Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΥΟ ΙΣΙΑ ΛΟΓΙΑ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

 

ΕΥΚΑΙΡΙΑ  ΓΙΑ  ΕΝΑ  ΔΥΟ  ΙΣΙΑ  ΛΟΓΙΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

     Ευκαιρία για ένα-δυο ίσια λόγια.  

α/  Ήταν να γραφτούν και να λεχτούν τα πρέποντα ανήμερα της Παναγιάς για τη Μεγαλόχαρη, όπως και έγινε. Μάλιστα από υψηλές Αρχιερατικές γραφίδες και αντίστοιχα χείλη. Ήταν λοιπόν ο δρόμος ανοιχτός κάποιος που παιδιόθεν κυνηγάει το, «μνημονευτέον Θεού μάλλον ή αναπνευστέον» -Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, να αναρτήσει όσα ανάρτησε για το θέμα που έκανε και συνεχίζει να κάνει άνω-κάτω όλο τον κόσμο! Και, στο οποίο δυστυχώς είναι κοινός τόπος-«εάν ημείς σιωπήσωμεν και οι λίθοι κεκράξονται», Λουκ.19,40- πως σημερινοί χριστιανοί έδωσαν και δίδουν χείριστες εξετάσεις. Αρκεί να προσθέσω εδώ πω, πως εκδότης -«Κύριος οίδε του τι και πώς»- λόγων του Οσίου πια Παϊσιου, τηλεφώνησε σε αξιόλογο πρόσωπο γνωστό μου, που έκανε και τα δυο εμβόλια, και του ζήτησε «να μην κάνει το επικείμενο τρίτο»!  

β/  Η Εκκλησία με την Ιεραρχική Ηγεσία και τη Θεολογία της δεν πάει μπροστά κοιτώντας τυφλά πίσω. Αφομοιώνει την ουσιαστική δυναμική του Πνεύματος και της Αγίας Εμπειρίας των Μεγάλων βέβαια Πατέρων της και την εντάσσει μεθοδικά στις κινήσεις του παρόντος. Κάποιοι, λοιπόν, επί τέλους πρέπει να καταλάβουν ότι ο Θεός «τρομοκράτης» μας τέλειωσε! «Πλήρωμα του Νόμου ο Χριστός! «Επεφάνη η σωτήρια χάρη Χριστού του Θεού της ασύλληπτης αγάπης! Αυτού που βάζει τους τελώνες και τις πόρνες οδηγούς-«προάγουσιν υμάς εις την Βασιλείαν τον ουρανών»-και τον αρχιληστή του σταυρού στον παράδεισο πρώτο.! Τουτέστιν όλα εδώ είναι αλλιώς, εντελώς αλλιώς, όχι όπως πρώτα! Και, επειδή  γνωρίζω κάπως τον Άγιο Χονγκ Κονγκ, δε νομίζω πως στέλνει το, «σκύψτε το κεφάλι και ταπεινωθείτε» στους δείλαιους φτωχούς χωριάτες που βρήκε τάχα ο Θεός λειψές τις προσευχές τους, και άφησε να καούν τα σπίτια και όλο βιός τους, και να μείνουν γυμνοί κι ανυπόδητοι στο δρόμο, όταν μάλιστα κλείνει το γραπτό του με κείνον τον περίφημο, αν μη προκλητικό, του Μωυσή στο Θεό λόγο! «Όχι δε θα σώσεις μόνο εμένα -Εκκλησιές και Μοναστήρια- από την καταστροφή. Θα σώσεις και όλο το λαό»! Χρειάζονται πολλή προσοχή και διάκριση τα πισωγυρίσματα για να μην εκπέμπουν αφέλεια, λίαν επιεικώς. Διό και σταματώ εδώ, και παραπέμπω στην περίφημη ανάρτηση του Καθηγητή της Χειρουργικής κ. Δημήτρη Λινού, «Η πανδημία και η κλιματική αλλαγή» -που κανείς από τους στρατευμένους στην ασπόνδυλη ανωνυμία δεν τόλμησε να πλησιάσει, τόσο καταλαβαίνουν- και από αυτό στα γραφόμενα από τον Άγιο Περγάμου Ιωάννη -«ίσως ο πιο αναγνωρισμένος διεθνώς ορθόδοξος θεολόγος»- ιδιαίτερα στα ακόλουθα: «Το τρίτο αίτιο έχει να κάνει με την «τάση της θρησκείας να παραμελεί την επιστήμη». Το φαινόμενο πολλών πιστών να αμφιβάλλουν και να περιφρονούν τα συμπεράσματα της επιστήμης, ιδίως στις μέρες της πανδημίας, τον οδηγούν στο ερώτημα: «Από πού προέρχεται όλη αυτή η υστερία εναντίον της επιστήμης;». Η απάντησή του είναι ότι «η θρησκεία πρέπει να σέβεται τα επιστημονικά ευρήματα και συμβουλές, και η επιστήμη πρέπει να μάθει ότι η αλήθεια και η ζωή δεν μπορούν να φυλακίζονται ή να εξαντλούνται στο επιστημονικό εργαστήριο». Η τελική του πρόταση είναι: «Να μάθουμε να χαιρόμαστε περισσότερο άλλες αξίες στη ζωή μας, όπως η προσωπική επαφή και κοινωνία, οι σχέσεις αγάπης που μετρούν περισσότερο από τα υλικά αγαθά και το φυσικό περιβάλλον που μπορούμε να μοιραζόμαστε με τους άλλους και να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας». 

Αθανάσιος Κοτταδάκης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για μια ακόμα φορά ένας γνήσιος αγιοπατερικός Θεολόγος μίλησε όπως πρέπει να μιλάνε όσοι γνωρίζουν την διδασκαλία της Εκκλησίας.

Ανώνυμος είπε...

Σταράτες κουβέντες και όχι μεσοβέζικες. Βαρέθηκε ο κόσμος να ακούει βερμπαλισμούς κενών νοημάτων. Να το μάθουν η παπάς-παπάς ή ζευγάς-ζευγάς.

Ανώνυμος είπε...

Τον άκουγα στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας. τώρα εδώ τον διαβάζω και τον παραδέχομαι περισσότερο γιατί νομίζω ότι μιλάει (γράφει) αυτά που πιστεύει χωρίς φτιασίδια. Αυτό που είναι αναγκαίο είναι να γράφει κάθε ένας αυτά που πιστεύει χωρίς συμβιβασμούς.