Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Το ζωντανό νερό του Ιησού - Ιάκωβος

Ο σοφός και ταυτόχρονα απλός τρόπος που χρησιμοποιεί ο Κύριος για να διδάξει τις θεϊκές αλήθειες βοηθά  τους ακροατές Του να τις κατανοήσουν στο μέτρο του ανθρώπινα δυνατού και να πιστέψουν.
Στη ευαγγελική περικοπή (Ιωάννου Δ΄ 5-42) καταγράφεται με λεπτομέρεια ο υπέροχος διάλογος που έκανε ο Κύριος με την Σαμαρείτιδα γυναίκα στο πηγάδι του Ιακώβ. Ας μελετήσουμε μερικά σημεία της συνομιλίας:
1.«Καθένας που πίνει από αυτό το νερό θα ξαναδιψάσει. Εκείνος όμως που θα πιει από το νερό που θα του δώσω εγώ δεν θα διψάσει ποτέ πια γιατί αυτό θα γίνει μέσα του αστείρευτη πηγή από κρυστάλλινο, ολοκάθαρο νερό που θα αναβλύζει ασταμάτητα προσφέροντάς του ζωή αιώνια».
Το νερό είναι όχι απλά απαραίτητο αλλά αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία για τη δημιουργία και διατήρηση της ζωής.. Πίνουμε, ξεδιψούμε προσωρινά και μετά από λίγες ώρες χρειαζόμαστε πάλι νερό.

Το νερό όμως που μας περιγράφει ο Κύριος είναι το Πνεύμα το Άγιο του Θεού που δίνει και σκορπά και χαρίζει σε όλους ζωή. Αν καθαρίσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο από τα πάθη και τις αμαρτίες κι αν προσευχηθούμε και προσκαλέσουμε τον Παράκλητο «..ελθέ και σκήνωσον εν ημίν..» θα έλθει και θα κατασκηνώσει μέσα μας, και θα μας ζωοποιήσει όχι μόνο στον επίγειο βίο μας αλλά και το πιο σημαντικό θα μας χαρίσει την ουράνια Βασιλεία του Θεού, που είναι το πιο μεγάλο και πολύτιμο αγαθό που μπορεί να κερδίσει ο άνθρωπος.
2.«Πνεύμα ο Θεός και τους προσκυνούντας Αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν». Ο Θεός είναι πνεύμα, δεν αποτελείται από ύλην και ούτε έχει καμιά ανάγκη ή χρειάζεται οτιδήποτε που να μπορούμε εμείς να του προσφέρουμε. Εκείνος μας χαρίζει την ζωή και μας δίνει τα πάντα. Εμείς, που Τον αναγνωρίζουμε και Τον πιστεύουμε, σαν τέτοιο παντοδύναμο πνεύμα πρέπει να Τον σεβόμαστε, να Τον λατρεύουμε και να Τον αγαπούμε με όλο το είναι μας, με όλη την ψυχή και την καρδιά μας.
3.«Εγώ βρώσιν έχω φαγείν ήν υμείς ουκ οίδατε». Όταν οι μαθητές πρόσφεραν στον Κύριο φαγητό, τους είπε: «Εγώ έχω για να φάγω τέτοιο φαγητό που εσείς δεν γνωρίζετε. Το δικό μου το φαγητό είναι να εκτελώ το θέλημα του Πατέρα, που με έστειλε στη γη και να φέρω σε πέρας το έργο της σωτηρίας των ανθρώπων που μου ανάθεσε».
Αλήθεια, μπορούμε εμείς εύκολα να διακόψουμε έστω για λίγο το φαγητό μας για να κάνουμε μια καλή πράξη;


Ιάκωβος

Δεν υπάρχουν σχόλια: