Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ομιλία της κ. Αγγελικής Ράλλη στην Διακίδειο Σχολή Πατρών


Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011  και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού (Κανάρη 58) θα μιλήσει η κ. Αγγελική Ράλλη, Καθηγήτρια της Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα: 

«Μοσχονήσια, μια πόλη στη λήθη».

Η κ. Αγγελική Ράλλη είναι Καθηγήτρια τής Γλωσσολογίας και επί σειράν ετών εχρημάτισε Πρόεδρος τού Τμήματος Φιλολογίας τού Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Θεωρητική Γλωσσολογία (Μορφολογία) και την Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία (Υπολογιστική Γλωσσολογία). Η ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο τού Mοντρεάλ, πέρασε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου υπηρέτησε ως Λέκτωρ και Επίκουρη Καθηγήτρια (1990-1997), για να συνεχίσει μέχρι σήμερα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με πλούσιο διδακτικό και επιστημονικό έργο.
Μέσα από το Εργαστήριο Νεοελληνικών Διαλέκτων τού Πανεπιστημίου Πατρών, η κ. Ράλλη και οι συνεργάτες της καταβάλλουν προσπάθεια ώστε να καταγραφούν, μελετηθούν και διασωθούν κατά το δυνατόν οι διαλεκτικές ποικιλίες τής Ελληνικής γλώσσας, και ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται εκτός ελλαδικού χώρου και κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Επίσης η κ. Ράλλη κατάγεται από την Λέσβο. Είναι συνεπώς εύλογη η ενασχόλησή της με τις διαλέκτους τής περιοχής, και από συναισθηματικής πλευράς. Συγκεκριμένα έχει επιτύχει την καταγραφή τού υπό εξαφάνιση μικρασιατικού ιδιώματος των Κυδωνιών (Αϊβαλιού) και Μοσχονησίων, καθώς και τού ιδιώματος τής Ανατολικής Λέσβου, το οποίο είναι συγγενές με το προηγούμενο. Άλλωστε μετά την Καταστροφή τού 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε, η διάλεκτος μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Λέσβο. Η έρευνα σήμερα συνεχίζεται και εμπλουτίζεται με καταγραφή και νέων ομιλητών – όσων φυσικά ελαχίστων έχουν απομείνει που γνωρίζουν τις διαλέκτους αυτές...
Στην ομιλία της η κ. Ράλλη θα παρουσιάσει, πέρα των γλωσσικών στοιχείων, και άλλες ενδιαφέρουσες πλευρές τής κοινωνίας τής εν λόγω περιοχής, που ανήκει στις αλησμόνητες πατρίδες, ενώ θα προβάλει και πλούσιο σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.
Σημειώνεται ότι στο Εργαστήριο Νεοελληνικών Διαλέκτων έχει διαμορφωθεί ένας ειδικός χώρος εξοπλισμένος με υπολογιστές, ειδικά προγράμματα επεξεργασίας ηχητικού σήματος και λόγου, ψηφιακά μαγνητόφωνα, βιβλιοθήκη, ενώ καταχωρίζεται ηχογραφημένο / ψηφιοποιημένο υλικό από διάφορες διαλέκτους που έχουν αποτελέσει αντικείμενο ερεύνης, όπως είναι ακόμη τα Καππαδοκικά και η Κατωϊταλιώτικη Γκρίκο τού Σαλέντο.
Στα άμεσα σχέδια είναι η σύνταξη τού πρώτου γλωσσικού άτλαντα στην Ελλάδα, η χαρτογράφηση τής Μικράς Ασίας με την μελέτη τής Ποντιακής και των άλλων ανατολικών γλωσσικών ποικιλιών (π.χ. γλώσσα Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης κ.λπ.), καθώς και η ενασχόληση με την Κρητική διάλεκτο τής Δυτικής Τουρκίας, την Τσακωνική, την Κυπριακή, την Γκρεκάνικο (γλώσσα τής Καλαβρίας) και την ελληνικής καταγωγής διάλεκτο τής Κορσικής.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η μητέρα της είναι γνωστή σε όλους κυρία Αγγελική Ράλλη που με τα ενύπνια οράματά της έφερε στην επιφάνεια τους τόσο αγαπητούς και βοηθητικούς μας αγίους Ραφαήλ, ΝΙκολάο και Ειρήνη...
Κι όλα αυτά στην πανέμορφη Λέσβο..