Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Η Κυριακή του Ασώτου στα Σιταράλωνα Τριχωνίδος

Η Κυριακή του Ασώτου στα Σιταράλωνα Τριχωνίδος
 
Στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, στο χωριό Σιταράλωνα Τριχωνίδος, ιερούργησε σήμερα, Κυριακή του Ασώτου, 20 Φεβρουαρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος.
Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας. Κηρύσσοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε στην παραβολή του Ασώτου Υιού που δείχνει όλη την ιστορία του ανθρωπίνου γένους από την πτώση του Αδάμ μέχρι την επιστροφή του στο Θεό, που έγινε δια της Ενανθρωπήσεως του Ιησού Χριστού.



Υπογράμμισε, κυρίως, το γεγονός της επιστροφής στον Πατέρα, εστιάζοντας στο μυστήριο της υιοθεσίας που προσδιορίζεται με τον εναγκαλισμό και τον ασπασμό του πατέρα, αλλά και στα σύμβολα της υιοθεσίας, σύμφωνα με την ερμηνεία του αγίου Θεοφυλάκτου, Επισκόπου Αχρίδος.
Ο ιερός Θεοφύλακτος συνοψίζοντας την διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας αναφέρει ότι η «πρώτη στολή» με την οποία ενέδυσε ο Πατέρας τον Άσωτο Υιό είναι η αρχαία στολή, η στολή που φορούσαν ο Αδάμ και η Εύα στον παράδεισο. Είναι το ένδυμα της αφθαρσίας ή του Βαπτίσματος.
Το δεύτερο σύμβολο είναι το δαχτυλίδι. Το χέρι, κατά τον ιερό Θεοφύλακτο, είναι το σύμβολο της πράξεως. Το δαχτυλίδι είναι η σφραγίδα. Η σφραγίδα είναι η δωρεά του αγίου Πνεύματος. Για  αυτό μετά το Βάπτισμα ακολουθεί το Χρίσμα με την επίκληση «σφραγίς δωρεάς πνεύματος ἁγίου, ἀμήν».
Τα υποδήματα στα πόδια δίδονται «ἵνα φυλλάτονται ἀπὸ τῶν σκορπίων», από τον διάβολο και για να είναι «ἕτοιμοι,, εἰς τὸ εὐαγγελίζεσθαι».
Ακολουθεί η προσφορά του μόσχου του σιτευτού που είναι το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. «Ὁ ἄρτος, κατὰ τὸ φαινόμενον ἐκ σίτου συνεστὼς, κατὰ τὸ νοούμενον δὲ σὰρξ ὤν μόσχος ἄν λεχθείῃ».
Ολοκληρώνοντας την ερμηνεία της παραβολής, ο Σεβασμιώτατος κατέληξε λέγοντας ότι αυτό είναι το μυστήριο της υιοθεσίας, αυτή είναι ολόκληρη η πνευματική ζωή του χριστιανού που ξεκινά από το Άγιο Βάπτισμα και το Χρίσμα και καταλήγει στη Θεία Ευχαριστία. Και όταν ο άνθρωπος στην πορεία της ζωής του αμαρτήσει, τότε, δια της μετανοίας, αποκαθίσταται και πάλι για να μπορεί να μετέχει του δείπνου της ζωής.
Κατόπιν συνέδεσε τα προηγούμενα με την ζωή του αγίου Καλλινίκου, Μητροπολίτη Εδέσσης, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό αυτό. Εξέφρασε τη χαρά του γιατί ιερούργησε στον Ιερό Ναό των Σιταραλώνων και τόνισε ότι ο άγιος Καλλίνικος σε αυτό το χωριό έλαβε την υιοθεσία κατά Χάριν, έλαβε το μυστήριο του Αγίου Βαπτίσματος και του Αγίου Χρίσματος, συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία κοντά στον ευλαβέσταστο παππού του, τον π. Αθανάσιο, από τον οποίο έμαθε τα ιερά γράμματα.  
Σε αυτό το χωριό ο άγιος Καλλίνικος γνώρισε την αγιορείτικη, εκκλησιαστική και την μυστική θεολογία, αλλά και τα σύμβολα της θεολογίας. Και πάντα αγαπούσε αυτά τα θέματα και μιλούσε για αυτά. Μιλούσε για το Βάπτισμα, το Χρίσμα, την μετάνοια, για την ιερά Εξομολόγηση, γιατί μέσω αυτών επιστρέφει ο άνθρωπος και πάλι προς τον Πατέρα και δέχεται τον ασπασμό της υιοθεσίας.
Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην οικογένεια του αγίου Γέροντά του, λέγοντας ότι στο χωριό αυτό υπήρχε μια αγία ρίζα, η οικογένεια του παπά Θανάση που μεγάλωσε τα παιδιά του και τα εγγόνια του μέσα στην παράδοση της ορθοδόξου Εκκλησίας. Κορμός και κλαδιά ήταν οι γονείς του και καρποί ευκλεείς ήταν τα παιδιά μεταξύ των οποίων ο άγιος Καλλίνικος. Προέτρεψε τους πιστούς να συνεχίζουν αυτή την ευλογημένη παράδοση. Να κρατήσουν αυτές τις παραδόσεις που έδωσαν στην Εκκλησία δύο αρχιερείς, ιερέα και έναν τόσο μεγάλο άγιο.
Μεταξύ των εκκλησιασθέντων ήταν ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Βασίλειος Γκίζας, τρεις αντιδήμαρχοι του Δήμου Θέρμου, ο πρόεδρος του χωριού, οι συγγενείς του αγίου Καλλινίκου και οι χωριανοί.
Μετά την απόλυση και την διανομή του αντιδώρου ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου τέλεσε τρισάγιο για τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Κωνσταντίνο, τον π. Ιωάννη Πούλο και για όλους τους κεκοιμημένους συγγενείς του αγίου Καλλινίκου και έπειτα επισκέφθηκε τον χώρο στον οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε και όπου ανοικοδομήθηκε νέα κατοικία  .
Στη συνέχεια μετέβη στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μουρόσκλαβο, όπου λειτουργούσε ο παπα-Θανάσης, εκεί που βαπτίσθηκε ο άγιος Καλλίνικος, μάλιστα βρήκε και την ιερά κολυμβήθρα, όπου βαπτίσθηκε μικρό παιδί ο άγιος. Στο Ναό αυτό μυήθηκε στην εκκλησιαστική ζωή μέχρι που μετέβη στην Αθήνα για τις θεολογικές του σπουδές. Ήταν ένας χώρος που αγαπούσε υπερβολικά ο άγιος και διηγείτο στον Μητροπολίτη Ιερόθεο πολλές αναμνήσεις από τις ιερές ακολουθίες. Εκεί τέλεσε τρισάγιο στον θαυμαστό παπα-Αθανάσιο, όπου είναι ενταφιασμένος.
Τέλος μαζί με τον πρόεδρο του χωριού, τους ιερείς και τους συγγενείς και χωριανούς συζήτησαν για τον κατάλληλο χώρο για ανοικοδόμηση Ιερού Ναού προς τιμήν του αγίου Καλλινίκου.





































Δεν υπάρχουν σχόλια: