Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Η τεχνητή νοημοσύνη μιμείται τον ανθρώπινο λόγο - ο λόγος και η γλώσσα | Βασ. Πετρουλέας | Σοφία Χατζή

Η τεχνητή νοημοσύνη μιμείται τον ανθρώπινο λόγο - ο λόγος και η γλώσσα | Βασ. Πετρουλέας | Σοφία Χατζή
 
Απειλείται ο άνθρωπος από την τεχνητή νοημοσύνη;
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μιμηθεί τον ανθρώπινο λόγο.
Ο λόγος, η γλώσσα και η τεχνητή νοημοσύνη.
με τον Βασίλειο Πετρουλέα, τ. Διευθυντή Ερευνών του Δημόκριτου
___
Η τεχνολογία έχει αναπτύξει την τεχνητή νοημοσύνη. Μπορεί να ανταγωνίζεται τον ανθρώπινο λόγο ;
Ο άνθρωπος σε όλη την ιστορία αναπτύσσει και βελτιώνει τα εργαλεία και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα επιτεύγματα της επιστήμης.
Η τεχνητή νοημοσύνη φθάνει στο σημείο να υποβοηθά στην απόφαση του δικαστή για την ποινή που επιβάλλει. Δημιουργούνται ρομπότ. Στη Σαουδική Αραβία δημιουργήθηκε το παγκόσμια φημισμένο ρομπότ Σοφία, με γυναικεία χαρακτηριστικά. Έδινε διαλέξεις και η κυβέρνηση του απένειμε υποκοότητα. Δημιουργούνται νέα θέματα και ανησυχίες.
Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης «Λάμδα» μπορεί να συμμετάσχει σε νοήμονα διάλογο, έχει λόγο. Οι μηχανές αυτές γίνονται πολύ πειστικές, διαθέτοντας χαρακτηριστικά συναισθηματικής νοημοσύνης.
Ο Λόγος του Θεού είναι η πιο προσιτή σε μας εικόνα Του. Τον γνωρίζουμε από τον Μονογενή Υιό Του. Ο ανθρώπινος λόγος είναι η σφραγίδα, η απεικόνιση του πνεύματός μας. Ο λόγος εκφράζει την εμπειρία και τη ζωή του νου. Ο νους είναι η ανώτερη δύναμη της ψυχής, ο οφθαλμός που επικοινωνεί με το θείο, είναι άυλο, είναι δύναμη της ψυχής.
Ο λόγος είναι υψηλό προνόμιο του κατ’ εικόνα. Διαλέγεται με τον Δημιουργό του, αναζητά το πως και γιατί της δημιουργίας, επικοινωνεί με τους άλλους ανθρώπους.
Ο λόγος έχει πολλές έννοιες. Τα λόγια είναι το μέρος των σκέψεών μας που κοινοποιούμε σε άλλους. Ο λόγος είναι τα υψηλά διανοήματα που υπάρχουν στον νου. Η διάνοια επεξεργάζεται τα νοήματα και τα μετατρέπει στη γλώσσα μας.
Αν συγκεντρώναμε όλα τα λόγια μας, ο καθένας θα αναγνώριζε σε αυτά την ακριβή εικόνα του, αναφέρει ο Άγιος Ιννοκέντιος, αρχιεπίσκοπος Χερσώνος και Ταυρίδος. Τα λόγια καθρεφτίζουν το τι έχουμε μέσα μας.
Υπάρχουν γύρω στις 7 χιλιάδες γλώσσες ή διάλεκτοι. Οι έννοιες όμως είναι πανανθρώπινες.  Τα κέντρα του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τις διάφορες έννοιες είναι τα ίδια, ανεξάρτητα της γλώσσας που χρησιμοποιείται. Όμως δεν μπορούμε να συλλογιστούμε χωρίς τη γλώσσα. Είναι στενά συνδεδεμένες.
Η Έλεν Κέλερ (γεννήθηκε το 1880) από μωρό έμεινε τυφλή και κωφή. Η δασκάλα της Αν Σάλιβαν χρησιμοποίησε την «απτική» σαν τρόπο επικοινωνίας, χτυπώντας τα δάκτυλα για κάθε λέξη. Με το νερό που δρόσιζε τα χέρια της ανακάλυψε τα αντικείμενα, το ότι έχουν όνομα και άρχισε πολύ γρήγορα να μαθαίνει το καθένα. Έμαθε την γλώσσα των τυφλών (μέθοδος Μπράιγ). Έμαθε να ακουμπά στον λάρυγγα, στο στόμα και τη μύτη του συνομιλητή της και έτσι έμαθε να μιλά. Έφθασε στο σημείο να κάνει ομιλίες σε όλον τον κόσμο. Είπε ότι η ελληνική γλώσσα είναι το βιολί της ορχήστρας των γλωσσών. Αναφέρει ότι άρχισε να κάνει συλλογισμούς στην ηλικία των 7 ετών, όταν κατάφερε να μάθει τις λέξεις.
Όσο εμπλουτίζεται το λεξιλόγιό μας, τόσο βαθύτερα σκεπτόμαστε.
Ο Μέγας Βασίλειος αναφέρει ότι ο Θεός που μας έπλασε μας έδωσε τη χρήση του λόγου για να φανερώνουμε ο ένας εις τον άλλον τις σκέψεις των καρδιών. Αν ζούσαμε μόνο με γυμνή την ψυχή μας, χωρίς το σώμα, αμέσως θα επικοινωνούσαμε μόνο με τις σκέψεις, χωρίς να μεσολαβεί η γλώσσα. Η ψυχή διανοείται καλυπτόμενη από το παραπέτασμα της σαρκός έχει ανάγκη από λόγια και ονόματα για να ανακοινώνει αυτά που κείνται στο βάθος της. Χρησιμοποιεί τα φυσικά μέσα για να εκφραστεί, δηλαδή εγκέφαλο, γλώσσα, στόμα, χέρια, κινήσεις.
Ο λόγος είναι πρωταρχικός, κάτι αφηρημένο και η γλώσσα είναι το εργαλείο που χρησιμοποιεί η διάνοια για να διαχειρίζεται τις έννοιες.
Άνθρωποι που έχουν πάθει εγκεφαλικό δεν μπορούν να συνεργαστούν με τον φυσικό κόσμο, με μας. Όμως ο νούς είναι ακμαίος, επικοινωνεί με τον Θεό. Αν συνέλθει μετά από χρόνια μπορεί να έχει υπαρξιακά μεταβληθεί. Ανάλογα με την χρήση του αυτεξουσίου που έκανε μπορεί να αναπτυχθεί πνευματικά. Οι μάρτυρες κατά την υψηλότερη στιγμή της ζωής τους ήταν ακρωτηριασμένοι, δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν. Οφείλουμε να σεβόμαστε τον άλλον ανεξάρτητα από την κατάσταση του σώματος.
Πλησιάζοντας προς τον θάνατο το σώμα είναι σε αδυναμία. Έτσι παραδίδεται στον Θεό. Όμως μπορεί να κρύβονται πολύ ανώτερες πνευματικές δυνάμεις, τις οποίες δεν μπορούμε να τις δούμε και να συνειδητοποιήσουμε. Φαινόμενο της εποχής μας είναι ότι ο γέροντας έχει πάψει να χαίρεται τον σεβασμό και την εκτίμηση.
Η γλώσσα είναι η ρυμοτομία που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να προσεγγίσει τις διάφορες έννοιες. Στη δομή του ο εγκέφαλος για την επικοινωνία διαθέτει νευρώνες, νευρικά κύτταρα, που χρησιμοποιούνται σαν διάδρομοι ανάμεσα στις έννοιες.
Η μητρική γλώσσα αποτυπώνεται βαθειά. Με αυτήν σκεφτόμαστε. Η ιστορία της γιαγιάς στην Τουρκία που στα τελευταία της άρχισε να μιλά μια άγνωστη γλώσσα. Ήταν ποντιακά και αυτό αποκάλυψε την καταγωγή της που έκρυβε πάντα.
Για τον άνθρωπο η ομιλία είναι κορυφαίο στοιχείο της νοημοσύνης.
Η ποικιλία των ήχων της ανθρώπινης φωνής υπερέχει οποιουδήποτε κελαηδίσματος ωδικού πτηνού ή ήχου ζώου. Η ομιλία είναι το πολυπλοκότερο έργο του ανθρώπου. Άπειρες συλλαβές και ήχους έχουν οι τόσες λέξεις των 7 χιλιάδων γλωσσών!
Ακόμη και αν δεν γνωρίζεις τη γλώσσα που μιλά κάποιος, ακούγοντάς τον, μπορείς να μάθεις πάρα πολλά γι’ αυτόν. Κάθε λέξη έχει τις δικές της συγχορδίες. Ο εγκέφαλος κατά την ομιλία κινεί περίπου 100 μύες. Ο τόνος της φωνής προσαρμόζεται στη διάθεση, καθρεφτίζει την ένταση των συναισθημάτων.
___
Ραδιοπαραμυθία, 2022- Καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας, 91.2 FM
Επιμέλεια - παραγωγή: Σοφία Χατζή
 
δείτε περισσότερες εκπομπές στο Youtube, στο playlist:
ΡΑΔΙΟΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Σοφία Χατζή
https://youtube.com/playlist?list=PLVOw7e45N8AfBDlBujCCViMyx36BQGksz
 
Spotify (podcast): https://open.spotify.com/show/5X318QLNpY9Og41FIVelGS
 
δημιουργία βίντεο: kkaratz@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: