Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΟΛΥΠΤΥΧΟ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

 
ΑΓΙΟΣ  ΚΑΙ  ΜΕΓΑΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΠΟΛΥΠΤΥΧΟ  ΣΤΗ  ΓΙΟΡΤΗ  ΤΩΝ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ
 
α.   Η Γέννηση του Χριστού ως του Θεού Λόγου.

      Την πρώτη Γέννηση του Χριστού-ως του Θεού Λόγου-οφείλουμε να τιμούμε με σιωπή ! Να μην επιζητούμε, ούτε να πολυπραγμονούμε να τη συλλάβουμε με δικές μας έννοιες. Πώς, αλήθεια, να συλλάβουμε πράγματα που γίνονται και υπάρχουν, πριν υπάρξει ο χρόνος, πριν μεσολαβήσουν οι αιώνες ! Πριν βρεθεί τρόπος προσέγγισης αυτών που δεν είδε κανείς, δεν άκουσε, δεν αφηγήθηκε, και δεν μπορεί να συλλάβει νους ανθρώπου ή να φανταστεί. Πιο πολύ να τα κάνει γράμμα και γραφή. «Ο Πατέρας υπήρχε πάντα, κι ο Υιός γεννήθηκε». Μη ρωτήσεις όμως, μην πεις, πότε; Προσπέρασε αυτή την ερώτηση. Και μην επιζητήσεις να ρωτήσεις, με ποιο τρόπο; Είναι αδύνατη η απάντηση. Γιατί, το πότε παραπέμπει σε χρόνο, και το πώς προκαλεί διολίσθηση σε αντιστοίχιση με τη δεύτερη, την  ενσώματη Γέννηση.

     Ωστόσο υπάρχει απάντηση, μάλιστα της Γραφής. «Ο Υιός, λέει, είναι η ακτινοβολία του μεγαλείου του Θεού, η τέλεια έκφραση της θεϊκής υπόστασης»-Παύλος. Επειδή όμως μια απάντηση σαν αυτή, της καταφυγής στην άρρητη θεία δόξα, και ομολογίας του αδιανόητου για τον  ανθρώπινο λογισμό, και ανέκφραστου με ανθρώπινα λόγια του τρόπου της θεϊκής γέννησης του Υιού ως του Θεού Λόγου μπορεί να μην ικανοποιεί τη σκέψη σου, και πάλι μην προχωρείς, και μη λες. «Αν γεννήθηκε, δεν υπήρχε» ! Μη συναρπάζεσαι απ’ την απειρόκαλη κακοποίηση των νοημάτων, των λόγων, των ως τώρα παραδειγμάτων, και καταλυμαίνεσαι την αλήθεια, και καταρρυπαίνεις τη θεολογία !

Γεννήθηκε η ευσπλαχνία - Τάσος Λειβαδίτης

«Ένα άλλο βράδυ τον άκουσα να κλαίει δίπλα. Χτύπησα την πόρτα και μπήκα. Μου ‘δειξε πάνω στο κομοδίνο ένα μικρό ξύλινο σταυρό. 

“Είδες -μου λέει- γεννήθηκε η ευσπλαχνία”. 

Έσκυψα τότε το κεφάλι κι έκλαψα κι εγώ. Γιατί θα περνούσαν αιώνες και αιώνες και δε θα ‘χαμε να πούμε τίποτα ωραιότερο απ’ αυτό.» 

Τάσος Λειβαδίτης

«H Γέννηση» 

O ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ

Μέ τήν εὐκαιρία τῶν ἑορτῶν τοῦ Ἁγίου Δωδεκαημέρου, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος ἐπεσκέφθη γιά μιά ἀκόμη φορά τά Ἱδρύματα τῆς πόλεως καί εὐχήθηκε στό Διοικητικό καί Νοσηλευτικό Προσωπικό καί στούς περιθαλπομένους τά δέοντα γιά ἒτη πολλά καί εὐλογημένα, ἐπιστηρίζοντας πνευματικά καί ἠθικά, ἀλλά καί ὑλικά τίς ὡραῖες προσπάθειες γιά τήν ἀπάλυνση τοῦ πόνου καί τῶν ἀναγκῶν τῶν συνανθρώπων μας.
Τήν ἀγάπη καί τίς εὐχές τοῦ Σεβασμιωτάτου ἐδέχθησαν:
-Τό Ἂσυλο Ἀνιάτων Πατρῶν
-Ἡ Κιβωτός τῆς Ἀγάπης
-Τό Καραμανδάνειο Νοσοκομεῖο Παίδων
-Τό Ἳδρυμα «Μέριμνα»
-Τό Κωνσταντοπούλειον Εὐγηρεῖον
-Τό Σκαγιοπούλειον Πατρῶν
-Τό Παράρτημα Σκαγιοπουλείου-Μονάδα Θηλέων

αὐτὸς νῦν τε καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας

Ἄλλα χρόνια τότε, ἄλλοι καιροί. 
Πράγματι, ἄλλα χρόνια τότε, ὅμως γιατί τὸ ξεχνᾶμε; 
Ἡ ἀλήθεια εἶναι μία καὶ παραμένει ἀνὰ τοὺς αἰῶνες ἡ αὐτή. 
Οἱ ἀξίες τῆς ζωῆς δὲν μεταβάλλονται. 
Ἐξακολουθοῦν νὰ παραμένουν τὸ θεμέλιο τῆς ζωῆς. 
Ὁ Χριστὸς εἶναι «αὐτὸς νῦν τε καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας».

Μια φορά κι ένα καιρό ήταν


"Μια φορά κι ένα καιρό ήταν 
η φωτιά, 
το νερό 
και η εμπιστοσύνη...

Μπήκαν και οι τρείς μαζί σ' ένα δάσος και 
Η φωτιά είπε: Aν χαθώ ψάξτε για καπνό γιατί όπου υπάρχει καπνός υπάρχει φωτιά...
Το νερό είπε: Αν χαθώ ψάξτε για υγρασία γιατί όπου υπάρχει υγρασία υπάρχει και νερό...
Η εμπιστοσύνη είπε: Εμένα μη με ψάχνετε καθόλου γιατί άπαξ και χαθώ δεν πρόκειται να με ξαναβρείτε ποτέ...!"

Από το Διαδίκτυο

Χριστουγεννιάτικο - Μαρία Γουμενοπούλου

 

Χριστουγεννιάτικο

Φέτο δὲ βρέθηκε οὔτε μιὰ φάτνη
 νὰ γεννηθεῖς.
 Χνῶτα ἀπὸ ἄλογα φέτο δὲ βρέθηκαν
 νὰ ζεσταθεῖς.
 Ἦταν ὁλόσβηστο καὶ δὲν ἐφώτιζε
 διόλου τ’ ἀστέρι.
 Οὔτ’ ἕνας βρέθηκε μάγος τὰ δῶρα Σου
 νὰ Σοῦ τὰ φέρει.
 Μὰ μέσ’ στὸ χάραμα καμπάνα χάιδεψε
 γλυκὰ τ’ αὐτιά μου,

Πάντα να δείχνετε καλοσύνη και αγάπη στους άλλους.

Πάντα να δείχνετε καλοσύνη 
και αγάπη στους άλλους. 
Τα λόγια σας μπορεί να γεμίζουν 
τα κενά μέρη στην καρδιά κάποιου.

Mandy Hale

Όσο μεγαλώνεις μικραίνει η Χριστουγεννιάτικη λίστα δώρων...

 

"Όσο μεγαλώνεις
μικραίνει
η Χριστουγεννιάτικη
λίστα δώρων...
γιατί όλα αυτά
που επιθυμείς,
δεν αγοράζονται πια! "

Ανακοίνωση σχετικά με την αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας μελών της πρώην Βασιλικής Οικογένειας

Ανακοίνωση σχετικά με την αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας μελών της πρώην Βασιλικής Οικογένειας:

"Είμαστε συγκινημένοι που μετά από τριάντα χρόνια έχουμε και πάλι την ελληνική ιθαγένεια. Η στέρηση της ιθαγένειάς μας, με τον νόμο του 1994, μας κατέστησε ανιθαγενείς με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο ατομικών δικαιωμάτων αλλά και συναισθηματικής δοκιμασίας. 

Ο πατέρας μας και η οικογένειά μας σεβαστήκαμε απόλυτα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 1974. Η πρόβλεψη όμως του νόμου του 1994 για το θέμα της ιθαγένειας, προϊόν της τότε πολιτικής συγκυρίας, δεν άρμοζε προς έναν τέως αρχηγό του ελληνικού κράτους και ένα θεσμό που υπηρέτησε πιστά τη χώρα. Ο θάνατος του πατέρα μας έκλεισε έναν κύκλο.

Προϋπόθεση για την επιστροφή της ιθαγένειάς μας, ήταν να δηλώσουμε επώνυμο και επιλέξαμε αυτό που είχε επιλέξει και ο αποθανών θείος μας, Μιχαήλ Ντε Γκρες και είναι ό,τι πιο οικείο σε εμάς, αφού ουδέποτε η οικογένειά μας είχε επώνυμο.

"Φρόντισε να είσαι αυτός που είσαι... είτε σε αγαπούν., είτε όχι..."

 

 "Φρόντισε να είσαι αυτός που είσαι...
είτε σε αγαπούν., είτε όχι..."

Φερνάντο Πεσσοα

Αντίστροφα γενέθλια ή: μια πασχαλινή εικόνα των Χριστουγέννων! - Του Θανάση Ν. Παπαθανασίου

 Αντίστροφα γενέθλια ή: μια πασχαλινή εικόνα των Χριστουγέννων! 

Του Θανάση Ν. Παπαθανασίου

Εκκλησιαστική εικόνα, δηλαδή εικόνα που αφορά την χριστιανική λατρεία, είναι η απεικόνιση κάποιας μορφής (του Χριστού, της Παναγίας ή αγίων) με οιονδήποτε τρόπο, αρκεί η εν λόγω μορφή να είναι αναγνωρίσιμη – κι έτσι να δηλώνεται η ταυτότητα του συγκεκριμένου προσώπου. Αυτό σημαίνει ότι οι εικόνες μπορούν να φτιαχτούν με οιαδήποτε τεχνοτροπία, παραδοσιακή ή μοντέρνα*. Εδώ ωστόσο θα σταθώ στις εικόνες του βυζαντινού τρόπου, οι οποίες κατεξοχήν βρίσκονται σήμερα στις εκκλησίες.

Ο βυζαντινός τρόπος αποτελεί πλούσια εικαστική γλώσσα. Γλώσσα φτιαγμένη όχι με ήχους ή με γράμματα, αλλά με σχήματα και χρώματα. Εδώ λοιπόν θα στήσω αυτί (για την ακρίβεια: θα στήσω μάτι) σε κάτι που έχει να μας πει η βυζαντινή εικόνα της Γέννησης του Χριστού. Είναι σπουδαία προίκα το ότι ο άνθρωπος δύναται να στήνει αυτί (ή: να στήνει μάτι). Αν παραπετάξει αυτή του την προίκα, τότε χάνονται νοήματα, όπως για παράδειγμα χάνεται ένα τραγούδι όταν συναντά ντουβάρι αντί για αυτιά, όπως χάνεται η ευκαιρία για προβληματισμό όταν προσκρούσει σε αντιθρησκευτικό φανατισμό, όπως χάνεται η δυνατότητα για φως όταν η θρησκοληψία χρησιμοποιεί τις εικόνες σαν μαγικά αντικείμενα…

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ - π. Δημητρίου Μπόκου

 

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ

π. Δημητρίου Μπόκου

 Η άγρια βοή της μάχης δεν έφτανε στα αυτιά της γυναίκας. Μεγάλη απόσταση, μιας μέρας δρόμος χώριζε τις δύο πόλεις, τη Σηλώ απ’ την Αφέκ. Μα αυτό δεν εμπόδιζε την καρδιά της να φτερουγίζει τρελά.

Ο μικρός της Αχιτώβ στριφογύριζε ολημερίς με τα συνομήλικά του. Σέρνοντας με δυσκολία τα πόδια της που όλο και βάραιναν απ’ την επτάμηνη εγκυμοσύνη της, πάσχιζε ν’ ασχοληθεί με τη λάτρα της. Μα όλα μάταια. Το μυαλό της σήμερα πετούσε μακριά.

Ο λαός της, ο λαός του Θεού, δοκιμαζόταν σκληρά. Από αλλόφυλους που συναθροίστηκαν για τον αφανισμό του. Από την πρώτη τους κιόλας σύγκρουση τα πράγματα πήγαν στραβά. Τέσσερις χιλιάδες νεκροί συμπατριώτες της σκέπασαν το πεδίο της μάχης. Γιατί ο Θεός τους παρέδωσε στα χέρια των εχθρών τους; Πώς άφησε να γίνει τέτοια συμφορά;

- Να στείλουμε ανθρώπους στη Σηλώ, αποφάσισαν σε πολεμικό συμβούλιο οι αρχηγοί των δώδεκα φυλών. Να φέρουν εδώ την Κιβωτό του Κυρίου. Ποιός θα μπορέσει τότε να μας αντισταθεί;

Στη fake γιορταστική ατμόσφαιρα - ΓΕΧΑ Αιγίου

 

Στη fake γιορταστική ατμόσφαιρα - ΓΕΧΑ Αιγίου
Στη fake γιορταστική ατμόσφαιρα 
η αντιπρόταση
με τη ζωή μας:
Ἀληθῶς, Χριστὸς ἐτέχθη!

Η ιστορία της γεννήσεως του Χριστού - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Η ιστορία της γεννήσεως του Χριστού όπως πολλοί την έχουν ακούσει περιλαμβάνει την αγωνία του Ιωσήφ και της ετοιμόγεννης Μαρίας να βρουν έναν τόπο διαμονής στην Βηθλεέμ, την γέννηση του Ιησού μέσα σε έναν στάβλο, την προσκύνηση Μάγων και βοσκών.
Αν διαβάσουμε όμως τις διηγήσεις της γεννήσεως στον Ματθαίο και τον Λουκά τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε μερικά πράγματα.
Βεβαίως οι Πατέρες της Εκκλησίας και οι Αγιογράφοι χρησιμοποίησαν μερικά στοιχεία και ποιητική αδεία υπερέβαλαν για να τονίσουν ορισμένες δογματικές αλήθειες αλλά όλα αυτά τα οποία διαβάζουμε και ψέλνουμε δεν απεικονίζουν το τι πραγματικά συνέβη.
Ο Ματθαίος στην διήγησή του είναι σύντομος και περιληπτικός.
Ο Λουκάς μας δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Ιωσήφ και η Μαρία ταξίδεψαν από την Ναζαρέτ στην Βηθλεέμ για να απογραφούν σύμφωνα με το διάταγμα του Ρωμαίου Αυτοκράτορα.

Ἡ Προτεσταντική «θεολογία» καί ἡ «θεολογία» τοῦ Μητρ. Περιστερίου Γρηγορίου γιά τόν Ἐσταυρωμένο - Παν. Δ. Παπαδημητρίου

Ἡ Προτεσταντική «θεολογία» καί ἡ «θεολογία» τοῦ Μητρ. Περιστερίου Γρηγορίου γιά τόν Ἐσταυρωμένο *

Παν. Δ. Παπαδημητρίου

Ὀρθόδοξος Τύπος, 20/12/2024, ἀρ. φύλλου 2523, σσ. 1, 5.
Δημοσιεύτηκε στόν Ὀ.Τ. μέ τίτλο: “Προτεσταντικὴ ἡ «θεολογία» τοῦ Μητρ. Περιστερίου”
* Πρωτότυπος τίτλος. Ἐστάλη γιὰ δημοσίευση στίς 9/12/2024.

    Στό προηγούμενο ἄρθρο μας, «Ἡ Θεολογία τοῦ Σταυροῦ μέ τόν Ἐσταυρωμένο στήν Ἁγία Τράπεζα»,1 ἀναλύσαμε τὴν Θεολογία τοῦ Σταυροῦ μὲ τὸν Ἐσταυρωμένο, καὶ δείξαμε ὅτι ἀνέκαθεν ὁ μεγάλος Σταυρός (μὲ τὸν Ἐσταυρωμένο ἰδίως μετὰ τὴν Εἰκονομαχία) ἦταν στὴν Ἁγία Τράπεζα. Ὅσο ὑπάρχουν Ὀρθόδοξοι Τάφοι χωρὶς Σταυρό, ἄλλο τόσο ὑπάρχει Ὀρθόδοξη Ἁγία Τράπεζα χωρίς Σταυρό! Καὶ σήμερα, ἡ Ἁγία Τράπεζα στὶς Ἐκκλησίες μας, ὅπως παλαιά, εἶναι Τάφος Μαρτύρων. Ἡ Ἁγία Τράπεζα συμβολίζει τὸν θρόνο τοῦ Θεοῦ, καὶ τὸν Γολγοθᾶ τῆς Θυσίας τοῦ Χριστοῦ.2 Τί λυπηρὸ εἶναι νὰ βλέπει κανεὶς νεωτεριστὲς σημερινοὺς Ἐπισκόπους3 νὰ ἀφήνουν τὴν Ὀρθόδοξη Παράδοση, γιὰ νὰ ἀκολουθήσουν πράξεις αἱρετικῶν (ἴσως καὶ τινῶν σλαβοφώνων) καὶ νὰ ἀποβάλλουν ἀνερυθριάστως τὸν Ἐσταυρωμένο ἀπὸ τὴν Ἁγία Τράπεζα, σκολιῶς καὶ πανούργως,4 καὶ νὰ βάζουν γιὰ τὸ θεαθῆναι, ἐπιλεκτικά ἀπὸ τὴν ἰστορία, νεοφανῆ νεωτεριστικὰ Σύνθρονα ποὺ βλέπουν πρὸς τὴν Δύση (στὴν Δύση προσεύχονται οἱ Ὀρθόδοξοι;), τὰ ὁποῖα εἶχαν καταργήσει οἱ Ἅγιοι Πατέρες, ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία μας, καὶ συνάμα, νὰ παραθεωροῦν τὰ παλαιοχριστιανικὰ Ἱερὰ Κιβώρια μὲ τὰ Παραπετάσματα αὐτῶν, ἐπειδὴ προφανῶς τοὺς κόβουν τὴν ...θέα.5

Χριστουγεννα γρουσα τζιαι ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ - Γιάννης Πεγειώτης

Κρατουσε με επιμελεια τη φωθκιαν αφτουμενην. με ξύλα για να βράσει το νερό στις μεγάλες κασαρολλες του φυλακιου. Επεμενε να κάμουν ουλλλοι στο φυλακιο μπάνιο ναν καθαρόι τα Χριστούγεννα. Ωσαν μεγάλος αδερφός κουβαλουσε τα ξύλα από το δάσος δίπλα μας. Ειδαμε και παθαμεν να βάλουμε και τον απειθαρχο μας να μπει στην μικρή τουαλέτα του φυλακιου και να φκει μόνον λουμενος. Υστερα ελάλεν.... Εφυαν οκτακοσιες οκκαες που πάνω μου.... Στο τέλος εβρασα το νερόν και για τον αρχηγον μας, τον υποδεκανεαν μας που εστησεν την νησκιαν προεορτια.

Την ημέρα των Χριστουγέννων πηγαμεν οι τέσσερεις στο δίπλανον χωρκόν Εκκλησία με τη στολή εξοδου καθαρόι φρεσκοξηρισμενοι Ελειπεν μόνον ο σκοπός. Ο αρχιφυλακας του Φυλακιου μας καμαρωννε όταν κοινωνησαμε με την σειράν. Ηταν ένας λεβεντης που την Πιτσιλλιαν....

Μουσική Εκδήλωση “Λυχνικόν” – Στέφανος Δορμπαράκης

 

10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 | ΩΡΑ 19:30
Μια οργανική παρουσίαση του νέου δίσκου
του Στέφανου Δορμπαράκη
 
Το φως λιγοστεύει. Οι ακτίνες του ήλιου ολοένα και χάνουν τη δύναμή τους. Η παρουσία της αμφιλύκης ξεπροβάλλει δειλά στον κουρασμένο ορίζοντα. Παίρνεις στα χέρια σου τον λύχνο για να ανάψεις το φυτίλι. Σε λίγη ώρα το φως το λυχνικόν αρχίζει να αγκαλιάζει τις σκοτεινές γωνιές που κρύφτηκαν μέσα στη δίνη του περασμένου χρόνου.
 
Παρουσιάζουν: Νίκος Ανδρίκος, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης
 
Συμμετέχουν: Στέφανος Δορμπαράκης, Βαγγέλης Καρίπης,
Γιώργος Κοντογιάννης, Θοδωρής Κουέλης, Γιάννης Κυριμκυρίδης, Νίκος Παραουλάκης, Κυριάκος Ταπάκης
 
Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Καρυώτης

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2024 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2024

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

1) ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΩΡΑ 6 μμ  ΜΕΓΑΛΕΣ ΩΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

2) ΤΡΙΤΗ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΩΡΑ 7 πμ ΕΩΣ 9 πμ
ΜΕΓΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ Η Θ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

3) ΤΡΙΤΗ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΒΡΑΔΥ
ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
ΩΡΑ 9, 30μμ  ΕΩΣ 12, 30 μμεσον

Μνήμη των εν Κρήτη δέκα μαρτύρων (23 Δεκεμβρίου)


Σήμερα, Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, τιμούμε τη μνήμη των δέκα μαρτύρων που θυσιάστηκαν, για την Πίστη στον Ενανθρωπήσαντα Χριστό, στην Κρήτη και του Αγίου Νήφωνος Επισκόπου Κωνσταντίνης.
Οι δέκα μάρτυρες, μεταξύ αυτών οι Θεόδουλος και Ηράκλειος, μαρτύρησαν κατά το διωγμό του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δεκίου. Παραδόθηκαν στον ειδωλολάτρη άρχοντα της Κρήτης, ο οποίος διέταξε να τους φέρουν ενώπιον των βωμών και να τους επιβάλουν να θυσιάσουν στα είδωλα.
Η αντίθεσή τους στη διαταγή του άρχοντα και η ομολογία ότι ήσαν χριστιανοί τους έφεραν αντιμέτωπους με φρικτά βασανιστήρια, τα οποία κράτησαν τριάντα ημέρες.
Στο τέλος τους έσυραν στο δικαστήριο. Ο δικαστής, βλέποντας τη σθεναρή τους πίστη στο Σωτήρα Χριστό, αποφάσισε τον αποκεφαλισμό τους.

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΤΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ.
(ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΠΟΥ 2024)
 
ΟΜΙΛΗΣΕ Ο ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ 
π. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΚΗΣ.
 
ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ  ΑΠΕΔΩΣΑΝ  ΝΕΟΙ ΥΠΟ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ  κ. ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ



Λίγη καλοσύνη

Λίγη καλοσύνη 
από τον έναν άνθρωπο προς τον άλλο 
είναι πολύ προτιμότερη από μια απέραντη αγάπη 
για όλη την ανθρωπότητα.
Richard Dehmel

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

Την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως, 22 Δεκεμβρίου 2024 το πρωί, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος χοροστάτησε της Ακολουθίας του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Πατρών.
Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος μεταξύ άλλων ανέφερε πως σήμερα το αποστολική ανάγνωσμα μας αναφέρει την ακλόνητη και μεγάλη πίστη που είχαν οι δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης. Με αυτή την πίστη φράττουν τα στόματα των λεόντων, όπως συνέβη με τον Προφήτη Δανιήλ, μεταβάλλουν τη φωτιά σε δροσιά, όπως συνέβη με τους Τρεις Παίδας που τους έριξαν στην κάμινο του πυρός την καιομένη. Με την δύναμη της πίστεως αντιμετωπίζουν όλες τις δυσκολίες και τους πειρασμούς της παρούσης ζωής, όπως συνέβη με τον δίκαιο Ιώβ.
 


Ό,τι συνέβη με τους δικαίους που έζησαν με την πίστη προ Χριστού συνεχίζεται και μάλιστα μεγαλοπρεπέστερα και μετά Χριστόν διότι πλούσια παρέχεται η σώζουσα και αγιάζουσα Θεία Χάρις.  Η πίστη έδωσε τους αγίους μάρτυρας, τους οσίους πατέρας, τους νεομάρτυρας και όλους τους αγίους παλαιότερους και νεότερους.

«Μουσικοχορευτικές περιπλανήσεις» στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

 
 Ο Πολιτιστικός Όμιλος ΔΩΔΩΝΗ πραγματοποίησε ένα αφιέρωμα στο χορό, τη μουσική και το τραγούδι, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιά, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με την παρουσία τους η Μικτή Χορωδία “Cantus Atenas, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Δήμητρας Χανού και την συνοδεία του Ηλία Αργυρόπουλου στο πιάνο, και οι ομάδες χορού της ΔΩΔΩΝΗΣ υπό τη διδασκαλία του Παύλου Γκολέμη και του Γιώργου Γκολέμη ο οποίος και συντόνισε την εκδήλωση.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο σε μελωδίες, τραγούδια και χορούς τόσο της δημοτικής παράδοσης, όσο και της νεότερης μουσικής κληρονομιάς, στοιχειοθετώντας μία καλλιτεχνική περιπλάνηση σε δρόμους με εικόνες και ήχους εορταστικούς και ευφρόσυνους.

Προσεγγίζοντας το Μυστήριο - Ιάνειρα


Προσεγγίζοντας το Μυστήριο
 
Με μια λαχτάρα απόψε αλλοπαρμένη
το βήμα μου με φέρνει στην Αγάπη.
Χιονόνερο αψηφώντας, κρύο, δρολάπι,
φως τ’ Αστεριού τη στράτα μου γλυκαίνει!
 
Φτερά αγγέλων μ’ οδηγούν σιμά Σου,
μύρο ταπείνωσης ευώδιασε η πλάση.
Κερί –ψυχή μου που έχεις τώρα τρεμουλιάσει,
θεϊκή ανάσα σκύψε κι αφουγκράσου.
 
Φλόγα το βλέμμα Σου που αντιφεγγίζει,
το πρόσωπο χαϊδεύει, την καρδιά μου.
Ο χτύπος της, αλλιώτικος στα σωθικά μου!
Λύρα εφτάχορδη σαν του Δαβίδ, πια, κιθαρίζει.

Χριστὸς γεννᾶται· δοξάσατε.

Χριστὸς γεννᾶται· δοξάσατε. 
Χριστὸς ἐξ οὐρανῶν· ἀπαντήσατε. 
Χριστὸς ἐπὶ γῆς· ὑψώθητε. 
ᾌσατε τῷ Κυρίῳ πᾶσα ἡ γῆ, 
καὶ ἐν εὐφροσύνῃ, ἀνυμνήσατε λαοί· 
ὅτι δεδόξασται.

Κοσμᾶ τοῦ Μελῳδοῦ


 Ὁ Χριστὸς γεννιέται, δοξολογήσετε. Ο Χριστὸς ἀπὸ τὰ οὐράνια (ἔρχεται), προϋπαντῆστε τον. Ὁ Χριστὸς φάνηκε στὴ γῆ, ὑπερυψωθεῖτε. Ἂς τραγουδήσει στὸν Κύριο ὅλη ἡ γῆ1, καὶ μὲ εὐφροσύνη ἀνυμνολογήσετε οἱ λαοί, διότι εἶναι δοξασμένος2.

Η Γέννηση του Ιησού Χριστού. Ιστορικό Γεγονός - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Ορισμένοι λαμβάνουν αφορμή από το Χειμερινό Ηλιοστάσιο και ομιλούν για την σχέση του Ηλιοστασίου με την εορτή των Χριστουγέννων και εύχονται κιόλας «καλό ηλιοστάσιο, καλά ηλιούγεννα»…
Είναι παράδοξο ότι οι αρχαίοι Πατέρες δεν κάμουν αναφορά σε παγανιστικές εορτές όσον αφορά την καθιέρωση του εορτασμού των Χριστουγέννων την 25η Δεκεμβρίου.
Γνωρίζουμε ότι στην Ανατολή η γέννηση του Χριστού και η Βάπτισή Του στον Ιορδάνη εορτάζονταν μαζί την 6η Ιανουαρίου (Επιφάνεια).
Πρώτη η Εκκλησία της Ρώμης διεχώρισε τις δύο εορτές και καθιέρωσε ως ημέρα εορτασμού των Χριστουγέννων την 25η Δεκεμβρίου.
Ο ιερός Χρυσόστομος, ο οποίος υποστηρίζει τον διαχωρισμό των δύο εορτών, αναφέρει ότι η 25η Δεκεμβρίου για τα Χριστούγεννα επελέγη λόγω των ιστορικών πληροφοριών τις οποίες η Εκκλησία της Ρώμης βρήκε στα Κρατικά Αρχεία και αναφέρεται ακόμα στην εφημερία του Ζαχαρία στον Ναό των Ιεροσολύμων και την σύλληψη του Ιωάννη του Βαπτιστή.

Γενεαλογία Ιησού Χριστού - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Στην Γενεαλογία που μας παραδίδει ο Ευαγγελιστής Λουκάς διαβάζουμε το εξής: «Καὶ αὐτὸς ἦν ὁ Ἰησοῦς ὡσεὶ ἐτῶν τριάκοντα ἀρχόμενος, ὤν, ὡς ἐνομίζετο, υἱὸς Ἰωσήφ» (3,23).

Στα Αγγλικά το «ενομίζετο» συνήθως μεταφράζεται ως "it was thought" ή "was supposed". Το «ενομίζετο» όμως είναι νομικός όρος και σημαίνει «σύμφωνα με τον Νόμο», στα Αγγλικά "according to Law”.

Ουσιαστικά ο Λουκάς μας πληροφορεί πως ο Ιησούς ήταν ο σύμφωνα με τον Ιουδαϊκό Νόμο υιός του Ιωσήφ και όχι ο βιολογικός/φυσικός υιός του.

Ο Λουκάς χρησιμοποεί την ίδια έκφραση και στις Πράξεις (16,13): «τῇ τε ἡμέρᾳ τῶν σαββάτων ἐξήλθομεν ἔξω τῆς πόλεως παρὰ ποταμὸν οὗ ἐνομίζετο προσευχὴ εἶναι, καὶ καθίσαντες ἐλαλοῦμεν ταῖς συνελθούσαις γυναιξί».

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Η Εκκλησία, μαζί με την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, προτρέπει τους νέους και τις νέες να καλλιεργούν και την «πνευματική νοημοσύνη»”

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Η Εκκλησία, μαζί με την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, προτρέπει τους νέους και τις νέες να καλλιεργούν και την «πνευματική νοημοσύνη»”

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κήρυξε, την Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2024, στη Μαράσλειο Σχολή, την έναρξη των εργασιών του διημέρου 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Eco-Ευ Ζην “Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνοηθική και Νέοι”, το οποίο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος ανέφερε ότι το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης απασχόλησε την τελευταία Σύναξη της Ιεραρχίας του Θρόνου, όπου παρουσιάστηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, όσο και το πρόσφατο επιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Συνοδική Επιτροπή επί της Βιοηθικής του Πατριαρχείου, αλλά και το μεγάλο Συνέδριο της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Όπως είπε ο Πατριάρχης, αυτό δείχνει ότι “η Ορθόδοξη Εκκλησία και η θεολογία της δεν είναι αδιάφορες για τον σύγχρονο κόσμο, για τον πολιτισμό και τις επιστημονικές εξελίξεις, για τα κοινωνικά δρώμενα και τις ιστορικές συνθήκες μέσα στις οποίες εκτυλίσσεται η ζωή των πιστών.” 

Ο Πατριάρχης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα εξής:

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΡΙΤΑΙΑΣ

 Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024 το πρωί, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος χοροστάτησε της Ακολουθίας του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σταυροδρομίου Τριταίας. Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν το Γυμνασίου, το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο Σταυροδρομίου.
Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην Μητρόπολη των εορτών που είναι τα Χριστούγεννα και ετόνισε με ποιο τρόπο πρέπει, ως ορθόδοξοι χριστιανοί, να εορτάζουμε τα Χριστούγεννα.
Χριστούγεννα δεν ο στολισμός των δέντρων, των μπαλκονιών και των πλατειών. Χριστούγεννα είναι να κάνουμε την καρδιά μας φάτνη, να αγαπήσουμε τον Κύριον μας, τον Ιησούν Χριστόν, να μετέχουμε στην Θεία Λειτουργία, να εξομολογούμεθα και να Κοινωνούμε.



Χριστούγεννα δεν είναι τα ρεβεγιόν, τα ξενύχτια, οι χοροί και οι εφήμερες διασκεδάσεις, αλλά η πνευματική μας ανύψωση. Σαρκώθηκε ο Κύριος μας, Ιησούς Χριστός για να σωθούμε εμείς. Ήλθε ο Χριστός στον κόσμο για να ανέβουμε εμείς στον ουρανό φέρνοντάς μας την αγάπη, τη χαρά, την ειρήνη τη σωτηρία και τη λύτρωση.

ΩΝ ΟΥΚ ΗΝ ΑΞΙΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ - π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός

ΩΝ ΟΥΚ ΗΝ ΑΞΙΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ
 
π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός
 
«Ἐλιθάσθησαν, ἐπρίσθησαν, ἐπειράσθησαν, ἐν φόνῳ μαχαίρας ἀπέθανον, περιῆλθον ἐν μηλωταῖς, ἐν αἰγείοις δέρμασιν, ὑστερούμενοι, θλιβόμενοι, κακουχούμενοι, ὧν οὐκ ἦν ἄξιος ὁ κόσμος, ἐν ἐρημίαις πλανώμενοι καὶ ὄρεσι καὶ σπηλαίοις καὶ ταῖς ὀπαῖς τῆς γῆς» (Ἑβρ.  11, 37-38).
«Λιθοβολήθηκαν, πριονίστηκαν, πέρασαν δοκιμασίες, θανατώθηκαν μὲ μαχαίρι, περιπλανήθηκαν ντυμένοι μὲ προβιὲς καὶ κατσικίσια δέρματα, ἔζησαν μὲ στερήσεις, ὑπέφεραν καταπιέσεις, θλίψεις καὶ κακουχίες - ὁ κόσμος δὲν ἦταν ἄξιος νά ‘χει τέτοιους ἀνθρώπους- πλανήθηκαν σὲ ἐρημιὲς καὶ βουνά, σὲ σπηλιὲς καὶ σὲ τρύπες τῆς γῆς».
 
            Δεν ήταν άξιος ο κόσμος να έχει τέτοιους ανθρώπους, λέει ο απόστολος Παύλος, αναφερόμενος στους δικαίους της Παλαιάς Διαθήκης, προφήτες, κριτές, ανθρώπους που στάθηκαν αντίθετοι στο πνεύμα των καιρών, στον θρησκευτικό συγκρητισμό τον οποίο ακολουθούσε η τότε εξουσία, δηλαδή στην επιθυμία των βασιλιάδων να τα βρούνε με τους ειδωλολάτρες γείτονές τους ενθαρρύνοντας μεικτούς γάμους, αλλά και αφήνοντας κατά μέρος την ιουδαϊκή παράδοση. Και δεν ήταν άξιος ο κόσμος να έχει τέτοιους ανθρώπους, διότι αυτοί αντιστάθηκαν υπέφεραν, προτίμησαν το μαρτύριο και τον θάνατο παρά να συμβιβαστούν με το κακό και την αμαρτία. Δεν διάλεξαν την αφομοίωση, την  επιβίωση, τους χαμηλούς τόνους, την άρνηση του θεϊκού θελήματος. Αντίθετα, στάθηκαν μέχρι τέλους πιστοί στο τι ζητούσε ο Θεός κι ας ήταν ο δρόμος αυτός δύσκολος.

Η παντοτινή παρουσία του Θεού στη χριστιανική ζωή (Κυριακή Προ Χριστουγέννων) - π. Ιωάννου Γκιάφη

Η παντοτινή παρουσία του Θεού στη χριστιανική ζωή
(Κυριακή Προ Χριστουγέννων)


 Πρωτοπρ. Ιωάννου Γκιάφη
Πολιτικού Επιστήμονος-Θεολόγου
Προϊσταμένου Ι. Ν. Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου

Φθάνοντας από το εξωτερικό στο νησί της Αίγινας ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας μας Ιωάννης Καποδίστριας πραγματοποίησε μια σημαντική προκήρυξη προς όλους τους Έλληνες. Γνωστοποίησε μέσω αυτής τις προθέσεις του για τη σωτηρία της πατρίδας μας, τη στιγμή που υπέστη μια μακροχρόνια παρακμή εξαιτίας της Οθωμανοκρατίας. Το συγκλονιστικό όλων είναι ότι σ' αυτή την προκήρυξη αποκαλύπτει και το σθεναρό ορθόδοξο χριστιανικό του ήθος. Αντί για χαιρετισμό ξεκινάει με τη φράση: "Εἰ ὁ Θεὸς μεθ’ ἡμῶν, οὐδεὶς καθ’ ἡμῶν". ("Εάν ο Θεός είναι μαζί μας, ουδείς μπορεί να είναι αντίθετος.") Προτάσσει την πρόνοια του Θεού σε ό,τι πρόκειται να γίνει για τη σωτηρία της Ελλάδας. Έχει βαθιά πεποίθηση ότι η ακμή και η πρόοδος θα επιτευχθούν με τη συνεργεία του Παντοδύναμου Θεού και όχι μόνο με τις πεπερασμένες ανθρώπινες δυνάμεις. Η φράση του λοιπόν αυτή αποτελεί την πεμπτουσία της όλης πνευματικής του υπόστασης, αφού ευελπιστεί και στην βοήθεια του Θεού στην διεκπεραίωση του έργου του.

Γιατί όμως ν' αναφερόμαστε στη φράση αυτή την Κυριακή Προ Χριστουγέννων; Διότι μας υπογραμμίζει μια αλήθεια που διατυπώθηκε αιώνες πριν, τόσο κατά την Παλαιά Διαθήκη, όσο και κατά την Καινή Διαθήκη. Χαρακτηριστικά στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας αυτής, γίνεται εκτενής αναφορά στο γενεαλογικό δέντρο του Ιησού Χριστού, φθάνοντας στο ρόλο του δικαίου Ιωσήφ, καθώς και στο ρόλο της Μαρίας στο μυστήριο της Θείας Ενανθρωπίσεως.

Γενεαλογία του Ιησού από τον Ματθαίο - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος


Αύριο θα ακούσουμε ως ευαγγελικό ανάγνωσμα την Γενεαλογία του Ιησού από τον Ματθαίο.
Γιατί πρέπει να ακούσουμε όλη αυτή την βαρετή λίστα ονομάτων;
Αναφέρω με συντομία μερικά ενδιαφέροντα σημεία.
Υπάρχουν δύο Γενεαλογίες στα ευαγγέλια. Μία στον Ματθαίο και μία στον Λουκά.
Ο Ματθαίος γράφει για τους Εβραίους και μας δίνει μία παραδοσιακή Ιουδαϊκή Γενεαλογία με αρχή τον Αβραάμ. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως ο Ματθαίος θέλει να κάνει ξεκάθαρο στους αναγνώστες του ότι ο Ιησούς είναι απόγονος του Αβραάμ και του Δαβίδ, και ο αναμενόμενος Μεσσίας. Γνωρίζουμε πως ο Θεός είχε συνάψει Διαθήκη με τον Αβραάμ και του είχε υποσχεθεί ότι από αυτόν θα προέλθει ένα μεγάλο έθνος και ο Μεσσίας, ο Σωτήρας όλων των ανθρώπων. Ήταν σημαντικό για τους Ιουδαίους να έχουν γενεαλογίες και να αποδεικνύουν ότι προέρχονται από τον Αβραάμ.
Ο Λουκάς γράφει για τους Εθνικούς και για αυτό ξεκινά την Γενεαλογία από τον Αδάμ, Γενάρχη και Πατέρα όλων των ανθρώπων.
Στην Γενεαλογία του Ματθαίου βλέπουμε πως γενεαλογούνται μόνο οι άνδρες. Ο Αβραάμ γεννά τον Ισαάκ. Ο Ισαάκ γεννά τον Ιακώβ. Και φθάνουμε μέχρι τον Ιωσήφ. Και εκεί ο Ματθαίος αλλάζει την φόρμουλα της Γενεαλογίας.

Μοναχική κουρά στην Κινσάσα

Μοναχική κουρά στην Κινσάσα

Στην Ιερά Μονή Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου  (Θεολογική Σχολή) προσήλθε σήμερα το απόγευμα ο Μητροπολίτης Κινσάσας Θεοδόσιος προκειμένου να προβεί στην μοναχική κουρά του επί τρία έτη δοκίμου μοναχού Ηλία. Εψάλη ο αναστάσιμος εσπερινός και προ του τέλους αυτού έλαβε χώρα η ακολουθία της κουράς.  Ο Μητροπολίτης έδωσε στον νέο μοναχό το όνομα Συμεών προς τιμήν εν πρώτοις μεν του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου και εκ δευτέρου προκειμένου να τιμήσει τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Γηροκομείου Πατρών Αρχιμανδρίτη π. Συμεών, από τα χέρια του οποίου έλαβε ο ίδιος το μοναχικό σχήμα.




Ο Μητροπολίτης μετέφερε στον μοναχό Συμεών τις ευχές του Μακαριωτάτου Πατριάρχου της εν Αφρική Εκκλησίας, και τον  νουθέτησε περί του αγγελικού σχήματος ερμηνεύων πολλά από τα συμπεριλαμβανόμενα στην ακολουθία. Παρακάλεσε τον νέο μοναχό να ενδιαφέρεται και να εργάζεται τόσο για την σωτηρία του όσο και για την σωτηρία όλου του κόσμου, προσπαθώντας κάθε στιγμή να ομοιάσει στους Αγίους. Επίσης ο Μητροπολίτης έκανε αναφορά στον Άγιο Συμεών τον Θεοδόχο, ο οποίος όταν κράτησε στα χέρια του τον Χριστό ανέκραξε ότι εκπληρώθηκε ο σκοπός της ζωής του αφού απέκτησε τη γνώση του ερχομού της σαρκωμένης λύτρωσης.