Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Η Ναυμαχία του Κατακώλου τιμήθηκε και φέτος


 Η Ναυμαχία του Κατακώλου τιμήθηκε και φέτος
194 χρόνια μετά από αυτήν την άγνωστη επιτυχία των ναυτών της Επανάστασης

Για μία ακόμη χρονιά τιμήθηκε η μνήμη των Ελλήνων ναυτών που συμμετείχαν στην Ναυμαχία του Κατακώλου, μία άγνωστη σελίδα της Επαναστάσεως που έλαβε χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου 1821. Προηγήθηκε Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κατακώλου, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο επί της Πλατείας Ιωάννου Λάτση.
Σύντομη αναφορά στην Ναυμαχία που έλαβε τον Σεπτέμβριο του 1821 στην περιοχή μεταξύ Κατακώλου και εκβολών Αλφειού Ποταμού έκανε ομιλία του ο Πρόεδρος του παραρτήματος Ηλείας της ΕΑΑΝ κ. Ζώης Υφαντής, ενώ το δικό του χαιρετισμό απηύθυνε στους παρόντες ο Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α.  Σπύρος Περβαινάς, Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, που τόνισε την σημασία των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εκκλησίας μέσα στην Ελληνική Ιστορία όχι μόνο το 1821 αλλά και στην σύγχρονη Ελλάδα.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων από τους  εκπροσώπους του ΓΕΝ, της Ναυτικής Βάσης Αράξου, του  παραρτήματος Ηλείας της ΕΑΑΝ, τον Δήμο Πύργου, τον εκπρόσωπο του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης  κ.ά.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Βουλευτής Ηλείας κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο τ. Βουλευτής κ. Ανδρέας Μαρίνος, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Κών. Στεφανόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΚΕΑΤ Σμήναρχος κ. Ιωάννης Σπυρόπουλος, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής κ. Κων. Κατσαριώτης, ο εκπρόσωπος της ΣΕΤΤΗΛ κ. Θ. Βαρώτσος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οπλιτών κ. Δημήτριος Μιχόπουλος, ο Διευθυντής Β/ βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βασ. Δημητρέλλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιμάχων Κορέας κ. Κωνσταντίνος Φάρος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου 1974 κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών κ. Κων. Πέππας κά.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΩΛΟΥ
 Πρόκειται για μία σελίδα της ιστορίας μας, σχετικά άγνωστη, όταν ο ελληνικός στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη αντιμετωπίζει σφοδρή επίθεση του Καρά-Αλή που με τα βαριά εξοπλισμένα σκάφη του έφερε σε δυσμενή θέση τους Έλληνες ναυτικούς. Την κρίσιμη όμως εκείνη στιγμή ο Σπετσιώτης Μπότασης επιχείρησε τόλμημα από το οποίο σώθηκε όλη η μοίρα. Όπως αναφέρεται, προχώρησε ταχύτατα με τη Νάβα του ανάμεσα από τουρκικά πλοία. Εκείνα αντί να στρέψουν τα πυροβόλα εναντίον του φοβηθέντα ότι το Σπετσιώτικο πλοίο ήταν πυρπολικό έσπευσαν να απομακρυνθούν σε αρκετή απόσταση.
Τότε ο Μπότασης εξαπέλυσε εκεί μια βάρκα γεμάτη από εύφλεκτες ύλες και της έβαλε φωτιά δημιουργώντας τεχνητό καπνό στην επιφάνεια της θάλασσας. Ο καπνός ήταν τόσο πολύς ώστε μετά από λίγο τα πλοία έγιναν αφανή μεταξύ τους και ο Μπότασης γύρισε γρήγορα στα ελληνικά. Οι τούρκοι πιστεύοντας ότι η φλεγόμενη βάρκα ήταν το Σπετσιώτικο πλοίο φοβήθηκαν την εφόρμηση προς πυρπόληση και άρχισαν να κανονιοβολούν κατά της εστίας του καπνού και έτσι τα ελληνικά πλοία κατόρθωσαν να διαφύγουν ακτοπλοούντα και να περάσουν γύρω από το Κατάκολο.







Δεν υπάρχουν σχόλια: