Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Τα ΙΒ΄ Παύλεια στα Αρφαρά Μεσσηνίας την Κυριακή 10 Ιουλίου


 Με θέμα την σχέση του Αποστόλου Παύλου και της Ελληνικής Φιλοσοφίας
Με συμμετοχή επιστημόνων από πολλές περιοχές της Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 10 Ιουλίου 2016 τα Δωδέκατα (ΙΒ΄) Παύλεια στο Αμφιθέατρο «Πλάτων-Αριστοτέλης» του Διεθνούς Κέντρου Φιλοσοφίας στον Άγιο Κωνσταντίνο Αρφαρών Μεσσηνίας.
Θέμα του φετινού Διεπιστημονικού Συμποσίου ήταν   «Η πρώτη «Κοινωνία» Χριστιανισμού και Ελληνικής Φιλοσοφίας –Τω Αγνώστω Θεώ» και την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Νιάρχος, ο οποίος αναφέρθηκε στην άκρως επικαιρότητα των θεμάτων του Διεπιστημονικού Συμποσίου. Την δική του εναρκτήρια ομιλία έκανε ο κ. Νικόλαος Κουλουγλιώτης(Ομότιμος Καθηγητής ΑΤΕΙ Πειραιώς), ο οποίος προήδρευσε και των εργασιών μαζί με τον καθηγητή Θεολόγο κ. Γεώργιο Κομιώτη.
Προηγήθηκε των εργασιών  η παρουσίαση του λόγου του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα από τον Καθηγητή της ΣΣ Ευελπίδων και Μουσουργό κ. Διαμαντή Μαυραγάνη,  με θέμα «Εμμελής εκφώνησις του λόγου του Αποστόλου Παύλου εις τον Άρειον Πάγον ενώπιον των Αθηναίων φιλοσόφων το έτος 52 μΧ, με ερμηνευτικά σχόλια».


Οι εισηγήσεις και η στήριξη των σχέσεων των Αποστόλων και της Ελληνικής Φιλοσοφίας
Πρώτοι Εισηγητές  υπήρξαν  ο κ. Νικόλαος Κουλουγλιώτης(Ομότιμος Καθηγητής ΑΤΕΙ Πειραιώς)με θέμα «Η λειτουργική γλώσσα και ο Απόστολος Παύλος», που ανέφερε την ιστορικότητα  της Ελληνικής και την αναβάθμιση της θέσεως της μέσα στην γλώσσα της Θείας Λειτουργίας, και ο κ. Γεώργιος Κομιώτης (καθηγητής Θεολόγος και τ. Πρόεδρος ΠΕΘ Ηλείας)με θέμα «Ο Θεός, η φύση και ο άνθρωπος κατά τον Αριστοτέλη και τον Απόστολο Παύλο», που ανέπτυξε τις έννοιες του Θεού και της φύσεως στο έργο του Αριστοτέλους και του Αποστόλου Παύλου μέσα από ευρεία βιβλιογραφία.
Στις δικές τους εισηγήσεις η κ. Ελένη Χολέβα (καθηγήτρια Φιλολογίας)με θέμα «Το θεολογείν ως δείκτης πολιτισμού» παρουσίασε την θεολογική αντίληψη από τον Όμηρο και τους Προσωκρατικούς  μέχρι τα χριστιανικά χρόνια καιο κ. Γεώργιος Κουρκούτας(καθηγητής Φιλολογίας και Ιστορικός)με θέμα «Η Ελληνική Παιδεία και ο Απόστολος Παύλος»  ανέπτυξε την διάδοση της Ελληνικής Παιδείας και του Ελληνικού Πολιτισμού μετά τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε όλην την Ανατολή, με την ίδρυση ελληνικών πόλεων με σχολεία, γυμναστήρια και θέατρα, που έφερναν σε όλους τους Λαούς μία νέα αίσθηση Πολιτισμού. Φορείς του Πολιτισμού των Ελλήνων είχαν γίνει και μαθητές και πιστοί του Ευαγγελίου ήδη από τον 1ο αιώνα μΧ.
Ακολούθως  ο κ. Σωτήριος Γαραντζιώτης( Υποπτέραρχος ε. α.)παρουσίασε θέμα «Η σχέση του Αποστόλου Παύλου με την Ελληνική Παιδεία», όπου ανέφερε την σημασία της Ελληνικής Παιδείας στην Ταρσό της Κιλικίας αλλά και στις άλλες περιοχές όπου έζησε ο Παύλος, ενώ ο κ. Γεώργιος Τσουκαλάς(Υποψήφιος Διδάκτωρ Φιλοσοφίας)μίλησε για το θέμα «Τω Αγνώστω Θεώ: η Ιδέα του Αγαθού και η έννοια του Θεού στον Πλάτωνα».
Το κλείσιμο των εργασιών έγινε από τον  κ. Ιωάννη Ρουσσάκη(Δρ Φιλοσοφίας)με θέμα της εισηγήσεως του «Άγιος Παύλος:  Ο Πολιούχος Άγιος του Λονδίνο: έχει σχέση με τον μύθο της Ευρώπης; », ενώ τον ύμνο της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου απέδωσε ο καθηγητής Θεολόγος κ. Νικόλαος Ζαχαριάδης. Η Επισκόπηση των εισηγήσεων έγινε  από τον καθηγητής Κωνσταντίνο Νιάρχο, ενώ οι εργασίες του Συμποσίου έκλεισε  με δεξίωση για όλους τους συμμετέχοντες.

Απονομή Τιμητικών Επαίνων από την Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας.
Μία ενδιαφέρουσα πτυχή της όλης Επιστημονικής εκδηλώσεως ήταν η απονομή Τιμητικών Επαίνων σε Επιστήμονες που με την συμβολή τους βοήθησαν τα τελευταία χρόνια στην εύρυθμη και αποδοτική πορεία των Επιστημονικών εργασιών των Συμποσίων στο Διεθνές Κέντρο Φιλοσοφίας, που συντονίζει το Αμφιθέατρο «Πλάτων-Αριστοτέλης» στα Αρφαρά Μεσσηνίας.
Για τον σκοπό αυτό με πρωτοβουλία του Καθηγητή Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνου Νιάρχου τιμήθηκαν οι εξής : ο Καθηγητής Α/ΤΕΙ Πειραιώς κ. Νικόλαος Κουλουγλιώτης, ο τ. Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αναστάσιος Μπούρας, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Μαρία Μπελογιάννη, ο καθηγητής Θεολόγος κ. Γεώργιος Κομιώτης, ο καθηγητής Φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας, ο Υποπτέραρχος ε.α. κ. Σωτήριος Γαραντζιώτης,  οι καθηγήτριες του Γυμνασίου και Λυκείου Αρφαρών κ. Μαρία Νικητοπούλου και Άννα Πολυχρονοπούλου, ο υπ. Δρ Φιλοσοφίας κ. Γεώργιος Τσουκαλάς, ο Καθηγητής θεολόγος κ. Νικόλαος Ζαχαριάδης, ο Δρ Φιλοσοφίας κ. Ιωάννης Ρουσσάκης και ο Καθηγητής της ΣΣ Ευελπίδων και Μουσουργός κ. Διαμαντής Μαυραγάνης. Κατά την απονομή των Τιμητικών Επαίνων ο κ. Νιάρχος ευχαρίστησε εκ μέρους της Διεθνούς  Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας όλους όσοι συνέβαλαν στο επιστημονικό έργο για το καλό του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.





Δεν υπάρχουν σχόλια: