Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

ΡΕΝΟΥ ΛΥΣΙΩΤΗ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ D P 743. ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ -- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ


 ΡΕΝΟΥ ΛΥΣΙΩΤΗ
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ D P 743.
ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Ήταν το βιβλίο που μας έλειπε. Η περιγραφη από ένα μορφωμενο, καλλιεργημένο επανάσταση ελευθερίας, δικηγόρο αγωνιστών, τέκνο κορυφαίου ποιητή .Ο εικονισμος ενός βίου πρωτινου θυσιαστικού και αγαπητικου μαζί.
Ως φτωχός μελετητής των ετών του πενήντα, της κυπριωτικης επανάσταση ερευνώντας χιλιάδες σελίδες, ακουωντας δεκάδες μαρτυρίες βίωνα το φως εκείνων των ετών, εκείνο το ήθος.
Σε πολλούς διαλόγους άκουγα ακόμη και από σοβαρούς στοχαστές κάτι πρόχειρες ερμηνείες της εποχής. Εντελώς άσχετες με την Κυπριακή ύπαιθρο και την εργατιά που ζουσε στις πόλεις ερχομενη από τα φτωχοχωρια.Υ πηρχε αγνοια. Αγνοουσαν βασικά βιβλία ,Μαρτυριες .Δεν συνομιλησαν οι πλειστοι, δεν ερευνησαν. Αδικουσαν μορφές όπως ο Δράκος, ο Πατατσος ο Παλληκαριδης...
Και εξαιφνης σχεδόν ως εκ θαυματος επανευρισκεται ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ D P 743. Η έκδοση του σε βιβλίο. Ο Ρένος Λυσιωτης ο ευπατριδης, ο επιζων της Ομορφιτας, ο ηγέτης των Κρατητηριων καταγραφει σχεδόν άμεσα μια ζωή όπου υπερεπερισσευσε το ΦΩΣ της νησου και ο ερως ελευθερίας, η αγάπη και η ευγένεια. 
Στην πρώτη του αναγνωση ενοιωθα να ψηλαφουσα τις ψηφιδες που ελειπαν.Τον αληθινό υμνο μιας άλλης βιωτης που τόσο αδικηθηκε από τις προπαγανδες και τις μονομερειες.Το βιβλίο αυτό αποτελεί τον υπομνηματισμο της φωτεινης ΕΟΚΑ, των μορφωμενων καλλιεργημενων εραστων ελευθερίας που διακινδυνευσαν τη ζωή τους για να ζούμε εμείς εν ελευθερία μακρυά από απανθρωπια του βασανιστη και τις κομαντατουρες που στερουσαν τα στοιχειωδη της ζωής.
Ρενο Λυσιωτη αληθινα σου χρεωστουμε ....
ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΥΟ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
Τα πρώτα δύο κεφαλαια του βιβλίου του Ρένου Λυσιωτη ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥD.P.743 με τιτλo ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ και ΟΜΟΡΦΙΤΑ αποτελουν μια πολυτιμη πηγή για όσους μελετουμε χρόνια τώρα τον αποικιοκρατικο μηχανισμο παρακολουθησεων, μαχης των πληροφοριών ,συλλογης τους αλλά και των αδυναμιων του μηχανισμου αυτου λόγω του αιφνιδιασμου της επανάστασης μας. Επιπρόσθετα μας βοηθούν να κατανοησουμε τους απανθρωπους τρόπους σκέψης και δράσης των οργανωμενων ανακριτων της Ομορφιτας.
Υπομνηματιζει επίσης η γραφη των δύο αυτων κεφαλαιων την ψυχική ρωμη του συγγραφέα και τα αδιεξοδα των συλλεκτων πληροφοριών της αποικιοκρατιαςς λόγω της ηρωικης σιωπης και της εναρετης δράσης των κομβικων προσωπων της ΕΟΚΑ που συνεληφθησαν κατά τα ετη 1956 και 1957.
Η άμεση προσωπογραφια του στυγερου και αναγωγου Μακλοκλαν καθως και η λεπτομέρης αναφορα των τεχνικων του υπομνηματιζει την κατά περισταση χρήση μεθοδων των «πέντε τεχνικων» που εδραιωθηκαν στην Ιρλανδια αφού εφαρμοστηκαν κατά στάδια στην Κενυα, την Κύπρο και το Ατεν.Η χρήση της ακολουθιας των ηχων με τρόπο βασανιστικο και χωρίς σταματημο ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία της απανθρωπης αυτης προσεγγισης.
Ο Ρενος Λυσιωτης και η συνολή στάση του επαναφερει και γραπτως την παράδοση που μας ήθελε συγκροτημενους , συνετους και ηρωικους στα χρόνια του πενήντα.Φωτιζει επίσης την καλλιέργεια και την ψυχική αναταση των μορφωμενων και καλλιεργημενων Νεων της εποχής.Φρονω πως ο Θεός διεσωσε το κείμενο αυτό του Ρενου Λυσιωτη και κρατήσε ηθικο και αειθαλη νέο τον ίδιο για να ξέρουμε πολυτροπως πως ήταν και πως είναι το μέταλλο ψυχης του Κυριάκου Ματση και των ακολούθων του.
Με τετοιους θείους και παππούδες έχουμε πιστεύω μελλον.....πάρα τις καταγιδες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: