Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Συστράτευση πίστης και επιστήμης - Σταύρος Τζίμας


 Ο αγώνας στο Αγιον Ορος κατά της COVID-19, τα κρούσματα, οι εμβολιασμοί και ο... ιός της συνωμοσιολογίας

Το έργο του Κέντρου Υγείας Καρυών ενισχύουν τα νοσηλευτήρια που λειτουργούν, βάσει του καταστατικού χάρτη, στα μοναστήρια.

Σταύρος Τζίμας

 

Στο αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Ερμόλαος ήταν γιατρός και ιερέας, ο οποίος μαρτύρησε στους διωγμούς χριστιανών επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού και θεωρείται προστάτης και γιατρός των παιδιών. Ενας άλλος Ερμόλαος, γιατρός και μοναχός στο Αγιον Ορος αυτός, μάχεται σήμερα στην πρώτη γραμμή και σε ιδιόμορφες συνθήκες εναντίον του κορωνοϊού. Με ορμητήριο την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, ο μοναχός Ερμόλαος έχει συστρατευθεί στην επιχείρηση πολιτείας και αγιορείτικων αρχών για την αντιμετώπιση της πανδημίας που πλήττει την αθωνική πολιτεία.
Από πέρυσι την άνοιξη που ο ιός της COVID-19 πέρασε τις «πύλες» της αθωνικής χερσονήσου, η μοναστική κοινωνία μετράει τουλάχιστον τέσσερις μοναχούς νεκρούς, και μερικές εκατοντάδες που ασθένησαν και χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή έκαναν θεραπεία στους χώρους εγκαταβίωσής τους.

«Υπάρχει τούτες τις ώρες σε εξέλιξη ένα κύμα, το τρίτο αυτή τη στιγμή, στη χερσόνησο του Αθω», λέει στην «Κ» ο μοναχός Ερμόλαος και στην ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζουν την εξάπλωσή του, εξηγεί: «Στη βάση ενός κεντρικού σχεδιασμού από την Ιερά Κοινότητα και την Πολιτεία, στον οποίο κληθήκαμε και εμείς, οι κατέχοντες ιατρικές γνώσεις να συνεισφέρουμε, προσπαθούμε να πολεμήσουμε το πρόβλημα».

«Η πρακτική είναι αυτά που προβλέπονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πρέπει να δούμε αν ο ασθενής έχει υποστηρικτικό περιβάλλον, αν μπορεί να επικοινωνήσει, αν έχει πρόσβαση στα φάρμακα. Αν η νόσος βάσει πρωτοκόλλων είναι διαχειρίσιμη, μπαίνει στην απομόνωση εκεί. Αν μπορούμε κάνουμε παρέμβαση εκεί που βρίσκεται, προσπαθούμε να αποφύγει τη μετακίνηση, το νοσοκομείο και φυσικά τη διασπορά. Προσαρμόζουμε τα πρωτόκολλα στις ιδιαίτερες συνθήκες του Αγίου Ορους», επισημαίνει.

Ομως η οικιστική δομή της μοναστικής πολιτείας και το ορεινό ανάγλυφο του Αθω δεν ευνοούν την απρόσκοπτη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. «Είναι δύσκολο εδώ να είσαι γιατρός. Το 1/3 της χερσονήσου προς την άκρη του είναι βατό μόνο με τα πόδια ή με μουλάρια. Εχουμε μετακινήσει ασθενείς με μουλάρια», λέει ο διευθυντής του άριστα εξοπλισμένου Κέντρου Υγείας στις Καρυές, χειρουργός Κωνσταντίνος Δοκουσλής.

«Στη Σκήτη του Αγίου Βασιλείου, για παράδειγμα, πρέπει να πας στον ταρσανά με καραβάκι και να συνεχίσεις με μουλάρι, δυόμισι ώρες ανέβασμα, για να φτάσεις στον ασθενή. Μου έτυχε να πάω. Το κατέβασμα, επειδή είναι πολύ επικίνδυνο, γίνεται συνήθως με τα πόδια. Εχει και άλλα τέτοια μέρη. Πολλές φορές έχει απαγορευτικό για τα πλοία, πώς θα μεταφερθεί ο άρρωστος; Οδικώς. Για να πας οδικώς από τις Καρυές στα σύνορα του Αγίου Ορους θέλεις τέσσερις ώρες και αν έχει χιόνια δεν μπορείς να φτάσεις», εξηγεί.

Το έργο του Κέντρου Υγείας Καρυών ενισχύουν τα νοσηλευτήρια που λειτουργούν, βάσει του Καταστατικού Χάρτη, στα μοναστήρια και τα οποία πλέον έχουν ρόλο ad hoc μίνι νοσοκομείων. «Εχουμε ένα νοσηλευτήριο στο μοναστήρι όπου προσφέρουμε περίθαλψη σε πατέρες μοναχούς από σκήτες και κελιά που δεν έχουν υποστήριξη, αλλά και σε πολλούς λαϊκούς που εργάζονται στο Ορος. Είναι ένα νοσηλευτήριο με πέντε κλίνες αυτή την εποχή, διαθέτει εργαστήριο, κάνουμε κάποιες μικροεπεμβάσεις και διαγνωστικές εξετάσεις. Είναι ένας ακόμα γιατρός μοναχός και έχουμε κάποιες βοήθειες από άλλους πατέρες που έχουν γνώσεις νοσηλευτικής», εξηγεί ο μοναχός – γιατρός Ερμόλαος.

Τούτες τις ώρες το τρίτο κύμα του κορωνοϊού στον Αθω, που τελεί με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας σε καραντίνα επιτρέποντας την έξοδο και την είσοδο μόνο στους μοναχούς και στους λαϊκούς που εργάζονται εκεί και αφού έχουν υποβληθεί σε τεστ γρήγορης ανίχνευσης, βρίσκεται στην κορύφωσή του. Εντός των «τειχών», η μάχη διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα με την καθοριστική συμμετοχή του πολιτικού διοικητή Αθανάσιου Μαρτίνου, την οποία δεν παύουν να υπογραμμίζουν σε κάθε αναφορά τους οι συνήθως φειδωλοί μοναχοί, χωρίς να παραβιάζονται οι θεμελιώδεις πνευματικοί κανόνες της «Ιερής Δημοκρατίας». Ετσι, οι ακολουθίες γίνονται κανονικά, οι μοναχοί δεν υποχρεούνται να φοράνε μάσκα, λαμβάνουν με τον παραδοσιακό τρόπο τη Θεία Κοινωνία, τα μοναστήρια σχεδιάζουν να   τελέσουν το Πάσχα τις προβλεπόμενες ακολουθίες με περιφορά επιταφίων και, κατόπιν συστάσεως της Ιεράς Κοινότητας, δεν γίνονται πανηγύρεις στις μονές, ενώ δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις από μοναστήρι σε μοναστήρι.

Τα δύο όπλα

«Τα δύο μεγάλα υγειονομικά μας όπλα είναι ο εμβολιασμός και η φαρμακευτική αγωγή, με βιταμίνες, ψευδάργυρο, αντιπηκτικά, κ.λπ. Από την Τρίτη ξεκίνησε μια νέα παρτίδα εμβολιασμών. Εχουν κάνει το εμβόλιο μέχρι στιγμής εκατόν είκοσι και εγγεγραμμένοι για να εμβολιαστούν είναι κάπου τετρακόσιοι πενήντα. Το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, είναι όμως βασικό μέσο προφύλαξης όπως και να το κάνουμε. Δουλεύουμε επί εικοσιτετραώρου βάσεως», λέει ο διευθυντής του Κ.Υ. τονίζοντας πως «οι μοναχοί είναι από τους πιο ανθεκτικούς οργανισμούς, κατ’ αρχάς γιατί έχουν τη στήριξη της Παναγίας μας και κατά δεύτερον κάνουν μια λιτή διατροφή».

Και αν στις Καρυές συρρέουν στο Κέντρο Υγείας να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι ρασοφόροι, σε μια κοινωνία με κυρίαρχο το μεταφυσικό προφίλ η μάχη κατά ενός τέτοιου εχθρού δεν θα μπορούσε να μη διεξάγεται και στο θεολογικό επίπεδο, σε υψηλούς τόνους. Μια, όχι ευκαταφρόνητη, μερίδα μοναχών, φανατικών ζηλωτών κυρίως, έχει εξαπολύσει εκστρατεία εναντίον του εμβολιασμού ισχυριζόμενη ότι ο ιός είναι επινόηση του Πάπα, της Νέας Τάξης Πραγμάτων κ.λπ.

Λάβρος εναντίον των «συνωμοσιολόγων» του Αθω, ο ηγούμενος της νέας, νόμιμης Μονής Εσφιγμένου, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, λέει: «Τον αγώνα κατά του κορωνοϊού εδώ δυσκολεύουν οι τάσεις για συνωμοσιολογία σε υπερθετικό βαθμό. Υπάρχουν αρκετοί ανεγκέφαλοι. Πολεμούν το εμβόλιο παραβλέποντας ότι κάνει καλό. Τρέφονται με αυτή την κατάσταση, τους αρέσει, πιστεύουν ότι κάνουν αγώνα για την Ορθοδοξία και κατά της νέας τάξης πραγμάτων και του Αντίχριστου. Υπονομεύουν με αυτόν τον ύπουλο τρόπο τη ζωή των ανθρώπων. Ενας μοναχός, εδώ στις Καρυές, περιφερόταν στα καταστήματα και καμάρωνε ότι έχει κορωνοϊό αλλά είναι καλά. Κάποιοι πατέρες φώναξαν την αστυνομία που τον μάζεψε στο κελί του. Διακινούνται γράμματα και συγκεντρώνονται υπογραφές για να καταργηθεί το ράπιντ τεστ στις εισόδους του Αγίου Ορους. Τουλάχιστον δύο μοναστήρια (σ.σ. τα κατονομάζει) αρνούνται το εμβόλιο παρότι είχαν κρούσματα. Σε ένα εξ αυτών οι πατέρες, αγνοώντας τον ηγούμενο που διακηρύσσει ότι δεν δίνει ευλογία, βγαίνουν και κάνουν το εμβόλιο. Και σε άλλα μοναστήρια καλόγεροι εμβολιάζονται κρυφά».
«Προσωπικά δεν μ’ έχουν επηρεάσει καθόλου αυτές οι θεωρίες. Εμείς ακολουθούμε τις συστάσεις των γιατρών με βάση τα πρωτόκολλα της επιστήμης, τα εφαρμόζουμε με μεγάλη ανταπόκριση και πολύ θετική υποδοχή», τονίζει ο μοναχός Ερμόλαος.

Η πανούκλα του 15ου-16ου αιώνα

Πίσω από τις βαριές πόρτες των μοναστηριών, οι μοναχοί του Αγίου Ορους δίνουν μια ξεχωριστή, δική τους μάχη κατά του κορωνοϊού διά της προσευχής. Κάνουν λιτανείες, αναπέμπουν δεήσεις, διαβάζουν ειδικές ευχές για τις λοιμώδεις νόσους. Το πνευματικό και ψυχικό τους καταφύγιο, ο Αθως, δεν έμεινε ποτέ στο απυρόβλητο των επιδημικών ασθενειών, με κορυφαία τη φονική πανούκλα του 15ου-16ου αιώνα που θέρισε τους μοναχούς και όσοι επέζησαν θέλησαν να εγκαταλείψουν τον Αθω. Σύμφωνα με την παράδοση, την οποία επικαλούνται οι μοναχοί τούτες τις δύσκολες ώρες, την ώρα που έβγαιναν από τις Καρυές οι καλόγεροι, εμφανίστηκε μπροστά τους ένας γέρων, ο οποίος τους ζήτησε να επιστρέψουν στα μοναστήρια καθώς, όπως τους είπε, οι προσευχές τους εισακουστήκαν από την Παναγιά. Αμέσως μετά εξαφανίστηκε. Ηταν ο προστάτης από τις ασθένειες Αγιος Χαράλαμπος… Τώρα, εκτός από τον προστάτη άγιο στον οποίο αναπέμπουν δεήσεις, οι μοναχοί έχουν δίπλα τους και την ιατρική. Ενα θεραπευτικό μείγμα επιστήμης και μεταφυσικής ίσως να αποδειχθεί για την κοινωνία τους το (πιο) ισχυρό φάρμακο κατά του αόρατου εχθρού. 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάνει "προόδους" ο ιστολόγος...
Αρχισε να αναδημοσεύει κείμενα από σοβαροφανείς, συστημικές φυλλάδες...
Που υπονομεύουν δόλια την πίστη στο Θεό επί δεκαετίες τώρα...

Ανώνυμος είπε...

https://www.in.gr/2021/04/13/b-science/sars-cov2/anastoli-ton-emvoliasmon-johnson-johnson-sxediazoun-oi-ipa-eksi-periptoseis-thromvoseon/
Δυστυχώς για το συντάκτη του άρθρου η ειδησεογραφία των ημερών μας κάνει επιφυλακτικούς για τα εμβόλια.
Προς τι αυτή η σπουδή;

Αναστάσιος είπε...

Προς:13 Απριλίου 2021 - 2:08 μ.μ.

Σας ευχαριστώ για την αναγνώριση της «προόδου» μου. Εύχομαι και σε σας.

Σας πληροφορώ ότι από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου έως και την 11η Απριλίου 2021
Ο πληθυσμός που έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση είναι 32.190.576 ψυχές δηλαδή το 48,3%
Ο πληθυσμός που έχει πλήρως εμβολιαστεί είναι 7.657.205 ψυχές δηλαδή το 11.5%

Οι θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο ήσαν χθες 13 (δέκα τρεις).

Οι θάνατοι στην Ελλάδα ήσαν χθες 76.

Ότι άλλο και να πω θα είναι μάταιος κόπος. Λυπάμαι για τις παρωπίδες σας. Όπως έγραψα πρόσφατα και στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη: να επανέλθει η ζωή στην κανονικότητα. Όσοι προσέχουν τα επί 1 έτος πολλάκις διατυπωθέντα εκ των αρμοδίων θα ζήσουν, για τους άλλους όταν γεμίσουν τα Νοσοκομεία υπάρχουν και τα νεκροταφεία.

Τίποτα άλλο γιατί ο χρόνος μου είναι πολύτιμος. Για τους ανεπίδεκτους «όπως έστρωσαν ας κοιμηθούν» για την αιώνια ζωή.

Ανώνυμος είπε...

Προς 2,52. Σε 7.000.000 εμβολιασμους με jonson 6 πιθανοι συσχετισμοι για θρομβωση. Με τις astra το εμβόλιο 0,0008 πιθανοτητες θρομβωσης....με κορωνοιο 16,5 πιθανοτητες θρομβωσης Αρα πραγματι ειμαστε επιφυλακτικοι με τον κορονοιο και για αυτο κανουμε ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ εμβολιο. Οταν εκανες εμβόλια μικρος μηπως ποτε κανενασ μασ διαβασε τις πιθανότηρες παρενεργειων;;;;; ρωταω τωρα.... ή μήπως ολα τα εμβολια που εχουμε κανει δεν εχουν παρενεργειες και σε ποσοστο πολυ μεγαλυτερο απο αυτες των εμβολίων covid. Απλα όταν κανουμε όλοι τα εμβολια μικρα παιδια οι πιθανοτητες των παρενεργειων απο τα εμβολια ηταν απειροελαχιστες σε σχεση με τις επιπλοκες της νοσου για τη οποια κανουμε εμβόλιο. Ετσι και τωρα ο κορονοιος δεν παιζει και οποιος δεν λαμβανει μετρα και εν δυναμει τον μεταδιδει διαπραττει φόνο εστω και ακόυσιο αλλά φόνο !!!!!!!! Η αγαπη για τον αδελφό υπαγορευει να ταπεινωθουμε ολοι εμεις οι καθως πρεπει πιστοί, να εμβολιαστούμε, να κανουμε υπακοη στη Συνοδο με μέτρα κλπ και να σταματησουμε να παιρνουμε ανθρωπους στο λαιμο μας. Συγχαρητηρια Αναστασιε για το σχόλιο. bro+

Ανώνυμος είπε...

Ιστολόγε δεν άκουσαν τον Χριστό και προτίμησαν την πλάνη τους. Νομίζεις ότι θα ακούσου σήμερα την Εκκλησία. Μην κοπιάζεις εδώ δεν υπάρχει Εκκλησία αλλά γεροντισμός της πλάνης.

Ανώνυμος είπε...

Οι επικριτές της προόδου σου καλό θα ήταν να μην μιλάνε. Από τον Κορωνοϊό 93 οι νεκροί σήμερα.
Μοναδική ελπίδα μας ο Εμβολιασμός!
Περιμένω να έλθει η ηλικία μου για να γλυτώσω από τον εφιάλτη της αγωνίας.

Ανώνυμος είπε...

Κάνε υπομονή και σύντομα τα δικαιωθείς Αναστάσιε. Άλλοι δύο δεσποτάδες σήμερα θετικοί. Κληρικός που έκανε ιδιωτική Λειτουργία την πάτησε με 3 από το σπίτι του να νοσούνε. Από την ακολουθία του ως τώρα 17 πιστοί αρνητές της μάσκας. Αύριο θα υπάρξουν οπωσδήποτε και νέα κρούσματα από την παρασυναγωγή αυτή που ο Μητροπολίτης την γνώριζε αλλά έκανε την πάπια. Τι να σου κάνω δεν μπορώ να τους ξεμπροστιάσω πανελλήνια. Εδώ ο τόπος βράζει αλλά ο κληρικός είναι ισχυρός παράγοντας

Ανώνυμος είπε...

Εσύ θες ξεμπρόστιασμα για το θρασύτατο και γεμάτο νταηλίκι σχόλιό σου.
Δεν ντρέπεσαι λίγο;

Ανώνυμος είπε...

Σοβαρευθείτε κύριοι!
Τα εμβόλια κατά της covid παρήχθησαν και κυκλοφόρησαν σε χρόνο ρεκόρ, δεν διαθέτουν οριστική άδεια χρήσης και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες.
Μην τα θεωρείτε πανάκεια!
Ουσιαστικά είναι αδοκίμαστα σε βάθος χρόνου!
Δεν είναι σαν τα εμβόλια της ιλαράς.
Κρατείστε μικρό καλάθι!

Ανώνυμος είπε...

Eίναι επιεικώς απαράδεκτο να στοχοποιούνται οι χριστιανοί που δεν επιθυμούν να κάνουν το αμφιλεγόμενο εμβόλιο.
Για τα συγκεκριμένα εμβόλια έχουν εγερθεί και δικαίως σοβαρά διλήμματα λόγω της χρήσεως κυτταρικών σειρών από εκτρωμένα έμβρυα.

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Ουδέν Σχόλιον!

Ανώνυμος είπε...

Πώς είναι δυνατόν να υπάρχη "Συστράτευση πίστης και επιστήμης" ?
Η Πίστη αναφέρεται σε πράγματα υπέρ λόγον, που ξεπερνούν τους φυσικούς νόμους, τους επιστημονικούς κανόνες και την λογική.
Η επιστήμη αναφέρεται στον κτιστό κόσμο και σε μετρήσιμα μεγέθη, που μετρώνται και αποδεικνύονται με επιστημονικές μεθόδους.
Πώς να "συστρατευτούν", εφ' όσον εφαρμόζονται σε διαφορετικά πεδία ?

Ορφέας είπε...

Αγαπητέ μας ιστολόγε, αντιλαμβάνομαι πλήρως τον «πόνο» σας και τον συμμερίζομαι.
Ωστόσο, είναι απολύτως προφανές πως η φράση σας «κάνουμε ότι λέει η κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο» υποκρύπτει την αναγκαστική υιοθέτηση μίας σχιζοειδούς/αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς:
Εάν δηλαδή κάνατε ότι ΑΚΡΙΒΩΣ λένε οι ειδικοί προφανώς και δεν θα κάνατε κάτι ενιαία συγκεκριμένο επί έναν (μόλις!) χρόνο ως προς π.χ. την χρήση μάσκας, ή τον καθαρισμό των επιφανειών ή, εσχάτως, το πολύ συχνό πλύσιμο των χεριών.
Θα ήταν λοιπόν δίκαιο να μην στρέφατε τα πεπυρωμένα σας βέλη μόνον στους –όντως κατά καιρούς ηλίθια εκνευριστικούς- αρνητές (όχι του ολοκαυτώματος, τους άλλους…), αλλά, ΚΑΙ σε όποιον καταλογίζει στην επιστήμη αλαζονικά ένα απόλυτο αλάθητο.
Υ.Γ.: Φαντάζομαι, ως μέλος της Εκκλησίας μας κοινωνάτε όποτε μπορείτε. Γνωρίζετε λοιπόν πως ήδη παρακούτε τις προσταγές της επιστήμης επί του ζητήματος (παραπέμπω στους επιστήμονες Δερμιτζάκη, Μόσιαλο κ.α.). Ταυτόχρονα, φιλοξενείτε κείμενα που «κράζουν» ομοτράπεζους σας πιστούς οι οποίοι μετακινούν την γραμμή κάπως ποιο πέρα. Για έναν εξωτερικό λογικό παρατηρητή, δεν διαφέρετε όμως.
Ευχαριστώ και συγνώμη για το θάρρος.

Ανώνυμος είπε...

https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/289893_i-ee-stamata-ta-embolia-astrazeneca-kai-johnson-johnson-2022
Εξαιρετικά αφιερωμένο σε αυτούς που άκριτα και επιπόλαια υπερμαχούν των νέων εμβολίων.

Ανώνυμος είπε...

6:53,13/4,διάβασε και αυτό:
https://www.capital.gr/diethni/3538961/dania-stamataei-oristika-i-xorigisi-tou-emboliou-tis-astrazeneca
Μία συμβουλη: να γράφεις πιο μετρημένα.

Ανώνυμος είπε...

https://www.tanea.gr/2021/04/15/greece/i-64xroni-apo-tin-amaliada-perigrafei-tis-parenergeies-meta-ton-emvoliasmo-me-astrazeneca/
Συνέχισε να συνηγορείς για τον εμβολιασμό και να τον συστήνεις...
Κατά τα άλλα έχεις το θράσος να κατηγορείς όσους ορθά αντιδρούν σε αυτόν...

Ανώνυμος είπε...

Την Παρασκευή 2 Απριλίου το πρωί 3:49 κάναμε το εμβόλιο αυτό ο σύζυγος και εγώ. Ο μεν σύζυγος δεν επηρεάσθηκε καθόλου. Εγώ προς το απόγευμα ένιωσα κάποιο πόνο στις αρθρώσεις (έχω πρόβλημα) μετά από λίγο όλα καλά. Μέχρι τώρα ευγνωμονώ τον Θεό που κατάφερα να το κάνω. Δεν μπορώ να αμφισβητήσω ότι μπροστά στα εκατομμύρια που το έκαναν μπορεί μερικοί να είχαν κάποια συμπτώματα. Αλλά το ίδιο παθαίνουνε φίλες μου με το αντιγριπικό που είναι χρόνια δοκιμασμένο. Σε όσους με ρωτούν λέω τα καλύτερα γιατί έτσι το νιώθω.

Ανώνυμος είπε...

Όσες καταγγελίες και αν δημοσιεύσουν, όσο και να μας κτυπούν οι όμοιοί σας τραμπούκοι σαν το χταπόδι, όταν έλθει η ώρα το εμβόλιο θα το κάνω, περιμένω την σειρά μου. Όσοι πολεμάτε το εμβόλιο από τον Θεό να το βρείτε.

Ανώνυμος είπε...

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών είπε σήμερα «Το ξαναλέω με όλη τη δύναμη της καρδιάς μου: ο εμβολιασμός όλων μας, ειδικά ημών των μεγαλυτέρων σε ηλικία, δεν είναι μόνο μια πράξη ατομικής ευθύνης, αλλά και μια πράξη χριστιανικής αλληλεγγύης και αγάπης προς τον πλησίον μας.»
Θα ακούσω τον Αρχιεπίσκοπο και όχι την κάθε μονάδα που παρασύρθηκε από αγράμματους και παρεκκλησιαστικούς ανθρώπους.