Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των οσίων Ονουφρίου του Αιγυπτίου και Πέτρου του εν Άθω.
Ο Άγιος Ονούφριος ο Αιγύπτιος είναι από τις μεγαλύτερες ασκητικές φυσιογνωμίες των αιγυπτιακών μοναστικών κέντρων.
«Ὁ ὅσιος πατὴρ ἡμῶν Ὀνούφριος, ἔχων τὴν καταγωγήν ἐκ τῆς χώρας τῆς Αἰγύπτου, ἔζησεν εἰς αὐτὴν ζωὴν ἄκρας ἀγάπης πρὸς τὸν Θεὸν καὶ τὸν πλησίον, ταπεινώσεως παραδειγματικῆς καὶ συγκινητικῆς, ἡσυχίας καθαρτικῆς τῶν παθῶν καὶ καλλιεργείας τῶν ἀρετῶν διὰ τὴν κοινωνίαν μετὰ τοῦ Θεοῦ καὶ τὴν γνῶσιν τοῦ ἑαυτοῦ του, ἀκτημοσύνης τοιαύτης, ὥστε ἀντὶ τῶν ἐνδυμάτων διὰ τὴν κάλυψιν τοῦ σώματος αὐτοῦ νὰ χρησιμοποιῇ τὴν μακροτάτην αὐτοῦ γενειάδα».
Από μικρό παιδί έδειχνε φλογερό πόθο ολοκληρωτικής αφιέρωσης στο Θεό. Νεαρός, εντάχθηκε σε κοινοβιακή αδελφότητα, στην οποία για αρκετά χρόνια ασκήθηκε στην εγκράτεια και στην υπακοή. Η μεγάλη του ταπεινοφροσύνη έκανε τους αδελφούς του να τον αγαπήσουν πολύ και να τον σέβονται.
Σε ώριμη ηλικία, ο Ονούφριος θέλησε να πάει βαθύτερα στην έρημο, να γνωρίσει και να μιμηθεί τη ζωή των εκεί ασκητών. Αφού βάδισε αρκετά μέσα στην έρημο, συνάντησε την καλύβη του ερημίτη Ερμία, που με θεία αποκάλυψη τον περίμενε. Ο Ερμίας τον οδήγησε σε μια άλλη καλύβη, κάτω από έναν πελώριο φοίνικα, που δίπλα κελάρυζαν τα νερά μιας καθάριας πηγής. Εκεί ο Όσιος Ονούφριος επιδόθηκε σε μεγαλύτερη πνευματική άσκηση και η φήμη του διαδόθηκε σε όλους τους ερημίτες, που συχνά πήγαιναν να τον συμβουλευθούν και να πάρουν την ευχή του.
Κάποτε, επισκέφθηκε τον όσιο Ονούφριο ο Αββάς Παφνούτιος. Οι δύο ασκητές χάρηκαν ο ένας την παρουσία του άλλου, αντήλλαξαν τις εμπειρίες τους και ενισχύθηκαν πνευματικά. Ο Θεός όμως οικονόμησε έτσι τα πράγματα, ούτως ώστε η συνάντηση αυτή να συμπέσει με την ώρα της «εξόδου» του οσίου Ονουφρίου και έτσι το σώμα του ενταφιάστηκε από τον αββά Παφνούτιο κάτω από το μεγάλο φοίνικα, η δε ψυχή του «συναγάλλεται εν ουρανοίς μετά πάντων των αγίων». Θύμισε έτσι σε όλους τα λόγια του Αποστόλου Παύλου: «γύμναζε σεαυτόν προς ευσέβειαν». Δηλαδή, γύμναζε και συνήθιζε τον εαυτό σου στη συνεχή εξάσκηση της αγίας ζωής.
O Όσιος Ονούφριος είχε ως τροφή της ψυχής και φωτισμό του νου αυτού την μητέρα των αρετών την μακαρία προσευχή, με την άσκηση καθάρισε την ψυχή του από τα πάθη και έφθασε στο φωτισμό και τη θέωση. Κυριολεκτικά έγινε συνόμιλος των αγγέλων, λαμβάνοντας το στεφάνι των αξίων μαθητών του Αναληφθέντος Ιησού Χριστού.
Πανηγυρίζει σήμερα ναός του οσίου Ονουφρίου, στο κέντρο της κοινότητας Πεδουλά, δυτικά του μεγαλοπρεπούς ναού της Προόδου του Τιμίου Σταυρού και χρονολογείται γύρω στον 13ο αιώνα που ανακαινίστηκε το 2011. Ανήκει στον τύπο του μονόχωρου καμαροσκεπούς ναού και έχει ιδιαίτερα μεγάλη αψίδα ιερού Βήματος. Από το ναό αυτό προέρχονται σημαντικές εικόνες του 13ου αι., όπως του Οσίου Ονουφρίου του Αιγυπτίου σε τύπο δεήσεως και της Αναλήψεως του Σωτήρος Χριστού, με σκηνές των Παθών του Κυρίου, που εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο Πεδουλά. Να σημειωθεί επίσης ότι Παρεκκλήσιο του Αγίου Ονουφρίου υπάρχει και κοντά στη Μονή Μαχαιρά.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου