Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΤΩΝ ΤΟΥ ΟΓΔΟΝΤΑ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΤΩΝ ΤΟΥ ΟΓΔΟΝΤΑ

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ Η ΜΟΡΦΩΣΗ  ΚΑΙ Η ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

Τότε το 1984 η Λευκωσία για τους φοιτητές που ερχονταν από χωρία και πόλεις της ελευθερης Κύπρου ήταν μια πόλη με ευκαιρίες διαλογου και αυτομορφωσης.Η πράσινη γραμμή, ο Πενταδακτυλος ήταν μια συνεχης υπομνηση της εισβολης ενώ πάρα το κομματικο ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ που κυβερνουσε και επεβαλλε ένα κλίμα ιδιοτυπης σιωπης γύρω από τον διαχυτο πόνο και τα αδιεξοδα απέναντι σε μια ληστρικη και δολοφονικη εισβολη υπήρχαν ευκαιρίες αντικατοχικης έκφρασης και προσφορας.

Υπήρχε βέβαια ήδη ένας μηχανισμος ψηλαφητος αναξιοκρατιας και ένα κλίμα εκμεταλλευσης του κλιματος μετά την εισβολή το οποίο περιεγραφε με αναλυτικη ακριβεια από τότε ο Σαββας Παυλου γραπτως και με τον ακριβογο ελληνικο του λόγο προφορικα.


Τα απογευματα τα βιβλιοπωλεια προσφεραν ταξιδια μαγικά σε βιβλία περιοδικά ποικιλων πολιτικοκοινωνικων τοποθετησεων και τα βράδια στην πλατεία Ελευθερίας ο Αθήναϊκος ημερησιος και περιοδικός τυπος ανοίγε παραθυρα αναζητησης πλα ι στις αθλητικες εφημερίδες που είχαν ακομη μια μαγεια και μια λόγια γλώσσα που στις υπερβολες της ανακουφιζε από τους οποίους σφαχτες της ψυχης προσωπικους ,συλλογικους και εθνικους.
Η αλήθεια ήταν πως δεν .μπορουσα συχνά να καταλάβω την εμμονη κάποιων από τους τότε γνωστούς και φίλους σε Αθήνα ι κες παιδικες ασθένειες.Την τραχια σχεδόν τυφλη κομμουνιστικη ερμηνεια ολων, την ακραία απεχθεια στην παράδοσή του τόπου,το μισος εναντι σε οτιδήποτε ελληνοκεντρικο,τη εθελοτυφλια απέναντι στα εγκλήματα και τις διώξεις στη Σοβιετικη Ενωση.
Από την άλλη ήταν φανερο πως αρκετοι ακολουθουσαν δουλικα η κατ' ανάγκη τις ερμηνειες της Βρεττανικης Πρεσβειας στο Κυπριακό με μια περιθωριοποιηση οσων τολμουσαν να χαραξουν μια πιο  δικαιοτερη και με έρωτα ελευθερίας προσεγγιση.
Έστω και εφηβικα και με μια αφελεια προσπαθουσα να τους ακούω ολους,να τους αγαπώ  και διαλογικα να αναζητω μιαν όδο Ειρηνικης αγαπητικηςσυναντησεως ...
Η ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ ΣΤΑ ΕΤΗ ΤΟΥ ΟΓΔΟΝΤΑ
Στα χρόνια μετά την εισβολή υπήρχε μια εκδοτικη ανθηση ποικιλων εντυπων στη Λευκωσία και τις άλλες πόλεις.Ηταν και μια αναζητηση και η πληθωρα συναισθήματων και βιωματων .μετα την εισβολή στους νεους μα και όσους μεγαλυτερους ενοιωθαν προδομενοι.
Φτανοντας στη Λευκωσία Φθινόπωρο του ογδοντα τεσσερα είχα ήδη κάποιες συνεργασιες με εντυπα ελλαδικα του χριστιανικου τύπου ,είχα δουλέψει πολυγραφους και ήξερα για στενσιλ και φυλλαδιογραφια και κυκλοφορια φυλλαδιων αλλά δεν είχα πότε πλησιασει καλά τυπογραφικες σελιδωσεις ,λινοτυπικες μηχανές και στησιματα εφημεριδων και περιοδικων.
Αυτή την είσοδο στη μαγεια της σελιδωσης και της οικοδομησης ενός εντυπου,μιας εφημερίδας,ενός βιβλιου, μιας περιοδικης έκδοσης με σταθερό πρόγραμμα κυκλοφοριας την έζησα ως δώρο σε γραφεία εφημεριδων ,σε συντακτικες επιτροπες περιοδικων, σε φιλοδοξες και κάποτε βραχυβιες εκδοτικες πρωτοβουλίες στην ωραία ζωντανή τότε Λευκωσία.Σε εντυπα ποικιλα .Κάποια τότε τα περιφρονουσαν ως περιθωριακα κι ας δημοσιευαν κείμενα ευστοχα σχεδόν προφητικα.
Εκεί γνωρίσα και αγαπησα τον αρχοντα της σελιδωσης στα τυπογραφεια Του Κασουλιδη τον λιαν αγαπητό Τιμοθεο.Τοτε έζησα από κοντά  σελιδωσεις της Ορθοδοξης Μαρτυριας, της Επικαιρης, εφημερίδας που αγαπουσα, της Πολιτειας όπου γραφαμε τα εκπαιδευτικα .Στον Κασουλιδη σελιδωσαμε και τα τέσσερα τευχη  του περιοδικόυ Υφαδι ,μια προσπάθεια στες αρχές του ενενηντα με καλή ανταποκριση πανελληνιως που οι συγκυριες της ζωής δεν μας αφησαν να συνεχισουμε.....
Στην Λευκωσία έζησα και τη φωτεινό εμπειρία της σελιδωσης των έξι τευχων της Φυλλαδας φοιτητων  μαθητών δύο στους πολυγραφους και τέσσερα στο τυπογραφεια.Ηταν το εκφραστικο όργανο της μεγάλης διμηνης αντικατοχικης επανάσταση των Νεων της εποχής στο Οδοφραγμα του Ληδρα Παλιάς...
Εκεί έζησα πόση δύναμη μπορεί να έχει ένα εντυπο ως συλλογικης έκφραση ενός ονειρου αντικατοχικου , ενός ονειρου ελευθερίας...
ΣΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ
ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΕΝΕΝΗΝΤΑ
Η εργασία στα τυπογραφεια και τις σελιδωσεις σε οδηγει στις νέες συνεργασιες στην ενταξη σε συντακτικες ομάδες και σε εκδοτικες πρωτοβουλίες.
Από το 1988 η εφημερίδα Επικαιρη φιλοξενουσε με αρχοντια αρκετά κείμενα με το ψευδωνυμο Λευτερης Σκλαβος μια και η στρατιωτικη θητεια δεν επετρεπε την υπογραφή των κειμενων
Έτσι μετά τη Φυλλαδα φοιτητων μαθητών την άνοιξιατικη εκεινη εφημερίδα της αντικατοχικης ΣΕΦΕΚ ΣΕΜΕΛ, τα εξη τευχη της του 1990 και τα τέσσερα τευχη του νεανικου λογοτεχνικου περιοδικόυ Υφαδι τα ετη 1990 και 1991ξανοιχτηκαμ.ε και σε άλλες πρωτοβουλιες
Ύστερα καλοκαίρι του ενενηντα ενα ενταχτηκαμε με τον φίλο Κωστη Κωνσταντίνου στην ομάδα που ετοίμαζε την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ όπου γραφαμε τα εκπαιδευτικα με ψευδωνυμο και κάποτε είμαστε παρόντες στη σελιδωση και παλιά στα φιλοξενα τυπογραφεια Κασουλιδη.
Βέβαια από το 1984 συνεχίσα να δημοσιευω κείμενα στο χριστιανικο Φοιτητικο περιοδικο Η ΔΡΑΣΙΣ ΜΑΣ στην Αθήνα πάντα με την καθοδηγηση του Νικολαου Βασιλειαδη.Μια συνεργασια που κρατήσε μέχρι το 1992.Το έτος 1987 ο Κύπρος Χρυσανθης άρχισε να φιλοξενει μια σειρά πέντε συνεργασιω στην Πνευματικη Κυπρο.Το ίδιο και ο Αστερας Ιωαννινων ενώ η Ορθοδοξη Μαρτυρια της Λευκωσίας θα δημοσιευσει και θα προξενησει μια σειρά κειμενων που αγαπώ ενώ η εκδοτικη ομάδα θα με καλεσει κοντά της και σε κάποιες σελιδωσεις με καλύτερη μια πολυσελιδη για το αφιερωμα στα Κατεχόμενα Προσκυνηματα όπου αναγκαστικά θα σπουδάσω στον πρώτο μυθικο τομο ΚΥΠΡΟΣ της Αθηνας Ταρσουλη για να στηριχτει η εικονογραφηση του τόμου.των προσκυνηματων.
Επιστρεφοντας για λόγους επιβιωσης στη Λεμεσό το Φθινόπωρο του 1991 δεν ανεμενα πως οι εκδοτικες και σελιδοτικες και συντακτικες περιπετειες μας θα είχαν εκτενή συνέχεια...
Και όμως τα μελανια και οι εκδοτικες μηχανες μας περιμεναν

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: