμαθε στραβά αλλά το ότι δεν θέλει να ακούσει ή να διαβάσει την πραγματικότητα. Προτιμά να παραμένει στην τύφλα του από το να δει την πραγματικότητα.

Φράπις είπε...

Ο συντάκτης τονίζει: «Το ελληνικό έθνος αρέσκεται να ζη με μύθους, δηλαδή με παραμύθια. Γι’ αυτό δεν έμαθε ποτέ σωστά την ιστορία του.»

Να του πείτε του συντάκτη ότι αν δεν πίστευε ο Μακρυγιάννης αυτά τα παραμύθια, σήμερα δε θα ζούσε ούτε αυτός, ούτε κανένας από τους συγγενείς του.

Ανώνυμος είπε...

http://agonasax.blogspot.gr/2017/07/blog-post_81.html
Συνωμοσιολογία και αυτό πάτερ Βασίλειε;