Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016 τα 12α Παύλεια στα Αρφαρά Μεσσηνίας

Την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016 τα 12α Παύλεια στα Αρφαρά Μεσσηνίας
Η πρώτη σύνδεση Χριστιανισμού και Ελληνικής Φιλοσοφίας
Με την συμμετοχή πλήθους Επιστημόνων και ερευνητών από διαφορετικές ειδικότητες, που θα παρουσιάσουν τις δικές τους εισηγήσεις και θα αναπτύξουν την ανάλογη συζήτηση με το κοινό, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016 τα 12α Παύλεια στα Αρφαρά Μεσσηνίας. Ακολουθώντας μία καλή παράδοση, που έχει εισέλθει ήδη στην 2η δεκαετία επιστημονικού έργου, το Διεπιστημονικό Συμπόσιο θα φιλοξενηθεί στο Αμφιθέατρο  του Διεθνούς Κέντρου Φιλοσοφίας(στο 17ο χλμ της Εθνικής Οδού Καλαμάτας –Αθηνών, στον Άγιο Κωνσταντίνο Αρφαρών), με αφορμή πάντα την Εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Η πρώτη «Κοινωνία» Χριστιανισμού και Ελληνικής Φιλοσοφίας 
Θέμα του φετινού Διεπιστημονικού Συμποσίου είναι   «Η πρώτη «Κοινωνία» Χριστιανισμού και Ελληνικής Φιλοσοφίας –Τω Αγνώστω Θεώ»  και οργανωτικός φορέας είναι η Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας (με έδρα την Αθήνα και κεντρικό συντονιστή τον Καθηγητή Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Νιάρχο).
Το Πρόγραμμα των εργασιών του Συμποσίου ξεκινά στις 6.00 μμ και ολοκληρώνεται στις  9.00 μμ, με προσφωνήσεις από τους Καθηγητές Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Νιάρχο και Λεωνίδα Μπαρτζελιώτη. Η  εναρκτήρια ομιλία θα γίνει από τον Καθηγητή της ΣΣ Ευελπίδων και Μουσουργό κ. Διαμαντή Μαυραγάνη με θέμα «Εμμελής εκφώνησις του λόγου του Αποστόλου Παύλου εις τον Άρειον Πάγον ενώπιον των Αθηναίων φιλοσόφων το έτος 52 μΧ, με ερμηνευτικά σχόλια».

Ο Απόστολος Παύλος και οι επιδράσεις της Ελληνικής Παιδείας  στον Χριστιανισμό
Στο Διεπιστημονικό Συμπόσιο η είσοδος είναι ελεύθερη και στο τέλος θα εξακολουθήσει διάλογος του κοινού με τους εισηγητές. Εισηγητές, κατά σειρά παρουσιάσεως είναι ο Νικόλαος Κουλουγλιώτης(Ομότιμος Καθηγητής ΑΤΕΙ Πειραιώς)με θέμα «Η λειτουργική γλώσσα και ο Απόστολος Παύλος», ο Γεώργιος Κομιώτης(καθηγητής Θεολόγος και τ. Πρόεδρος ΠΕΘ Ηλείας)με θέμα «Ο Θεός, η φύση και ο άνθρωπος κατά τον Αριστοτέλη και τον Απόστολο Παύλο», η Ελένη Χολέβα (καθηγήτρια Φιλολογίας)με θέμα «Το θεολογείν ως δείκτης πολιτισμού», ο Γεώργιος Κουρκούτας(καθηγητής Φιλολογίας-Ιστορικός)με θέμα «Η Ελληνική Παιδεία και ο Απόστολος Παύλος», η Αναστασία Δημητρακοπούλου(Δρ Φιλοσοφίας)με θέμα «Ο Φιλόσοφος Ξενοφάνης ως πρόδομος του βωμού ¨Τω Αγνώστω Θεώ¨ » , ο Σωτήριος Γαραντζιώτης( Υποπτέραρχος ε. α.)με θέμα «Η σχέση του Αποστόλου Παύλου με την Ελληνική Παιδεία», ο Γεώργιος Τσουκαλάς(Υποψήφιος Διδάκτωρ Φιλοσοφίας)με θέμα «Τω Αγνώστω Θεώ: η Ιδέα του Αγαθού και η έννοια του Θεού στον Πλάτωνα».
Τις εισηγήσεις θα κλείσουν οι Νικόλαος Ζαχαριάδης (Καθηγητής Θεολογίας και συγγραφέας)με θέμα «Οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας» και Ιωάννης Ρουσσάκης(Δρ Φιλοσοφίας)με θέμα της εισηγήσεως του «Άγιος Παύλος:  Ο Πολιούχος Άγιος του Λονδίνο: έχει σχέση με τον μύθο της Ευρώπης; ». Η Επισκόπηση των εισηγήσεων θα γίνει από τον καθηγητής Κωνσταντίνο Νιάρχο, ενώ οι εργασίες του Συμποσίου θα κλείσουν με δεξίωση για όλους τους συμμετέχοντες.

Όπως και στα προηγούμενα Συμπόσια, που έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς στο Αμφιθέατρο  του Διεθνούς Κέντρου Φιλοσοφίας(όπως τα πρόσφατα για την Ανάσταση του Κυρίου τον Απρίλιο του 2016 και την Άλωση του 1453 τον επόμενο μήνα), η διοργάνωση τέτοιων επιστημονικών εκδηλώσεων αποτελεί ευκαιρία συνάντησης επιστημόνων και ερευνητών από όλην την Πελοπόννησο, στοιχείο που καταδεικνύει και την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Το φετινό θέμα συχνά είναι αντικείμενο συζητήσεως σε ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και σε συγγραφικό επίπεδο, καθώς ο διάλογος μεταξύ Θεολογίας και Ιστορίας έρχεται ενώπιον των σχέσεων της Ελληνικής Φιλοσοφίας στον χώρο της διαδόσεως του Χριστιανισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: