Στο ημερολόγιο τοίχου 2021 της ενορίας Κεστρίνης, που εξέδωσε η ενορία του Αγίου Μηνά, παρουσιάζεται συνοπτικά η ιστορία του χωριού.
Επίσης γίνεται αναφορά, με αφορμή τα πέντε χρόνια από το θάνατό του (2016-2021), στον αείμνηστο πρωτοπρεσβύτερο π. Κυριάκο Γκίκα.
Μεταξύ άλλων γράφει ο π. Ηλίας Μάκος: "Οι κάτοικοι της Κεστρίνης νιώθουν χρέος τους να διατηρούν το παρελθόν τους και το σεβασμό τους στις φευγάτες γενιές. Και μέσα απ’ αυτά ξεπηδά ένα πάνθεο σεμνών δουλευτών, που κινείται σε θέμελα δημιουργίας και παράδοσης".
Και προσθέτει: "Η Κεστρίνη Θεσπρωτίας, στην επαρχία Φιλιατών, παλαιότερα ονομαζόταν Σκουπίτσα, το πιθανότερο γιατί στην περιοχή υπήρχε άφθονο σκουπόχορτο ή «σόργον το σάρωθρον». Η νεότερη ονομασία Κεστρίνη, όπως λένε κάτοικοι του χωριού, στηριζόμενοι σε διάφορες πληροφορίες, προέρχεται από την αρχαία πόλη των Χαόνων Κεστρίνη (η προέλευση της ονομασίας από το μυθικό βασιλιά Κεστρίνο, γυιό του Έλενου και της Ανδρομάχης), στην περιοχή της Σαγιάδας (εκβολές του Καλαμά). Η Σκουπίτσα Φιλιατών αναγνωρίστηκε το 1919 και μετονομάστηκε το 1957 σε Κεστρίνη".
Καταλήγει σημειώνοντας: "Η Κεστρίνη το 1850, οπότε κτίστηκε και ο παλαιός ναός του Αγίου Μηνά, κατοικούνταν από 70 χριστιανικές οικογένειες, που ομιλούσαν και την αρβανίτικη γλώσσα. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι οικογένειες αυτές είχαν μετοικήσει στην απόμακρη και απόκρυφη, για τα δεδομένα της εποχής εκείνης, περιοχή από χωριά του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου, συμπεριλαμβανομένης της Βορείου Ηπείρου".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου