Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Έτσι εξαπλώνεται στο σώμα μας ο κορωνοϊός


Έτσι εξαπλώνεται στο σώμα μας ο κορωνοϊός

Ο κορωνοϊός είναι επιθετικότερος από ότι οι συγγενείς του. 
Tι ξέρουν μέχρι τώρα για αυτόν οι επιστήμονες και ποια φάρμακα θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά

Και ο πλέον επικίνδυνος ιός δεν είναι τίποτα χωρίς τα κύτταρα του ξενιστή του. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί και καταστρέφεται. Αυτό ισχύει και για τον κορωνοϊό, ο οποίος είναι γνωστός εδώ και μερικούς μήνες. Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν τώρα να ανακαλύψουν με ποιο τρόπο ο ιός εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα και ποιες προϋποθέσεις χρησιμοποιεί εκεί γιατί αν μάθουν αυτό το μηχανισμό θα μπορούσα να αναπτύξουν φάρμακα τα οποία θα τον μπλοκάρουν.
Λόγω της τρέχουσας κατάστασης ομάδες επιστημόνων από όλο τον κόσμο δημοσιεύουν τα αποτελέσματα για τον ιό σαφώς γρηγορότερα από ότι συνήθως. Προτέρημα: τα αποτελέσματα της έρευνας γίνεται γνωστά γρηγορότερα και μπορούν να ληφθούν υπόψη στη μάχη ενάντια στον ιό. Έτσι οι τρέχουσες αναλύσεις δείχνουν ότι η επιλεγμένη διάρκεια καραντίνας επί 14 μέρες είναι αρκετή προκειμένου να αναγνωριστούν κρούσματα του κορονοϊού καθότι στο 99% των ασθενών εμφανίζονται συμπτώματα εντός δύο εβδομάδων.
Οι μέχρι τώρα έρευνες βασίζονται παρόλα ταύτα σε δειγματοληψία και δεν είναι δυνατόν στην παρούσα φάση -πριν από τη δημοσίευση τους- να επαληθευτούν από άλλους ειδικούς και έτσι συχνά παραμένει ακαθόριστο αν τα αποτελέσματα είναι επαναλήψιμα, δηλαδή εάν κάτω από τις ίδιες συνθήκες θα πάρουμε τα ίδια αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό τα αποτελέσματα των ερευνών ισχύουν με συγκεκριμένους περιορισμούς.
Παραδείγματος χάρη η θνησιμότητα του ιού, δηλαδή το ποσοστό των προσβεβλημένων που τελικά πεθαίνουν είναι δύσκολο να υπολογιστεί καθότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσες περιπτώσεις παραμένουν ασυμπτωματικές.  Στην Κίνα και τη Νότια Κορέα που υπάρχουν σχετικά καλά δεδομένα η θνησιμότητα υπολογίζεται αυτή τη στιγμή περίπου στο 0,7% πράγμα που σημαίνει στους χίλιους ασθενείς τσάντες πεθαίνουν οι επτά.

Παρ’ όλες τις αβεβαιότητες ένα είναι δεδομένο: ποτέ μέχρι τώρα δεν ξέραμε τόσα πολλά τόσο γρήγορα όσο για τον κορονοϊό.
 Ήδη στα μέσα Φεβρουαρίου μία ομάδα Αμερικανών ερευνητών κατάφερε μια επανάσταση. Μπόρεσαν να δημιουργήσουν τρισδιάστατη απεικόνιση μίας πρωτεΐνης-κλειδί μέχρι ατομικό επίπεδο του κορονοϊού. Αυτή η πρωτεΐνη είναι σημαντική επειδή είναι το όργανο με το οποίο ο ιός διεισδύει στο κύτταρο ξενιστή. Γενετικές αναλύσεις δείχνουν ότι η πρωτεΐνη αυτή είναι λίγο διαφορετικά δομημένη στον κορονοϊό από ότι στους συγγενείς του ιούς.
Προκειμένου να ενεργοποιηθεί η πρωτεΐνη χρειάζεται ένα ένζυμο που ονομάζεται Φουρίνηη οποία στον άνθρωπο συναντάται στους πνεύμονες, στο συκώτι και στο λεπτό έντερο και για το λόγο αυτό ο νέος κορονοϊός Ο νέος ιός κορώνας δεν θα μπορούσε να επηρεάσει μόνο τους πνεύμονες, αλλά και άλλα όργανα υποθέτει ο βιολόγος Λι Χουα από το κινεζικό Γουχάν που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει και συμπτώματα όπως η κατάρρευση του ήπατος που παρουσιάζεται σε κάποιους ασθενείς.  Σύμφωνα με τον Λι άλλοι ιοί δεν ενεργοποιούνται από την Φουρίνη. Η

Η ομάδα του Λι προσπαθεί να βρει άτομα τα οποία θα μπορούσαν να μπλοκάρουν το συγκεκριμένο ένζυμο και να τα χρησιμοποιήσουν ως μηχανισμό για να παράγουν ένα κατάλληλο φάρμακο καθότι αν το ένζυμο Φουρίνη μπλοκαριστεί τότε η πρωτεΐνη του κορωνοϊού παραμένει ανενεργή.
Η προσπάθειά τους ωστόσο καθίσταται δύσκολη από το γεγονός ότι λόγω της επιδημίας ο Λι παραμένει το μόνο μέλος της ομάδας το οποίο έχει πρόσβαση στο εργαστήριο όπως γράφει το ονομαστό επιστημονικό περιοδικό Νature Νews την ιστοσελίδα του.
Οι ερευνητές που αποκρυπτογράφησαν τη δομή του βασικού ενζύμου του Sars-2-CoV αναγνώρισαν μια άλλη ιδιότητα του παθογόνου που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μπορεί να διεισδύσει τόσο εύκολα στα ανθρώπινα κύτταρα.
 Στα πειράματά τους, η πρωτεΐνη-κλειδί του νέου κορονοϊού συνδυάζεται δέκα φορές πιο έντονα με ένα ανθρώπινο ένζυμο που κανονικά ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση από την πρωτεΐνη-κλειδί του στενά συνδεδεμένου κορονοϊού, που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, περισσότερο γνωστό στη σύντομη μορφή του Sars.
Το Sars ξεκίνησε για πρώτη φορά στη νότια Κίνα το 2002. Περίπου χίλιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2002 και το 2003. Υπήρξαν περισσότεροι από 4.000 διαπιστωμένοι θάνατοι από Covid-19 μέχρι στιγμής. Αυτοί που πλήττονται συνήθως πεθαίνουν από πνευμονία, δύσπνοια ή σήψη.
Δεν είναι ακόμα σαφές εάν τα άτομα που έχουν μολυνθεί με Sars και έχουν αναπτύξει αντισώματα είναι καλύτερα προστατευμένα από τον νέο ιό. Τα ποντίκια που είχαν δημιουργήσει αντισώματα έναντι του Sars ήταν επίσης άνοσα στον νέο ιό σε εργαστηριακές εξετάσεις. Σε άλλες μελέτες, ωστόσο, το Sars-CoV-2 δεν αντιδρά σε αντισώματα ενάντια σε Sars ή Mers.
Συνεπώς, οι ερευνητές ζητούν να είναι όσο το δυνατό ευρύτερη η αναζήτηση πιθανών φαρμάκων. Οι δοκιμές με φάρμακα κατά του HIV είναι ήδη σε εξέλιξη στο Wuhan. Ο αντικαταθλιπτικός παράγοντας Remdesivir εξετάζεται επίσης. Μέχρι να υπάρξει αποτελεσματικό φάρμακο, οι γιατροί μπορούν μόνο να θεραπεύσουν τα συμπτώματα. Ακόμα κι αν παρασκευαστεί με επιτυχία εμβόλιο, θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά εντός έξι έως δώδεκα μηνών το νωρίτερο.

Τεστ ανίχνευσης θα εντοπίζει τη μόλυνση μέσα σε λίγα λεπτά
Στο εγγύς μέλλον τεστ ανίχνευσης θα είναι διαθέσιμα, τα οποία θα αναγνωρίζουν την βασική πρωτεΐνη του Sars-CoV-2 μέσα σε λίγα λεπτά. Ένα από το λαιμό θα ήταν αρκετό.
Τέτοια τεστ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκάλυψη μη αναγνωρισμένων ασθενών Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), σε τέσσερις στις πέντε περιπτώσεις, ο νέος κορονοϊός δεν προκαλεί καθόλου ή προκαλεί μόνο ήπια έως μέτρια συμπτώματα, τα οποία ωστόσο περιλαμβάνουν και πνευμονία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σοβαρά συμπτώματα που επηρεάζουν μόνο κάθε πέμπτο ασθενή περιλαμβάνουν δύσπνοια ή πτώση του κορεσμού οξυγόνου.
Πιθανώς μόνο μετά την εκδήλωση θα είναι σαφές πόσοι μολύνθηκαν. Επειδή η μόλυνση με τον νέο ιό είναι ασυμπτωματική σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι άνθρωποι μπορεί να μεταφέρουν τον ιό χωρίς να το καταλάβουν. Αρχικές μελέτες από τη Γερμανία δεν έχουν μέχρι στιγμής δείξει μια μη αναγνωρισμένη εστία σε μεγάλη κλίμακα. Από τις εθελοντικές πληροφορίες από τα εργαστήρια, μπορεί να συναχθεί ότι μόνο 25 από τις 1000 δοκιμές για τον κορονοϊό είναι θετικές. Αυτό αντιστοιχεί στο 2,5%. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν είναι αντιπροσωπευτικά. Δεν υπάρχει επίσης υποχρέωση αναφοράς αρνητικών δοκιμών.
Σύμφωνα με τον ιολόγο Christian Drosten από το Charité του Βερολίνου, οι δοκιμές που ανιχνεύουν μόνο τον ιό δεν έχουν πολύ νόημα ούτως ή άλλως, καθώς μπορούν να ανιχνευθούν μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το εάν κάποιος έχει μολυνθεί ή όχι μπορεί να αποδειχθεί με μεγαλύτερη αξιοπιστία χρησιμοποιώντας δειγματοληψία  αντισωμάτων που το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα παράγει και αποθηκεύει σε απόκριση της μόλυνσης. Τα στοιχεία από τις τράπεζες αίματος θα μπορούσαν μία μέρα να δείξουν πόσοι άνθρωποι στη Γερμανία έχουν μολυνθεί από τον νέο ιό κορώνας αν γίνει η σχετική δειγματοληψία. Εντούτοις, αυτό είναι πιθανό να συμβεί μετά το τέλος της τρέχουσας επιδημία.

Μετάφραση από Spiegel  Γεώργιος  Δ.  Μαρκακης


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε Τάσο.

Ανώνυμος είπε...

Πικρή αλήθεια!!! Τα ξένα περιοδικά έχουν σοβαρότητα και κατατοπίζουν τους αναγνώστες χωρίς πολλά-πολλά. Ευχαριστίες στον κ. Μαρκάκη για τον κόπο της μετάφρασης για την ωφέλειά μας.

Ανώνυμος είπε...

Κατατοπιστικό και ωφέλιμο.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ κατατοπιστικό.
Έτσι για να μην μιλάνε οι άπιστοι και οι μισούντες την Εκκλησία. Και η Δ.Ι.Σ. και οι Μητροπόλεις και τα εκκλησιαστιακά μπλογκ έχουν προσφέρει με τις ανακοινώσεις και τις αναρτήσεις τους απο τις μεγαλύτερες ενημερώσεις για τον κόσμο σχετικά με τον ιό.
Η Πολιτεία αντί να κουνάει το δάκτυλο στην Εκκλησία θα έπρεπε να την ευχαριστεί για την προσφορά της στην ενημέρωση.

Ελληνορθόδοξος

Ανώνυμος είπε...

Βάλτε και καμία ανάρτηση με οδηγίες προφύλαξης απο τον κορωνοϊό αν σας είναι εύκολο για να είστε ακόμα πιο ενημερωτικοί.