Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Ονομαστήρια Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου - Παναγιώτης Μαρτίνης


Στις 11 Ιουνίου η Εκκλησία τιμά την μνήμη των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα. Την ημερομηνία αυτή άγει τα ονομαστήριά Του η Α.Θ. Παναγιότης, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
Του ευχόμεθα, από μέσης καρδίας, έτη πολλά, υγεία και καρποφόρο διακονία στο υψηλό Του λειτούργημα. Τα βέλτιστα στα πολλά καθήκοντα Του σε τοπικό και οικουμενικό επίπεδο.



ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ Ο Α΄

(Ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα
με την ευκαιρία των ονομαστηρίων Του).

Ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α', κατά κόσμο Δημήτριος Αρχοντώνης, γεννήθηκε στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι της Ίμβρου στις 29 Φεβρουαρίου 1940.
Διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα στην ιδιαίτερή του πατρίδα και στη συνέχεια ήλθε στην Κωνσταντινούπολη για τις εγκύκλιες σπουδές. Στη συνέχεια διακρίθηκε ως σπουδαστής στη Θεολογική Σχολή της Χάλκη ς και αναδείχτηκε πτυχιούχος της το 1961.
Στις 13 Αυγούστου 1961 χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Μελίτωνα , που του έδωσε το όνομα Βαρθολομαίος, τιμώντας τον Ίμβριο μοναχό Βαρθολομαίο τον Κουτλουμουσιανό, διορθωτή και εκδότη των Μηναίων της Εκκλησίας και άλλων λειτουργικών βιβλίων.

Το 1963 έρχεται στη Ρώμη, ως υπότροφος του Πατριαρχείου, και παρακολουθεί μαθήματα Εκκλησιαστικού Δικαίου στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών, που είναι παράρτημα του Γρηγοριανού Παν/µίου της Ρώμης για θέματα που σχετίζονται µε τη θεολογία των Ανατολικών Εκκλησιών. Μετά τη φοίτησή του αναγορεύεται «Διδάκτωρ» του ανατολικού Κανονικού Δικαίου παρουσιάζοντας τη διατριβή του µε θέμα: «Περί την κωδικοποίησιν των ιερών κανόνων και των κανονικών διατάξεων εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία».
Συμπληρωματικές σπουδές, επίσης, έκαμε στο Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey της Ελβετίας, καθώς και στο Παν/µιο του Μονάχου. Αφού περάτωσε τις σπουδές του, επιστρέφει στην Κων/λη το 1968 και διορίζεται βοηθός Σχολάρχη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Στη συνέχεια χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και έλαβε και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα.
Το 1972, επί Πατριαρχίας Δημητρίου του Α', τοποθετήθηκε ως επικεφαλής του ιδιαίτερου πατριαρχικού Γραφείου. Το ίδιο έτος η Ιερά Σύνοδος τον εκλέγει Μητροπολίτη Φιλαδελφείας. Από το 1974 και µέχρι της εκλογής του στον Πατριαρχικό θρόνο ήταν µέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, καθώς και πολλών Συνοδικών Επιτροπών. Το 1990, μετά το θάνατο του γέροντα και πνευματικού του Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Μελίτωνα , εκλέχτηκε διάδοχός του στη Μητρόπολη της Χαλκηδόνος. Τέλος, στις 22 Οκτωβρίου 1991, μετά το θάνατο του Πατριάρχη Δημητρίου, εκλέγεται παμψηφεί Οικουμενικός Πατριάρχης.
Οι διακρίσεις και οι δραστηριότητες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου από την αρχή της εκκλησιαστικής του σταδιοδρομίας είναι πολλές. Υπήρξε ιδρυτικό µέλος της «Εταιρείας του Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών», μάλιστα διετέλεσε και Αντιπρόεδρός της. Είναι, επίσης, επίτιμο μέλος του ιδρύματος «Pro Oriente» της Βιέννης. Το Νοέμβριο του 1990 ανακηρύχτηκε επίτιμος «Διδάκτωρ» της Θεολογικής Σχολής του Π αν/μ ίου Αθηνών, καθώς και άλλων Παν/μιακών ιδρυμάτων. Ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έλαβε μέρος σε πολλά Διορθόδοξα και Διαχριστιανικά Συνέδρια και συμμετείχε σε επίσημες αποστολές στις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Ως επικεφαλής του ιδιαίτερου Πατριαρχικού Γραφείου του προκατόχου του Πατριάρχη Δημητρίου, ανέπτυξε πολλές επαφές με τις ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Εκκλησίες και συνόδευσε τον αοίδιμο Πατριάρχη σε όλες τις φάσεις της ιερής πορείας αγάπης, ειρήνης και ενότητας στις Ανατολικές Εκκλησίες, στη Ρώμη, Η.Π.Α. κ.ά.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι γλωσσομαθής, γνωρίζει και μιλάει, εκτός από την Ελληνική και Τουρκική γλώσσα, την Ιταλική, Γαλλική, Αγγλική και Γερμανική. Διαθέτει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο, που περιλαμβάνει πολυάριθμες μελέτες πάνω σε θέματα Κανονικού Δικαίου, άρθρα και λόγους που έχουν δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες.
Μεταξύ των πλέον χαρακτηριστικών του δημοσιευμάτων περιλαμβάνονται:
1. Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εν τω Συντάγματι της Ελλάδος και εν τη Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος
2. Η Οικονομία εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία.
3. Η κωδικοποίησις των Κανόνων εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία: Τρεις διάφοροι απόψεις νέων Ελλήνων Θεολόγων.
4. Η πορεία του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών Ρωμαιοκαθολικής και Ορθοδόξου.
5. Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και ο ρόλος αυτού εν τω χριστιανικώ κόσμω.
6. Η οικουμενική συνείδησις της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως και η μέριμνα των Εκκλησιών.
7. Περί των αθρόων προαγογών εις την Αρχιερωσύνην.
8. Το Οικοπυμενικόν Πατριαρχείον και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
9. Προσπάθειαι ανασυγκρωτήσεως Οικουμενικής Συνόδου προ πεντηκονταετίας.
10. Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός ο Ίμβριος και η εν Φαναρίω Θεολογική Σχολή.
11. Ο Δ΄ Κανών της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου.
12. Ο Πρωτόκλητος Απόστολος και Πρωτόθρονος Εκκλησία Του.
Ως Πατριάρχης έχει θέσει πολλούς και υψηλούς στόχους : Την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών, την προβολή της Ορθοδοξίας γενικότερα στον κόσμο, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Κ.ά.
Επίσης, με σύνεση και προσοχή διαλέγεται με ης ετερόδοξες εκκλησίες και δεν τον φοβίζει να δίνει τη μαρτυρία της Ορθοδοξίας και στις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες.
Ενδιαφέρεται, ακόμη, για θέματα κοινωνικά, οικολογικά Κ.λπ.
Για την επίτευξη όλων αυτών των θεμάτων και την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων, εργάζεται σκληρά ο Πατριάρχης και οι συνεργάτες του. Όμως «ο θερισμός πολύς και οι εργάται ολίγοι».
Ας ευχηθούμε ο Κύριος να του χαρίσει έτη πολλά για την επιτυχία όλων των στόχων και των οραματισμών του προς όφελος της Ορθοδοξίας και του Γένους.

Παναγιώτης Σ. Μαρτίνης Δρ. Θ.
Άρχων Ιερομνήμων
της Αγίας και μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι μια σπουδαία προσωπικότητα και ένας σύγχρονος μεγάλος Θεολόγος και σοφός Ιεράρχης ο Πατριάρχης μας. Τα χρόνια της ζωής του να είναι πολλά για το καλό της Εκκλησίας και του Γένους.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Παναγιώτη, χάρηκα που διάβασα και φέτος αφιέρωμα-ευχές στον -φίλο σου- Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ενθυμούμε, την ιδιαιτέρα φιλία που είχες μαζί του, από τις σπουδές στην Ρώμη. Είναι καλό στο πέρασμα των δεκαετιών να παραμένουν οι φιλίες και η εκτίμηση σε πρόσωπα που αξίζουν την αγάπη μας.
Να τον έχει ο Πανάγαθος καλά διότι είναι περισσότερο από αναγκαίος στην Πρωτόθρονη Εκκλησία.

Ανώνυμος είπε...

«Τοιούτος ημίν έπρεπεν αρχιερεύς, όσιος, άκακος, αμίαντος», άξιος διάδοχος του Αποστόλου Ανδρέου, άξιος κατά πάντα του υψηλού και πολυευθύνου Πατριαρχικού Οικουμενικού αξιώματος.
Κοσμεί όντως την σεπτήν χορείαν ως Πρωτόθρονος των Προκαθημένων των Αγιωτάτων Ορθοδόξων Εκκλησιών, και η συμβολή του εις την λυσιτελή αντιμετώπισιν των μειζόνων εκκλησιαστικών ζητημάτων και πανανθρωπίνων προβλημάτων των ημερών μας είναι η αξιοσημείωτος.
Τον μέγαν πατριάρχην τον Οικουμενικόν, φημί, αυθέντην και δεσπότην Κύριον Κύριον Βαρθολομαίον, όσιον ποιμενάρχην, εις μήκος μέγα της ζωής μετά λαμπράς ειρήνης.
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

Πολύ εγκωμιαστικά σχόλια βλέπω. Νομίζω αν κάνουμε σύγκριση με μεγάλες μορφές του παρελθόντος και παρόντος, θα βγει πολύ ελειμματικός ο οικουμενικός Πατριάρχης.
Αυτό που αναζητούμε είναι αγιότητα. Μόνο εκεί υπάρχει η όντως σοφία και θεολογία.

Ανώνυμος είπε...

Να ζήσει ο Πατριάρχης μας κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ σαν τα ψηλά βουνά.
Όλη Του η ζωή να συνεχίσει να είναι οσμή ευωδίας στον Θρόνο του Θεού.

Ανώνυμος είπε...

Ευχόμαστε όλοι μας οι Κρητικοί σαν τα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη να είστε πάντα όρθιος

Ανώνυμος είπε...

Να τον χαιρόμαστε εμείς και όλη η οικουμένη. Τα χρόνια του πολλά, πλημμυρισμένα με υγεία, και φωτισμό Παναγίου Πνεύματος.

Ανώνυμος είπε...

Μα πόση αγάπη έχεις βρε παιδάκι μου για το Πατριαρχείο και ειδικότερα για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο με κάθε ευκαιρία τον προβάλεις. Μήπως είναι υπερβολική η αγάπη σου Τάσο;

Ανώνυμος είπε...

Ας είναι τα χρόνια του πολλά συνετά και φωτισμένα. Όσο λιγότερα ανοίγματα στους παπικούς τόσο το καλύτερο.

Ανώνυμος είπε...

Νάσαι καλά που μας το θύμησες. Δεν είδα αναφορά σε άλλα μπλοκ για την εορτή του. πολύ καλή και η σκιαγράφηση που μας πρόσφερε ο κ. Μαρτίνης. Πολύχρονος να είναι.

Ανώνυμος είπε...

Μερικοί που εγκωμιάζουν τόσο πολύ τον κο.Βαρθολομαίο μάλλον ζουν σε άλλον πλανήτη!Μετάνοια και αλλαγή πλεύσης πρέπει να του εύχονται κι όχι να τον εγκωμιάζουν!Προκαλούν αφόρητα!