Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Ανακοίνωση της έκτακτης Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για το Ουκρανικό ζήτημα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας


Ανακοίνωση της έκτακτης Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για το Ουκρανικό ζήτημα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας:

Δελτίο Τύπου
Συνήλθε σήμερα, Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019, εκτάκτως, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.
Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.
Ακολούθως συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου, αποτελουμένη από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.
Σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ανέπτυξε την Εισήγησή του, με τίτλο: «Αυτοκεφαλία Εκκλησίας Ουκρανίας».

Στον Πρόλογο της Εισηγήσεως, ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε εντατικά σε αρκετές Συνεδρίες της με το θέμα αυτό, το οποίο και παρέπεμψε στις αρμόδιες Συνοδικές Επιτροπές, επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και επί των Διορθοδόξων και των Διαχριστιανικών Σχέσεων, ώστε από κοινού να εισηγηθούν δεόντως προς την Ιερά Σύνοδο.

Την 13η Αυγούστου ε.έ. οι εν λόγω Επιτροπές κατέθεσαν στην Αρχιγραμματεία το Κοινό Πόρισμα και το Εισηγητικό Σημείωμα υπό τον τίτλο: «Το ζήτημα της κανονικής δικαιοδοσίας στην Ιερά Μητρόπολη Κιέβου». Το Πόρισμα των Επιτροπών, κατόπιν αναφοράς πέντε βασικών θέσεων εξ επόψεως νομοκανονικής, κατέληξε στο εξής: «Κατόπιν των ανωτέρω θεωρήσαντες το θέμα της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας εξ επόψεως κανονικής, ου μην αλλά και νομικής, ευσεβάστως εισηγούμεθα ότι ουδέν το κωλύον την αναγνώρισιν του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας και την απόλυτον εναρμόνισιν και συμπόρευσιν της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Ακολούθως, ο Μακαριώτατος έκανε σύντομη αναφορά στον συνοδικό θεσμό και την διοικητική οργάνωση της Εκκλησίας, καθώς και στον θεσμό της Αυτοκεφαλίας. Σημείωσε δε ότι η Εκκλησία της Ουκρανίας παρέμενε πάντοτε στην κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο παραιτήθηκε εκ της κανονικής του δικαιοδοσίας, για να ενταχθεί στην κοινωνία των αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, πράξη την οποία το Πατριαρχείο Μόσχας αποδοκιμάζει ως αντικανονική, σαν να ανήκε κανονικώς σε αυτό.
Τέλος, αφού χαρακτήρισε την ανακήρυξη της εκκλησιαστικής Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας ιδιαιτέρως επωφελή για την Ορθόδοξη Εκκλησία και πολύτιμη για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο αδελφών αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, της Μεγάλης Ρωσίας και της Ουκρανίας, εισηγήθηκε «την αναγνώρισιν υπό της ημετέρας Εκκλησίας της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της ανεξαρτήτου Δημοκρατίας της Ουκρανίας».
Επηκολούθησε εποικοδομητικός διάλογος και τοποθετήσεις πολλών Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών και η Ιεραρχία απεφάσισε όπως αποδεχθεί την απόφαση της παρελθούσης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και την εισήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ήτοι αναγνωρίζει «το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθή περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας», ενώ επτά Μητροπολίτες εζήτησαν την αναβολή λήψης Αποφάσεως.

Η Επιτροπή Τύπου
της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

56 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό ήταν. Ο πεφωτισμένος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η περί αυτόν Ιεραρχία των Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβαν απόφαση ΣΤΑΘΜΟ.
Τώρα σε λίγο χρονικό διάστημα θα πάρουν θάρρος και τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία και οι άλλες Εκκλησίες για παρόμοιες Θεοφιλής αποφάσεις.
Δόξα τω Θεώ.

Ανώνυμος είπε...

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

Μετά από αυτή την απόφαση.
Το Πατριαρχείο Μόσχας, κατά πάσα πιθανότητα, θα διακόψει με έκτακτη Σύνοδο, την Κοινωνία με την Εκκλησία της Ελλάδας. Θα εγκαταστήσουν στην Ελλάδα Εξαρχία στην οποία εκτός των Ρώσων, θα προσχωρήσουν οι αποτειχισμένοι, και ορισμένοι από αυτούς που έβαλαν την υπογραφή τους στο υπόμνημα προς την Ιεραρχία.
Θα προσχωρούσαν περισσότεροι εξ Ελλάδας κληρικοί, αλλά το ότι θα χάσουν ενορίες τους και κατά επέκταση και μισθό από την πολιτεία τους κάνει σκεφτικούς. Παρά τις χιλιετίες που πέρασαν από τότε που ο Δημοσθένης είπε το «δει δη χρημάτων, ω Άνδρες Αθηναίοι, και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων» στον Α΄ Ολυνθιακό του, παραμένει επίκαιρος και στην Ορθόδοξη χριστιανική εποχή μας.
Ο ρεπόρτερ.

Ανώνυμος είπε...

Να δημοσιεύσεις ιστολόγε και την εισηγητική έκθεση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου για να πάρουν τις Κανονικές απαντήσεις από τα επίσημα όργανα της Εκκλησίας της Ελλάδας οι περιφερόμενοι κληρικοί που πολεμούσαν ενώ γνώριζαν ότι η αλήθεια θα νικήσει και ότι η Ιεραρχία δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά από την συνείδησή της. Η Εκκλησία μας έχει Ιεράρχες που μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην εμπίπτουν σε εκβιαστικά διλήμματα.
Δόξα και τιμή στους Ιεράρχες μας.

Ανώνυμος είπε...

Και μη χειρότερα!

Ανώνυμος είπε...

Νομιμοποίησαν την αντικανονικότητα! Πού καταντήσαμε!

Ανώνυμος είπε...

Σωστή η απόφαση. Το Πατριαρχείο έχει το δικαίωμα να δίνει Αυτοκεφαλία. Η Ιεραρχία αναγνωρίζει την αρμοδιότητα στο Φανάρι χωρίς να μπαίνει σε επιμέρους θέματα.

KAITH είπε...

Καλά όλα αυτά αλλά πολλά κακά θα μας βρουν στην Ελλάδα μας δεν την προσέχουμε την Ορθοδοξία μας τα ήθη και έθιμα μας.Αχ θεέ μου Όλη η ιεραρχία κατάντησε αιρετική . Να χαίρεστε τον Πατριάρχη που καταστρέφει την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτός που κοινώνησε τον ουνιτη Ποροσενκο. Και εσάς σας λυπάμαι

Ανώνυμος είπε...

Μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Ιεραρχίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα έγιναν κατά την διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης.
«Σήμερα αναγνωρίσαμε το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να γίνει το αυτοκέφαλο. όπως καταλαβαίνεται αυτό συνεπάγεται με αναγνώριση» ήταν η απάντηση του Σεβασμιωτάτου σε ερώτημα σχετικά με το αν η Ιεραρχία αναγνώρισε την Εκκλησία της Ουκρανίας.
«Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος απεφάνθη ύστερα από μελέτη του θέματος. Εμείς ως Ιεραρχία αποφασίσαμε να αποδεχτούμε την εισήγηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Εμείς δεν αναγνωρίσαμε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας. Αυτό πρέπει να γίνει σαφέστερο. Δεν έχουμε δικαίωμα εμείς να αναγνωρίσουμε απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεν είμαστε ανωτέρα αρχή από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να αναγνωρίσουμε την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εμείς αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγεί το αυτοκέφαλο» τόνισε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος.

Ανώνυμος είπε...

Το διάβασα στην γνωστή Ρομφαία
‘’ Δια στόματος του Πρωθιερέα Νικολάου Μπαλασώφ, Αναπληρωτή Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ήρθε η πρώτη αντίδραση της Εκκλησίας της Ρωσίας για την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ μεταξύ άλλων δήλωσε: "Οι συνέπειες της απόφασης αυτής για τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ελλαδικής Εκκλησίας θα δοθεί σύντομα από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Μόσχας".’’
Η απάντησή μας είναι δεν σας φοβόμαστε. Ποτέ δεν μας βοηθήσατε ως έθνος και ως Εκκλησία. Ως εδώ…..

Ανώνυμος είπε...

Που να βρεις το δίκιο σου κ. ΚΑΙΤΗ. Μόνο κατά Θεσσαλονίκη μεριά βλέπω ελπίδα διότι από τα λιμάνια Πειραιά και Πάτρας δεν υπάρχει ελπίδα. Οι εκεί «μαχητές» είναι για χαρτοπόλεμο. Περιμένω με αγωνία τα γραπτά τους. Στην Σαλονίκη δεν γράφουν πολλά…. αλλά κάνουν έργα τα λόγια τους. Πάρε απόφαση και συ και εγώ.
Μιχάλης

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στο Πατριαρχείο και στην Εκκλησία της Ελλάδας.Αντιδρούν οι Ρωσόφιλοι και οι φίλοι τους για καθαρά πολιτικούς λόγους.

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟ…. ΟΛΑ ΚΑΛΑ…

Ανώνυμος είπε...

Χαρμόσυνα κτυπούν οι καμπάνες με την απόφαση της Ιεραρχίας. Επιτέλους το θέμα αυτό που τυράννησε τα αδέλφια της Ουκρανίας έλαβε τέλος.
Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο…..
Οι Ιεράρχες μας έπραξαν το καθήκον τους.
Όλοι μαζί ενωμένοι προχωράμε …
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα... Θλίψη διακατέχει τους γνήσιους ορθόδοξους πιστούς.Ο δρόμος για την έλευση του Αντιχρίστου άνοιξε.Δεν έχουμε άξιους ποιμένες γι'αυτό και κ Θεός θα επιτρέψει την έλευση του,όπως προφητικα είχε πει ο μακαριστός πατήρ Θεόκλητος Διονυσιατης.

Ανώνυμος είπε...

Σ' αναζητώ στη Σαλονίκη ξημερώματα...

Ανώνυμος είπε...

Δοξα τω Θεώ, ο Μακαριώτατος και κατά συνέπεια η Σεπτη Ιεραρχία πήρε μια σοφή κατά Πάντα Απόφαση. Οι Φωστήρες της Ορθοδοξιας... μπορούν πλέον εάν ε ουν το σθένος... νά αποτειχιστουν... και νά μνημονεύουν τον Κύριλλο και την περί αυτού Αγία Σύνοδο

Ανώνυμος είπε...

Σούζα και η ιεραρχία μπροστά στις ΗΠΑ... Να μάθουμε ποιοι διαφώνησαν

Ανώνυμος είπε...

8:53 Καλό θα ήταν νά είσαστε πιο σύνετοι... Διότι στην Εκκλησία δεν χωρούν ρεμβασισμοι

Ανώνυμος είπε...

Ας μάθουν οι Πιστοί την ΑΛΗΘΕΙΑ όπως την καταγράφει το
https://orthodoxia.info/news/ποιος-είναι-ο-μόσχας-διάλογοι-φωτι/
για να δουν πως πιέζουν οι Μοσχοβίτες τους Ιεράρχες μας. Έτσι θα κατανοήσουν και τον ρόλο των υπερασπίζουν στην Ελλάδα.
Οι μάσκες έπεσαν.
Η αλήθεια αποκαλύφθηκε.
Τα στόματα των Ιεραρχών άνοιξαν αρμόδια στην Σύνοδο της Ιεραρχίες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Γράφει το:
ORTHODOXIA.INFO | Των Α. Λουδάρου – Α. Τριανταφύλλου
Σε «μπούμερανγκ» μετατράπηκαν οι αφόρητες πιέσεις και οι απειλές κορυφαίων αξιωματούχων της Εκκλησίας της Ρωσίας κατά ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αποδείχθηκε από την σημερινή απόφαση της έκτακτης Συνόδου της Ιεραρχίας που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.
Ο ένας μετά τον άλλο οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος που έλαβαν τον λόγο κατά την συνεδρίαση, πάνω από 35, περιέγραψαν με τα πλέον μελανά χρώματα τις πιέσεις που έχουν δεχθεί από Ρώσους εκκλησιαστικούς αξιωματούχους δηλώνοντας πως αρνούνται να υποκύψουν.
«Οι απειλές ότι οι Ρώσοι θα κάνουν «αυτό η εκείνο» επιβεβαιώνουν ότι ο πανσλαβισμος που ξεκίνησε επί Στάλιν συνεχίζεται με αλλά μέσα σήμερα» τόνισε ο μητροπολίτης Λαγκαδά ενώ ο Περιστερίου έκανε λόγο για «πονηρά κίνητρα» από πλευράς Εκκλησίας Ρωσίας.
Ο μητροπολίτης Πατρών ο οποίος ήταν μέλος της προηγούμενης σύνθεσης της ΔΙΣ έκανε λόγο για κλίμα εκφοβισμού από την πλευρά της Μόσχας και μετέφερε στην Ιεραρχία συνομιλία που είχε με Ρώσο αρχιερέα που τον επισκέφθηκε για να κατηγορήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη για «ηγουμενισμό». Αν είχατε έρθει στην Σύνοδο της Κρήτης τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί φέρεται να είπε στον Ρώσο απεσταλμένο ο μητροπολίτης Πατρών που όπως παραδέχθηκε αν και είχε αρχικά επιφυλάξεις όταν συζήτησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κατάλαβε.
«Εμείς σήμερα έχουμε ευκαιρία να λύσουμε τα χέρια και των άλλων Πατριαρχείων» είπε με νόημα ο κ. Χρυσόστομος που σημείωσε προς τον Αρχιεπίσκοπο πως «Δεν θα είχαμε φθάσει εδώ αν κι εσείς μακαριώτατε είχατε μνημονεύσει αμέσως τον Επιφάνιο».
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΣΧΑΣ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ;
Ιδιαίτερα προβληματισμένος ήταν και ο μητροπολίτης Κορίνθου που έκανε εκτενή αναφορά στην εμπειρία του από πρόσφατη επίσκεψη του στα Ιεροσόλυμα όπου είδε τις πιέσεις που ασκούνται στο εκεί Πατριαρχείο από τη ρωσική Εκκλησία. Ο κ. Διονύσιος αναρωτήθηκε «Ποιος είναι τέλος πάντων ο Μόσχας; Ο Οικουμενικός;», ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του αναφέρθηκε στις συνεχείς επεκτάσεις της Εκκλησίας της Ρωσίας ανά τον κόσμο λέγοντας πως «Δεν είναι δυνατόν να μιλούν για κανονικότητα εκείνοι που παραβιάζουν όλους τους κανόνες και να μιλούν για εξαγορά αυτοί που χτίζουν ναούς σε όλο τον κόσμο με ρωσικό χρήμα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μητροπολίτης Μαρωνείας που κάλεσε την Ιεραρχία να μην φοβάται. «Δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα. Είμαστε μια λεβέντικη ιεραρχία και δεν πρέπει να φοβόμαστε κανέναν και τίποτα» είπε.
Αλλά και ο μητροπολίτης Βεροίας ξεκαθάρισε πως για τους μητροπολίτες της Βόρειας Ελλάδας δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης τη στιγμή που μνημονεύουν Οικουμενικό Πατριάρχη. «Πρέπει να είμαστε ταυτισμένοι με το Πατριαρχείο εμείς στη Βόρεια Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Παντελεήμων.

Η συνέχεια στο επόμενο σχόλιο

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια από το προηγούμενο σχόλιο

ΘΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΕΡΟΤΑΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ;
«Εμείς των Νέων Χωρών έχουμε de facto αναγνωρίσει» ξεκαθάρισε στην Ιεραρχία ο μητροπολίτης Δράμας που τάχθηκε, όπως και η συντρηπτική πλειονότητα της Ιεραρχίας, κατά της οποιασδήποτε ψηφοφορίας. «Δεν είναι δυνατόν να ψηφίσουμε για μια απόφαση της προϊσταμένης μας αρχής» είπε ο κ. Παύλος που κάλεσε τους Ιεράρχες να σεβαστούν το Πατριαρχείο λέγοντας τους «Θα πετάξουμε τον ιερότατο θεσμό του γενους;».
Ο Μεσσηνίας προειδοποίησε την Ιεραρχία ότι δεν πρέπει να αμφισβητηθεί το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εκχωρεί αυτοκεφαλία, αλλά και πως όσο η Εκκλησία της Ελλάδος δεν προχωρά στην αναγνώριση του Επιφανίου τόσο θα επιτείνεται η διάσταση στο εσωτερικό της Ουκρανίας.
Αντίστοιχα και ο μητροπολίτης Ύδρας υπενθύμισε στην Ιεραρχία πως αν δεν ληφθεί σωστή απόφαση υπέρ της νέας Εκκλησίας «θα έχουμε διαπράξει το μεγαλύτερο έγκλημα».
«Δεν γίνεται να υποκύψουμε στους εκβιασμούς του μητροπολίτη Βολοκολάμσκ» είπε στην Ιεραρχία ο μητροπολίτης Ιωαννίνων που έκανε λόγοι για πάνω από 200 ρωσικές δικαιοδοσίες ανά τον κόσμο για τις οποίες δεν μιλά κανείς.
Αλλά και ο μητροπολίτης Ιερισσού δεν έκρυψε την ενόχληση του για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται αναφορές στο Πατριαρχείο. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να αναφέρουν το Οικουμενικό ως απλά Πατριαρχείο… να σοβαρευτούμε» είπε ο κ. Θεόκλητος.

ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ρωσική επιχειρηματολογία περί χρηματισμού του Οικουμενικού Πατριάρχη προκειμένου να παραχωρήσει το αυτοκέφαλο αποδείχθηκε πως έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως και η απόφαση του Πατριαρχείου της Μόσχας να διακόψει την Κοινωνία με το Φανάρι.
Ο μητροπολίτης Γουμενίσσης χαρακτήρισε την διακοπή Κοινωνίας «Ασυγχώρητο έγκλημα» ενώ ο μητροπολίτης Σερρών ξεκαθάρισε πως δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται η Θεία Κοινωνία ως διαπραγματευτικό όπλο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος αρνήθηκε να μπει στη διαδικασία ψηφοφορίας παρά τις έντονες παρεμβάσεις του μητροπολίτη Καισαριανής που ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.
Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου φέρεται να τόνισε ότι οι Ρώσοι και το Πατριαρχείο της Μόσχας διαχρονικά υπονομεύουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάτι που δεν μπορεί να το αγνοήσει η Εκκλησία της Ελλάδος. «Έχει ανατραπεί το συνοδικό σύστημα, έχουμε έναν ηγουμενισμό» φέρεται να τόνισε ο κ. Ιερόθεος ο οποίος κατά τις ίδιες πηγές επισήμανε στην Ιεραρχίας ότι ως σώμα δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει αποφάσεις άλλης Εκκλησίας, εννοώντας τον Τόμο που εκχώρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ τάχθηκε κατά της διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ο Καστορίας Σεραφείμ στηλίτευσε έντονα τις κινήσεις της Εκκλησίας της Ρωσίας και τις απειλές της. «Η Εκκλησία της Ουκρανίας, λένε, ότι μεταδίδει κοινωνία στους ουνίτες, μήπως δεν τα κάνουν τα ίδια και οι Ρώσοι;» είπε.
Από τα μέλη της Ιεραρχίας που έλαβαν τον λόγο, ζήτησαν να καταγραφεί η αντίρρηση τους στο να ληφθεί απόφαση οι μητροπολίτες: Καρυστίας, Πειραιώς, Κυθήρων, Ηλείας και Μεσογαίας ενώ οι μητροπολίτες Αιτωλίας και Δρυινουπόλεως αν και δεν έλαβαν τον λόγο ζήτησαν να καταγραφούν επίσης πως δεν επιθυμούν την λήψη απόφασης. Αντίθετος στο να ληφθεί απόφαση προκειμένου η Εκκλησία της Ελλάδος να μην εμπλακεί στην σύγκρουση δήλωσε και ο μητροπολίτης Κερκύρας ο οποίος λόγω της απουσίας του στο εξωτερικό προχώρησε σε γραπτή δήλωση.
ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ: ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ
Ιδιαίτερα αρνητικός στο να ληφθεί απόφαση ήταν ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος που είπε προς την ιεραρχία πως «το ρίσκο είναι μεγάλο» επισημαίνοντας πως με την έκδοση του τόμου της αυτοκεφαλίας δεν επιτεύχθηκε η εκκλησιαστική ενότητα των Ουκρανών.
«Να περιμένουμε να ωριμάσει» ζήτησε από τα μέλη της Ιεραρχίας ο κ. Νικόλαος που επέμεινε πως αν η Αθήνα αναγνωρίσει θα υπάρξει σύγχυση.
Τέλος ο μητροπολίτης Καισαριανής δεν έκρυψε τους φόβους του για νέο παλαιοημερολογιτικό ζήτημα στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος λέγοντας χαρακτηριστικά «φοβούμαι πως σπέρνουμε νέο διχασμό».

Ανώνυμος είπε...

Το σχόλιο 8:24 μ.μ. είναι φανερά προβοκατόρικο και ειρωνικό για τους πιστούς που αντιτάχθηκαν στο Αυτοκέφαλο.

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή! Αρχιεπίσκοπε παραιτήσου. Όταν ήταν για τα συμφέροντά σου και άλλα οικονομικά, βλέπε υπόθεση εκλογής Μητροπολίτου Ιωαννίνων, ή υπόθεση Προμπονά, ήξερες να σηκώνεις το ανάστημά σου....Όταν πρόκειται για θέματα πίστεως κάνεις την πάπια. Αίσχος ! Απεδείχθης κατώτερος των περιστάσεων...Φύγε να σωθούμε...!Καμιά μετάνοια, καμιά συγνώμη στον Ορθόδοξο κόσμο παίζει;

Ανώνυμος είπε...

Τόση φασαρία για το τίποτα. Ας μνημονεύσουν και ας μην μνημονεύσουνε. Ας φύγουν κάποιο κληρικοί είναι τόσοι πολλοί 10000 όσοι και να φύγουν κανένα πρόβλημα. Ο Τσίπρας θα χαρεί για λόγους μισθολογικούς.
Εδώ υπάρχει ανεργία, παίρνουν σε πλειστηριασμούς σπίτια οικογενειών, ο πόλεμος στην Συρία άρχισε, οι μετανάστες γέμισαν την Ελλάδα, η Κύπρος κινδυνεύει από την επεκτατική Τουρκία που αμφισβητεί και το Καστελόριζο.
Ας το καταλάβουν δεσποτάδες και παπάδες υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα από το Ουκρανικό. Ο κόσμος χάνεται και εσείς ψάχνετε να βρείτε ποιος τρέχει στα γύφτικα.

Ανώνυμος είπε...

Βεβαίως και πρεπει νά αναγνωριστεί ο Επιφανιος, διότι είναι ένας Επίσκοπος κανονικος

Ανώνυμος είπε...

Ο εκκλησιαστικός ηγέτης παρακάμπτει τα προσωπικά θέλω 9:48 και πάνω από τα προσωπικά τοποθετεί το καλό της Εκκλησίας. Σήμερα ο Ιερωνυμος απόδειξε ότι είναι ηγέτης και αφήνοντας τα προσωπικά βάζει το καλό της Εκκλησίας.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι περίεργος να δω πώς θα εξελιχθεί η εκκλησιαστική κατάσταση σε 5 χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Χίλια μπράβο σε αυτήν την Ιεραρχία που έβαλε την υπογραφή της στην αναγνώριση των αδελφών μας Ουκρανων

Ανώνυμος είπε...

"Για θέματα πίστεως"!
Ποιο το "θέμα πίστεως" στην εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στους Ουκρανούς;
Τι πίνεις και δεν μας δίνεις;

Ανώνυμος είπε...


Δόξα τω Θεώ! Συγχαρητήρια στον Άγιο Πατρών για την χθεσινή του τοποθέτηση μέσα στην Ιεραρχία, τον καμαρώνουμε ως ποιμεναρχη μας!

Ανώνυμος είπε...

Όλα καλά όλα ωραία!!!
Ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Η ομάδα των αποτειχισμένων, και της συνοδείας τους, απεδείχθη ότι δεν διαθέτη δύναμη, ούτε στην Ιεραρχία, ούτε στον κόσμο.
Τώρα τι θα κάνουν οι ηγέτες με αυτούς που τους εμπότισαν με τόσα και τόσα ενάντια στην απόφαση του Οικ. Πατριαρχείου να δώσει Αυτονομία στην Ουκρανία;
Όταν το πάθος είναι πάνω από την λογική, οδηγεί σε λάθος αποφάσεις, με αδιέξοδο στο τέλος της πορείας.
Ας κάνουμε προσευχή, να ειρηνεύσουν οι καρδίες τους, να αποδεχθούν την λανθασμένη τακτική και τις υπερβολές, και ως να μην συμβαίνει τίποτα «να γυρίσουν σελίδα», και να υπακούσουν στο Συνοδικό σύστημα της Αγίας μας Εκκλησίας.
Στην Εκκλησία δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι υπάρχουν αγωνιστές που αποδέχονται το αποτέλεσμα που η Εκκλησία αποφασίζει.
Ειρήνη πάσι !!!
Α. Θ.

Ανώνυμος είπε...

Αν στην ελεύθερη Εκκλησία της Ελλάδος διάφοροι εκκλησιαστικοί παράγοντες άσκησαν πιέσεις για να μην αναγνωρισθεί η απόφαση περί της Ουκρανικής Εκκλησίας την οποία αποφάσισε η Σύνοδος της Κωνσταντινουπόλεως σκέπτομαι πόσες πιέσεις έχουν δεχθεί άλλες Εκκλησίες από τους ίδιους εκκλησιαστικούς παράγοντες.
Το συντομότερο πρέπει να δοθεί συνολική απάντηση από όσες Εκκλησίες δεν είναι προτεκτοράτα για διαφόρους λόγους της Μόσχας. Συνολικά και ενωμένες πρέπει να αποδείξουν ότι είναι ανεξάρτητες και αυτοδιοίκητες Εκκλησίες.
Όσο καθυστερούν τόσο περισσότερες θα είναι οι πιέσεις.

Ανώνυμος είπε...

Φαρμάκια και πίκρες πότισε η απόφαση της Ιεραρχίας σε αυτούς που είχαν νιώσει ότι όλα θα πάνε καλά και θα επηρέαζαν την Σύνοδο.
Χαρά και ευφροσύνη σε μας που τις ελπίδες μας τις είχαμε αποθέσει στον Άγιο Θεό και όχι στους δυνατούς της σήμερον στα βόρια.
Οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδας είναι ελεύθεροι στις αποφάσεις τους και το απόδειξαν αυτό χθες.
Άξιοι !!!

Ανώνυμος είπε...

Λάθος η απόφαση των δεσποτάδων να κλίνουν τον αυχένα στο Φανάρι.
Ο παπισμός του Φαναρίου έπρεπε να βρει αντίσταση από την Σύνοδο της Ιεραρχίας!
Κρίμα!!

Ελληνας

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στους Αρχιερεις της Εκκλησίας της Ελλάδας που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων

Ανώνυμος είπε...

Μετα την πτωση του Σοβιετικου καθεστωτος, η Αμερικανικη εξωτερικη πολιτικη προσπαθησε να φερει χωρες του Ανατολικου μπλοκ προς την Δυση, πραγμα που σε πολλες περιπτωσεις επετυχε.
Στην προσπαθεια της αυτη δεν χρησιμοποιει μονον πολιτικα και διπλωματικα μεσα αλλα και εκκλησιαστικα, ειδικα σε χωρες που το θρησκευτικο συναισθημα ειναι σημαντικο.
Ειναι πολυ πιθανον, μετα την επιτυχη εκβαση της Ουκρανιας, να ακολουθησει παρομοια τακτοποιηση στα Σκοπια και το Μαυροβουνιο.

Ανώνυμος είπε...

Σοφή κίνηση της Ιεραρχίας

Ανώνυμος είπε...

Οχι και σοφή!
Κίνηση για κλάμματα είναι...

Ανώνυμος είπε...

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβε μια Απόφαση. Μια Απόφαση επηρεασμένη από προσευχή. Κάθε συλλογική ενέργεια έχει την Χάρη του Παναγίου Πνεύματος.
Εμείς ως πιστά μέλη, το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι Π Ρ Ο Σ Ε Υ Χ Η!!!


Ανώνυμος είπε...

Κάνεις λάθος 12:07 π.μ.
Κουλουβάχατα τα έκανες στο μυαλουδάκι σου.
Διάβασε καμία εκκλ. ιστορία...

Ανώνυμος είπε...

Εσύ και οι όμοιοι σου τα έχετε κανει κουλουβαχατα 12:23,λιγη ταπείνωση δε βλάπτει...

Ιωάννης Σαλογιάννης είπε...

Η εκκλησία έχει αποφανθεί εν Αγίω Πνεύματι. Κάποιοι έχουν τις δικές τους επιδιώξεις και προχωρούν και λαμβάνουν ορισμένα μέτρα.Όπως ο Πατριάρχης Ρωσίας έλαβε το μέτρο να διαγράψει από τα δίπτυχα των ορθοδόξων Πατριαρχών τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Είναι ένα διοικητικό μέτρο διότι ο Πατριάρχης μας έκανε εισπήδηση στην περιοχή της Ρωσίας και τακτοποίησε υποθέσεις που είναι αρμοδιότητα της Οικουμενικής Συνόδου, όχι ενός Πατριάρχου που είναι μάλιστα εκτός της εκκλησιαστικής περιοχής.Δηλαδή ευθύνεται ο Κωνσταντινουπόλεως, και ο Μόσχας έλαβε μέτρα. Ο ίδιος ο Πατριάρχης όταν πριν χρόνια η εκκλησία της Ρωσίας καθαίρεσε τον σχισματικό Φιλάρετο, και μετά απο 5 χρόνια περίπου τον αναθεμάτισε, ο ίδιος ο σημερινός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως έγραψε στον Μόσχας ότι αποδεχόμεθα αυτές τις πράξεις της Ρωσικής εκκλησίας , διότι η Ρωσική εκκλησία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα επί της περιοχής αυτής. Έρχεται λοιπόν ο ίδιος Πατριάρχης το 2019 και δίνει το αυτοκέφαλο αφού αποκαθιστά τον καθηρημένο και αναθεματισμένο Αρχιεπίσκοπο του Κιέβου Φιλάρετο. Μετά αφού δεν ''τα βρήκαν'' στη ''συνεννόηση'' κι ο Φιλάρετος αρνήθηκε να συμπράξει, χειροτόνησε άλλον Μητροπολίτη.Κι εκτός απο το σχίσμα το τότε, ο Βαρθολομαίος έφτιαξε άλλο ένα σχίσμα!!!Δηλαδή τότε που τον καθαίρεσε ο Ρωσίας, είχε το δικαίωμα. Ένας Πατριάρχης δηλαδή έχει το δικαίωμα μόνο να καθαιρεί κι ο Κωνσταντινουπόλεως έχει το δικαίωμα να χειροτονεί και να διευθύνει τις εκκλησίες;Που θα φτάσουμε δηλαδή; Δεν υπάρχει ένα φρένο;Το Πατριαρχείο Σερβίας είπε: μετά από αυτά που έκανε ο Κωνσταντινουπόλεως τα περιμένουμε όλα, αλλά εάν τολμήσει να κάνει το ίδιο στα Βαλκάνια, να αναγνωρίσει δηλαδή Μακεδονική εκκλησία στα Σκόπια, θα θεωρηθεί απειλή και κήρυξη πολέμου κατά της Σερβικής Εκκλησίας.Θεωρώ οτι η Ιεραρχία της Εκκλησίας μας θα έπρεπε να τα καταδικάσει αυτά.Η δικαιοδοσία του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως είναι ίδια με κάθε Μητροπολίτου,ο Αρχιεπίσκοπός μας δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Πάτρα εάν δεν πάρει την άδεια του Επισκόπου Πατρών, ο Κωνσταντινουπόλεως λοιπόν δεν μπορεί να λειτουργήσει σε κανέναν Ναό εάν δεν πάρει την άδεια του οικείου Ιεράρχου. Άρα λοιπόν η Εκκλησία μας έχει μιλήσει σαφώς. Επίσης, ενα 'αλλο θεμα. Η Μικρασιατική καταστροφή θεωρώ ήταν σκόπιμη πολιτική ενέργεια για να ερημώσει η Κωνσταντινούπολη, να μην έχει ποίμνιο, διότι είχε πολύ ευσεβές ποίμνιο, και απόδειξη οτι όλοι αυτοί οι πρόσφυγες έφτιαξαν όπου πήγαν μεγαλοπρεπείς Ναούς, για να μείνουν οι κληρικοί και να γίνουν υποχείρια της Αμερικής. Ποιος θα αντιδράσει στην Κωνσταντινούπολη; 10 εκκλησιαζόμενοι, 3 νεοκόροι, 5 επίτροποι και καμια 10αριά περαστικοί!!!Και με το πρόσχημα οτι είναι η Βασιλεύουσα και είναι εμπερίστατοι και είναι οι μάρτυρες!!! Ποιοι μάρτυρες; Σε τι μαρτυρούν;Ποιός τους βασανίζει και μαρτυρούν;Το Πατριαρχείο μας είχε ένδοξες ημέρες και στις ένδοξες αυτές ημέρες κατάλαβε οτι δεν μπορούσε να διοικεί ''φυλακισμένο'' μέσα στην Τουρκία. Έδωσε λοιπόν και την Αμερική αλλά και την Ευρώπη στην εκκλησία της Ελλάδος. Επενέβησαν λοιπόν οι πολιτικοί επι Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου και έδωσε τα πάντα πίσω με αποτέλεσμα σήμερα να σπανίζουν οι Ορθόδοξες εκκλησίες ειδικά στην Ευρώπη. Ποια είναι λοιπόν η αρμοδιάτητα του Πατριαρχείου; Να προεδρεύει οταν γίνεται Οικουμενική Σύνοδος, αυτό και τίποτα παραπάνω απο τα άλλα Πατριαρχεία. Θα τελειώσω με τον 28ο Κανόνα της Δ΄Οικουμενικής Συνόδου, ο οποίος συνετέθη για να περιορίσει τον επεκτατισμό τής τότε Πρωτοκαθέδρου και στο μέλλον τού κάθε Πρωτοκαθέδρου!

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Σαλογιάννη είστε σε μια σύγχυση συναισθημάτων με τα όσα γράψατε.
Το απλό το οποίο έχω να σας προτείνω είναι να ακούστε μετά προσοχής τον Μητροπολίτη σας, ο οποίο γνωρίζει πολλά περισσότερα από ότι κληρικοί της περιφερείας σας.
Ο λαός λέγει, και ισχύει και δια την Εκκλησία, «όσα γνωρίζει ο νοικοκύρης (Μητροπολίτης) δε τα γνωρίζει ο κόσμος (ιερείς και λαϊκοί) όλος.
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας μας με απόφασή της απεφάνθει και άπαντες εμείς (Μητροπολίτες, ιερείς, διάκονοι και λαϊκοί) πειθαρχούμε στις αποφάσεις Της.
Τους Ιερούς Κανόνες του γνωρίζει καλύτερα από σας και από ιερείς ή και ελαχίστους που διαφανούν Μητροπολίτες, το Σώμα της Ιεραρχία όπου έλαβε απόφαση.
Είμαστε Μέλη του Σώματος του Χριστού και όχι παρασυναγωγών.

Ανώνυμος είπε...

Κουλουβάχατα τα έχεις κάνει εσύ υπερήφανε ανώνυμε 15 Οκτωβρίου 2019 - 6:45 π.μ. και οι φαναριολάτρες.

Πώς δεν τα έχεις κάνει κουλουβάχατα όταν δέχεσαι ότι κάθε απόφαση των Συνόδων έχει τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος;
Όχι μόνο κουλουβάχατα αλλά και βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος είναι.

Χριστιανός

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό το σχόλιο του κ. Ιωάννη Σαλογιάννη.

Χριστιανός

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον κ.Σαλαγιάννη για το υπέροχο σχόλιό του.

Ανώνυμος είπε...

Χριστιανε 11:55...Που νομίζεις ότι είσαι χριστιανός... Σου ανταποδίδω τον χαρακτηρισμό... Ευχόμενος σε σένα και στους Ταχα Χριστιανούς ομοϊδεατες σου ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 2:20 μ.μ. δεν είπε κάτι κακό ο Χριστιανός για να του εύχεσαι μετάνοια και να αμφισβητείς την χριστιανική του ιδιότητα.
Δεν ξέρεις ότι όλες οι Σύνοδοι δεν είναι αλάθητες;
Στο Γυμνάσιο-Λύκειο τί βαθμούς είχες στα Θρησκευτικά; Δεν πρόσεχες και δεν διάβαζες;

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή εσύ 4:28 στο σχολειο διδάχθηκες περί του Αλαθητου η μη των Συνοδών? Δεν Νομιζω νά υπήρχε τέτοια διδακτέα ύλη στο σχολείο. Πολύ ζηλωτη σε βλέπω... Για χαλάρωσε λίγο... Μάλλον προσγειωσου λίγο...

Ανώνυμος είπε...

Αν πρόσεχες στο μάθημα των Θρησκευτικών στο Γυμνάσιο και Λύκειο κάπου θα έβλεπες και ψεύτικες Συνόδους ανώνυμε 3:09 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Μην ακούσετε για έλευση του Αντιχρίστου, κάτι σας πιάνει.Φυσικο γιατί θα χάσετε τη βολεψη σας αν δεν πάρετε το χάραγμα....

Ιωάννης Σαλογιάννης είπε...

Ακολουθούν τα λόγια του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στις 20 Μαϊου 2018 , οταν είχε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον πρέσβη των ΗΠΑ:"Το Πατριαρχείο μας και η Αμερική, υπηρετούμε τα ίδια ιδανικά δικαιοσύνης και ελευθερίας, όλες τις μεγάλες ηθικές και πνευματικές αξίες, που ισχύουν διαχρονικώς... " . Και ερωτώ...από πότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι ΗΠΑ υπηρετούν τα ίδια ιδανικά;Από πότε οι βομβαρδισμοί αθώων λαών, μοιάζουν με τους σκοπούς και τα ιδανικά ενός Οικουμενικού Πατριαρχείου;Δηλαδή όταν σκοτώνονται άνθρωποι το Οικουμενικό Πατριαρχείο χαίρεται; Από πότε η πολιτική των ΗΠΑ δικαιώνεται; Και γιατί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο;Μην αναρωτιέστε λοιπόν για την σχέση Κωνσταντινουπολης και ΗΠΑ και για την ανάμιξη των ΗΠΑ στο Ουκρανικό...

Ανώνυμος είπε...

Θα χρησιμοποιήσω σκληρή γλώσσα κ Σαλογιάννη για το παραπλανητικό σας αυτό σχόλιο. Η σκληρή γλώσσα είναι ‘’ντροπή σας’’.
Αυτά που είπε ο Πατριαρχης είναι οι γενικολογίες χωρίς αξία διότι δεν το προσδιορίζει σε κάτι το συγκεκριμένο αυτό που είπε: ‘’Το Πατριαρχείο μας και η Αμερική, υπηρετούμε τα ίδια ιδανικά δικαιοσύνης και ελευθερίας, όλες τις μεγάλες ηθικές και πνευματικές αξίες, που ισχύουν διαχρονικώς..’’

Θα σας παραπέμψω για να δικαιολογήσω το ‘’ντροπή σας’’ στην πρακτική του Πατριαρχείου Μόσχας της Ρωσικής Εκκλησίας που πάει χέρι - χέρι με τα πολεμικά σχέδια του Πούτιν.

Ρίξτε σας παρακαλώ μια ματιά στα παρακάτω:
Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ "ΑΓΙΑΖΕΙ" ΚΑΙ "ΕΥΛΟΓΕΙ" ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΣΑΡΩΦ
http://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/2019/07/blog-post_25.html
στο ίδιο αυτό κείμενο παρουσιάζει ‘’ένα …εύγλωττο βίντεο, που μας δείχνει τον «αγιασμό» πυρηνικών όπλων’’.
Μπράβο! Αυτό σας αρέσει.

Ακόμη ‘’ Η "ΕΥΛΟΓΙΑ" ΡΩΣΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ / ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΥΛΟΓΗΘΕΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ;’’
http://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/2015/10/blog-post_23.html
Η φωτογραφία που δημοσιεύει εδώ, μας δείχνει ‘’τον Ρώσο επίσκοπο να ευλογεί πανηγυρικώς τους ρωσικούς πυραύλους που θα επιχειρήσουν στην Συρία’’ όχι σε κράτος γειτονικό που έκανε εισβολή στην Ρωσία αλλά στην Συρία.
Μπράβο! Αυτό σας αρέσει.

Δεν θα ψάξω κάτι περισσότερο αυτό φτάνει.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επί αυτού του τομέας δεν έχει αυτή την κατάπτωση. Πολεμήστε με άλλα επιχειρήματα το Φανάρι όχι με επιπολαιότητες.

Επιτέλους φτάνει η σπέκουλα και η λάσπη.

Πέτρος Αναγνωστόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα με αρκετή προσοχή την συνέντευξη του Μητροπολίτη Κερκύρας «Δέκα Μητροπολίτες μαζί και ο Κερκύρας, κόντρα στον Ιερώνυμο για την Ουκρανία» από το πρακτορείο «Ενημέρωση» της Κέρκυρας http://www.enimerosi.com/details.php?id=37447&fbclid=IwAR3JEWHLuqYQ_LYCEQZdgZkOsyBCVOWAHbIk9LW4MgGg65wrTThvdmo8aDs
Την συνέντευξη την είδα ότι την αναδημοσιεύει και το μαχητικό ιστολόγιο Ρωμαίϊκο Οδοιπορικό http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2019/10/blog-post_75.html#more
Με τίτλο «Κερκύρας: Δὲν εἶναι μικρὸ ὅτι δέκα Μητροπολίτες διαχώρισαν τὴν θέση τους μὲ τὸ σχισματικὸ μόρφωμα τῆς Ἐκκλησίας τῆς Οὐκρανίας τοῦ Κιέβου Ἐπιφανίου»
Λέει πολλά ο άγιος Κερκύρας καταλήγοντας ότι
«Τα συναισθήματά μου σίγουρα είναι ανάμεικτα. Νιώθω χαρμολύπη, καθώς χαίρομαι για την αποδοχή και την αγάπη που εισπράττω από τη Ρωσία διότι αυτοί οι άνθρωποι μάς έχουν βοηθήσει πολύ εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά νιώθω και λύπη για όλα όσα συμβαίνουν στους κόλπους της Εκκλησίας μας. Το σίγουρο είναι, όμως, ότι δεν φοβάμαι... Ο Θεός είναι μεγάλος!».

Χαίρεται για την αποδοχή της Ρωσίας γιατί παραπάνω λέει
«Χαίρομαι που -παρά τις επικρίσεις που δέχθηκα από αρκετούς κάποτε για το άνοιγμα που ήθελα να κάνω προς τη Ρωσία- βοήθησα ως προς την διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα από τη συγκεκριμένη χώρα προς την Κέρκυρα. Κάποτε μάλιστα, με είχε ευχαριστήσει και ο τότε Δήμαρχος Κέρκυρας, Σωτήρης Μικάλεφ, για την «πόρτα» που είχα ανοίξει στη Ρωσία. Δεν κρύβω ότι σκέφτηκα τις επιπτώσεις που θα είχε για την Οικονομία και τον Τουρισμό της Κέρκυρας αν υπήρχε αποκοπή της Ρωσίας από το νησί μας.»

Και παρακάτω ο ΑΓΙΟΣ Κερκύρας ομολογεί ότι τα πάντα είναι για το χρήμα (το Παγκάρι, τα καταστήματα, η οικονομία του νησιού από τον Ρωσικό τουρισμό) πάνω από αξίες το ΧΡΗΜΑ. Ο ΑΓΙΟΣ Κερκύρας λέει στους Κερκυραίους όχι παστούς αλλά επιχειρηματίες
«Για το νησί μας δεν ανησυχώ... Δεν θα έχει πρόβλημα ο τουρισμός και η οικονομία της Κέρκυρας από τους Ρώσους...»
Ο ΑΓΙΟΣ Κερκύρας δεν φοβάται γιατί δεν συμμετείχε ούτε θα συμμετάσχει (λόγο του χρυσού και όχι του Χριστού) σε κάτι τέτοιο μαζί με τους «
Η Σύνοδος του Πατριαρχείου της Μόσχας, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι θα συλλειτουργεί μόνο με τους Μητροπολίτες που διαφώνησαν με την απόφαση της Ιεραρχίας, δηλαδή με τους Καρυστίας, Ηλείας, Κονίτσης, Πειραιώς, Καισαριανής, Μεσογαίας, Κυθήρων, Αιτωλίας, Νέας Σμύρνης και φυσικά τον Κερκύρας, Νεκτάριο, διακόπτοντας την κοινωνία με όλους τους άλλους.»

Λυπάμαι για την κατάντια της Εκκλησίας της Ελλάδας. Τα συμφέροντα του Ιερωνύμου ή του Κερκύρας πάνω από τις ΑΞΙΕΣ και της ΑΛΗΘΕΙΕΣ της Εκκλησίας. μια τέτοια Εκκλησία δεν μου πάει. Δεν μπορώ να μετέχω με αυτούς τους όρους. Καλύτερα οι προτεστάντες που δεν έχουν παπάδες, παγκάρια, αγίους για να κάνουν τουριστικές συμφωνίες κλπ. κλπ.
Πνίγομαι από αγανάκτηση.
Το ΧΡΗΜΑ πάνω από όλα ο χρυσός (ρούβλια) πάνω από τον ΧΡΙΣΤΟ.

Νικόλαος Αραπαντζής
Καλαμαριά


Ιωάννης Σαλογιάννης είπε...

- Πρώην Πρόεδρος Ποροσένκο: '' Εκφράζω βαθιές ευχαριστίες στις ΗΠΑ για την ενεργό υποστήριξή τους στη διαδικασία χορήγησης του αυτοκεφάλου''
- Εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Χίθερ Νάουερτ: ''Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υποστηρίζουν την χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Ορθόδοξη εκκλησία''
- Δήλωση του νέου ''Προκαθήμενου'' Επιφανίου: ''Υπήρξε μια κομβικής σημασίας στήριξη απο τις ΗΠΑ και στο πλαίσιο αυτό, πιστεύω οτι θα διατηρήσουμε επαφή για να διασφαλίσουμε οτι η αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησιάς θα έχει την ίδια υποστήριξη και στο μέλλον''

Δυστυχώς δεν έχει συμβεί στην ιστορία χορήγησης αυτοκεφάλου τέτοια έντονη και ωμή παρέμβαση για χορήγησή του απο πολιτικές δυνάμεις εκτός της ίδιας της ενδιαφερόμενης χώρας.Είναι θλιβερό εκκλησιαστικός ''ηγέτης'' να ομολογεί δημόσια οτι στηρίζει τις ελπίδες του, οτι την ''αυτοκεφαλία'' τους θα διασφαλίσουν οι ΗΠΑ.Δηλαδή αποδέχεται το ρόλο μαριονέτας στα χέρια όσων την υποστηρίζουν? Σε αυτο το πλαίσιο θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε την δήλωση του ''Προκαθημένου'' Επιφανίου σε σχέση με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ: ''φΥΣΙΚΆ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΣΜΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΛΑΟ. ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΡΩΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ.Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΟΙΧΤΗ, ΔΙΟΤΙ Η ΡΩΣΣΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ...ΑΥΤΟ (το ζήτημα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ) ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΜΑΣ ΔΙΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ Η ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΤΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΑΚΡΑ ΠΟΡΕΙΑ.ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΛΟΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ''

Και για να τελειώσω διοτί το θέμα του ''Αυτοκεφάλου'' ειναι πολύ μεγάλο, στις απο 7/4/1997 και 26/8/1999 απαντητικές επιστολές του πρός τον Πατριάρχη Μόσχας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναγνωρίζει τις καθαιρέσεις που επέβαλε το Πατριαρχείο Μόσχας στον πρώην Μητροπολίτη Φιλάρετο.Με άλλα λόγια ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναγνωρίζει στο Πατριαρχείο Ρωσίας τα δύο θεμελιώδη δικαιώματα της εκκλησιαστικής υπαγωγής. Το δίκαιο χειροτονιών και το δίκαιο κρίσεως των επισκόπων τα οποία συνιστούν και ταυτόχρονα αποδεικνύουν την πληρότητα της υπαγωγής της Μητροπόλεως Κιέβου υπο τον Πατριάρχη Μόσχας και συνεπώς τη μη εξάρτηση της απο τον Κωνσταντινουπόλεως. Και ερωτώ: απο τότε μέχρι σήμερα τι...?

Ανώνυμος είπε...

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Αθηνών έκανε πραγματικότητα την απόφαση της Ιεραρχίας. Είναι παλικάρι δεν πτοήθηκε από απειλές πολιτικών και εκκλησιαστικών παραγόντων.
https://arxon.gr/2019/10/στον-κιέβου-επιφάνιο-η-επιστολή-αναγν/
όλοι μαζί στο κοινό Άγιο Ποτήρι. Όλοι μαζί μια Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία.