ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (1950-2010)
«Στην Κύπρο την αέρινη, στη μακαρία γη, στο ωραίο πολύπαθο κορμί, η αγνή ψυχή δεν έσβησε, και ζει, και ζει, και ζει». Μ’ αυτούς τους στίχους ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς μιλάει για την Κύπρο μας. Και είναι όντως «μακαρία γη» η γη της Κύπρου και για τους Αγίους που ανέδειξε αλλά και για τους ήρωες που ανδρώθηκαν από το «πολύπαθο κορμί της». Ψυχές ηρώων και αγίων επομένως ίπτανται και μας καθοδηγούν. Δεν έχουν σβήσει με το πέρασμα του χρόνου. Ζουν διαρκώς για να μας εμπνέουν στο διηνεκές οι ψυχές τους.
Η Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης αισθανόμενη την παρουσία των αθανάτων ψυχών της Κυπριακής Ελληνικής γης θεώρησε φέτος, που συμπληρώνονται 60 χρόνια από το Ενωτικό Δημοψήφισμα του Κυπριακού λαού, να τελέσει ως άλλο μνημόσυνο στους πρωτεργάτες της αποφάσεως εκείνης, την Εκδήλωση αυτή. Να εμπνευστεί από τον παλμό τους και να οραματισθεί για το μέλλον του Ελληνισμού. Έτσι πραγματοποίησε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γυμνασίου Λυκείου Κονίτσης στις 21 /11/2010 για την Επαρχία Κονίτσης αρχικά, αλλά και στην αίθουσα του Κοινοτικού Καταστήματος Δολιανών αργότερα στις 28/11/2010 για την Επαρχία Πωγωνίου , εκδήλωση σχετική με το Δημοψήφισμα που είχαν κάνει οι Κύπριοι στις 15 Ιανουαρίου 1950 ζητώντας την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Κύριος ομιλητής της Εκδηλώσεως ήταν ο κυπριακής καταγωγής (από την κατεχόμενη Κυθραία) Αρχιμ. Επιφάνιος Χατζηγιάγκου, νυν ιεροκήρυξ και προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Φλωρίνης, που σύντομα και γλαφυρά αναφέρθηκε στα γεγονότα της οργανώσεως και της διεξαγωγής του ιστορικού αυτού δημοψηφίσματος. Το 96% ψήφισαν υπέρ της Ενώσεως (αφού οι κρατικοί υπάλληλοι δεν προσήλθαν) ποσοστό που έδειξε τι μπορεί να κάνει ο ιερός κλήρος και ο λαός όταν είναι ενωμένοι και πάλλονται από εθνικά ιδεώδη.
Η εκδήλωση, εκτός της ομιλίας, πλαισιώθηκε από τους Ύμνους και τα Τραγούδια της Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως, που διηύθυνε επιτυχώς ο Μουσικοδιδάσκαλος κ. Νικόλαος Καραβίδας. Παραλλήλως οι στίχοι τους προβάλλονταν σε οθόνη της αίθουσας. Οι Ύμνοι αναφέρονταν σε τοπικούς Αγίους της Κύπρου, όπως στον Απ. Βαρνάβα, στον Αγ. Επιφάνιο επίσκοπο Κύπρου, καθώς και στους 13 Οσιομάρτυρες της Μονής Καντάρας Κύπρου που μαρτύρησαν υπό των Λατίνων τον 13ο αιώνα. Τα τραγούδια προσέδωσαν ενθουσιαστικό τόνο αφού συνοδεύονταν από μουσικά όργανα. Κάποια ήταν γραμμένα από τον μακαριστό πλέον παπά Σταύρο Παπαγαθαγγέλου, τον ιερέα εκείνο που μύησε στον αγώνα και εξομολόγησε πολλούς αγωνιστές του Κυπριακού απελευθερωτικού αγώνα. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το τραγούδι "Ξύπνα καϋμένε μου ραγιά" καθώς και το νέο τραγούδι "Σαρξ εκ της σαρκός της" που αποδόθηκαν θαυμάσια και συγκίνησαν το κοινό.
Εκφραστικότατα ήταν τα ποιήματα καθώς και τα ντοκουμέντα από τις προβολές που παρουσιάστηκαν, αφού οι τελευταίες αποτελούσαν βιντεοσκοπημένες σκηνές από το Δημοψήφισμα και την αγωνιστικότητα της νεολαίας της εποχής εκείνης εναντίον των Άγγλων κατακτητών. Αξίζει να πούμε ότι η Εκδήλωση μεταδιδόταν ζωντανά και από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως, καλύπτοντας την περιοχή των Ιωαννίνων και της Βορείου Ηπείρου.
Στην εκδήλωση παρευρίσκονταν εκτός από τις τοπικές αρχές , ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας, η Νομαρχιακή Σύμβουλος, ο Πρόεδρος της ΣΦΕΒΑ Ιωαννίνων, αλλά και αρκετοί Κύπριοι των Ιωαννίνων, όπως ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων κ. Ανδρέας Κατσούρης, και η νεοϊδρυθείσα στα Ιωάννινα Αυτόνομη Κυπριακή Φοιτητική Οργάνωση «ΤΟΛΜΗ».Ο Πρόεδρος της φοιτητικής οργανώσεως απηύθυνε μάλιστα και θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό.
Στο τέλος έλαβε τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, όπου, αφού ευχαρίστησε όσους κουράστηκαν για την παρουσίαση της εκδηλώσεως, καθώς και τους Κυπρίους νέους για τον παλμό τους, έδωσε ελπιδοφόρο μήνυμα προς όλους, ότι η ώρα της Ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα δεν θ' αργήσει να έλθει, αν έχουμε τις ελπίδες μας στον Θεό και στην Παναγία μας, που είναι η Υπέρμαχος Στρατηγός. Μόνον η παρουσία και η επίσκεψη Αυτών μπορούν να φέρουν την λύτρωση στην Μεγαλόνησο και όχι επισκέψεις άλλων ειδών Πλανηταρχών η και Θρησκευτικών ηγετών όπως του Πάπα προσφάτως, τόνισε. Μόνον ο Θεός μπορεί να δώσει την λύση, αφού, βεβαίως, δείξουμε και εμείς την ανάλογη αγωνιστικότητα. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο και με το ενθουσιώδες σύνθημα των Κυπρίων νέων :
«Εκεί ψηλά στο κάστρο της Κερύνειας
θα βάλουμε σημαία ελληνική,
θα γράψουμε με γράμματα μεγάλα
η Κύπρος είναι Ελληνική.
ΕΝΩΣΙΣ».
Χ.Ι. Αμαραντινός
3 σχόλια:
Ευχαριστούμε εκ μέσης καρδίας όσους συνετέλεσαν στην ωραία εκδήλωση.
Το δημοψήφισμα το ξέχασαν οι Κύπριοι και το θυμούνται στην Κόνιτσα. Καλό και αυτό!
Οι ακριτικές περιοχές είναι πάντα αγωνιστικές.
Δημοσίευση σχολίου