Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη - ανθρώπινος και θείος Λόγος | Βασίλειος Πετρουλέας | Σοφία Χατζή

Ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη - ανθρώπινος και θείος Λόγος | Βασίλειος Πετρουλέας | Σοφία Χατζή
 
Τεχνητή νοημοσύνη και ανθρώπινος λόγος
Τα προβλήματα και τα οφέλη που φέρνει στον άνθρωπο η ρομποτική προοδος
με τον Βασίλειο Πετρουλέα, τέως διευθυντή Ερευνών του Δημόκριτου
Ραδιοπαραμυθία 13.09.2022- Καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας, 91.2 FM
Επιμέλεια - παραγωγή: Σοφία Χατζή
___
Η γλώσσα είναι η ρυμοτομία που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να προσεγγίσει τις έννοιες.
Ο λόγος είναι μια πολύπλοκη ακολουθία δονήσεων που ο εγκέφαλος προσπαθεί να κατανοήσει. Μέσα από τόσους ήχους αναγνωρίζουμε το όνομά μας. Καταλαβαίνουμε ότι, κάνοντας απλώς ήχους με το στόμα μας, μπορούμε να προκαλέσουμε τη δημιουργία νέων ιδεών στους άλλους.
Τα νεύρα στο αυτί αναγνωρίζουν 15 χιλιάδες διαφορετικές διακριτές συχνότητες. Είναι ένα αλφάβητο 15 χιλιάδων γραμμάτων. Οι ανθρώπινοι ήχοι είναι νοήμονες. Η ικανότητα αυτή είναι μέγιστο θαύμα, μεγαλιώδες δώρο του Θεού!
Τα ζώα βγάζουν στερεότυπες κραυγές ειδοποίησης μόνο όταν υπάρχει κίνδυνος ή βρουν τροφή. Δεν έχει το ζώο τρόπο να επικοινωνήσει με κάποια κίνηση, ενώ ο άνθρωπος έχει πολυτροπικότητα, μεταφέρει το ίδιο μήνυμα με τη γλώσσα, τον γραπτό λόγο, ένα νεύμα, χρησιμοποιώντας τα χέρια.
Η καλή χρήση της τεχνολογίας. Συνομιλία με ρομπότ και εφαρμογή
Σε πείραμα με ρομπότ, βγήκε το συμπέρασμα ότι τα παιδιά ανοίγονται και μιλούν πιο εύκολα στο ρομπότ απ’ ότι στους γονείς τους. Γνωρίζουν ότι το ρομπότ δεν μπορεί να τα αποδοκιμάσει ή το βλέπουν σαν παιχνίδι. Το ρομπότ ουσιαστικά δεν νοιάζεται γι’ αυτούς, όπως ο γονέας. Τα ρομπότ χρησιμοποιούνται σε σχολεία με αυτιστικά παιδιά και τα μαθαίνουν συναισθηματικές εκφράσεις, αφού έχουν την ικανότητα να επαναλαμβάνουν συνεχώς τις ίδιες προτάσεις. Η ομιλία, η σκέψη, η νοημοσύνη μας είναι συναισθηματική και σαν ψυχικό προσόν δεν μπορεί να αναπαραχθεί με μηχανήματα.
Οι κωφάλαλοι στη Νικαράγουα είχαν αναπτύξει μια πλήρη νοηματική γλώσσα και αδιαφορούσαν για την κλασική διδασκαλία του λόγου και της γραμματικής. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι έκφρασης της γλώσσας όπως η γραφή των τυφλών. Ο Stephen Hawking χρησιμοποιούσε το φωτοκύτταρο που ανταποκρινόταν στην ελάχιστη κίνηση των μυών του ματιού του εντοπίζοντας τα γράμματα κάθε λέξης. Με ηλεκτρόδιο στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος κινεί τους μύες, είναι αναγνωρίσιμη η γλώσσα σε περιπτώσεις που υπάρχει αδυναμία ομιλίας. Χωρίς ήχο, μεταφέρονται στον υπολογιστή μια μια οι λέξεις. Αυτό είναι ανάγνωση του λόγου και όχι της σκέψης, η οποία είναι προφυλαγμένη και αφορά το αυτεξούσιο που έδωσε ο Θεός  στον άνθρωπο. Παρόμοια δίνοντας εντολές στον εγκέφαλο μπορεί να βοηθηθεί η αναπηρία.
Αυτή είναι η καλή χρήση της τεχνολογίας.
Τα μηχανήματα δεν έχουν λόγο, δεν έχουν πνεύμα. Η επιστήμη σταματά στον εγκέφαλο, δεν προχωρά στο πνεύμα. Οι Πατέρες μιλούν για τον νού, την υψηλή ιδιότητα της ψυχής. Ο νούς, κατ΄εικόνα της Αγίας Τριάδος, εκπορεύει λόγο (νοήματα, σκέψεις) και συγχρόνως έχει πνεύμα. Όταν συνδέεται με το Άγιο Πνεύμα μεταφέρει τον λόγο του Θεού. Ο νούς γεννά λόγο και εκπορεύει το πνεύμα. Ο νούς αναλαμβάνει τον έλεγχο του εγκεφάλου. Η διάνοια αναλαμβάνει να επεξεργάζεται τα νοήματα και ο εγκέφαλος τα κάνει φυσικά φαινόμενα, ως αποτέλεσμα των εννοιών. Μεταφέροντας μια υψηλή έννοια σε κάποιον άλλον, εκείνος το έζησε και δημιουργεί ένα βίωμα.
Ο φωτισμένος λόγος των αγίων είναι σύνδεση με το Άγιο Πνεύμα
Ο Μέγας Αντώνιος που δεν σπούδασε ποτέ, ρώτησε μορφωμένους Έλληνες που τον ειρωνεύονταν: «Τί είναι πρώτο, ο νούς ή τα γράμματα; Ο νούς είναι η αιτία των γραμμάτων ή τα γράμματα του νου;». Εκείνοι απάντησαν «φυσικά, προηγείται ο νούς, ο οποίος είναι και εφευρέτης των γραμμάτων». Ο Άγιος απάντησε βγάζοντας το συμπέρασμα ότι «ο υγιής νους δεν χρειάζεται τα γράμματα». Στους αγίους που ο νους είναι ενωμένος με τον Θεό, τα λόγια έχουν μεγάλη δύναμη. Ας θυμηθούμε τους αγράμματους αγίους της εποχής μας: τον Παΐσιο, τον Πορφύριο, τον Ιάκωβο Τσαλίκη, τον Ιωσήφ Ησυχαστή. Επηρέασαν ευρύτατα τον κόσμο, με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, όσο κανείς μορφωμένος. Ομοίως και ήρωες που μίλησαν με την καρδιά, με την αλήθεια, φέρουν τη χάρη και επηρεάζουν τους άλλους.
Ο λόγος του ανθρώπου είναι το ισχυρότερο μέσο επιρροής. Ο θεοφώτιστος λόγος των αγίων είναι πιο κοφτερός από όλα τα μαχαίρια τα δίστομα, διεισδύει σαν νυστέρι. Ο Ιησούς του Ναυί με ένα λόγο σταμάτησε τον ήλιο για να παραταθεί η μέρα και να κατανικήσουν τους εχθρούς τους και ο Προφήτης Ηλίας έκλεισε για τρία χρόνια τους ουρανούς και δεν έβρεχε. Ο ίδιος ο Κύριος με έναν λόγο είπε και εγεννήθησαν. Όταν είναι ο λόγος γνήσιος και καθαρός έχει τεράστια δύναμη.
Ο λόγος των μηχανημάτων, όπως τα ρομπότ, τα chat box, οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, έχει πολύ μεγάλη ταχύτητα αναζήτησης στο διαδίκτυο και μπορεί να συλλέξει απαντήσεις και να ξεπεράσει σε επιχειρήματα τον άνθρωπο. Είναι ένα χαμηλού επιπέδου εγκεφαλικό κατασκεύασμα. Τα μηχανήματα δεν αναγνωρίζουν λέξεις και έννοιες, χρησιμοποιούν τη δομή αριθμών, ένα μαθηματικό ορθολογισμό.
Αντίθετα, ο άνθρωπος ενσωματώνει στις λέξεις παραστάσεις και βιώματα. Ο ανθρώπινος λόγος είναι όλος ο εσωτερικός κόσμος. Ακουμπά τον Λόγο του Θεού. Μερικές φορές η σιωπή, όταν κρύβει διάλογο με το Θείο, είναι ανώτερη από τον λόγο που εκφέρεται. Αντίθετα, η σιωπή των μηχανημάτων είναι μηδέν.
Ο μεγαλύτερος φόβος του μηχανήματος είναι να αποσυνδεθεί από την πρίζα. Αυτό  είναι θάνατος. Για τον άνθρωπο θάνατος είναι να αποσυνδεθεί ο λόγος με τον Λόγο.
 ___
δείτε περισσότερες εκπομπές στο Youtube, στο playlist:
ΡΑΔΙΟΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Σοφία Χατζή
https://youtube.com/playlist?list=PLVOw7e45N8AfBDlBujCCViMyx36BQGksz
Spotify (podcast): https://open.spotify.com/show/5X318QLNpY9Og41FIVelGS
δημιουργία βίντεο: kkaratz@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: