ΙΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΥΣΑΝΤΩΝ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ ΚΥΡΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΠΟΥΛΟΥ (ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΣΤΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ)
Παύλε μακάριε,
Πελοποννήσου το βλάστημα,
Πατρών το κλέος
και Ραϊθού σεμνολόγημα...
Πελοποννήσου το βλάστημα,
Πατρών το κλέος
και Ραϊθού σεμνολόγημα...
O NYN ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ κ.κ. ΙΕΡΕΜΙΑΣ ΟΜΙΛΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟ ΤΟΥ ΚΥΡΟ ΕΥΣΤΑΘΙΟ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ, ΣΤΟΝ "ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟ"
Από το έτος 2008 επί Αρχιερατείας του νυν Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου, καθιερώθηκε με την επέτειο της εορτής της Ιεράς Μνήμης του Οσιομάρτυρος Παύλου του Πατρέως, να τελείται εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας, Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των Αρχιερατευσάντων την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, καθώς, και του Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ευσταθίου Ευσταθόπουλου (διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και προϊστάμενος του Ναού της Ευαγγελιστρίας Πατρών), με έρευνες του οποίου αποκαλύφθηκε ότι ένας εκ των 32 Οσιομαρτύρων Αββάδων των εν Σινά και Ραϊθώ, αναιρεθέντων – ο Παύλος ο Πατρέας – ήτο καταγωγής από την πόλη που μαρτύρησε ο Πρωτόκλητος μαθητής του Κυρίου μας Άγιος Ανδρέας, την Πάτρα.
Έντονο ήτο τη Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012 στον μεγαλοπρεπή Μητροπολιτικό μας Ναό και το Γιαννιώτικο στοιχείο, καθώς ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος τέλεσε Αρτοκλασία επί τη εορτή του νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις (εορτάζεται 17 Ιανουαρίου).
Πλήθος κόσμου μετείχε στη Θεία Λειτουργία της οποίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μίλησε διεξοδικά για τη ζωή του Οσιομάρτυρος Παύλου και στο γεγονός ότι ευσεβείς Ηπειρώτες εβοήθησαν στην ανέγερση του Μητροπολιτικού Ναού των Πατρών.
Εμείς παραθέτουμε, την αλληλογραφία που είχε στις 17 Ιανουαρίου 1968 ο μακαριστός Ιεράρχης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρός Ευστάθιος με τον Αρχιεπίσκοπο Σινά και Ραϊθώ κυρό Πορφύριον Γ΄, για την αποστολή εάν υπήρχε κάποια εικόνα του Οσιομάρτυρος Παύλου του Πατρέως.
Προς κάθε ενδιαφερόμενο: την Α.Σ. τον Αρχιεπίσκοπον Σινά και Ραϊθώ κ.κ. Προφύριον τον Γ΄
εις Κάϊρον.
Σεβασμιώτατε και πολυσέβαστέ μοι άγιε εν Χριστώ Αδελφέ,
Ως και άλλοτε έγγραφον τη Υμετέρα Πανιερότητι, η ιδιαιτέρα ευλάβεια προς τον Άγιον Οσιομάρτυρα Παύλον τον Πατρέα, προϊστάμενο και καθηγούμενον των εν Ραϊθώ και Σινά αναιρεθέντων Αββάδων, με ώθησε τότε να παρακαλέσω την Υμετέραν αγάπην, να με πληροφορήση, αν υπήρχεν εικών του Αγίου Παύλου, οπότε, δια φωτογραφικής μηχανής, θα ελαμβάνετο αντίγραφον αυτής, δια να φιλοτεχνήσωμεν και ημείς ομοίαν, έχουσαν τα αυτά χαρακτηριστικά εκείνης και επί πλέον , μας εφοδιάση, αν βέβαια υπήρχον, με μικρόν τμήμα λειψάνου Αυτού, προς ευλογίαν της πόλεως των Πατρών.
Ελήφθη όμως η υπ΄ αριθμόν 40 της 8-3-1967 σεπτή επιστολή Υμών, ήτις εγνώριζεν ημίν εν λεπτομερεία επί των αιτημάτων μας και τα μέγιστα υπεχρέωσεν ημάς και πολλάς χάριτας οφείλομεν Υμίν.
Και τώρα Σεβασμιώτατε άγιε Σιναίου, η ιδία αιτία με ωθεί να γράψω προς Υμάς την παρούσαν. Η επιθυμία μου να τιμάται ο Άγιος Παύλος και η αγία των Αββάδων εορτή μεγαλοπρεπώς και πρεπόντως εν τη γενετείρα αυτού, ήτις τυγχάνει και ημετέρα, και επειδή πρόκειται να κάμωμεν την ανατύπωσιν εις ειδικήν φυλλάδα της Ιεράς Ακολουθίας της εορτής των εν Σινά και Ραιθώ αναιρεθέντων Αββάδων μετά του Συναξαρίου, προς οικοδομήν των απείρων θαυμαστών των Αγίων και επειδή μέχρι τούδε η Ακολουθία αυτών τελείται εκ χειρογράφου – αντιγράφου, υφ ημών αντιγραφέντος εκ της εντύπου, της περιεχομένης εις το βιβλίον «Περιγραφή του αγίου Θεοβαδίστου Όρους Σινά», ήτις ευρίσκεται υπό ανατύπωσιν, γνωρίζοντες τούτο Υμίν, θα ηθέλαμεν, δι΄ επιστολής Υμών, να επευλογήσητε την φιλομάρτυρα προσπάθειάν μας. Ωσαύτως παρακαλούμεν Υμάς, όπως επιδαψιλεύσητε τας ευλογίας Υμών και απάσης της Αδελφότητος, ας ημείς αναμένομεν ως ευφρόσυνον μήνυμ των ιδίων αθλητών της πίστεως, διδόμενον ως από εκπροσώπου Αυτών, της Υμετέρας Γεραράς Σεβασμιότητος, προς την Πόλιν, την γεννησαμένην και εκθρέψασαν τον Παύλον – των Πατρών δηλαδή – ήτις από του 1947 σωτηρίου έτους, ότε η ταπεινότης μου, Πρωτοσύγκελλος ων εν Πάτραις, εκ της αφανείας Αυτόν εξήγαγε και τον πανηγυρικόν και αξιόχρεων εορτασμόν της μνήμης ηρχίσαμεν. Ο εορτασμός ούτος ημέρα τη ημέρα και λαμπρότερος γίνεται και τας ψυχάς των φιλυσεβών συμπολιτών μου ήδη συγκινεί, ώστε αθρόοι εν τω πανηγυρίζοντι Καθεδρικώ Ναώ των Πατρών να προσέρχονται και την ευλογίαν του Αγίου Συμπολίτου των να επικαλώνται.
Δηλούμεν δε ευλαβώς, ότι τόσον την παρούσαν επιστολήν, όσον και την Υμετέραν απαντητικήν τοιαύτην προτιθέμεθα να προτάξωμεν της όλης Ιεράς Ακολουθίας, διότι ούτω πολλά τοις ερευνώσι και εις τους φιλίστορας παρέχομεν στοιχεία περί της εορτής και εξελίξεως αυτής εν Πάτραις.
Όθεν παρακαλούμεν Υμάς, όπως θελήσητε να επιδαψιλεύσητε πλουσίαν την ευλογίαν, την εκ του Θεοβαδίστου Όρους και των περικλειομένων Αυτώ αγίων και σεπτών Κειμηλίων προερχομένην, προς ευλογίαν της τιμώσης Πόλεως και των κατοίκων αυτής.
Της Υμετέρας Θεοτιμήτου και πολυσεβάστου Σεβασμιότητος,
Ο αγαπητός εν Χριστώ τω Θεώ Αδελφός
+ ο Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
H ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΙΕΡΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΗ
ΤΟΥ ΘΕΟΒΑΔΙΣΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΙΝΑ
(Μετόχιον Καϊρου)
Τω Σεβασμιωτάτω Μητροπολίτη αγίω Γόρτυνος και μεγαλοπόλεως Κυρίω Ευσταθίω αδελφώ εν Χριστώ αγαπητώ και περιποθήτω
Εις Δημητσάναν
Σεβασμιώτατε,
Ελάβομεν πρότριτα λόγω καθυστερήσεως του ταχυδρομείου την από 17 παρελθόντος μηνός Ιανουαρίου αδελφικήν Υμών επιστολήν ην μετά πολλής της συγκινήσεως ανέγνωμεν όσα η ευσεβής καρδία της Υμετέρας περισπουδάστου Σεβασμιότητος γράφει περί αποστολής της ταπεινής αδελφικής ημών ευλογίας και των εν τη Μονή ενασκουμένων Πατέρων δια τον ευσεβή λαόν της γενετείρας Υμών πόλεως των Πατρών δια την ως ήρμοζεν απονομήν φόρου και τιμής ιδιαιτέρως προς τον συμπολίτην Υμών άγιον Παύλον, ηγούμενον των εν Ραϊθώ Πατέρων και αστείον τω Θεώ ως νεωτέρω Μωυσεί, αλλά και προϊστάμενον της εκεί Μεγίστης Λαύρας.
Απαντώντες εις την ευγενή ταύτην διάθεσιν της Υμετέρας Σεβασμιότητος ου μόνον εκ καθήκοντος συναδελφικού και αγάπης αλλά και υποχρεώσεως ιδιαζούσης προς τους εν ασκήσει λάμψαντας μακαριστούς εκείνους πατέρες οίτινες και δια του τιμίου αυτών αίματος καθηγίασαν τα χώματα α πατούσι καθημερινώς οι πόδες ημών επί τοις “ίχνεσιν εκείνων, και ενισχυόμενοι ούτως εις τον τραχύν ημών αγώνα ζητούντες ν΄ακολουθήσωμεν τον άγιον αυτόν βίον, και να φέρωμεν τα διαβήματα ημών, αν και ατελέστατοι εν Κυρίω επί τοις τρίβοις αυτών, λίαν προθύμως τόσον ημείς, όσον και άπασα η των Σιναϊτών Πατέρων ομήγυρις, γεγονοία τη φωνή και ελευθέρα γλώσση, εξαίρει τον ένθεον ζήλον Υμών, ως πρωτεργάτου και εμπνευστού της ιδιαιτέρας τιμής προς τον Όσιον και μακαριστόν Παύλον, των εκ Πατρών ορμώμενον, και εν τη Σιναϊτική χερσονήσω μαρτυρήσαντα, και συγχαίρει Υμάς και πατραϊκόν λαόν, δια τα προς ιερά πρόσωπα της αγίας ημών πίστεως ευσεβή αισθήματα, και επικαλείται δαψιλή ου μόνον του εν Ουρανοίς Πατρός ημών χάριν αλλά και του μεγάλου εν τοις οσιομάρτυσι Παύλου την ευλογίαν προς προστασίαν και ενίσχυσιν Υμών και αυτού εις τον δίσβατον και ακανθώδη βίον του παρόντος αιώνος.
Ταύτα εν πολλή κατανύξει ψυχής και καρδίας γράφοντες τη Υμετέρα γερασμία Σεβασμιότητα κατασπαζόμεθα φιλήματι αγίω αδελφικώ και διατελούμεν Της Υμετέρας φίλης Σεβασμιότητος ταπεινός εν Χριστώ αδελφός και όλως πρόθυμος.
Ο ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ
κ.κ. ΙΕΡΕΜΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟ ΤΟΥ κυρό ΕΥΣΤΑΘΙΟ
Ζητήσαμε από τον αξιοσέβαστο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμία, να μας γράψει ό,τι γνωρίζει για τον προκάτοχό του συμπατριώτη μας Μητροπολίτη κυρό Ευστάθιο Ευσταθόπουλο με σκοπό να το μεταφέρουμε στην αγάπη σας.
Πράγματι, ο Σεβασμιώτατος αποδέχθηκε την παράκλησή μας και μας απέστειλλε το παρακάτω κείμενο.
Προς τον Αξιότιμον Κύριον Αλέξανδρον Κολλιόπουλον Διευθυντήν της Εφημερίδος «ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ»
Κύριε Διευθυντά,
1. Μού εζητήσατε να Σας γράψω περί του μακαριστού προκατόχου μου κυρού Ευσταθίου Ευσταθοπούλου. Λυπούμαι όμως, γιατί δεν έχω να σας γράψω πολλά περί αυτού, επειδή δεν τον εγνώρισα. Από παλαιούς όμως κληρικούς και λαϊκούς της Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως έχω ακούσει πολύ καλούς λόγους περί αυτού, για την αρετή του και την σοφή ποιμαντική του, η οποία τον έχει καταστήσει αλησμόνητο Ποιμένα στο ποίμνιό του. Τον τρόπο σκέψεως και ποιμαντικής ενεργείας του αλήστου μνήμης εκκλησιαστικού αυτού ανδρός τον είδα ιδιαίτερα σε μία παλαιά εγκύκλιό του, κατά τα πρώτα έτη της αρχιερωσύνης του, στην οποία εκθέτει πως θέλει την ποιμαντική των Ιερέων στις Ενορίες τους. Μού άρεσε ιδιαιτέρως η εγκύκλιός του αυτή, διά τούτο και εγώ, προς ωφέλεια και εις μνήμην του μακαριστού αυτού Ποιμενάρχου, την απέστειλα και στους νυν Ιερείς της Μητροπόλεως, απαιτώντας να συμμορφωθούν και αυτοί απολύτως προς την ποιμαντική γραμμή του, αυτήν την οποία εκφράζει στο παλαιό του αυτό κείμενο.
2. Ως εκπληκτικό και ωφέλιμο ανέκδοτο περί αυτού λέγω αυτό που άκουσα από κάποιον Ιερομόναχο, ο οποίος ήθελε να μου ομιλήσει για την αρετή του Μακαριστού Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ευσταθίου: Κάποτε, κατά την διανομή του αντιδώρου – μου είπε – , από απροσεξία του Ιεροδιακόνου, έπεσε το μεγάλο καντήλι της Ωραίας Πύλης και χύθηκε όλο στην κεφαλή του Αρχιερέως και στην αρχιερατική του στολή. Αλλά έκανε μεγάλη εντύπωση σε όλους η αταραξία του Μακαριστού Ιεράρχου κυρού Ευσταθίου, γιατί δεν είπε τίποτε και δεν επέπληξε καθόλου - μα καθόλου τον Ιεροδιάκονο. Πραγματικά, λέγω και εγώ, αυτή η αταραξία του για εκείνη την ζημιά που του έγινε ενώπιον του πλήθους προδίδει Ιεράρχη, ο οποίος είχε πραγματικά την Χάρη του Θεού εντός του, έναν Ιεράρχη που του ήρμοζε να λέει το «Ειρήνη πάσι», γιατί είχε αυτός πρώτος την ειρήνη στην ψυχή του. Προς τον Ιεράρχη αυτόν, τον κυρόν Ευστάθιον Ευσταθόπουλον, η Ιερά Μητρόπολις Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως είναι κατά πολύ ευγνώμων, γιατί πέραν από την σοφή ποιμαντορία του σ΄ αυτήν επί πολλά έτη, την εκόσμησε και με κτίσματα πολλά, με ιερούς Ναούς και με το μητροπολιτικό μέγαρο Μεγαλοπόλεως και άλλα φιλανθρωπικά και ιεραποστολικά δημιουργήματα.
3. Σας επαναλαμβάνω, αγαπητέ κ. Διευθυντά της ωραίας Εφημερίδος «Εκκλησιολόγος», σας επαναλαμβάνω, λέγω, ότι δεν έζησα από κοντά τον άγιον αυτόν Ιεράρχη για να μπορέσω να σας καταθέσω περί της αγιότητος και της λογιότητος αυτού. Από όσα όμως έχω ακούσει περί αυτού τον ευλαβούμαι λίαν και επικαλούμαι το όνομά του για την πρεσβεία του στον Κύριο για μένα και για να έχω την ευχή του, για να μπορέσω και εγώ, έστω και στο ελάχιστο, να τον μιμηθώ. Τουλάχιστον να μην χαλάσω την ορθόδοξη γραμμή, την οποία ακολουθούσε στην ποιμαντορία του. Ως δείγμα ευλαβείας μου στο πρόσωπό του είναι και η χαρά μου όταν ακούω από μερικούς Ιερείς να μου λέγουν ότι έχουν στους Ναούς τους Αντιμήνσιο του Μακαριστού Ευσταθίου. Με πολύ δε ζήλο και φροντίδα και εγώ τους λέγω να είναι επιμελείς στο να φυλάγουν ως κειμήλια ιερά τα αντιμήνσια τα φέροντα την υπογραφή του Ιεράρχου Ευσταθίου.
Όμως, αν και δεν συνανεστράφην τον εκ Πάτρας καταγόμενο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρό Ευστάθιο έχω να σας πω κάτι περί αυτού από την παιδική μου ηλικία: Πρέπει να ήμουν 11 ή 12 ετών στην ηλικία, όταν η μακαριστή μητέρα μου με έστελνε τα Σαββατοκύριακα στην Πάτρα, για να επισκεφθώ την εκεί διαμένουσα θεία μου Γεωργία Χαρακίδα. Διέμενε, θυμάμαι καλά, στην οδό Ραδινού, αριθμός 6. Το αναφέρω αυτό, γιατί ακριβώς στην ιδία κατοικία, στο ίδιο διαμέρισμα, κατοικούσε και ο θεολόγος Λύσανδρος Φάσος, ο οποίος είχε, αν το θυμάμαι καλά, δύο αδελφές. Περί αυτού του θεολόγου μου έλεγε πολλά και πολλά σε μένα τον μικρόν η θεία μου, όταν την επισκεπτόμουν. Γι΄ αυτό και εγώ, αν και μικρός έβλεπα τον κ. Λύσανδρο με πολύ σεβασμό και με ένα δέος. Εκείνο δε που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ότι μερικά βράδυα έβλεπα την μία του αδελφή να ακουμπάει στο παράθυρο, να κάθεται εκεί ακίνητη με σκυφτό το κεφάλι της και να σιγομιλάει. Η θεία μου μου έλεγε με θαυμασμό ότι κάνει την προσευχή της! Μού άρεσε ιδιαίτερα το θεάμα αυτό και μου τυπώθηκε στην παιδική μου ψυχή, για να το μιμούμαι κι εγώ. Η κατοικία αυτή ανήκε, θυμάμαι, στην Ενορία της Ευαγγελίστριας Πατρών και σ΄ αυτήν πήγαινα να λειτουργηθώ και εγώ, όταν ευρισκόμουν στην Πάτρα. Είχε δε η Ενορία αυτή λειτουργό τον Αρχιμανδρίτη πατέρα Ευστάθιο, για τον οποίον πάλι μου μιλούσε η θεία μου με καλά λόγια. Τον είχαν όλοι στο στόμα τους! Όταν είδα για πρώτη φορά τον Αρχιμανδρίτη αυτόν, μου έκανε πολλή εντύπωση η εμφάνισή του. Ήταν κοντός, θυμάμαι, και κάπως γεμάτος. Μικρός εγώ εξεδήλωνα την εντύπωσή μου και τον σεβασμό μου σ΄ αυτόν με το να τον κοιτάζω συνέχεια. Μάλιστα θυμάμαι ένα απογευματινό, που γινόταν βάπτιση στην Ευαγγελίστρια, τον κοίταζα ιδιαίτερα, με πολύ σεβασμό και θαυμασμό. Αυτός το παρατήρησε αυτό και με κοίταξε και αυτός με περιέργεια, πως δηλαδή κάρφωσα το βλέμμα μου επάνω του. Ήταν, λέγω τώρα, το ότι θα ποιμαίναμε και οι δύο την ίδια Μητρόπολη! Αργότερα, θυμάμαι, όταν πήγαινα στην Γ΄ Γυμνασίου, άκουσα από το ραδιόφωνο την χειροτονία του σε Επίσκοπο και χάρηκα, γιατί ήταν αυτός που γνώριζα από παιδί. Μάλιστα θυμάμαι πολύ-πολύ καλά ότι στην χειροτονία αυτήν ο Μακαριστός Ποιμενάρχης της πατρίδος μου, Μητροπολίτης Ναυπακτίας κυρός Χριστοφόρος, είπε με την καλλικέλαδο φωνή του το «Καί καταξίωσον ημάς Δέσποτα...». Το συζητούσαμε αργότερα αυτό με τον ευλαβέστατο και επιστήμονα Ιεροψάλτη Ιωάννη Κάβουρα, ο οποίος τώρα, ενενηκοντούτης την ηλικία, τώρα διαμένει στην Πάτρα.
Αυτά τα ολίγα, αξιότιμε κ. Διευθυντά, ήθελα να καταθέσω απαντώντας στην πρόσκλησή σας να γράψω κάτι για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρό Ευστάθιο Ευσταθόπουλο. Αιωνία του η μνήμη. Ας έχουμε την ευχή Του.
Τέλος εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς τον άξιον Ποιμένα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών κ.κ. Χρυσόστομον, διότι, όταν ως Αρχιερεύς, κατά πρόσκλησίν Του, επεσκέφθην την Μητρόπολίν Του, μου έδωσε την ευλογία να πάω στο μνήμα του Μακαριστού Ιεράρχου κυρού Ευσταθίου και να ψάλω εις αυτό Τρισάγιον.
Εφημερίδα "Ο ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου