Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Για 20η συνεχή χρονιά τιμήθηκαν οι πεσόντες στην Χαβαρόβρυση


 Στην σκιά νέας επιδρομής βανδάλων που κατέστρεψαν τον Σταυρό
Θρησκευτικό Μνημόσυνο από συγγενείς και φίλους
Για 20η συνεχή χρονιά τιμήθηκαν οι πεσόντες στην Χαβαρόβρυση
Για μία ακόμη χρονιά συγγενείς και φίλοι θυμήθηκαν και τίμησαν τους πεσόντες Στρατευσίμους στην Χαβαρόβρυση, κατά την ομώνυμη μάχη της 22ας Οκτωβρίου 1947. Με συμμετοχή δεκάδων συγγενών και πολιτών από την περιοχή του Δήμου Ήλιδας και άλλα μέρη της Ηλείας έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής 25 Οκτωβρίου 2020 το Θρησκευτικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες στην Χαβαρόβρυση. Η εκδήλωση μνήμης έλαβε χώρα στην ομώνυμη περιοχή του Δήμου Ήλιδας, όπου έχει χτιστεί εικονοστάσι προς τιμήν των πεσόντων, ενώ την επιμνημόσυνης δέηση τέλεσαν οι εφημέριοι Χαβαρίου π. Δημήτριος Αστερής και π. Διονύσιος Ράλλης.

Νέα καταστροφή του Σταυρού στο εικονοστάσι
Ακολούθως,  ο φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας ανέγνωσε τα ονόματα των πεσόντων ανδρών του Αποσπάσματος ΜΑΥ της περιοχής Αμαλιάδος υπό τον Ανθυπολοχαγό Ελευθέριο Παπανικολόπουλο και τον τόπο καταγωγής τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον πρόσφατο βανδαλισμό κατά του εικονοστασίου από άγνωστα άτομα, που έσπασαν (για 2 φορά μέσα στο 2020) και κατέστρεψαν την Ελληνική σημαία και έβαψαν με μπογιά κόκκινη το μνημείο, που τους χαρακτήρισε σύγχρονους βάνδαλους που πρέπει η κοινωνία της Ηλείας να αποδοκιμάσει. Εξάλλου ιστορικά, όπως τόνισε ο κ. Κουρκούτας, η Ηλεία υπήρξε θύμα ανάλογων βάρβαρων συμπεριφορών από ξένους εισβολείς που κατέστρεψαν ιερά και μνημεία από την Αρχαιότητα έως σήμερα, ενώ είναι μία εχθρική στάση έναντι του Ελληνικού Και Χριστιανικού Πολιτισμού. Οι ζημιές αποκαταστάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες με κινητοποίηση πολιτών και μελών της Επιτροπής Μνήμης. Επίσης, ο ομιλητής μετέφερε χαιρετισμό του κ. Θεοδ. Παπανικολόπουλου από το Αίγιο που λόγω της αναπάντεχης απώλειας της συζύγου του δεν μπόρεσε να παραστεί στην τελετή μνήμης για τον θείο του Ανθυπολοχαγό Ελευθέριο Παπανικολόπουλο.
Στην σύντομη ομιλία του ο ιατρός κ. Διονύσιος Δρακόπουλος αναφέρθηκε στον αγώνα των νέων της δεκαετίας του 1940 για διάσωση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και την αποφυγή επιβολής ξένου ολοκληρωτισμού στην χώρα. Καταδίκασε και αυτός τον πρόσφατο βανδαλισμό και στηλίτευσε όσους ενθαρρύνουν τέτοιες βάρβαρες πρακτικές. Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Άγγελος Κούνας, που μίλησε για τις προσπάθειες τιμής και για το άλλο γεγονός της εποχής του 1947, την Μάχη της Αμαλιάδος.
Τιμή και στον Χαβαραίο Καταδρομέα Κ. Μελιγκώνη
Η όλη εκδήλωση μνήμης έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής τόσο για τους 32 πεσόντες όσο και για τον εκ Χαβαρίου Υπαξιωματικό Καταδρομέα Κωνσταντίνο Μελιγκώνη (που πρόσφατα έπεσε στο καθήκον σε στρατιωτική άσκηση και το Χάβαρι ετοιμάζεται να τιμήσει) και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.
Το παρών πέραν των άλλων έδωσαν ο Πρόεδρος Δ.Δ. Χαβαρίου κ. Παναγιώτης Ρούνης, ο Υποπλοίαρχος ε.α. κ. Ιωάννης Αδαμόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος,  ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας και μέλος της ΕΣΕΕ κ. Γεώργιος Μαραγκός,  ο ιατρός και τ. Αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Σπύρος Τζουλέκης, ο Πρόεδρος της ΕΕΦ Αρκαδίας κ. Ζαχαρίας Ζαχαρόπουλος, οι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας ε.α. κ. Γ. Θανασάς και Γ. Μπερούκας, ο Μηχανικός κ. Παύλος Καλφαγιάν, ο υιός του πεσόντος Κων. Παρασκευόπουλου από Σούλι Πηνείας


Δεν υπάρχουν σχόλια: