Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Τι ειπώθηκε μεταξύ των δύο Αρχιεπισκόπων δεν γνωρίζω... - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Στο συναξάρι του Αγίου Επιφανίου Επισκόπου Κύπρου υπάρχει η ιστορία της έχθρας μεταξύ του Επιφανίου και του Χρυσοστόμου.

Ο Επιφάνιος επηρεάσθηκε από την έχθρα του Θεοφίλου Αλεξανδρείας εναντίον του Χρυσοστόμου και προσεκλήθη στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στην Σύνοδο της Δρυός. Πίστεψε στην κατηγορία ότι ο Χρυσόστομος ωριγενίζει.

Ο Επιφάνιος πήγε στην Πόλη και δεν δέχθηκε να συναντηθεί με τον Χρυσόστομο. Απέρριψε και την φιλοξενία που του πρόσφερε ο Χρυσόστομος. Έκαμε τα πράγματα χειρότερα διότι τέλεσε και χειροτονία διακόνου. Ο Χρυσόστομος διαμαρτυρήθηκε έντονα για την στάση του Επιφανίου.

Κάποιοι μοναχοί από την Αίγυπτο οι οποίοι είχαν ζητήσει την προστασία του Χρυσοστόμου (οι Μακροί Αδελφοί) συνάντησαν τον Επιφάνιο και του εξήγησαν πως έπεσε θύμα του μηχανορράφου Θεοφίλου.

Ο Επιφάνιος έφυγε από την Πόλη και δεν συμμετείχε στην Σύνοδο.

Λέγεται ότι μεταξύ των βαρέων χαρακτηρισμών που είχαν ανταλλάξει ο Επιφάνιος με τον Χρυσόστομο ήταν και η πρόρρηση του θανάτου του Επιφανίου πριν φθάσει στην Κύπρο και η πρόρρηση του θανάτου του Χρυσοστόμου στην εξορία πριν φθάσει στην Κουκουσό.

Ο Καθηγητής Νίκος Νικολαΐδης υποστηρίζει ότι τα περί αντικανονικής χειροτονίας κληρικού από τον Επιφάνιο ή το ότι αντάλλαξε με τον ιερό Χρυσόστομο βαρείς χαρακτηρισμούς, ιστορικά δεν επιβεβαιώνονται, αλλά ούτε και συνάδουν με το εκκλησιαστικό ήθος των δύο ανδρών.

Προσωπικά δεν μπορώ να αποδείξω την αλήθεια της ιστορίας. Αλλά το γεγονός ότι ο Επιφάνιος σε ηλικία 100 ετών πήγε στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό να συμμετάσχει στην Σύνοδο της Δρυός και μετά έφυγε νύχτα, χωρίς να συμμετάσχει στην Σύνοδο και χωρίς να συναντηθεί με τον Χρυσόστομο, αποτελεί ένδειξη ότι κάτι πραγματικά συνέβη.

Fun Facts: Όταν μεταφέρθηκε από τον Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, Καθηγούμενο της Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου το 2007 η Τιμία κάρα του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Κύπρο τον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας κρατώντας την τιμία κάρα του αγίου Επιφανίου. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Επιφάνιος υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Ιωάννη.

Τι ειπώθηκε μεταξύ των δύο Αρχιεπισκόπων δεν γνωρίζω...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το σίγουρο είναι πως θα εξέφρασε την απορία του ο Άγιος Επιφάνιος, γιατί ο ιερός Χρυσόστομος δεν απάντησε στην επιστολή που του εστειλε ζητώντας του να του εξηγησει καποια πραγματα ωστε να μην υπαρξει καμια παρεξηγηση...

Θεόφιλος Γεωργίου

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

Οι σύγχρονοι σχεδόν του Ιωάννη Εκκλησιαστικοί Ιστορικοί Σωκράτης (380-450), Σωζομενός (400-450), στις αντίστοιχες Ιστορίες τους, Βιβλίο 6ο ο πρώτος, παράγραφος 2η και εξής, Βιβλίο 8ο ο δεύτερος παράγραφος επίσης 2η και εξής δίνουν πάρα πολλά και λίαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή του Αγίου και για διατρέξαντα ανάμεσα στους Θεόφιλο Αλεξανδρείας και Επιφάνιο Κύπρου από τη μια, και Ιωάννη το Χρυσόστομο από την άλλη, μεταξύ των οποίων τα ακόλουθα
1. Ο Θεόφιλος Αλεξανδρείας παρότι με αυτοκρατορική εντολή προέστη της χειροτονίας του Ιωάννη, και δεν έκρυψε την αντίθεσή του με την εκλογή του, και τον δυσφημούσε, γιατί είχε χολωθεί που δεν πρόλαβε να επιβάλει το δικό του πρεσβύτερο Ισίδωρο στη θέση αυτή ! Και το χειρότερο, μεδόδευσε τα πάντα, ώστε «συνοδικά» να καθαιρεθεί, και με βασιλική επιβολή να εξοριστεί.
2. Ο Επιφάνιος Κύπρου, «άνθρωπος απλός και υπερβολικά ευσεβής», παγιδεύτηκε από το Θεόφιλο, και πήγε στην Κωνσταντινούπολη να συνεργήσει στο δυσάρεστο «συνοδικό» έργο. Δεν επικοινώνησε ως όφειλε με τον Ιωάννη, χειροτόνησε χωρίς άδειά του-«εισπήδηση» κάποιο διάκονο, αρνήθηκε τη φιλοξενία του, προτίμησε τη βασιλική, και ήταν έτοιμος να ανακοινώσει στην Εκκλησία πώς και γιατί συναινεί στην απομάκρυνση του Ιωάννη, αλλά συγκρατήθηκε με παρέμβασή ανθρώπου του Ιωάννη. Σηκώθηκε κι έφυγε για την Κύπρο, άρα δεν έλαβε μέρος στη δεινή διαδικασία. «Κάποιοι μάλιστα λένε, αλλά δεν το έχω διασταυρώσει, ότι την ώρα που σάλπαρε το καράβι, ο Επιφάνιος είπε στον Ιωάννη. «Σου εύχομαι να μην πεθάνεις επίσκοπος» ! Και ότι εκείνος του απάντησε. «Καλύτερα να εύχεσαι να μη βρεθώ να ηγούμαι της Εκκλησίας της πατρίδας σου». Και συμπληρώνει εδώ ο Σωκράτης. «Ο Επιφάνιος δεν πρόλαβε να φτάσει στην Κύπρο, ο θάνατος τον βρήκε πάνω στο καράβι, στη διάρκεια του ταξιδιού». Πολύ περισσότερα εν καιρώ αν χρειαστεί. Αθανάσιος Κοτταδάκης

Ανώνυμος είπε...

Σπουδαία η παρέμβαση-διευκρινίσεις σας κ. Κοτταδάκη και μάλιστα από πηγές.
Ν

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

Και από το πρωτότυπο για τους πιο λόγιους. «Λέγουσι δέ τινες ὅτι-Επιφάνιος- ἀπαίρειν μέλλων, τῷ ᾿Ιωάννῃ ταῦτα ἐδήλωσεν• ‘᾿Ελπίζω σε μὴ ἀποθανεῖν ἐπίσκοπον.’ ῾Ο δὲ ἀντεδήλωσεν, ‘ ῎Ελπιζε μὴ ἐπιβῆναι τῆς σαυτοῦ πατρίδος.’ Ταῦτα οὐκ ἔχω εἰπεῖν, εἰ ἀληθῆ ἔλεξαν οἱ ἐμοὶ ἀπαγγείλαντες• ἀμφότεροι δὲ ὅμως ταύτην ἔσχον τὴν ἔκβασιν. Οὔτε γὰρ ᾿Επιφάνιος τῆς Κύπρου ἐπέβη, ἐν γὰρ τῷ πλοίῳ ἀπιὼν ἐτελεύτησεν• καὶ ᾿Ιωάννης μικρὸν ὕστερον κατηνέχθη τοῦ θρόνου, ὡς προϊόντες δηλώσομεν.»
Εκκλησ.. Ιστορία Σωκράτη 6,14,25
« Επυθόμην, ὡς ᾿Επιφανίῳ μὲν ᾿Ιωάννης τὴν ἐν θαλάσσῃ τελευτὴν προεμήνυσεν, ὁ δὲ ἐκείνῳ τῆς ἐπισκοπῆς τὴν καθαίρεσιν. ἐν ᾧ γὰρ διεφέροντο, ὁ μὲν ἐδήλωσεν ᾿Ιωάννῃ• «ἐλπίζω σε μὴ ἀποθανεῖσθαι ἐπίσκοπον.» ὁ δὲ ᾿Ιωάννης ἀντεδήλου• «οὐδὲ ἐγώ σε τῆς σῆς ἐπιβήσεσθαι πόλεως.»
Εκκλησ. Ιστορία Σωζομενού 8,15,7 Αντιγραφή Αθαν.Κοττ.