Του
Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Οι γραμμές αυτές γράφονται γιατί σε αυτή την περίοδο της πανδημίας οι χριστιανοί βρίσκονται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο δοκιμασίας. Δοκιμάζονται που οι εκκλησιές είναι κλειστές, δοκιμάζονται που δεν μπορούν να κοινωνήσουν, δοκιμάζονται που είναι χωρίς ποιμαντική καθοδήγηση, δοκιμάζονται από ενίοτε μεροληπτικές αποφάσεις της εξουσίας, δοκιμάζονται από την απόρριψη και την απαξίωση που δέχονται.
Όλες αυτές οι δοκιμασίες είναι από εξωτερικούς παράγοντες. Όμως υπάρχουν και δοκιμασίες για τον χριστιανό που είναι προσωπικές. Η πρώτη είναι να εκπειράσει τον Χριστό, να του πει είμαι δικός Σου, δείξε μου την παντοδυναμία Σου, δείξε πως όταν είμαι κοντά σου είμαι άτρωτος από ασθένειες. Όμως ο Χριστός δεν εκπειράζεται, ούτε υποκύπτει στην πρόκληση να δείξει την παντοδυναμία Του και να υποχωρήσει σε ένα, στην ουσία του, εγωιστικό αίτημα πιστού. Ο χριστιανός πρέπει να νιώθει ότι όπως όλοι οι άνθρωποι, έχει σάρκα υποκείμενη στη φθορά και στην ασθένεια, που του δίνεται «ίνα μη υπεραίρεται» (για να μην υπερηφανεύεται) και να νιώθει το πεπερασμένο του παρόντος βίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσεύχεται υπέρ της υγείας του και όταν ασθενήσει δεν ζητάει με ταπείνωση και πίστη την αποθεραπεία του.
Η δεύτερη δοκιμασία είναι χειρότερη, όταν επειδή φοβείται την κριτική των αθέων, ή για να μην κλονιστεί η πίστη του θέλει να αποκρύψει ότι άνθρωποι της Εκκλησίας επλήγησαν από τον κορωνοϊό. Όταν δεν λέγει την αλήθεια. Πρόσφατα εφημερίδα, που ασχολείται με εκκλησιαστικά θέματα, έγραψε πρωτοσέλιδα ότι «η πανδημία είναι μια ήπια έως μέτρια ίωση, που η θεραπεία της δεν απαιτεί νοσηλεία σε Νοσοκομείο». Για να πείσει επικαλείται τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και βάζει και μια φωτογραφία από κείμενό του. Όμως στην εν λόγω φωτογραφία φαίνεται ότι ο ΠΟΥ δεν έγραψε μόνο αυτό, αλλά πως «στον γηραιότερο πληθυσμό και αυτόν με υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιοαγγειακά, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά και καρκίνο είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει σοβαρή ασθένεια». Η ίδια εφημερίδα κάνει πιο σοβαρό ατόπημα, όταν γράφει ότι «ο κορωνοϊός δεν είναι θανατηφόρος» και στην 8η σελίδα αναφέρει ότι ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου «εκοιμήθη από ανακοπή καρδίας και όχι από κορωνοϊόν, ως μεταδίδουν διάφοροι». Οι «διάφοροι» είναι το Πατριαρχείο της Σερβίας, που στο Ανακοινωθέν του, της 7ης Οκτωβρίου 2020, αναφέρει: «Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος ευρέθη θετικός στον COVID-19 και μετεφέρθη εις Clinic Center της Ποντγκόριτσα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου