Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Καλή και κακή περιέργεια - Ιάκωβος

Καλή και κακή περιέργεια

          Καλή περιέργεια είναι, μετά που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος με τις αισθήσεις του όσα συμβαίνουν γύρω του να προσπαθεί να κατανοήσει πώς και γιατί γίνονται και ποιο σκοπό εξυπηρετούν. Βλέπει τα φυσικά φαινόμενα όπως την βροχή, τον άνεμο, την ζέστη, το κρύο, τους κεραυνούς, τους σεισμούς και παρατηρεί, ερευνά, μελετά για να βρει τους λόγους που τα προκαλούν.
          Η επιστήμη συνεχώς εξελίσσεται και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής είναι εκπληκτική. Όμως, η εντυπωσιακή αυτή πρόοδος υπάρχει κίνδυνος να μας κάμει να νομίσουμε πως είμαστε θεοί! Φυσικά αυτό εξαρτάται από τον χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου. Υπάρχουν ευτυχώς πολλοί επιστήμονες που όσες ανακαλύψεις ή προόδους κι αν κάμουν δεν το παίρνουν απάνω τους και δεν έχουν την ψευδαίσθηση πως όλα μπορούν να τα κατορθώσουν γιατί καταλαβαίνουν πως οι δυνατότητες του ανθρώπινου μυαλού σε σύγκριση με τη θεϊκή σοφία είναι μηδαμινές. Αντίθετα κάποιοι άλλοι, όταν καταφέρουν να πετύχουν μια σημαντική ανακάλυψη ή εφεύρεση αρχίζουν να θεοποιούν τους εαυτούς τους.

          Υπάρχει και η κακή περιέργεια – που πολλοί από μας την έχουμε σαν χόμπι – και που ονομάζεται αδιακρισία. Μερικοί δεν θα μπορέσουν να κοιμηθούν αν δεν μάθουν τι μαγείρεψε σήμερα η γειτόνισσα, πόσος είναι ο μισθός του «φίλου» ή του γνωστού τους, γιατί πήρε καινούριο αυτοκίνητο, πόσα του στοίχισε κι αν έκανε δάνειο για να το αγοράσει, κάποιοι μπορεί να τον ρωτούν και πόσο είναι το επιτόκιο που πληρώνει. Άσκοπες και άχρηστες ερωτήσεις, που, εκτός του ότι χάνουμε μέρος του πολύτιμου χρόνου μας, δημιουργούν και ενόχληση και δυσφορία στους άλλους.

Ιάκωβος  

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό κείμενο.