Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Απελευθέρωση της Ηλείας το 1821 και την Μάχη στο Πούσι - Γεώργιος Κουρκούτας

 Από την Ζ΄ΕΠΚΑ στην Αρχαία Ολυμπία
Εκδήλωση  αφιερωμένη στην Απελευθέρωση της Ηλείας 
το 1821 και την Μάχη στο Πούσι

Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση αφιερωμένη στην Ιστορία της Ηλείας του 1821  φιλοξενήθηκε την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014 το απόγευμα στην  αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία. Με διοργανώτρια την Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Αρχαίας Ολυμπίας ο καθηγητής φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας  ανέπτυξε το θέμα ¨Η Απελευθέρωση της Ηλείας το 1821 και η Μάχη στο Πούσι¨, όπου αναφέρθηκαν τα πολεμικά γεγονότα που προηγήθηκαν της Ιστορικής Μάχης στο Πούσι που ολοκλήρωσε την Πολιορκία του Λάλα  από τους Έλληνες Επαναστάτες, αλλά η σημασία της μάχη στο Πούσι για την εξέλιξη της Ελληνικής Επαναστάσεως στην Πελοπόννησο. Παρουσιάστηκε μάλιστα σε πρωτότυπο χάρτη η θέση των Ελλήνων και των Οθωμανών κατά το κρίσιμο διάστημα των πρώτων μηνών από την κήρυξη του Αγώνα στην Ηλεία, όπου καταγράφονται τα σημαντικότερα πεδία των μαχών.
Τον εισηγητή παρουσίασε η Διευθύντρια της Ζ΄ΕΠΚΑ κ. Γεωργία Χατζή-Σπηλιοπούλου, που τόνισε ότι σκοπός των διαλέξεων που φιλοξενούνται στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου ΣΠΑΠ είναι η ανάδειξη του Πολιτισμού και της Ιστορίας της Ηλείας, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε και η παρούσα διάλεξη. Την εκδήλωση έκλεισε η κ. Αννέτα Γεωργουλοπούλου, που τραγούδησε ιστορικά δημοτικά τραγούδια που αφορούν την Ελληνική Νίκη στο Πούσι τον Ιούνιο του 1821, αλλά και άλλα τραγούδια που περιγράφουν την δεινή κατάσταση των Ελλήνων σ την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Γεώργιος Κουρκούτας


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

10 άτομα, φοβερή εκδήλωση... κι εσύ την προβάλεις με το μυαλό που έχεις

Αναστάσιος είπε...


Προς: 21 Ιουλίου 2014 - 1:34 μ.μ.

Άραγε η ποσότητα ορίζει την ποιότητα;
Οι οργανωτές των εκδηλώσεων πρέπει να τιμώνται μόνο από την πληθώρα των ακροατών;
Εσύ στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας -πόλη ολίγων κατοίκων- πόσους θα περίμενες;
Ευτυχώς που οι οργανωτές δεν έχουν όπως και εγώ τα δικά σου μυαλά.
«Μη φοβού το μικρόν ποίμνιον» (Λουκ. 12, 32), «Μικρά ζύμη όλον το φύραμα ζυμοί» (Γαλ. ε' 9).

Ανώνυμος είπε...

Στο τέλος της εκδηλώσεως ήταν πάνω από 50 άτομα(αν και στην φωτό της μισής αίθουσας ήδη φαίνονται περίπου 25 άτομα-για όποιον ξέρει Αριθμητική), οι περισσότεροι από τον Πύργο, 20 χιλιόμετρα από την εκδήλωση.
Αποτελεί πολύ θετικό στοιχείο, καθώς ήρθαν σε μία απογευματινή ώρα στα μέσα του Ιουλίου να ακούσουν ένα απλό θέμα Τοπικής Ιστορίας και δεν πήγαν ούτε παραλία ούτε για καφέ.
Και μιλάμε για την κωμόπολη της Αρχαίας Ολυμπίας των 1000 κατοίκων. Σύνήθως ακόμη και τον χειμώνα ή την άνοιξη δεν έρχονται πάνω από 30 άτομα, αλλά αξίζουν συγχαρητήρια στην Ζ΄ΕΠΚΑ Αρχαίας Ολυμπίας που αφιερώνει ανιδιοτελώς τέτοιες εκδηλώσεις στον Πολιτισμό στην Ηλεία, χωρίς να νοιαστεί αν θα έλθουν 10 άτομα ή 100. Την Κοινωνία(και συνεπώς και τις τοπικές κοινωνίες) διασώζουν πολιτιστικά και πνευματικά οι λίγοι και συνειδητοί πολίτες και όχι οι μάζες...

Ανώνυμος είπε...

Στους αγενείς δεν πρέπει να απαντάς με ευγένεια. Πρέπει να έχει πρόβλημα ο πρώτος σχολιογράφος. Ληγμένα δεν παίρνει σίγουρα. Αλλού είναι το πρόβλημα του.

Ανώνυμος είπε...

Συνεχίστε τον καλό αγώνα. Πάντα οι καρακάξες κάνουν «κρα». Συγχαίρω τους συντελεστές και ομιλητές της εκδήλωσης.