Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

1. Αποφάσισα να μιλήσω περί κορωνοϊού 2. Περί ἐμβολίου Κορονοϊοῦ εξ ἀφορμῆς της ἐπιστολῆς πατρός Στυλιανοῦ Καρπαθίου - Στέφανος Δημόπουλος

1. Αποφάσισα να μιλήσω περί κορωνοϊού

2. Περί ἐμβολίου Κορονοϊοῦ εξ ἀφορμῆς της ἐπιστολῆς πατρός Στυλιανοῦ Καρπαθίου
 
Στέφανος Δημόπουλος,
Ἀναγνώστης-Ἰατρός
 
1. Αποφάσισα να μιλήσω περί κορωνοϊού

Από παιδί είμαι στην εκκλησία την ορθόδοξη «πάππου προς πάππον».

Γιατρός, συγκεκριμένα οφθαλμίατρος με διδακτορικά και ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις.

Έκανα και Διευθυντής στο ΥΓΕΙΑ και πρόεδρος και συνιδρυτής της «Πανελλήνιας οφθαλμολογικής Εταιρίας και «Εταιρείας Αμφιβληστροειδούς και Υαλώδους» τομέας όπου εξειδικεύτηκα στα νιάτα μου για δέκα χρόνια στην Γερμανία. Χειρούργησα και καμιά δεκαριά χιλιάδες ασθενείς, ανάμεσα τους και Πρωθυπουργούς, Υπουργούς, Βουλευτές, Πολιτικούς, Ιερείς, Αρχιερείς και έναν Πατριάρχη, Ηγουμένους ιερών Μονών και απλούς Μοναχούς και αγιορείτες ασκητές και Αγίους όπως τον Όσιο Εφραίμ Κατουνακιώτη, πρυτάνεις και καθηγητές ανωτάτων σχολών, Βιομηχάνους και γνωστούς Εφοπλιστές και συγγραφείς  ποιητές και καλλιτέχνες.

Ακόμα εργάζομαι στα εβδομήντα μου με κέφι και φόβο Θεοῦ και είμαι ενήμερος για τις επιστημονικές εξελίξεις στην οφθαλμολογία. Ξέρετε η πείρα και η ενημέρωση είναι το πιο σημαντικό σε ένα Γιατρό. Έχω και τρία από τα έξι μου παιδιά Οφθαλμιάτρους, ο μεγαλύτερος καθηγητής Ιατρικής στην Γερμανία και έτσι η ενημέρωση μου γίνεται ευκολότερη όπως καταλαβαίνετε και καθημερινή.

Όμως ειδικοί στον Κορονοϊό δεν είμαστε για αυτό και δεν ανοίγουμε το στόμα μας ως τώρα. Από την άλλη την μεριά  επνίγηκα από τους άσχετους που βγαίνουν και μιλάνε και με την ημιμάθεια και τον μεγάλο χριστιανικό τους ζήλο βάλαν την κρίση τους πάνω από ειδικές επιτροπές της πολιτείας και της εκκλησίας. Πάνω από υπεύθυνους πρωθυπουργούς και από την Ιερά σύνοδο της εκκλησίας. Παντού βλέπουν προδότες και συνομωσίες και αυτοί αισθάνονται σαν τον Μάρκο τον Ευγενικό που έσωσε την Ορθοδοξία. Μόνο που και ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός όταν επέστρεψε προσέφυγε στην Ιερά σύνοδο της εκκλησίας που  δικαίωσε την στάση του και καταδίκασε ολόκληρη την βυζαντινή αντιπροσωπεία.

Προσωπικά ακολουθώ την συμβουλή και το παράδειγμα του Γέροντα Ανανία Κουστένη και πειθαρχώ στις αποφάσεις της Ιεράς συνόδου της ορθόδοξης μας Εκκλησίας. «Ταπείνωση, να φάει η μούρη μας χώμα.» Δεν είναι ηρωισμός και πίστη στον Θεό να βάζεις την λογική σου και την κρίση σου πάνω από αυτήν της Ιεράς Συνόδου. Είναι έλλειψη ταπείνωσης και από έλλειψη ταπείνωσης και εγωισμό ο Εωσφόρος και οι άγγελοι που τον ακολουθήσανε έχασαν τον παράδεισο. Όταν αποφασίζεις να αγνοείς την απόφαση της Ιεράς συνόδου γίνεσαι υπέρ-Σύνοδος και υπέρ-Εκκλησία. Σχισματικός με άλλα λόγια.

Ακόμα και λάθος να κάνει η εκκλησούλα μας θα την ακολουθήσω και ο Θεός θα με σώσει γιατί είμαι σε υπακοή στην εκκλησία έλεγε ο Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. Έτσι εξηγείται κι ο μεγάλος σεβασμός προς τους αρχιερείς που είχαν όλοι οι Άγιοι που ζήσαμε στις μέρες μας οι γεροντότεροι καθώς και Άγιοι Γεροντάδες μας. Ο Γέροντας μου ο Αιμιλιανός δεν έδινε το χέρι του να πάρουν την ευχή του στην Σιμωνόπετρα μπροστά σε Αρχιερέα, το ίδιο και ο Γέροντάς μας Ανανίας μπροστά σε πνευματικοπαίδι του Αρχιερέα.

Όπως και ο αμαρτωλός παππάς όταν ιερουργεί  τα μυστήρια που κάνει είναι έγκυρα έτσι και οι Αρχιερείς όταν ευρίσκονται στην Ιερά Σύνοδο, ακόμα και ανεπαρκείς και ανάξιοι να είναι, έχουν το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος οι αποφάσεις τους και πρέπει όλοι ταπεινά να υπακούμε. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει συνοδικό σύστημα και αυτή είναι η βασική μας διαφορά από τους καθολικούς με το αλάθητο του Πάπα.  Δυστυχώς όμως σπανίως σέβονται το σύστημα αυτό οι προκαθήμενοι των διαφόρων αυτοκέφαλων ορθόδοξων εκκλησιών μου είχε πει κάποτε στο ιατρείο μου ο σοφός Γέρο–πολιτικός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.  Λοιπόν ας σεβαστούμε τουλάχιστον εμείς οι ταπεινοί, «το ποίμνιο», τις αποφάσεις των Ιερών Συνόδων.

Κοίταζα ποιοι μετέχουν στην συμβουλευτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου της Ελλάδος για το θέμα του Κορονοϊού και είδα ανθρώπους που εμπιστεύομαι, επιστημονικά πολύ καταλληλότερους από εμένα. Έχοντας συνηθίσει για δεκαετίες να λειτουργώ σαν υπέρ-ειδικός σε ένα επιστημονικό τομέα εκείνο που διδάχτηκα είναι να μην ανακατεύομαι σε άλλους τομείς, αλλά απλά να δέχομαι με ταπείνωση τους «καθ’υλην ειδικούς και αρμοδίους ιδίως όταν αυτοί έχουν φόβο Θεού όπως συμβαίνει με τα μέλη της επιτροπής που συμβουλεύει επιστημονικά την Ιερά μας Σύνοδο.

Βαρέθηκα να με ρωτούν στο ιατρείο μου οι ασθενείς μου για τον Κορονοϊό και ποια είναι η γνώμη μου και αν θα κάνουμε εμβόλιο η όχι. Μου θυμίζουν τον Άγιο Γρηγόριο Νύσσης που τον ρωτούσαν στην αγορά οι μανάβηδες ποια είναι γνώμη του για την εκπόρευση του Αγίου Πνεύματος.

Είναι πλάνη να ακούμε οποιονδήποτε μη ειδικό γιατρό η επιστήμονα (πχ Ψυχίατρο, Χειρουργό, Οφθαλμίατρο κ.α.) να εκφέρει την γνώμη του πεισματικά και εγωιστικά. Πολύ περισσότερο οι κληρικοί,φιλόσοφοι και θεολόγοι που πέφτουν σε ζηλωτισμό και «εκ δεξιών πειρασμό» ενάντια στις συνοδικές αποφάσεις.

Δόξα τω Θεώ όλες οι αποφάσεις της με βρίσκουν σύμφωνο και τις ακολουθώ ακόμα και αν με πονάνε. Κάνω και καμία ζαβολιά γιατί η ορθόδοξη εκκλησούλα μας δεν είναι νομοκανονική, υπάρχει και η οικονομία και ξέρω πως από συνέπεια δεν πρόκειται να σωθώ  αλλά από το έλεός Του, όμως το προσπαθώ όσο μπορώ.

Διάκριση χρειάζεται και προσευχή να τους φωτίζει ο Θεός να αποφασίζουν το σωστό κάθε φορά όπως των Φώτων. Συσπείρωση χρειάζεται γύρω από την Ιεραρχία μας και σεβασμός των αποφάσεων των Ιερών Συνόδων και όχι ιεροκατηγορία.

 
 
2. Περί ἐμβολίου Κορονοϊοῦ εξ ἀφορμῆς 
της ἐπιστολῆς πατρός Στυλιανοῦ Καρπαθίου 
(Στέφανος Δημόπουλος)
 
Ἀπό ὅλα ὅσα ἄκουσα καί διάβασα ἐπικριτικά γιά την στάση καί τίς ποιμαντικές ἀποφάσεις της ἱεράς συνόδου της ἐκκλησίας μας ἐκείνη πού πιότερο με στενοχώρησε εἶναι ἡ πρόσφατη ἐπιστολή του πατρός Στυλιανοῦ Καρπαθίου πρός τήν Ἱεράν Σύνοδον τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος. Ὅλα τα ἄλλα πού ἄκουγα καί διάβαζα αὐτές τις μέρες ἦταν ὀφθαλμοφανῶς ζηλωτισμοί ἀπό ἀνθρώπους πού πολλές φορές εἶναι καλόπιστοι καί φοβισμένοι καί βρίσκονται σε σύγχυση.

Ἐδῶ ὅμως ἐτούτη ἡ ἐπιστολή πού διαδόθηκε ἀστραπιαία νομίζω εἶναι ἐπικίνδυνη λόγῳ της έπιστημονοφάνειας πού ἔχει καί προκαλεῖ ἀμηχανία σε πολλούς πνευματικά ἀξιόλογους ἀνθρώπους πού την διάβασαν καί μπῆκαν σε ἀμφιβολία γιά το ἐμβόλιο κατά του κορονοϊοῦ και την ὀρθότητα των ἀποφάσεων της Ἱερᾶς Συνόδου.

Φίλοι καί ἀδελφοί Ιερεῖς, Ἁγιορεῖτες, μοναχοί, πανεπιστημιακοί καθηγητές, Θεολόγοι καί ὅλοι οἱ καλόπιστοι θρησκευόμενοι ἀσθενεῖς μου πού βλέπω καθημερινά στό Ἰατρεῖο μου ἦταν τις τελευταῖες μέρες προβληματισμένοι.

Γι αὐτό καί ἀποφάσισα νά ἀπασχοληθῶ, νά ψάξω λίγο περισσότερο,νά διαβάσω καί νά ρωτήσω δυό – τρεῖς φίλους καί γνωστούς στήν Ἑλλάδα καί το ἐξωτερικό εἰδικότερους ἀπό ἐμένα, καί ἔβγαλα τά συμπεράσματα πού ἐπιβεβαίωσαν την ἀρχική μου ἀρνητική διαίσθηση γιά την ἐπιστολή του Πατρός Στυλιανοῦ Καρπαθίου. Βλέπεις γιά ὅσους εἴμαστε ὑπέρ εἰδικοί σε ἕνα ἰατρικό τομέα εἶναι εὔκολο νά βροῦμε ἄκρη καί σε ἄλλους τομεῖς καί νά μας λάβουν σοβαρά ὑπ ὄψιν.

Ο δάσκαλός μου στήν ἰατρική Γερμανός Klaus Heiman καθηγητής Όφθαλμολογίας στό Πανεπιστήμιο της Κολωνίας κοντά στὸν ὁποῖο θήτευσα μία δεκαετία στά νιάτα μου καί ἔκανα ἐξειδίκευση καί διδακτορική διατριβή ὑπῆρξε τεράστια ἐπιστημονική προσωπικότητα καί μαθητές του εἶναι σήμερα πολλοί Καθηγητές στήν γερμανόφωνη Εὐρώπη. Ἦταν ὅμως ἄνθρωπος ἁπλός. Ἔδινε σε μας τους μαθητές του καί στούς ἁπλούς ἀρρώστους πάντοτε νά καταλάβουν γιά τις ἀρρώστιες καί περίπλοκες ἐγχειρήσεις πού αὐτός πρωτοποριακά ἐφήρμοσε στήν Εὐρώπη. Δεκάδες ἔρχονταν σταλμένοι ἀπ την Ἑλλάδα γιά αὐτές τις ἐπεμβάσεις. Κάποτε πόναγαν τα γόνατά μου καί ἐπισκέφτηκα ἕναν καθηγητή ὀρθοπεδικό γιά νά με βοηθήσει. Με ρώτησε λοιπόν ὁ Δάσκαλός μου την ἐπαύριον ποιά ἦταν ἡ διάγνωση πού ἔβαλε ὁ ὀρθοπεδικός καί ἔσκυψα το κεφάλι.

– Δέν ξέρω κύριε καθηγητά, μοῦ εἶπε διάφορα ἀλλά δέν τον κατάλαβα. Φαίνεται φταῖνε τα γερμανικά μου.

- Τά γερμανικά σου εἶναι μιά χαρά γι αὐτό καί ἔγραψες διδακτορική ἐργασία κοντά μου. Αὐτός δέν μπόρεσε νά βρεῖ τι ἔχεις. Θά σε στείλω σε ἄλλον ! Καί νά θυμᾶσαι πάντα ἀπό μένα. Ὅταν γιατρός κατέχει καλά ἕνα θέμα, τότε μπορεῖ νά σου το ἐξηγήσει με λόγια ἁπλά, ἀλλιῶς δέν το κατέχει το θέμα καί νά μήν τον ἐμπιστεύεσαι.
Ρώτησα ὅσους διαβάσανε την ἐπιστολή του πατρός Στυλιανοῦ Καρπαθίου ἄν την κατάλαβαν με την πρώτη ἀνάγνωση. Κανένας!

Χρειάστηκε καί δεύτερη ἴσως καί πιό πολλές φορές ὅπως συνέβη καί σε μένα. Πάντως ὅλοι κλονίστηκαν καί ἀνησύχησαν γιά το ἐμβόλιο καί κατά πόσο στέκει ἀπό βιοηθικῆς πλευράς καί μήπως εἶναι ἡ Ἱερά Σύνοδος παραπλανημένη.

Η ἀνάπτυξη ἐμβολίων εἶναι βεβαίως μιά πολύπλοκη ἐπιστήμη.

Γι αὐτό λοιπόν καί ἐγώ θά προσπαθήσω νά σας μεταφέρω με λόγια ἁπλά καί κατανοητά τά συμπεράσματά μου ἀπ την ἔρευνα πού ἔκανα σε ξένα ἐπιστημονικά πεδία χωρίς ὀξύτητες καί τραγικοποιήσεις. Γιά ὅσους δέ ἐνδιαφέρονται θά ἔχω στό τέλος συνημμένα γιά νά με πιστέψουν οἱ ….ἄπιστοι Θωμᾶδες.

Ἐρώτηση 1η:

Τι διαφορά ἔχει το ἐμβόλιο του κορονοϊοῦ ἀπό τα ἄλλα πού κάναμε ἀπό παιδιά (Διφθερίτιδος, Λύσσας, Πολυμυελίτιδος, Ερυθρᾶς, Γρίπης)?

- Ἁπλά ἀντί νά χρησιμοποιήσουν ἐξασθενημένο Ἰό, τώρα χρησιμοποίησαν ἕνα κομμάτι του Ἰοῦ. Αὐτό σημαίνει τεχνική m-RNA (messenger-RNA)

Ἐρώτηση 2η:

Ἔχει το ἐμβόλιο πού κάνουμε στήν Εὐρώπη (Pfeizer) γενετικό Ὑλικό?

ΟΧΙ!

Ἐρώτηση 3η:

Μήπως το παράγουν ἡ το ἐπεξεργάζονται καί το ἀναπτύσσουν με γενετικό ἀνθρώπινο ὑλικό?

ΟΧΙ

Ἐρώτηση 4η:

Καλά καί αὐτά πού λένε γιά χρησιμοποίηση κυτταρικῆς σειράς ἐμβρύου ?

-Τήν ἀπάντηση θά την βρεῖς μέσα στό ἴδιο το κείμενο του πατρός Στυλιανοῦ Καρπαθίου. Γράφει λοιπὸν:
«Γιά την παραγωγή του ἤδη γνωστοῦ ἐμβολίου, κατά του sars-cov-2, πού κυκλοφορεῖ, χρησιμοποιήθηκε η ἀνθρώπινη κυτταρική σειρά HEK 293»

Αὐτό το άναιρεί ἀμέσως δύο σειρές παρακάτω ὅπου γράφει:

«Οἱ γνωστότερες φαρμακευτικές ἑταιρεῖες των, κατά sars-cov-2, ἐμβολίων χρησιμοποίησαν τα κύτταρα αὐτά (ΗΕΚ293Τ) γιά νά ἐλέγξουν, ἄν ὄντως γίνεται ἡ ἔκφραση της πρωτεΐνης του κορώνα-ιού.”

Ἀλλά προσέξτε φίλοι μου τι λέει το κείμενο του πατρός Στυλιανοῦ: Ὄχι γιά την παραγωγή ἤ ἔστω την ἐξέλιξη καί ἀνάπτυξη των ἐμβολίων τεχνολογίας m-RNA ὅπως μας εἶπε παραπάνω, ἀλλά γιά νά ἐλέγξουν ἄν τα ἀνθρώπινα κύτταρα της κυτταρικῆς σειρᾶς ἐρχόμενα σε ἐπαφή με τά ἐμβόλια τεχνικῆς m-RNA παράγουν την πρωτεΐνη του κορονοϊοῦ (την SARS-COV-2-Spike protein). Γιά ἔλεγχο μιλάει λοιπόν ὁ πατήρ Στυλιανός καί ὄχι “γιά τήν παραγωγή του ἤδη γνωστοῦ ἐμβολίου” ὅπως ἀρχικά ἀνακριβῶς μας εἶπε. Εἶναι αὐτό πού οἱ ἀγγλόφωνοι το λένε “Proof of Concept”.

Καί ἀμέσως στήν ἑπόμενη σειρά το διευκρινίζει πλήρως:

«Συγκεκριμένα, οι δύο φαρμακευτικές εταιρείες, η Moderna[iii] και η Pfizer/BioNTech[iv], των ὁποίων τα ἐμβόλια ἔχουν ἐγκριθεῖ και στην Ελλάδα, χρησιμοποίησαν την κυτταρική σειρά HEK 293 στό στάδιο Confirmatory Lab Tests (στάδιο ἐργαστηριακῶν δοκιμῶν).»

Με ἁπλά ἑλληνικά γιά νά τα καταλάβουν ὅλοι οἱ μή εἰδικοί μας λέει ὅτι ἀφοῦ παρήχθη τό ἐμβόλιο τότε χρησιμοποίησαν τα κύτταρα ΗΕΚ293Τ γιά νά δοῦν στό στάδιο των ἐργαστηριακῶν δοκιμῶν ποιὰ εἶναι ἡ ἐπίδραση του ἐμβολίου πάνω σε ἀνθρώπινο κύτταρο. Δέν εἶναι ὅτι χρειάζονται τα κύτταρα ΗΕΚ293Τ στήν παραγωγή καί στήν ἐπεξεργασία τους.

Οἱ ἑταιρεῖες κάνουν συνεχῶς ἔρευνες γιά καινούργια καί καλύτερα φάρμακα καί ἐμβόλια. Αὐτό το κάνουν γιατί ὅπως ὅλοι π.χ. γνωρίζουμε τα διάφορα μικρόβια ἀναπτύσσουν ἀνθεκτικότητα σιγά-σιγά στά ἀντιβιωτικά καί χρειαζόμαστε καινούργια. Ἀντίστοιχα οἱ διάφοροι Ἰοί μεταλλάσσονται καί οὕτω καθεξῆς. Ψάχνουν λοιπόν νά βροῦνε καλύτερα ἐμβόλια, πιό ἀποτελεσματικά, πιό γρήγορα καί με λιγότερες ἐπιπλοκές. Ἐδῶ λοιπόν καί δέκα χρόνια δουλεύουν με σκοπό τήν ἀνάπτυξη της τεχνολογίας των ἐμβολίων m-RNA. Καί ὄντως χρησιμοποιήθηκε ἡ ἀνθρώπινη κυτταρική σειρά ΗΕΚ293Τ ὄχι γιά την παραγωγή ἤ γιά την ἐπεξεργασία των ἐμβολίων ἀλλά γιά ἔλεγχο της ἐπίδρασης τους πάνω στό ἀνθρώπινο κύτταρο πρίν το δοκιμάσουν σε ζωντανούς ἀνθρώπους.

Ἐδῶ ἐπιτρέψτε μου πάλι μία διευκρίνηση γιά τους μή ἰατρούς. Γιά νά πάρει ἕνα φάρμακο ἤ ἐμβόλιο ἔγκριση στήν Ἀμερική πρέπει νά πάρει ἔγκριση ἀπό μιά πολύ αὐστηρή ἐπιτροπή πού ὀνομάζεται FDA. Αὐτή λοιπόν πρίν ἐπιτρέψει νά δοκιμαστεῖ σε ἐθελοντές το φάρμακο (κλινική δοκιμασία σέ τρεῖς φάσεις) ἀπαιτεῖ το στάδιο των ἐργαστηριακῶν δοκιμῶν (Confirmatory Lab Tests) πού ἀναφέρει ὁ πατήρ Στυλιανός Καρπαθίου παραπάνω.

Ἔτσι στό παρελθόν τα ἐμβόλια της Ἐρυθράς της Λύσσας καί της Ἡπατίτιδας Α (πού ὅλοι μας ἔχουμε έμβολιαστεί ἀπό την παιδική μας ἡλικία) ἀφοῦ παρήχθησαν χωρίς ἀνθρώπινο γενετικό ὑλικό τα φέρανε σε ἐπαφή με την ἴδια αὐτή κυτταρική σειρά ΗΕΚ293Τ πού παρήχθη το 1970 γιά νά μελετήσουν την ἀντίδραση της κυτταρικῆςσειράς στό ἤδη παραχθέν ἐμβόλιο. Στήν συνέχεια ἔρχεται ἡ πρώτη κλινική φάση πού δοκιμάζουν το ἐμβόλιο (ἤ φάρμακο σέ καμιά δεκαριά ἀνθρώπους (ἐθελοντές) καί ἐλέγχουν την ἀσφάλειά του. Μετά ἡ δεύτερη φάση οπου ἐλέγχεται ἡ ἀνταπόκριση σε ἑκατό ἐθελοντές. Τέλος στήν τρίτη κλινική φάση ἐλέγχεται ἡ ἀποτελεσματικότητα σε ὅσους ἐθελοντές μποροῦνε περισσότερους. Στό ἐμβόλιο του κορονοϊοῦ της Feiser πού κάνουμε στήν Ελλάδα οἱἐθελοντές ξεπέρασαν τις 43.000

Συμπερασματικά ἀνθρώπινο γενετικό ὑλικό δέν εἶναι δομικό ὑλικό, οὔτε ὑλικό ἐπεξεργασίας του ἐμβολίου κατά του κορονοϊοῦ καί δέν θά χρειαστοῦν μελλοντικά γιά την παραγωγή τους ἔμβρυα ἤ ἄλλης προελεύσεως ἀνθρώπινα κύτταρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4η:

Καί γιατί το παρήγαγαν με αὐτό τρόπο καί ὄχι με τον παλιό (τον ἐξασθενημένο Ἰό)?

Γιά τρεῖς λόγους.

Πρῶτον γιατί ἔτσι παρήχθη γρηγορότερα καί ἡ ἀνθρωπότητα βιαζότανε λόγῳ των έπιπλοκών καί της μεγάλης θνησιμότητας.

Δεύτερον γιατί ἔτσι ἔχουμε λιγότερες ἐπιπλοκές.

Τρίτον γιατί σύμφωνα με τις ἔρευνες ἐδῶ καί δέκα χρόνια στήν παραγωγή ἐμβολίων με την τεχνική m-RNA ἔχουν καλύτερα ἀποτελέσματα,πρᾶγμα πού ἐλπίζω σύντομα νά το διαπιστώσουμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5η:

Δέν θά ἦταν καλύτερο νά περιμένουμε λιγάκι,νά δοῦμε ἄν ὑπάρχουνε ἐπιπλοκές νά δοκιμάσουν πρῶτα οἱ ἄλλοι καί ὕστερα νά το κάνουμε?

Ὅταν με ρώτησαν ἀρχές Γενάρη ἀπό το έμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ ἄν συμφωνῶ καί ἐπιθυμῶ νά εμβολιαστώ ἀπάντησα ἀμέσως θετικά καί ζήτησα νά εἶμαι ἀπό τους πρώτους. Τους εἶπα πώς ἄν εἶναι νά ἐμφανιστοῦν ἐπιπλοκές απ΄τό ἐμβόλιο καλύτερα νά γίνουνε σε μένα πού ἔζησα μέσα στό ἔλεος του Θεοῦ ἤδη 70 χρόνια, παρά σε νεώτερους συναδέλφους. Ἐγώ τουλάχιστον ἀνάστησα 6 παιδιά καί 8 μέχρι στιγμῆς έγγόνια

ΕΡΩΤΗΣΗ 6η:

Δέν εἶναι ὑποχρεωτικό το ἐμβόλιο στούς Γιατρούς καί τους ὑγειονομικούς?

,ΟΧΙ. Μου ἔκανε ἐντύπωση πού σεβαστήκανε το αὐτεξούσιό μου. Με ρώτησαν ἄν θέλω νά το κάνω, ἐνῶ το Σεπτέμβριο πού γύρισα ἀπό τις θερινές μου διακοπές μου ζήτησαν δυό φορές νά κάνω τέστ Κορονοϊοῦ γιά νά ἔχω την ἄδεια νά μπῶ νά χειρουργήσω. Δέν μου εἶπαν ἄν δέν το κάνεις σου διακόπτουμε την συνεργασία. Ἔδειξαν λεπτότητα καί σεβασμό στό αὐτεξούσιο μου, πρᾶγμα πού πολλοί χριστιανοί καί μάλιστα κάποιοι πνευματικοί δέν δείχνουν. Ἄν εἶναι κάτι πού θαύμαζα στόν Γέροντα μου Αἰμιλιανό ἀλλά καί σε ὅλους τους Ἁγίους πού γνώρισα κοντά του ἦταν αὐτός ἀκριβῶς ὁ σεβασμός στό αὐτεξούσιο του ἀνθρώπου. Το μεγαλύτερο δῶρο του Θεοῦ στόν ἄνθρωπο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7η:

Μήπως νά περιμένομε στόν χῶρο της ἐκκλησίας μέχρι νά ἔλθουν τα ἐμβόλια ἀπό ἄλλες ἑταιρεῖες πού χρησιμοποιοῦν την παλιά καθιερωμένη μέθοδο του ἐξασθενημένου Ἰοῦ?

Ἀπεναντίας, πρέπει νά παραδεχτοῦμε ὅτι στόν χῶρο των ναῶν γίνεται συνωστισμός πολύ μεγάλος. Χώρια πού εἶναι πολλοί ἀδελφοί ἀπείθαρχοι καί ἔρχονται χωρίς μάσκα στό διπλανό στασίδι καί βήχουν καί φτερνίζονται καί σε κολάζουν. Κι ἄν πεῖς νά διαμαρτυρηθείς ἀκοῦς καί ἕνα κήρυγμα γιά την ἀπιστία σου, ταράζεσαι καί δέν μπορεῖς μετά νά μεταλάβεις. Γιατί προσωπικά μόνο γιά αὐτό τον λόγο ἐκκλησιάζομαι καί ἅμα θέλω νά προσευχηθῶ προτιμῶ το Ταμιεῖον μου ὅπως ὁ ἴδιος ὁ Χριστός μας δίδαξε. Θά πρέπει συνεπῶς κανείς νά βιάζεται ὅσο γίνεται νά μπολιαστεῖ καί νά ἀκούει τους εἰδικούς Γιατρούς καί νά λαμβάνει ὅλα τά μέτρα προφύλαξης πού αὐτοί μας συνιστοῦν γιατί εἶναι θεία ἐντολή ἀπ την Παλαιά την Διαθήκη ἀκόμα. Τίμα Ἰατρόν καί γάρ αὐτόν ἐποίησεν Κύριος.

Ἔπρεπε νά φᾶμε πρῶτα τά μοῦτρα μας με ἑκατόμβες θυμάτων ἀπό πανηγύρια σε ἐκκλησίες Ἱερές Μονές καθώς καί στό Αγιονόρος γιά νά δεχτοῦμε το αὐτονόητο πού λέγανε οἱ εἰδικοί Γιατροί πῶς οἱ Ναοί δέν εἶναι ἄσηπτοι χῶροι λόγῳ της ἱερότητάς τους. Ἄλλο νά πεῖς γιά την Θεία Κοινωνία. Ἐκεῖ εἶναι το Σῶμα καί το Αἷμα του Χριστοῦ πού μόνο κάνει θαύματα καί σώζει.
 
Στέφανος Δημόπουλος, Ἀναγνώστης-Ἰατρός

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/dec/03/the-covid-vaccine-trust-safe-works-political 

2 Understanding and Explaining mRNA COVID-19 Vaccine

3 Βασικά σημεῖα γιά κοινή χρήση με τους ἀσθενεῖς σας

Ἐκτός ἀπό τα ἀκόλουθα βασικά μηνύματα, μπορεῖτε νά παραπέμψετε τους ἀσθενεῖς σας με ἐρωτήσεις στήν ιστοσελίδα του εμβολίου COVID-19 mRNA του CDC .

  • Ὅπως ὅλα τα ἐμβόλια, τα ἐμβόλια COVID-19 m RNA ἔχουν δοκιμαστεῖ αὐστηρά γιά ἀσφάλεια πρίν ἐγκριθοῦν γιά χρήση στίς Ἡνωμένες Πολιτεῖες.
  • Η τεχνολογία m RNA εἶναι νέα, ἀλλά ὄχι ἄγνωστη. Μελετήθηκαν γιὰ περισσότερο ἀπό μία δεκαετία.
  • Τά ἐμβόλια m RNA δέν περιέχουν ζωντανό ἰὸ καί δέν ἐνέχουν κίνδυνο πρόκλησης ἀσθένειας στὸ ἐμβολιασμένο ἄτομο.
  • Το m RNA ἀπό το ἐμβόλιο δέν εἰσέρχεται ποτέ στόν πυρῆνα τοῦ κυττάρου καί δέν ἐπηρεάζει ἤ άλληλεπιδρᾶ με το DNA ἑνός ἀτόμου.

Πέρα ἀπό τα ἐμβόλια, πολλές προκλινικές καί κλινικές μελέτες ἔχουν χρησιμοποιήσει m RNA γιά την κωδικοποίηση καρκινικῶν ἀντιγόνων γιά τή διέγερση άνοσολογικών ἀντιδράσεων πού στοχεύουν στήν ἐκκαθάριση ἡ τή μείωση κακοήθων ὄγκων. 

Η ἀνάπτυξη ἐμβολίων εἶναι μία πολύπλοκη ἐπιστήμη. Οἱ ἐπιστημονικές καί κανονιστικές συμβουλές της FDA στούς προγραμματιστές ἐμβολίων, καθώς καί ἡ ἀξιολόγηση της FDA γιά τον προσδιορισμό της ἀσφάλειας καί της ἀποτελεσματικότητας των ἐμβολίων, εἶναι ἀπό τις πιό ἰσχυρές στόν κόσμο.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ελεύθερος εμβολιασμός χωρίς άμεσο ή έμμεσο εξαναγκασμό.

Ορφέας είπε...

Το πρόβλημα με την επιστολή του Καρπαθίου δεν είναι το δια ταύτα της.
Μην κοροϊδευόμαστε: ΕΑΝ υπάρχει βιοηθικός προβληματισμός υπάρχει είτε η κυτταρική σειρά είναι στην παραγωγική διαδικασία, είτε στον έλεγχο.
Το πρόβλημα είναι πως -δήθεν- το θυμήθηκε τώρα. Και έστω πως τώρα μόλις το ανακάλυψε και αυτός (αν και τα γραφόμενα του δείχνουν γνώση επί του ζητήματος…).
Γιατί εγείρεται το ζήτημα μόνον για αυτό το εμβόλιο;
Είναι αυτό τίμια βιοηθική στάση και μάλιστα δημοσίως;

Ανώνυμος είπε...

Οι διευκρινίσεις του κ. Δημόπουλου κονιορτοποίησαν τις υποθέσεις του ιερέα-ψυχιάτρου.

Σπυρίδων Σεργιαννης είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο του κυρίου Δημόπουλου.
Δεν χρησιμοποιεί χαρακτηρισμους, όπως "ζηλωτής", "σούπερ ορθόδοξος" ή άλλα τέτοια κακόβουλα για τον πατέρα Στυλιανό Καρπάθιου, αλλά με επιχειρήματα και χωρίς εμμονή στέκεται απέναντι, σε αυτά που θεωρει λανθασμένα.
Προσωπικά θα ήθελα και την γνώμη, ή μάλλον την επιστημονική του έρευνα, για την αντίστροφη μεταγραφαση, για να είναι πιο ολοκληρωμένο το άρθρο του.

Ανώνυμος είπε...

Μία λέξη μόνο: "Συγχαρητήρια".

Ένας ευγνώμων αναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

Απλές, ξεκάθαρες, κατανοητές κουβέντες, χωρίς να περιπλέκει να μπερδεύει τους ευκολόπιστους όπως έκανε ο ψυχίατρος για να περάσει η άποψή του.

Ανώνυμος είπε...

Ο π Στυλιανός έγραψε στην Σύνοδο την γνώμη του. Η Σύνοδος την είδε την έδωσε σε ειδικούς και την απέρριψε. Ο π. Στυλιανός να μάθει εκτός από το να διδάσκει να ακούει την Σύνοδο. Δεν τον τιμούν τα όσα γράφει ο ιατρός σχετικά με την υπακοή στην Εκκλησία. Το κακό είναι ότι η Σύνοδος δεν βοηθά καθόλου αυτούς επιμένουν στις ακατοχύρωτες σκέψεις τους να ξεκαβαλήσουνε το καλάμι.

Ανώνυμος είπε...

Λίγοι σαν τον π. Στυλιανό,τα λένε σταράτα....

Ανώνυμος είπε...

Όταν δεν τολμούν να μιλήσουν οι Μητροπολίτες μιλά ο πιστός λαός. Οι ενάρετοι επιστήμονες μιλούν και διδάσκουν.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα!!! Κανείς να μη τολμήσει να μας εξαναγκάσει σε κάτι τέτοιο και σε ο,τιδήποτε έχει παρέμβαση στο σώμα μας.

Troodam είπε...

"Ψάχνω άνθρωπον"...
Επιτέλους,
ένας σωστός άνθρωπος!!!
ένας σωστός Επιστήμονας!!!
ένας σωστός Χριστιανός!!!

Troodam είπε...

ΣΚΕΨΕΙΣ.... ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ....
(ΜΕΡΟΣ Α')

Έχει από τον περασμένο Φεβρουάριο, Μάρτιο και εφεξής, που παρακολουθώ τους ανθρώπους....
Πώς σκέφτονται, πώς μιλούν, πώς γράφουν, πώς συμπεριφέρονται...

Παράλληλα, παρακολουθώ και τους...Χριστιανούς, και ειδικότερα, τους λεγόμενους θρησκευόμενους και εκκλησιαστικούς, καθ’ όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας!

Η γενική μου αποτίμηση είναι η εξής:

1. Ο ΘΕΟΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ!!!
2. Ο ΘΕΟΣ “ΕΠΕΤΡΕΨΕ” ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ!!!

Η “ευλογημένη” αυτή πανδημία στάθηκε το “σημείο”, η “πέτρα του σκανδάλου”, πάνω στο οποίο και στην οποία θα αποκαλύπτονταν αι καρδίαι των ανθρώπων!!!

Και ειδικότερα, μεταξύ των λεγόμενων θρησκευόμενων και εκκλησιαστικών, η πανδημία απεκάλυψε από ποιο πνεύμα εμφορούνται οι διάφοροι πιστοί....:

ΑΠΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ;
Ή
ΑΠΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ και του “άρχοντα του κόσμου τούτου” (κατά το Γραφικόν);

Στην αρχή της πανδημίας άκουγε κανείς πολλά...περί πλαστής τάχα και όχι πραγματικής πανδημίας, περί συνωμοσίας τάχα κατά της Εκκλησίας...., για να προχωρήσουμε τώρα στον….“αντιεμβολιαστικό αγώνα” (Κύριε ελέησον!!!)....και που τί δεν ακούει κανείς!!!

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΑΣΧΕΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ...“ΕΙΔΙΚΟΙ”!!!

Γι’ αυτό και δεν είναι δουλειά μου να ομιλήσω ιατρικά, φαρμακολογικά, επιδημιολογικά περί της όλης υποθέσεως.

ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΟΜΙΛΗΣΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ!!!

Επαναλαμβάνω συχνά:

1. Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!!

2. Εμείς ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ αυτούς ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΗΚΕ Ο ΘΕΟΣ!!! (Ειδικούς, Ιατρούς, Επιστήμη, Πολιτεία και, ασφαλώς, ΕΚΚΛΗΣΙΑ!!!)

3. ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ!!!

4. Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ είναι:

- ΜΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ,
- ΜΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΗΣ ΑΜΑΡΤΩΛΗΣ ΖΩΗΣ...
- ΜΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ της ανθρωπότητας, προς ΜΕΤΑΝΟΙΑ και ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟ...

5. Εμείς κάναμε την πρώτη δόση του εμβολίου και αναμένουμε την δεύτερη. Και τούτο:

α) ΑΠΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘΕΟΝ,
β) ΑΠΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ,
γ) ΑΠΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑΝ και τέλος,
δ) ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ.
Αν θέλετε, ας ήμασταν εμείς από τους πρώτους που θα “διακινδύνευαν” το πρωτοφανές εμβόλιο, για χάρη των πολλών....

Troodam είπε...

ΣΚΕΨΕΙΣ.... ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ....
(ΜΕΡΟΣ Β’)

Τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιούν μερικοί το “επιχείρημα”, ότι για τα σημερινά εμβόλια δεν έχει δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος κλινικών πειραμάτων και αποτελεσμάτων....

Είπα πιο πάνω, ότι δεν είναι δουλειά μου να ομιλήσω ιατρικά, φαρμακολογικά, επιδημιολογικά, περί του θέματος.
Δουλειά μου όμως και καθήκον μου είναι να ομιλήσω πνευματικά!

Για τον συγκεκριμένο ιό (Covid-19), ίσως να μην υπήρχε διαθέσιμος ο απαιτούμενος χρόνος κλινικών πειραμάτων (όπως στα παλαιότερα εμβόλια, λόγω “στένωσης” των χρονικών ορίων....

Ακριβώς, τούτο οφειλόταν στην ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ αντιμετώπισης και καταπολέμησης του ιού.

Αυτό το απαιτούσε η ανάγκη, καθότι οι άνθρωποι πέθαιναν (και πεθαίνουν) καθημερινά και ο ιός εξαπλούτο (και εξαπλώνεται) με καλπάζουσαν ταχύτητα, και έπρεπε ΑΜΕΣΑ να ευρεθεί εμβόλιο!!! Για χάρη των πολλών...

Εκείνο που μας πονεί πραγματικά, είναι τα καθημερινά τηλεφωνήματα που δεχόμαστε, για πρόσωπα θετικά στον covid-19, που υποφέρουν φοβερά από τα συμπτώματα του ιού!!! Και άλλοι, φυσικά, που πεθαίνουν καθημερινά...και που τα μαθαίνετε!

Θεωρώ πως, λόγω της εκτάκτου ανάγκης, δεν είναι καιρός για σοφιστίες, εξυπνάδες, και πειραματικούς προβληματισμούς γύρω από τον εμβολιασμό, την στιγμή που οι άνθρωποι υποφέρουν και πολλοί πεθαίνουν!!!

Άλλωστε, υπάρχει από πάνω και ο Θεός, ο Οποίος συμπληρώνει τις πενιχρές ανθρώπινες μας προσπάθειες...

Και στον καιρό της Κατοχής (και τελειώνω), μια μικρή Συνοδεία Μοναχών στο Άγιον Όρος, λόγω της ανέχειας που είχαν, έκαμναν αλεύρι από τα....βελανίδια (που υπάρχουν άφθονα εκεί) και έτρωγαν....και έζησαν!!!

Ιατρικώς και σύμφωνα με την διατροφολογία, αυτό ήταν μεγάλο λάθος και άτοπον!!!

Όμως, λόγω της ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ, ο Θεός συνεπλήρωσε την ανθρώπινη προσπάθεια και έζησαν!!! (Έτσι και τώρα, με τον εμβολιασμό!)

Στα μετέπειτα χρόνια, όταν δεν υπήρχε πια τέτοια ανάγκη, κάποιος Μοναχός, που πληροφορήθηκε το συμβάν, θέλησε να κάμει και κείνος αλεύρι με τα βελανίδια (για να γλυτώσει το κόστος του αλευριού!!!) και....πέθανε!!!

Καταλαβαίνετε γιατί..., καθώς και τι θέλω να πω με το παράδειγμα, σε σχέση με την ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ του εμβολιασμού...

Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος των επιλογών του, καθώς και των ηθικών συνεπειών που θα έχει η ελεύθερη αυτή άσκηση της ελευθερίας του...

Ό,τι σκεφτόμαστε, ό,τι μιλούμε, ό,τι πράττουμε ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ...

ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!

Με αγάπη Χριστού,
π. Δ.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ καλά τα λες. Οι ειδικοί όμως δεν επικαλέστηκαν την βοήθεια του Θεού, για πρώτη φορά στην Ιστορία, αλλά τόνισαν την πίστη στην επιστήμη! Πριν ακόμη βρουν τον ιό, και αυτό δεν είναι συνομωσια ψάξε τις επίσημες δηλώσεις και πράξεις, μιλούσαν για μετά βίας εμβολιασμό, πολιτικοποίησαν βάση της πολιτικής ορθότητας την αρρώστια και άρχισαν και χτυπούσαν την παραδοσιακή ζωή και απόμειωναν την πίστη στο Θεό, μιλούσαν περιφρονητικά για την θεία κοινωνία με εντολή από τους "υπεύθυνους", έβαλαν τις "αγορές" πιο πάνω από τους νόμους και το σύνταγμα. Έβγαζαν τον Βενιζέλο για να μιλά για την νομιμοποίηση του ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά του covid πριν ακόμη καλά καλά δούνε τι θα κάνει το εμβόλιο! Αποσιωπουσαν κάθε προσπάθεια θεραπείας με φάρμακα. Δεν μίλησαν ποτέ με απλό τρόπο για το εμβόλιο αλλά μόνο με τρομοκρατία.και υποτίμηση του ανθρώπου. Βλέπε υπεύθυνο πρωθυπουργό να μιλάει για ψεκασμενους μαζί με τον υπεύθυνο γιατρό Τσιόρδα που απέτυχε να μιλήσει απλά και να εξηγήσει τις ανησυχίες των ανθρώπων. Ακόμα και οι επιστήμονες της επιτροπής.μιλανε ότι δεν έχουν τον έλεγχο των τεστ. Όταν πρωτοεπεβαλαν τις μάσκες το συνδιασαν με την αρχή του 15αυγουστου. Κοίταξε τα αρχεία του υπουργείου, ενώ μέχρι τα μέσα Ιουλίου κάνανε πολύ λίγα τεστ ξαφνικά στα μέσα Ιουλίου κάνανε πάνω από 30.000τστ και τα κρούσματα όπως τα ονομάζουν αυξήθηκαν ελάχιστα σε αριθμό όχι στο ποσοστό και περίμεναν την 1 Αυγούστου να πούνε Βάλετε Μάσκες υποχρεωτικά! Όχι τυχαία για εμένα και για πάρα πολλούς. Επιπλέον το θέμα μάσκα το είχαν ξεφτιλυσει με αποτέλεσμα στο τέλος να φαίνεται περισσότερο ως μέσο κακοποίησης της ανθρώπινης προσωπικότητας.
Την εκπομπή ντου Σροιτερ γιατί την έκοψαν? Δεν μπορούσαν οι λοιμωξιολογους και οι ειδικοί να ταπωσουν έναν τραγουδιστή που παρουσίαζε κάποια στοιχεία? Οι δημοσιογράφοι γιατί θέλαν τόσα χρήματα για να πουν την αλήθεια? Σου άρεσε ο τρόπος που μιλούσαν οι δημοσιογράφοι για τους ιερείς που μεταλαμβαναν κόσμο, για τον Κέρκυρας που φώναζαν σταυρωσον! Και άλλα πολλά! Η Ντόρα η κόρη του υπεύθυνου γερο-πολιτικου που μιλούσε από την αρχή ως αυθεντία καιε χαρά για τα σκληρά μέτρα λέγοντας ότι αυτά ήρθαν για να μείνουν! Αυτά ήταν ωραία? Δεν τα σχολιάζεται! Μετά από πότε έχουμε αποφαση Συνόδου? Η απόφαση της υπηρεσιακής ΔΙΣ είναι απόφαση Συνοδική! Για τον ΜΗ ασπασμό στις εικόνες, τα ιερά λείψανα και το χέρι του ιερέως που το απαγόρευσαν επίσκοποι δεν σχολιασατε κάτι ήταν σωστό? Μετά από όταν ήρθε ο Χριστός στην Γη, διαβάζουμε ότι ο κόσμος τον συνεθλιβε δλδ ο ένας πατούσε τον άλλο και οι περισσότεροι με ασθένειες! Μέχρι τώρα στις εκκλησίες μας είχαμε συνοστισμο οι ασθένειες σε αυξανόταν? Από μικρό παιδί και εγώ στην Εκκλησία από τους παλιούς έμαθα ότι στην Εκκλησία είναι το σπίτι του Άγιου και πάμε για θεραπεία Ψυχής και Σώματος! Και ότι δεν προσεγγίζεται ο χώρος εκεί ορθολογιστικά!

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια...Το 2000 στο Κοσσυφοπέδιο Έλληνες στρατιώτες φυλούσαν την εκκλησία του Αγίου Ούρου και Αλβανοί πέταξαν χειροβομβίδες εντός του ναού για να σκοτώσουν τους στρατιώτες, και αυτές δεν εσκαγαν! Μπορώ να πω χίλια δυο! Όλη αυτή η αναστάτωση καιε τα εμβόλια πιστεύω ότι προέρχεται από την αλαζονεία του ανθρώπου και την πίστη στις δυνατότητες του! Εάν οι ειδικοί προσέγγιζαν την ασθένεια με ταπείνωση και όχι σαν να τα ξέρουν όλα και επικαλούνταν την βοήθεια του Θεού και το εμβόλιο θα ήταν αποτελεσματικό και φάρμακα θα βρισκόταν και η οικονομία δεν θα καταστρεφόταν! Αλλά μπροστά μας έχουμε αυτήν την αλαζονεία! Τι θα πάθαινε ο "υπεύθυνος" πρωθυπουργός εάν έδειχνε σεβασμό στον Θεό και δεν στοχοποιουσε τις εκκλησίες ως κέντρα μολύσματος και άφηνε να ακουστεί το Χριστός Ανέστη! Άφηνε τις Εκκλησίες όπως 2000χρονια στην πίστη των ανθρώπων! Και άλλα πολλά.Πιστευω ότι θα έρθουν οι Αφρικανοί να μας διδάξουν πλέον τον Θεό.
Τα λέω με πόνο καρδιάς!

Ανώνυμος είπε...

Είναι τόσο ...απλά τα πράγματα όταν: 1) έχεις 3-4 γυιούς γιατρούς, 2)διάκεισαι ευμενώς προς τον "υπεύθυνο" πρωθυπουργό και τον "σοφό" πατέρα του 3)αγνοείς;ότι το κλεισιμο των εκκλησιών επιβλήθηκε στη Σύνοδο, 4)δεν εξανίστασαι όταν σεβαστός κατά τα άλλα εκπρόσωπος τύπου της Συνόδου δηλώνει ότι "η Αγ.Κοινωνία δεν είναι δικαίωμα αλλά δώρο" του κάθε δηλ.πρωθυπουργού (συμπληρώνω), ώστε να το αναστέλλει όπως το δώρο του Πάσχα,5)δέν αμφισβητείς την"ευαισθησία"
της κυβέρνησης, την ώρα που λίγες μέρες πριν αποκαθήλωσε την αφίσα για το Αγέννητο Παιδί στο Μετρό 6) δεν θεωρείς πρόβλημα το ότι έστω δοκιμάστηκαν τα εμβόλια σε γενετικό υλικό από αμβλώσεις, καθώς αυτό αποτελεί κοινή πλέον πρακτική 7)αγνοείς
τις ενστάσεις αγιασμένων ανθρώπων αλλά και επιστημόνων για τα αντιδημοκρατικά μέτρα και την εν γένει διαχείριση της κρίσης 8)αγνοείς ότι τα μεγαλύτερα και τραγικώτερα "λάθη" τα κάνουν οι επιστήμονες και οι πολιτικοί 9)αγνοείς ότι "τον κόσμο δέν τον κυβερνούν οι εταιρείες πετρελαίου αλλά οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες(δήλωση Κένεντυ που είχε συμβάλει στην κατάργηση του υδραργύρου(;) ως συντηρητικού στα εμβόλια) 9)αγνοείς την χάρη του Αγ.Πνεύματος να καθαγιάζει την ύλη και ως εκ τούτου "είναι φυσικό και αυτονόητο ότι δεν ασπαζόμαστε άγ.εικόνες,λείψανα,ευαγγέλιο, αλλά κάνουμε μόνο υπόκλιση όπως στους νεκρούς" 10) συμφωνείς ο κάθε πολιτικός να κάνει δηλώσεις επί παντός επιστητού, όπως: "ο ιός ήρθε για να μείνει...","το σάλιο...", "το ασφαλές εμβόλιο.." και με μια κοντυλιά να εμπαίζεται η όποια Κριτική

Ανώνυμος είπε...

...(Συνέχεια)
Και κάποιος άλλος "αποφάσισε να μιλήσει"...
https://www.tideon.org/vioithiki-iatriki/413-pandimies-koronoios/16900-eleftheria-mavridou-farmakologos-mikroviologos-ta-emvolio-gia-ton-covid19 Μιλάει Με τον γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινό Για τα εμβόλια Με σοβαρά Και ισχυρά επιχειρήματα Είναι Ορθόδοξη Πίστη επιστήμονας Στην Αμερική