Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΑΓΥΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ

 Την Κυριακή του Σπορέως, 17 Οκτωβρίου 2021, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγυιάς Πατρών. 
Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της Κυριακής Δ' Λουκά, αναλύοντας την παραβολή του Σπορέως. Στην παραβολή αυτή ο Κύριος παρουσιάζει αλληγορικά την σπορά του Θείου λόγου στις ψυχές των ανθρώπων. Ο σπείρων είναι ο Κύριος ο οποίος εξήλθε εκ του τόπου της τρισηλίου θεότητος και κατήλθε εδώ στη γη για να σπείρει τον Θείο λόγο, το Άγιον Ευαγγέλιο. 

Η παραβολή αναφέρει τέσσερις κατηγορίες ανθρώπων, ανάλογα με την ανταπόκρισή τους στο κήρυγμα του Ευαγγελίου.
Οι σπόροι που σπάρθηκαν στο δρόμο και τους έφαγαν τα πουλιά, συμβολίζουν εκείνους που ακούν τον λόγο του Θεού αλλά δεν τον αποδέχονται. Δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον και σύντομα τον ξεχνούν, αδιαφορώντας για τα πνευματικά θέματα.
Οι σπόροι που σπάρθηκαν σε πετρώδες έδαφος, οι οποίοι φύτρωσαν αλλά επειδή το χώμα ήταν λιγοστό ξεράθηκαν, συμβολίζουν εκείνους που ακούν τον λόγο του Θεού  και τον δέχονται με ενθουσιασμό, αλλά δεν καταβάλλουν καμιά προσπάθεια να τον τηρήσουν. Όταν έρχονται οι πειρασμοί, αμέσως τον  ξεχνούν και πέφτουν στην αμαρτία.
Οι σπόροι που έπεσαν στα αγκάθια, οι οποίοι  φύτρωσαν, αλλά όταν τα αγκάθια μεγάλωσαν τους έπνιξαν, συμβολίζουν εκείνους που ακούν τον λόγο του Θεού, αλλά οι καθημερινές φροντίδες και οι υλικές απολαύσεις τους παρασύρουν και γρήγορα τον ξεχνούν.
Τέλος, οι σπόροι που έπεσαν σε γόνιμο έδαφος και έδωσαν καρπό πολλαπλάσιο του αρχικού σπόρου , συμβολίζουν εκείνους που άκουσαν με αγνή και καθαρή καρδιά τον λόγο του Θεού και τον δέχθηκαν. Αυτοί τον εφαρμόζουν και τον μεταφέρουν και σε άλλους κι έτσι από έναν σπόρο, δηλαδή από έναν άνθρωπο, ωφελούνται πολλοί περισσότεροι. Αυτοί είναι η η αγαθή γη, όπου ο πνευματικός σπόρος φυτρώνει, καρποφορεί, αναπτύσσεται όπως συνέβη με τους Αγίους Αποστόλους, τους Πατέρας και Διδασκάλους, τους Μάρτυρας και Οσίους της Εκκλησίας μας. 
Ο Θεοφιλέστατος προέτρεψε τους πιστούς να ακούμε το Θείο λόγο, να τον αφήνουμε να ριζώνει μέσα στην καρδιά μας και έτσι να οδηγηθούμε στον Αγιασμό, την λύτρωση και την σωτηρία μας.
Τέλος, με αφορμή την έναρξη των κατηχητικών μαθημάτων, ο Θεοφιλέστατος παρακάλεσε τους γονείς να οδηγούν τα παιδιά τους στην Εκκλησία και να φροντίζουν για την εν Χριστώ ανατροφή τους καθώς ο κόσμος γύρω μας είναι γεμάτος παγίδες που επιχειρούν να μας απομακρύνουν από το σκοπό της ζωής μας, τον Αγιασμό μας και την κατά χάριν θέωση.
Κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις θερμές εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη πολλά, ευλογημένα, αγιασμένα, θεοσκέπαστα και θεοφρούρητα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: