Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

«Και όμως κινείται …», δηλαδή. Μεταδίδεται ! - Αθανάσιος Κοτταδάκης



 «Και όμως κινείται …», δηλαδή. Μεταδίδεται !

Αθανάσιος  Κοτταδάκης

1.     Και δεν το λέω, βέβαια, εγώ, αγαπητέ π. Αναστάσιε, αλλά ο λίαν αγαπητός μου όσο και σεβαστός Μητροπολίτης Χονγκ-Κονγκ Νεκτάριος. Όχι στην ανάρτηση που επικαλεστήκατε, αλλά στην έτερη της ίδιας μέρας και με διαφορά λεπτών ώρας, που δεν ξέρω, γιατί παραλείψατε ! Στην ανάρτηση που επικαλεστήκατε κατά κύριο λόγο καταγγέλλει τη χρήση πλαστο-φωτογραφίας ! Συγκεκριμένα τη σκόπιμη ανάρτηση φωτογραφίας από τα περσινά Θεοφάνια, στη θέση των φετινών, για πονηρή δυσφήμηση της Εκκλησίας. Την καταγγέλλει, μάλιστα, με συγκριτική αναφορά σε ενδεχόμενη δυναμική αντίδραση πιστών άλλων θρησκειών για αντίστοιχη πλαστο-φωτογραφία-ως η σφαγή συντακτών περιοδικού στη Γαλλία-άσχετα, αν η υπονούμενη προέκτασή της δε νοείται και δεν έχει  θέση στα όρια της Εκκλησίας-Αναστάσιος, 10.1.21, ώρα 11.58. Άλλωστε καταγγελία της ίδιας πλαστο-φωογραφίας έκανε και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας Κοσμάς, που τον αφορούσε.

2.      Στην έτερη, λοιπόν,  ανάρτηση της ίδιας μέρας και ώρας με διαφορά λεπτών, που θα επαναλάβω, δεν ξέρω γιατί παραλείψατε, ο ίδιος Μητροπολίτης Χονγκ-Κονγκ Νεκτάριος γράφει και συμβουλεύει άριστα τους ορθόδοξους πιστούς ταύτα : «Οι λαϊκοί, τηρήστε τα απαραίτητα μέτρα, αλλά μην φοβείσθε να προσέλθετε στο Μυστήριο» ! Και, έντιμα, θαρραλέα, απροκάληπτα, χωρίς περιστροφές, το πιο σπουδαίο για την περίπτωση, προσθέτει:  : Αν κάποιος πιστεύει με έναν παγανιστικό τρόπο πως η θεία Κοινωνία θα λειτουργήσει σαν εμβόλιο ας μην πάει να κοινωνήσει. Είναι σκληρό, αλλά είναι αληθινό» !-Ανάρτηση επίσης 10.1.21- ώρα 11,53.  

3.     Τα ίδια και τα αυτά απηχούνται και στο ωραίο βιντεάκι για τα της Πρωτοχρονιάς, που ανάρτησε και ο χαριτωμένος-πάλαι ποτέ ηχολήπτης μου στο Ρ.Σ΄. «Πειραϊκή Εκκλησία»- φυσικός και πνευματικός αδελφός του Μητροπολίτης Σιγκαπούρης Κωνσταντίνος. Ευλογημένοι αμφότεροι εκεί στην άκρη του κόσμου που κλήθηκαν από το Θεό να μαρτυρούν ορθόδοξα «Ιησούν Χριστόν σταυρωμένο και αναστημένο!

4.     Τώρα, πρόχειρα και εν συντόμω. Από την πλευρά του ο πολύς θεολογικά π. Νικόλαος Λουδοβίκος, απαντών σε ερώτηση, αν στο κλείσιμο  των Ναών βλέπει κατά μέτωπο σύγκρουση-διωγμό, απαντάει. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος κατά μέτωπο πόλεμος, αφού η απαγόρευση ισχύει για τις συνάξεις όλων των θρησκειών». Αλλά και προσθέτει και επισημαίνει τα ακόλουθα εξαιρετικά ενδιαφέροντα για όλους μας-κληρικούς, θεολόγους, και θεολογούντες, όχι βέβαια, ανώνυμα, που θα πει α-πρόσωπα : «Είδαμε μια ανόητη άρνηση της πραγματικότητας του κορονοϊού, μαζί με μια αδιάκριτη  πεποίθηση  στην αναγκαστική βοήθεια του Θεού, χωρίς καμιά δική μας συν-ενεργητική προφύλαξη» ! Που, είναι ένα από τα «αποκαλυπτικά σημεία λαλίστατης αθεολογησίας»,  την οποία «αφήνει πίσω η πανδημία και πρέπει να μας προβληματίσουν» !

5.     Και τελευταίο. Δε θα υποκύψω στον πειρασμό να κλείσω γράφοντας. «Κατά ταύτα καταλαβαίνει, θαρρώ, καθένας, αν έχουν κάποιο νόημα, όσα κοπιάσατε στη συνέχεια να γράψετε». Θα κλείσω με δυο τσιτάτα-ρητά που αφορούν ιδιαίτερα όλους τους του εκκλησιαστικού και διάβασα στο εξαίρετο άρθρο. «Αλαζονεία σε καιρους κορονοιού». Άρθρο με το οποίο έβαλε ο Θεός το διακεκριμένο ομότιμο Καθηγητή της Χειρουργικής στο Εθνικό-Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Δημήτρη Λινό να μας θυμίσει-επισημάνει  ότι : α/ «Τίποτε δε σχίζει τόσο πολύ το σώμα της Εκκλησίας, όσο η αλαζονεία», Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Και β/ Το πολύ-πολύ εξειδικευμένο : «Υπάρχει και κάτι πολύ χειρότερο από την αμαρτία. Είναι η αλαζονεία της αρετής», Άγιος Αυγουστίνος-«Η Καθημερινή», 17.1.21, σελ. 27.

Με «την αγάπην την πρώτην, ην ουκ αφήκα …»

Αθανάσιος Κοτταδάκης

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απαντήσεις που έπρεπε να δοθούν για να μην παραπλανά στην κοπτική ραπτική ο πατήρ στην οποία επί χρόνια αριστεύει.

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ σωστά αυτά που γράφει ο π. Αναστάσιος στο άρθρο του για την πανήγυρι του Αγίου Δημητρίου.
Επι πλέον πρέπει να προσθέσουμε ότι ήδη έχουν περάσει 26 ημέρες από τα Χριστούγεννα, 19 ημέρες από την Εορτή του Μεγάλου Βασιλείου και 13 ημέρες από τα Θεοφάνεια, και παρ' όλη την φασαρία που έγινε και την πολεμική που ασκήθηκε κατά της Εκκλησίας για την προσέλευση των πιστών στις αντίστοιχες Θείες Λειτουργίες, όχι μόνον δεν παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά αντιθέτως έγινε ραγδαία μείωση, με αποτέλεσμα να επιτρέψη η Κυβέρνηση την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, και να ετοιμάζεται να επιτρέψη επίσης την επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων.
"Και όμως κινείται ...." λοιπόν ο ιός, αλλά παράλληλα κινείται και ο Θεός και τακτοποιεί τα πράγματα τόσο καλά, για να πιστέψουν ακόμη και οι αμφιβάλλοντες .....

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι καθόλου κακό να παραποιηθούνε τα στατιστικά για να επαληθευτούνε οι ιδέες μας. Ο π. Αναστάσιος είναι κάτοχος πολλών πτυχίων και αυτής της στατιστικής. Οπότε παίζοντας με τους αριθμούς τα φέρνει όπως θέλει. Να τον πάρει ο Μητσοτάκης στην ΕΛΣΤΑΤ θα κάνει το μαύρο άσπρο. Απορώ το γιατί ο Μητροπολίτης του δεν τον έχει τοποθετήσει εκπρόσωπο τύπου της Μητροπόλεως. Σε αυτό φταις εσύ κ. Αθανάσιε που τον ξεσκεπάζεις.

Ανώνυμος είπε...

Τα άρθρα του π. Αναστασίου τράβαγαν τον κόσμο και είχαν σχολιαστές αρκετούς. Τώρα με το ζόρι γράφουν ορισμένοι δικοί του. Νομίζω ότι απαντήσεις από διαπρεπείς θεολόγους του κάνουν διαφήμιση σε άρθρα που δεν περιέχουν κάτι το σοβαρό και υπεύθυνο.

Ανώνυμος είπε...

Μην είσαι και τόσο σίγουρος 4.16. Διάβασα ότι στην Πάτρα είναι με κορονοϊό 6 κληρικοί και σε καραντίνα 1 υψηλόβαθμος. Γράφουν και για κλείσιμο για προληπτικούς λόγους ότι κλείσανε ναοί. Όσο για την Θεσσαλονίκη θα σου αναφέρω μόνο τον θάνατο ενός οικογενειάρχη κληρικού γιατί στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης γράφουν για πολλούς νοσούντες κληρικούς. Στου κρεμασμένου το σπίτι δεν λένε για τριχιά. Μην το παρατραβάει ο π. Αναστάσιος γιατί ο σεβασμός αν ξεπεραστεί θα γράψουμε πολλοί πολλά και τότε να δω πως θα τα δικαιολογήσει γιατί υπάρχουν και θάνατοι εκτός των κληρικών και ευάριθμων λαϊκών.
Σαλονικιός

Ανώνυμος είπε...

Κακεντρεχή όλα τα σχόλια που γράφτηκαν και στάζουν χολή κατα του καλού κληρικού π. Αναστασίου! Στάζουν χολή απαίσια και είναι ανάξια απάντησης σαν ασόβαρα.
Ντροπή στον σχολιαστή (/σχολιαστές;) που τα έγραψε!!!

Ανώνυμος είπε...

Θέλει μεγάλη προσοχή το θέμα. Ο covid-19 δεν είναι για παιχνίδια ανίδεων οπισθοδρομικών ρασοφόρων. Οι κληρικοί να γνωρίζουν πως δεν είναι γιατροί για να κατέχουν τα πάντα. Η θεολογία έχει σύνορα τα οποία δεν πρέπει να τα υπερβαίνουν. Θα καταντήσει η Ορθόδοξη Εκκλησία σαν τους ρωμαιοκαθολικούς τον μεσαίωνα. Αυτό το λέει ΟΛΑ.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά που έγραψα Σαλονικιέ, για μείωση των κρουσμάτων και όχι αύξηση, αν και υπήρξε μεγάλη προσέλευση των πιστών στους ναούς κατά τις τρείς επίσημες ημέρες, των Χριστουγέννων, του Μεγάλου Βασιλείου και των Θεοφανείων, είναι απολύτως ακριβή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, την 23/12/2020 τα κρούσματα κορωνοιού πανελληνίως ήσαν 937, ενώ την 20/1/2021 ήσαν 516, δηλαδή αντί για αύξηση, υπαρχει μείωση σχεδόν 50 %.
Οι αριθμοί προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, και μπορείς να τούς επιβεβαιώσης.
Είναι φανερό ότι η πανδημία ευρίσκεται σε ύφεση, και γι αυτό εξ άλλου επανέρχεται σταδιακά η λειτουργία της αγοράς, των σχολείων, κλπ.
Οσοι προέβλεπαν λοιπόν πανωλεθρία, εξ αιτίας των πιστών που ήθελαν να εορτάσουν Χριστούγεννα και Θεοφάνεια, διαψεύστηκαν.
Τολμώ να υποθέσω ότι το ίδιο θα είχε γίνει και το Πασχα, αν μάς είχαν αφήσει να εορτάσωμε την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι ντέρμπυ η ανταλλαγή απόψεών ούτε αντιπαλότητα. Εδώ ο Κοτταδάκης έχει δίκιο σε άλλα μπορεί να διαφωνούσα σε αυτό έχει δίκιο και καλά κάνει και το λέει ενυπόγραφα.

Ανώνυμος είπε...

Η απάντησή σας κ. Κοτταδάκη ήταν χαριστική βολή για τα όσα γράφει ο γνωστός μας π. Αν. Γκοτσόπουλος. Ο κάποτε 'βασιλιάς' πλέον είναι γυμνός. Σας συγχαίρω.